Metallere Plastik Şekil Verme

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ METALÜRJİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ
Advertisements

Düzlemsel anizotropiye sahip parçalar haddelenme yönünde , ona dik yönde veya bu 2 yönde herhangi bir açıya sahip yönde farklı plastik şekil değiştirme.
ÇEKME DENEYİ TESTİ ÇEKME DENEYİ EĞRİSİ : Plastik şekil verme en iyi çekme deneyi eğrisi ile açıklanır. 1)-Numune hazırlama 2)-Çekme deneyinin yapılışı.
AMAÇ Malzemelerin iç yapılarının malzemelerin özelliklerini nasıl etkilediklerini öğrenmek Metaller: Metalik bağlar  sünek Seramikler: iyonik ve kovalent.
BASİT ELEMANLARDA GERİLME ANALİZİ
ISIL İŞLEM TÜRLERİ.
SOĞUK ŞEKİL VERME Soğuk şekil vermenin temeli, pekleşme
Metallere Plastik Şekil Verme
MEKANİK TESTLER MEKANİK TESTLER.
EĞME MOMENTİ-KESME KUVVETİ ATALET MOMENTLERİ VE
MALZEMELERİN MEKANİK DAVRANIŞLARI
İMALAT YÖNTEMLERİ-II Yrd. Doç. Dr. Bülent AKTAŞ.
Demİr ve demİrdIŞI metaller
BÖLÜM 7 MALZEMELERİN mekanik özellikleri
ÜRETİM YÖNTEMLERİ Malzeme Özellikleri Mümtaz ERDEM.
Metallere Plastik Şekil Verme
METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
DÖVME (Forging) Dövmenin tarihi 4000 yıl veya daha fazlasına dayanmaktadır. Cıvatalar, perçinler, çubuklar, türbin milleri, paralar, madalyalar, dişliler,
MUKAVEMET DERSİNE GİRİŞ (KAVRAMLAR)
PLASTİK ŞEKİL VERMEDE AKMA KRİTERLERİ
Metallere Plastik Şekil Verme
MMM 2402 MALZEME BİLİMİ yücel birol.
Makina Elemanlarının Mukavemet Hesabı
Kararsız ve Dalgalı Gerilmeler Altında Yorulma
BASMA VE ÇEKME DENEYLERİ ÇAĞDAŞ BAŞ MEHMET DURMAZ ÖZHAN ÇOBAN
ÖRNEK Şekilde tam değişken moment ile eğilmeye zorlanan St60’dan yapılmış milin emniyet halkası açılarak zayıflatılmış bölgesi görülmektedir. Maksimum.
FİZİKSEL METALURJİ BÖLÜM 5.
Doç.Dr.M.Evren Toygar, DEÜ
ENERJİ YAKLAŞIMI Çatlak büyümesi için mevcut enerji malzeme direncini kırdığında çatlak genişlemesi, bir başka deyişle kırılma olur. Kırılma için, enerji.
MAKSİMUM GERİLME HASAR TEORİSİ
Prof. Yük. Müh. Adil ALTUNDAL
Alümiyum Şekillendirme Teknolojileri
Materials and Chemistry İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Alümiyum Şekillendirme.
Materials and Chemistry İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Alümiyum Şekillendirme.
HADDELEME Hazırlayan : HİKMET KAYA.
BETONARMEDE KULLANILAN MALZEMELER Yrd. Doç. Dr. Hüseyin KASAP
Materials and Chemistry İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Döküm Prensipleri.
Makine Mühendisliği Mukavemet I Ders Notları Doç. Dr. Muhammet Cerit
Materials and Chemistry İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Alümiyum Şekillendirme.
BASİT EĞİLME ALTINDAKİ KİRİŞLERİN TAŞIMA GÜCÜ
Metallere Plastik Şekil Verme
MALZEMELERİN MEKANİK DAVRANIŞLARI
ELASTİK DAVRANIŞ Aytekin Hitit.
TEKİL VE ÇOĞUL KRİSTALLERİN PLASTİK DEFORMASYONU
KOMPOZİT MALZEMELER.
MUKAVEMET ARTIRICI İŞLEMLER
BÖLÜM 3 SAC BİÇİMLENDİRME YÖNTEMLERİ KESME-BÜKME-DERİN ÇEKME
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
İmal Usulleri Fatih ALİBEYOĞLU -8-.
Bölüm 1 Yapısal Tasarım Çeliğin Malzeme Özellikleri Profiller
Yrd. Doç. Dr. Nesrin ADIGÜZEL
ÇEKME DENEYİ.
Çentik/Darbe Üç eksenli yükleme hali (çentik)
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
MALZEME VE İMALAT TEKNOLOJİLERİ
DEMİRDIŞI METALLER.
Malzemelerin karakteristik özellikleri ve ait olduğu özellik grupları.
Tane sınırları Metal ve alaşımları tanelerden oluşur. Malzemenin aynı atom dizilişine sahip olan parçasına TANE denir. Ancak her tanedeki atomsal.
MUKAVEMET ARTIRICI İŞLEMLER
ÇEKME DENEYİ EĞRİSİ : Plastik şekil verme en iyi çekme deneyi eğrisi ile açıklanır. 1)-Numune hazırlama 2)-Çekme deneyinin yapılışı 3)- Çekme deneyi eğri.
Metallere Plastik Şekil Verme
Harran Üniversitesİ Makİne Mühendİslİğİ YORULMA HASARI
PLASTİK KÜTLE ŞEKİL VERME
Hazırlayan : Prof. Dr. Halil ARIK ANKARA
ZTM321 MAKİNE ELEMANLARI 5.hafta
Metallere Plastik Şekil Verme
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Metallere Plastik Şekil Verme
TEL ÇEKME.
Sunum transkripti:

