METEOROLOJİ DERSİ SICAKLIK Prof.Dr. Ahmet ÖZTÜRK.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yağış.
Advertisements

MADDE ve ISI.
MADDENİN HALLERİ VE ISI
Hazırlayan: Onat Özçelik
ISI VE SICAKLIK.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 15 EKİM 2009
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. * Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. * Kar kışın yağar. Yağmur ise.
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
GAZLAR.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
1. Madde tanecikli yapıdadır.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ KASIM 2005 agri.ankara.edu.tr/~sonmez
6.Ünİte Madde ve IsI.
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU
ISI VE SICAKLIK.
ISI ve SICAKLIK.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
ISI VE SICAKLIK Maddeyi oluşturan atom yada moleküller sürekli hareket halindedir. Bu hareket katı maddede denge konumu etrafındaki titreşimler , sıvı.
MADDENİN HALLERİ VE ISI
FEN ve TEKNOLOJİ / ISI ve SICAKLIK
MADDENİN HALLERİ ve ISI
Radyasyon Gelen radyasyon Giden radyasyon Kısa dalga radyasyonu Uzun dalga radyasyonu.
Aynaya nasıl yazı yazdığımı merak ediyor musunuz?
Maddenin Hal Değiştirmesi
METEOROLOJİ DERSİ BUHARLAŞMA Prof. Dr. Belgin ÇAKMAK.
METEOROLOJİ DERSİ RÜZGAR.
Prof. Dr. M. Ali TOKGÖZ 3. HAFTA
Prof. Dr. M. Ali TOKGÖZ 3. HAFTA
ISI VE SICAKLIK.
S I C A K L I K.
METEOROLOJİ DERSİ HAVA BASINCI Prof.Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
MADDENİN TANINMASI VE DEĞİŞİMİ
METEOROLOJİ DERSİ Atmosferin Katları Güneş Dünya Sıcaklık
MADDE VE ISI.
Dünyanın Dönmesi Rüzgarlar kuzey yarımkürede sağa, güney yarım kürede sola saparlar. Rüzgarları saptıran bu kuvvete Koriyolis Kuvveti denir. 1/43.
METEOROLOJİ Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 8 EKİM 2009.
METEOROLOJİ DERSİ NEM Prof.Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
Isı ve sıcaklık Sıcaklık duyularla algılanmakta ve genellikle “sıcak” ve “soğuk” kavramlarıyla ifade edilmektedir. Ekleyen: Netlen.weebly.com.
METEOROLOJİ DERSİ RÜZGAR Prof.Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
ISI.
MADDE VE ISI.
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
HATİCE AKKOYUNLU  Sıcaklık maddenin bir molekülünün ortalama kinetik enerjisidir.  Isı maddenin molekülleri arasındaki toplam enerjidir.
ISI VE SICAKLIK.
Prof. Dr. M. Ali TOKGÖZ 4. HAFTA
METEOROLOJİ Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 22 EKİM 2009.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
ISI: Bir maddenin bütün moleküllerinin sahip olduğu çekim,potansiyel enerjileri ile kinetik enerjilerinin toplamına ısı denir.Isı bir enerji türüdür.Başka.
ISI VE SICAKLIK.
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ. Enerji kaynağımız güneş Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin.
ISI VE SICAKLIK.
Maddenin Halleri ve Isı
SICAKLIK Bir cismin ne kadar sıcak olduğunun ölçüsüdür. Derideki duyu alıcılarının yardımıyla bir cismin sıcaklığı konusunda kabaca da olsa bir izlenim.
Yeryüzü Suları Durgun sular Okyanus Deniz Göl BuzullarAkarsular Nehir Irmak Çay Dere.
İKLİM ELEMANLARI - SICAKLIK
Hidroterapi ve balneoterapi
ISI VE SICAKLIK.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
BÖLÜM 8 SICAKLIK VE ISI. BÖLÜM 8 SICAKLIK VE ISI.
KAYNAMA ve SÜBLİMASYON
Maddenin ısı alarak sıcaklığının yükselmesine ısınma denir.
ISI VE SICAKLIK.
FEN BİLİMLERİ-5 4.ÜNİTE MADDE VE DEĞİŞİM 3.Isı ve Sıcaklık HALİM GÜNEŞ.
Sunum transkripti:

