Multitronik Şanzıman.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Uygun Hipotezin Kurulması, Tip I Hata ve Tip II Hata
Advertisements

RÖLELER EES
SAMSUNG AKADEMİ Emin CELİLOĞLU IT Eğitmeni
INVERTER NEDİR? NASIL ÇALIŞIR?
RETARDER NEDİR?.
ROTOR Öğr.Gör. Ferhat HALAT.
SORU 1 Kayış kasnak koruyucuları,hangi tip koruyucudur?
Servis Eğitimi, VK-21 Hoş geldiniz.
17. MEKANİKSEL SİSTEMLER VE TRANSFER FONKSİYONLARI
Basit Dişli Zincirler Dr. Sadettin KAPUCU
İŞ ve ENERJİ Enerji:İş yapabilme yeteneğidir.
KRANK-BİYEL MEKANİZMALARININ DİNAMİĞİ
BASINÇ SORULAR.
Frezeleme metodu.
BASİT MAKİNELER.
DEVRE TEOREMLERİ.
DİŞLİ KUTUSU Öğr.Gör.Ferhat HALAT.
Otomatik Şanzıman.
ARAÇ HAREKET İLETİM SİSTEMLERİ
OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ-II ÖDEVİ
BASINCIN İLETİMİ PASCAL PRENSİBİ
TRİYAK.
TEST – 1.
2 ve 1’in toplamı 3 eder..
DÜŞEY EKSENLİ RÜZGAR TÜRBİNLERİ
MAKİNA İMALAT VE DONATIM DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Kavrama ve Transmisyon
DSG.
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Müh. Bölümü
8 ? E K S İ L E N EKSİLEN _ 5 5 ÇIKAN FARK(KALAN) 8.
TEMEL TAŞLAMA İŞLEMLERİ
Endüstriyel Otomasyon Mekatronik Mühendisliği Bölümü
AYNALARDA YANSIMA VE IŞIĞIN SOĞURULMASI
DİZEL MOTORLARINA GİRİŞ MOTORLARIN TANIMI VE TARİHÇESİ
ME 199 ENGINE COURSE Asist. Prof. Dr. Fuat YILMAZ
DERS 6 EYLEYİCİLER-2.
BASİT MAKİNELER GÜNLÜK HAYATTA YAPTIĞIMIZ İŞLERİN BİR ÇOĞUNDA ÇEŞİTLİ ARAÇLARA İHTİYAÇ DUYARIZ ÖRNEĞİN BİR ÇİVİYİ SÖKERKEN KERPETEN BİR VİDAYI SIKARKEN.
Hava Dünyamızda ki hava karışımı; % 78 Azot % 21 Oksijen
PNÖMATİK KAS (FLUIDIC MUSCLE).
DÖNEN VE ÖTELENEN EKSENLERE GÖRE BAĞIL HAREKET
DALGIÇ POMPA MİL DİZAYNI
AMORTİSÖRLER Bir araçta,sadece yay ile donatılmış bir süspansiyon olsa,araç herhangi bir yol sarsıntısı ile karşılaşınca sürekli olarak aşağı yukarı bir.
Titreşim Deney Düzeneği
PLANET DİŞLİ SİSTEMLERİ HAZIRLAYAN : SEYFİ POLAT GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ OTOMOTİV ANABİLİM DALI KASIM 2006 ANKARA.
BÖLÜM 6 DİFERANSİYEL VE AKSLAR. BÖLÜM 6 DİFERANSİYEL VE AKSLAR.
BÖLÜM 4 VİTES KUTULARI. BÖLÜM 4 VİTES KUTULARI.
BÖLÜM 3 KAVRAMALAR. BÖLÜM 3 KAVRAMALAR 3.1 TRANSMİSYON SİSTEMİ Tasarımcıların çözmek istedikleri önemli bir problem de, motor hızını artırmadan yol.
Aktarma Organları. Günümüzde Senkronizasyon işlemi, senkronizasyon mekanizması tarafından gerçekleştirilmektedir. Bir mekanizma,
HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLERDE DEVRE ÇİZİMİ
KALINLIK MAKİNESİ Kalınlık makinesi, bir yüzü planya makinesinde rendelenerek düzeltilmiş iş parçalarının kalınlıklarını eşit ve düzgün olarak rendelemede.
GÖKHÖYÜK TARIM MESLEK LİSESİ
FEN VE TEKNOLOJİ BASİT MAKİNALAR
BASİT MAKİNALAR Günlük hayatımızda işlerimizi kolaylaştırmak için yapılan basit aletlere basit makineler denir.
MOTOR BİLGİSİ Kemal Nurkan NUR
- BASİT MAKİNELER -   Hamza Solak.
İçten Yanmalı Motorlar (Internal Combustion Engines)
3- Yağlama Sistemi.
İçten Yanmalı Motorlar (Internal Combustion Engines)
ENERJİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ
ZTM321 MAKİNE ELEMANLARI 14.hafta
DİŞLİ ÇARK MEKANİZMALARI
ZONGULDAK KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ Fen Bilimleri enstitüsü
RİJİT CİSMİN İKİ BOYUTTA DENGESİ
DİFERANSİYEL.
KADEMESİZ HIZ DEĞİŞTİRME SİSTEMLERİ (VARYATÖRLER)
ZTM 316 Mekanizmalar 3.Hafta
Günlük hayatta işimizi kolaylaştıran aletlere basit makineler denir. Bu basit makineler kuvvetin doğrultusunu, yönünü ve değerini değiştirerek günlük.
MEKATRONİKTE PNÖMATİK VE HİDROLİK SİSTEMLER
Sunum transkripti:

