Depresyon Hastalarında Belirti Şiddeti ve Umutsuzluğun İntihar Davranışı Üzerindeki Etkisi Ülkü Kural 06010638.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE KURUM ve AİLENİN ÖNEMİ
Advertisements

Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Olaylarda Mağdurların Ruh Sağlığı Boyutu
ÇIKAR-İLİŞKİ BEYANNAMESİ
DEPRESYON VE ANKSİYETE BOZUKLUKLARI Dr. Mehmet KONYA
DÜŞME RİSKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Beyin Ölümünde Hukuk ve Etik Vaka Tartışmaları
Şİddet Muhammet GÜLER.
Bağımlı Kişinin Sağaltım İçerisinde Tutulabilmesi
MS ve Ruhsal Sorunlar Dr. Levent Tokuçoğlu 2004.
ÖZKIYIM HASTASINA YAKLAŞIM
AİLE HEKİMLİĞİNDE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI
Bu araştırma TÜBİTAK (Proje No: 109K094) tarafından desteklenmiştir.
1 Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği, 2 Koç Üniversitesi
PSİKİYATRİK ACİLLER Dr. Elif USAL. Acil psikiyatri genel psikiyatrinin, acil terapotik girişimin sıklıkla gerekli olduğu durumlarla başetmek için özel.
DSM-IV'e göre duygudurum bozuklukları
Dr. Özlem COŞKUN*, Yrd. Doç. Dr. Mehtap KARTAL**,
BALIKESİR MERKEZ 3 NO’LU SAĞLIK OCAĞI
Toplum Kökenli Pnömoniler
Ergenlerde Madde Bağımlılığı
KANSER VE PSİKİYATRİ Prof Dr Behcet Coşar
Saldırgan/Psikiyatrik Hastada Triyaj
Kişilik Bozukluklarında Tedavi ve Sağaltım
Yasa Dışı Madde Kullanımı Nedeniyle Denetimli Serbestlik Tedbiri Uygulanan Kişilerde Tedavi Uygulamaları Dr. A. Ender ALTINTOPRAK Ege Üniversitesi Psikiyatri.
9.Sınıf Psikoloji 4.Ünite Ruh Sağlığının Temelleri
Şizofreni Pratiği Prof. Dr. Ali Kemal Göğüş
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Afyonkarahİsar İl sosyal etüt ve proje müdürlüğü
UYKU BOZUKLUKLARI UZM. DR. CAHİT ÖZER KASIM 2000.
BAĞIMLILIK Doç. Dr. Duran Çakmak
Dr.Aslıhan Polat Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD
Çocuk Psikiyatrisinde acil durumlar
DSM-IV tanı ölçütlerine göre Major Depresyon
Calgary Depresyon Ölçeği
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNDE DEPRESYON BELİRTİLERİ TAŞIMA DURUMU
Hipertansif Hastaya Yaklaşım Dr
ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞI
ŞAHİNBEY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Eskişehir Osmangazi Ü. Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD
TÜRKİYE’ DE YAŞLI İNTİHARLARI. Yapılan son sayımda elde edilen verilere göre Türkiye’ de 70 milyon 586 bin 256 kişi yaşamakta ve bunların % 7.1’ i 65.
KTÜ FARABİ HASTANESİ AİLE HEKİMLİĞİ A.D DR. SELMAN DEMİRCİ
SOSYAL FOBİ.
AİLE İÇİ ŞİDDET.
Vet. Hekim Ahmet SAFRAN Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Bölüm 10 Riskli Davranışlar ve Duygusal Rahatsızlık
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Klinik Kararların Doğruluğunu Ne Etkiler? Hangi Bilişsel Süreçler Davranışsal Sorunlara Eşlik Eder? Tedaviyle.
BÖLÜM 13 DEPRESYON VE İNTİHAR DAVRANIŞI. BÖLÜM 13 DEPRESYON VE İNTİHAR DAVRANIŞI.
Klİnİk öğretİmde etİk.
Giriş ve Amaç: Sigara kullanımı dünyadaki önlenebilir ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Bu ölümlerin çoğu düşük ve orta gelirli ülkelerde oluşmakta,
Uzm. Dr. Çiğdem AYDEMİR Kriz Dergisi 7(1):
Suisit-İntihar-Özkıyım
Kişilik Yapısı Kesin bir kişilik yapısı tanımlanamamakla birlikte, dikkate değer ölçüde narsisistik özellikler taşıyan ve yalnızlığa eğilimli kişiler olduğu.
TANIMLAR PSİKOLOJİ: İnsan ve hayvan
YAŞLILIKTA DEPRESYON ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Anadolu Üniversitesi, Eğitim Fakültesi,
Yrd. Doç. DR. Tülay KUZLU AYYILDIZ ERGENLİK DÖNEMİ SAĞLIK SORUNLARI
Psikiyatride öykü alma ve muayene
Spina Bifidalı hastaların ebeveynlerinde depresyon, anksiyete, aleksitimi ve umutsuzluk düzeylerinin değerlendirilmesi Yusuf Olgaç1, Hüseyin Canaz2, Başak.
Bir Eğitim Hastanesi Psikiyatri Kliniğinde Yatarak Tedavi Gören Gebe Olguların Değerlendirilmesi Gözde Salihoğlu, Burak Okumuş, Çiğdem Uygur, Ahmet Erkan,
Zeka Gerilikleri.
Acil Sağlık Hizmetlerinde Ölümlerin Değerlendirilmesi (Ankara ) Altuğ Aysun,Ahmet Haki Türkdemir,Gökhan Girgin,Vecihi M.Kutlay Ankara 112 Acil.
Fiziksel hastalıklara ruhsal tepkiler
TIBBİ SOSYAL HİZMET DERSİ
Acil Hasta Bakımı III uygulama
Arş.Gör.Dr.Kevser Ayar KTÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD
Volume 6 Issue:2 February,2017 Arş.Gör. Dr. Merve BULUT ADAŞ

Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
HEMŞ.MELİKE ÇELİK DOÇ.DR.ÖZLEM UĞUR DOÇ.DR.EZGİ KARADAĞ
Antipsikotik Tedaviye Yanıt
Sunum transkripti:

Depresyon Hastalarında Belirti Şiddeti ve Umutsuzluğun İntihar Davranışı Üzerindeki Etkisi Ülkü Kural 06010638

İntihar vaklarında %90’ın üzerinde bir ruhsal hastalık öyküsü olduğu görülmektedir(Sudak, 2004). İntihar davranışı gösteren hastaların sık aldıkları psikiyatrik tanılar; depresyon(en sık rastlanan), alkol bağımlılığı, şizofreni ve kişilik bozuklukları olarak belirtilmektedir.

Depresyonun, umutsuzluk ve karamsarlık gibi bazı bilişsel yönlerinin intiharla daha yakından ilişkili olduğu öne sürümüştür. Depresyonun klinik belirtileri arasında intiharla ilişkisi en sık gözlenen umutsuzluk belirtisinin yalnızca değerlendirildiği zamana yönelik bir belirti olmadığı, uzun süre sonra gerçekleşecek intihar hakkında da ipucu verebileceği ileri sürülmekle birlikte bu özelliğin kültürel etkenlerle değişebileceği belirtilmiştir(Aydemir, 2002; Batıgün Durak, 2005).

Mart 2005-Temmuz 2006 tarihleri arasında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Eğitim Hastanesi’nde intihar girişimi ile acil servise başvuran ve yaşları 18-60 arasında değişen 85 kişiyle yürütülen araştırma sonuçlarına göre; intihar davranışında bulunmayan kontrol grubuna göre; eğitim seviyesinin daha düşük, bekar oranının daha fazla, madde kötüye kullanım oranının yüksek, düzensiz işe sahip olma oranının yüksek ve ailelerinde intihar girişimi öyküsünün daha fazla olduğu görülmüştür. Cinsiyet açısından ise bir fark bulunamamıştır.

Araştırmalar intihar davranışının psikiyatrik hastalıklar içinde en yüksek oranda depresyon tanısı almış grupta olduğunu vurgulamaktadır(Beautrais, 1996; Sinclair, 2005). Depresif hastaların bir kısmının intihar girişiminde bulunmasına rağmen bir kısmının ise neden intihar etmediği sorusuna halen cevap aranmaktadır.

Umutsuzluk düzeyindeki farklılık yapılan çalışma(Batıgün Durak, 2005; Beck, 1993; Nakono, 2006) sonuçlarıyla paralel bulunmuş ve umutsuzluğun intihar davranışında önemli bir etken olduğu yinelenmiştir. Fakat tüm depresif hastalar aynı şiddette umutsuzluk hissetmemektedir. Buradan da anlaşıldığı gibi umutsuzluk depresyondan bağımsız olarak da intiharda etkili bir fenomendir(Barbe, 2005; Brezo, 2006; Sokero, 2005). Çalışma sonucunda intihar riski değerlendirmesinde umutsuzluk şiddetinin depresyon şiddetinden daha önemli olduğu söylenebilir.

Umutsuzluk, şimdiki olumsuz algıların geleceğe yansıması olarak tanımlanabilir. Umutsuzluğa eğimli kişi gelecek için belirli bir bilişsel sete sahiptir ve bu bilişsel set geleceğin hiçbir iyi olasılık içermediğini tekrarlar. Kişi geleceği hakkında düşünmeye zorlandığında bu bilişsel set uyarılır ve kişi hoşlanmadığı deneyimlerin tepkisi içindeyken umutsuz durumun tipik olan duygusal ve motivasyonel bozuklukları da buna eşlik eder. Depresif ancak umutsuz olmayan bir kişi bile şimdiki depresif durumuna rağmen geleceğe yönelik olumlu bilişsel sete sahiptir(Beck, 1993; Derebaşı, 1996). Bu yüzden umutsuzluğun tedavi sürecinde bilişsel yaklaşımla değerlendirilmesi önemlidir.

Sonuç olarak; Depresif vakalarda, uygulanacak tedavide izlenecek yolun belirlenmesinde, sosyal düzenlemelerde, olası yeni girişimleri ön görmede umutsuzluğu değerlendirmenin önemli olduğu ve depresyon şiddetinden daha önemli bir belirteç olabileceği çalışmanın sonuçları doğrultusunda söylenebilir.

Kaynakça Ak, M., Özmenler, K. N., Bozkurt, A.(2006). Depresyon Hastalarında Belirti Şiddeti ve Umutsuzluğun İntihar Davranışı Üzerindeki Etkisi. Kriz dergisi, 14(3), 1-7.