Metallere Plastik Şekil Verme

1.Malzemelerin Mekanik Davranışları 2.Metalurjik Esaslar 3.Sürtünme ve Yağlama 4.Dövme 5Haddeleme 6.Ekstrüzyon 7.Çekme 8.Saç İşleme Yöntemleri

Üretim yöntemlerinin tanımı

Üretim yöntemlerinin tanımı

1.Malzemelerin Mekanik Davranışları

e değeri basmada negatif,çekmede pozitiftir. Plastik şekil verme işlemini gerçekleştirecek kuvvetin bilinmesi önemlidir. Bu nedenle, şekil değiştirme ile bu şekil değiştirmeyi veren kuvvet arasındaki bağıntı temel parametrelerden biridir.

A0 ; başlangıç kesit yüzeyi A ; P kuvvetinin uygulandığı andaki kesit yüzeyi Nominal (mühendislik) gerilme Gerçek gerilme l0 ; başlangıç ölçü boyu l ; P kuvvetinin uygulandığı andaki ölçü boyu Nominal şekil değişimi Gerçek şekil değişimi

Plastik şekil değişimi esnasında hacim sabittir. Dairesel kesitli numunede deneyin herhangi bir anında, belirli bir çekme kuvveti için, gerçek şekil değişimi çubuğun o andaki çapı ölçülerek hesaplanabilir. Gerçek gerilme

Çekme dayanımı (mukavemeti) Elastik sınır Orantı sınırı Tarif olarak ep = 0,002(%0,2) plastik birim uzamaya karşılık olan nominal çekme gerilmesine akma sınırı (σ0,2 ) denir.

Şekil değişimi homojendir % Kopma uzaması Kopma uzaması ne kadar büyük ise malzeme o kadar sünektir. % Kopma büzülmesi

Belirgin akma noktası gösteren malzeme Belirgin akma noktası göstermeyen malzeme

PEKLEŞME Akma sınırının A noktasından D noktasına yükselmesine pekleşme ya da şekil değiştirme sertleşmesi denir.

Akma Sınırı Pekleşme üsteli Ludwig sabit sıcaklık ve sabit şekil değiştirme hızında ampirik denklemler geliştirmiştir. Mukavemet katsayısı Pekleşme lineer Pekleşme lineer değil

Ludwig bağıntısı gerilme-gerinme diyagramının bütünü için geçerli midir? Büzülme anında

Tam elastik davranış (cam, seramik gibi) Rijit,Tam plastik davranış: elastik değişim yoktur, akma sınırından sonra pekleşme olmadan plastik şekil değişimi Rijit, lineer pekleşen davranış: elastik değişim yoktur, akma sınırından sonra lineer pekleşme vardır. Şekil değişimine devam edebilmek için gerilmeyi artırmak gerekir Elastik, Tam plastik davranış Elastik, lineer pekleşen davranış Pekleşme üstelinin etkisi

Süperplastisite “polikristalin malzemenin hasara uğramadan önce izotropik olarak çok yüksek çekme uzaması gösterebilme yeteneğine süperplastiklik denir.

Tarihçe Süperplastisite İlk fotoğraf; %300 -400 uzama, Cd-Zn ve Pb-Sn ötektikleri (1928,Jenkins) Kayıtlara geçen ilk yayın; Cu-40% Zn, 700 ºC , %163 uzama (1912 , Bengough) Bi-Sn alaşımını yaklaşık 2000% oranında deformasyon(1934, Pearson )

Örnek; hangisinde m değeri daha büyük olur? Büzülme bölgesinde pekleşmeden dolayı mukavemet ve deformasyon hızı diğer kısma göre daha yüksektir. Örnek; hangisinde m değeri daha büyük olur?

m değerinin bulunması

Basma sırasında, deney parçasının fıçılaşan yan yüzeylerinde çatlaklar oluşur. Bu olay, metalin sünekliğinin tayininde kullanılır.

σ1 ve σ2 ,σ0 dan her zaman büyüktür. Isıl işlem ile giderilebilir. Gevrek Malzeme Sünek Malzeme Bauschinger Etkisi σ1 σ1 > σ2 σ1 ve σ2 ,σ0 dan her zaman büyüktür. Bu işlem tersinirdir. Isıl işlem ile giderilebilir. σ0 σ2 Bu etki gerilmenin sürekli yön değiştirdiği plastik şekil değişimlerinde oldukça önemlidir.