Multitronik Şanzıman

CVT (Continuously Variable Transmission) Sürekli değişebilen aktarım. Sarmal şanzıman prensibine dayanır. Bu prensipte “varyatör” yardımıyla en kısa ve en uzun aktarım arasındaki oran kademesiz olarak ayarlanabilir. Motorun güç aktarımından optimal bir şekilde fayadalanabilmek için kademesiz bir aktarım en uygun olanıdır.

Temel Prensip Multitroniğin temeli varyatördür. Bunun yardımıyla kalkış aktarımı ve son aktarım arasındaki aktarım oranları kademesiz bir şekilde değiştirilebilir. Varyatör, iki konik disk çifti ve her konik diskin kama aralığında çalışan özel bir zincirden oluşur. Zincir güç aktaran elemandır. Birinci disk seti motordan tahrik alır. Tork zincir üzerinden ikinci disk setine aktarılır ve oradan difransiyel dişli takımına iletilir.

Motorda her silindirde eşit miktarda yanma gerçekleşemediği için krank mili üzerinde burulma titreşimleri meydana gelir. Bunu en az seviyede şanzımana iletmek için bir volan dişlisi sönümleme ünitesi ya da iki kütleli volan dişlisi üzerinden motor torku şanzımana iletilir.

İleri ve geri hareket için kalkış kavraması olarak bir ıslak disk kavraması kullanılır.

Bir planeter dişli takımı yardımıyla geri hareket sırasında dönme yönü değişikliği gerçekleştirilir.

Planeter dişli takımı, planeter dönme seti olarak üretilmiştir Planeter dişli takımı, planeter dönme seti olarak üretilmiştir. Sadece geri hareket için dönme yönünün değiştirilmesini sağlar. Geri hareket için planet dişli takımındaki aktarım oranı 1/1 dir. Kavrama boşta iken tork güneş dişlisinden birinci planet dişliye oradan da ikinci planet dişli vasıtasıyla iç dişliye aktarır. İç dişli motorun dönme yönünde boşa döner.

İleri hareket kavramasının çelik diskleri güneş dişlisine, balatalar ise planet taşıyıcısına bağlıdır. Araç ileri harekete geçeceği zaman ileri hareket kavramaları sıkıştırılır ve güneş dişli ile planet taşıyıcısı beraber dönerler, tork giriş miline akrarılmış olur, araç ileri harekete geçer.

Geri vites kavramasının balata diskleri içi boş dişliye, çelik diskler ise şanzıman muhafazasına bağlıdır. Araç geri harekete başlayacağı zaman kavrama balataları içi boş dişliyi sabitler ve ikinci planet dişli iç dişli üzerinde geri harekete başlar dolayısıyla planet taşıyıcısı motorun dönüş yönün tersinde harekete geçer. Araç geri harekete başlar.

Tork aktarımı

Varyatör çift piston prensibiyle çalışır. 1.ve 2.disk setleri, konik disklerin preslenmesi için ayrı birer silindir (presleme silindiri) ve aktarımın konumlanması için ayrı birer silindire (konumlama silindiri) sahiptir. Çift piston prensibiyle daha düşük miktarda basınçlı yağ kullanarak çok hızlı bir şekilde aktarım oranının değiştirilmesi ve daha düşük basınç seviyesinde, konik disklerin her zaman yeterli bir şekilde preslenmesini sağlamak mümkündür.

Konumlama Uygun miktarda basınçlı yağ hazır tutulması gerekmektedir. Yağ miktarını düşük tutmak için konumlama silindirleri presleme silindirlerinden daha küçük bir yüzeye sahiptir. Yağ pompasının düşük besleme gücüne rağmen daha yüksek bir konumlama etkisi sağlanır. 1.disk setindeki konik yay diski ve 2.disk setindeki helezonik yay, basınçsız hidrolik sisteminde zincirin belirli bir miktarda temel gerilime sahip olmasını sağlar. 2.disk setindeki helezonik yayın yay kuvveti sayesinde, basınçsız durumda varyatör kalkış aktarımına konumlanır.

Vites Değişimi Makara çiftinin konik yüzeyleri birbirine doğru itildiğinde, zincir dışarı doğru kayar ve zincirin hareket çapı büyür. Konik yüzeyler birbirinden uzaklaştığında, zincir içeri doğru kayar ve çap azalır. İki makara çiftinin çapları arasındaki oran vites oranını belirler. "Aktarma adımları" teorik olarak sonsuzdur çünkü hareket çapları sonsuz bir şekilde değiştirilebilir.

Çalışması