Göz modelinde görüntünün oluşması

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FİZİKSEL RİSK ETMENLERİ
Advertisements

Refraksiyon Kusurları
.Duyu Organlarımız . Hilal Demiraslan 7/B 355.
GÖRME OPTİĞİ VE GÖRMENİN NÖROFİZYOLOJİSİ
DUYU ORGANLARI
Geometrik Optik Genel Fizik III Sunu 5.
SİMÜLASYON (TEMARUZ) EĞİLİMİNDE KİŞİYE YAKLAŞIM
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Görme Sistemi -.
Kalın ve İnce Kenarlı Mercekler ve Kullanım Alanları
DUYU ORGANLARIMIZ
DUYU ORGANLARI.
DUYU ORGANLARIMIZ HAZIRLAYAN : HALİL PEHLEVAN
Görme keskinliği Hacimli görme Renkli görme İllüzyonlar
Geometrik Optik Genel Fizik III Sunu 6.
ERKEN TANI Hastal ı klar ı n, klinik bulgu ve belirtileri ortaya ç ı kmadan tesbit edilmesine erken tan ı denir.
KONU : IŞIK 6.SINIF FEN BİLGİSİ.
ÇEŞİTLİ YÜZEYLERDE YANSIMA
KALIN VE İNCE KENARLI MERCEKLER
FİZİK DÖNEM ÖDEVİ OPTİK mehmet keskin Yansıma Kanunları Sapma Açısı
IŞIK Mercekler Mustafa ÇELİK.
RENK.
GÖZ (Organum visus) Göz ışığı algılayabilecek şekilde özelleşmiş foto reseptörlere sahip bir organdır. Koruyucu yapılar ile algılamada görevli yapılardan.
GÖRME OLAYI VE IŞIK HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
REFRAKSİYON KUSURLARI VE LENSLERLE DÜZELTME TEKNİKLERİ
LENS.
DUYU ORGANLARI Vücudumuza dış ortamdan gelen bilgiler ,duyu organları yoluyla sinir sistemine taşınır.Yaşanan değişiklikleri ve uyarıları alıp sinir.
Gözün yapsı Göz, göz çukurunda bulunan, iri bir bilye büyüklüğünde, görmeyi sağlayan küremsi bir organdır. Göz, ışığı geçirmeye ve kırmaya elverişli üç tabakanın birleşmesinden.
HAZIRLAYAN: AYNA VE IŞIK HAZIRLAYAN:
Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL.
AYNALAR TUĞÇE ÇINARLI.
Aynalar ve Kullanım Alanları
OFTALMOLOJİDE PROPEDÖTİK Teşhiste Temel Bilgi
GÖZ.
Küresel Aynalar Yansıtıcı yüzeyi küre kapağı şeklinde olan aynalara küresel ayna denir. Asal eksen F M r Çukur ayna Tümsek Kürenin M merkezi aynanın merkezidir.
AYNALARDA YANSIMA VE IŞIĞIN SOĞURULMASI
GÖZLÜK CAMLARI MERCEK ÇEŞİTLERİNE GÖRE
DUYU ORGANLARI
MAKULA HASTALIKLARI Prof.Dr. Solmaz AKAR.
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMELİĞİ
5 Duyu organımızdan birtanesi gözümüzdür Gözümüz dı ş tan içe do ğ ru 3 kısımdan olu ş ur. 1=Sert Tabaka 2=Damar Tabaka 3=A ğ Tabaka.
RETİNA.
ANLAMA TEKNİKLERİ I: OKUMA EĞİTİMİ
Retinal Görüntülerdeki Mikroanevrizmaların ve Hemorajilerin Tespiti.
Yrd. Doç. Dr. Elif Ateş KTÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD
Gözün yapısı Görme olayı Göz kusurları
GEOMETRİK OPTİK GÖZ VE OPTİK AYGITLAR.
AYNA ÇEŞİTLERİ.
Göz Muayene Yöntemleri
GEOMETRİK OPTİK.
DUYU ORGANLARIMIZ.
PRİMER AÇIK AÇILI GLOKOM
Suya atılan küçük bir taşın su yüzeyinde oluşturduğu hareketler dalga hareketine örnek olarak verilebilir. Su yüzeyinde oluşan dalgalar suyun alt tabakalarını.
GÖZÜN YAPISI.
NANOFTALMUS OLGU SUNUMU.
Gözde Görüntü Oluşumu ve Göz Kusurları
Paralel Yüzeylerden Kırılma Görünür Uzaklık
1-Göz 2-Kulak 3-Dil 4-Burun 5-Deri;
Prizma Özellikleri kullanım alanları tek renkli ışığın izlediği yol
GÖRME OLAYI VE GÖZ.
REFRAKSİYON KUSURLARI VE TEDAVİSİ
Nöro-Oftalmoloji Pupilla Refleks Anomalileri
DUYU ORGANLARIMIZ HAZIRLAYAN : HALİL PEHLEVAN.
Genel Fizik Ders Notları
Gözde Görüntü Oluşumu ve Göz Kusurları
GÖRME DUYUSU ÖĞR.GÖR.CEM SAMUT.
KANUNİ İLKÖĞRETİM OKULU KAHRAMANMARAŞ
Göz Küresi: Göz; ortalama 2,5 cm çapında küre şeklindedir. En dışta, beyaz sklera tabakasının tam ortasında saat camı şeklinde kornea (1) tabakası bulunur.
Sunum transkripti:

Göz modelinde görüntünün oluşması Purkinje damar figürasyonu Göz dibi muayenesi Görme alanı

Göz modelinde görüntünün oluşması Bir cisimden göze gelen ışınların %98’i retinada görüntüyü, %2’si ise yansıyarak Purkinje-Sanson ayna görüntülerini oluşturur.

Normal bir gözde tüm kırıcı yüzeyler tek bir mercek gibi düşünüldüğünde (şematik göz) kırıcılık 59D dir. Kırma güçleri: Kornea: 43D Lens:15D

Purkinje-Sanson ayna görüntüleri Korneanın ön yüzünde; düz, büyük, sanal görüntü, Lensin ön yüzünde; düz, büyük, sanal görüntü Lensin arka yüzünde; ters, küçük, gerçek görüntü 1-Akomodasyonu anlamaya yarar. 2-Gözdeki kırıcı yüzeylerin çapını ölçmekte kullanılır.

Purkinje Damar Görüntüsü Hareketli bir ışık kaynağı ile yüze yakın mesafede aydınlatılan gözde retina damarlarının gölgesinin aynı kişi tarafından görülmesidir. Helmholtz’a göre; uygun aydınlatma ile gözün içindeki bazı objelerin görülebilmesi, entopik fenomen olarak tanımlanmakta ve bu olayın illüzyonlardan farklı bir algılama olduğu belirtilmektedir.

göz dibinin incelenmesi Oftalmoskopla göz dibinin incelenmesi Direkt oftalmoskopi Bakan kişinin gözü normal ise mercekler 0 konumuna getirilir veya hipermetrop ise + (konveks), miyop ise – (konkav) mercek ayarı yapılır. Hastanın sağ gözüne, hekim sol gözle bakacak şekilde oftalmoskopu yerleştirir. Hasta nazal tarafa baktığında optik disk tam karşıda görülür. Retinanın bütünü ve damar yapısı incelenerek kanama, eksüda, pigmentasyon olup olmadığı araştırılır.

Oftalmoskop

Gözdibi muayenesinin tanıdaki değeri Sistemik hipertansiyon Glokom Diyabet Kafa içi basınç artışı sendromu Retinitis pigmentosa Makular dejenerasyon

Makular dejenerasyon Diyabet Retinitis pigmentosa Glokom

Görme alanı tayini (Perimetri) Perimetreler Statik (Bilgisayarlı) Kinetik (Landolt perimetresi) Renksiz ve Renkli görme alanı Kör nokta tesbiti

Görme alanı bir gözün belli bir noktaya fikse olduğu sırada çevrede algılayabildiği alanın tümüdür. Genişliği derece, derinliği ise duyarlılık (dB) olarak ifade edilir. Görme alanı muayenesi başta glokomatöz optik sinir harabiyetinin tanısı olmak üzere, birçok oftalmolojik ve nörolojik hastalığın tanı ve takibinde en önemli testlerden birisidir. Görme yollarındaki kesi, bası,lezyon olmak üzere birçok engeli anlamamıza yardımcı olur. Ayrıca retinadaki gangliyon hücre harabiyeti hakkında da bilgi verir.

Kinetik perimetri Bir uyarı hareket ettirilerek görme alanı tesbit edilir. Stimulusun büyüklüğü ve şiddeti sabit iken lokalizasyonu değişkendir. Statik perimetri Otomatik (bilgisayarlı) perimetrilerin çoğu esas olarak statik perimetri prensibine dayanmaktadır. Başlangıçta parlaklığı az olan ışığın şiddeti yavaş yavaş fark edilene kadar değiştirilir. Bu işlem statik perimetri (ışık hareket etmediği için) olarak adlandırılır. Görme alanında birçok noktanın eşik değeri uyaranın şiddeti değiştirilerek test edilir. Bu metod kinetik perimetriden daha duyarlıdır ve klinik tanıda daha anlamlıdır.

Skotom: Görme alanı içinde çevresinden daha düşük retinal duyarlılığa sahip alanlardır. İkiye ayrılır: *Mutlak defekt (skotom): Maksimum uyarana rağmen devam eden görme alanı defektidir. Ölü hücrelere denk gelen tam yanıtsız skotomdur. *Rölatif defekt (skotom): Uyaran arttırıldığında kaybolan defekttir. İskemik hücrelere denk gelen yarı cevaplı skotomdur. Fizyolojik Kör nokta: Görme alanının temporalinde 10°-20°’lik alanda yer alan mutlak bir skotomdur (optik disk).