METEOROLOJİ DERSİ SICAKLIK Prof.Dr. Ahmet ÖZTÜRK

SICAKLIK Doğada 2 tip denge var. 1.Enerji ve sıcaklık dengesi (Gelen=Giden enerji) 2.Su dengesi (Hidroljik döngü) Cisimlerin molekülleri titreşiyor ancak –273 0C de duruyor. Buna mutlak sıfır deniyor. IsıSıcaklık Isı:Bir cismin kütlesi içerisinde sahip olduğu enerji toplamıdır yani ısı mevcut potansiyel güç, sıcaklık ise bu gücün kinetik enerjisidir. Isı birimi → kaloridir. 1Kalori=1 gram suyun sıcaklığını +4 0C den +5 0C ye çıkarmak için gerekli enerjidir. Sıcaklık birimi ise 0Cdir.

3.1 Sıcaklık Değişimi ve Isınma Kondüksiyon:temasla, konveksiyon:kütle heraketiyle Radyasyon:ışıma ile 3.2 Sıcaklığın Yatay Dağılımı İzoterm eğrileri ile daha sonra anlatılacaktır. 3.3 Sıcaklığın Düşey Değişimi Atmosferde yukarı çıkıldıkça sıcaklık düşer. Bu duruma Gradiyent sıcaklık azalması denir. -Adiyobatik sıcaklık değişimi. Sıcak hava genleşir, yükselir ve soğur. Yani yükselmeyle sıcaklık değişimidir. -İnverziyonlar. Yükseldikçe sıcaklığın artması anlamına gelir. Yeryüzünden itibarense toprak inverziyonu denir.

3.4 Çeşitli Sıcaklık ve Isı Deyimleri Hava kütlesinin 1 atm. basınçta sahip olduğu sıcaklığa havanın potansiyel sıcaklığı denir. Bir ortamdaki basınç değişirse sıcaklıkta değişir. P.V=n.r.t eşitliğindeki gibi. Çok soğumuş bir kola şişesi açılınca kola buz tutuyor. 1 gr buz 1 gram su Ergime Isısı 1 gr su 1 gram buhar Isınma Isısı 1 gr buz 1 gram buhar Süblimleşme Isısı

3.5 Sıcaklığın Ölçülmesi Sıcaklık yerden 2 m yüksekte güneş görmeyen beyaz boyalı siperlerde termometrelerle ölçülür. Termometrede civa veya alkol vardır. Termometrelerin derecelendirilmesinde esas; damıtık suyun donma ve kaynama noktalarının arasındaki açıklıktır. 4 farklı derecelendirme var. 1.Celsius ıskalası (santigrat) Donma = 0 . . . .100 eşit dilim . . . . Kaynama=100 oC 2.Fahrenhayt ıskalası Donma = 32 . . . .180 eşit dilim . . . . Kaynama=212 oF 3.Reomur ıskalası Donma = 0 . . . . 80 eşit dilim . . . . Kaynama=80 oR 4.Mutlak ıskala (Kelvin ıskalası) Mutlak sıfır denen -273oC den başlar M=oC+273

Sıcaklık Çevrimleri Örnek: 40 R= ? oC = ? oF oC oF

3.6 Günlük Sıcaklık Ölçümleri Günlük sıcaklık ölçümleri saat 7,14 ve 21 de yapılır. Günlük ortalama sıcaklık Aylık ortalama sıcaklık Max Min Maksimum Termometre Minimum Termometre

3.7. Sıcaklık Yönünden Belirli Günler Maksimum sıcaklık 25 0C=Yaz günü, 30 0C=Tropik gün -0.1 0C=Kış günü Sıcaklık Herhangi bin an için 0 0C ise Donlu gün -10 0C ise Şiddetli donlu gün İlk don: Belirli bir bölgede yazdan kışa girerken görülen ilk donun tarihidir. Son don: Belirli bir bölgede kışdan yaza girerken görülen son donun tarihidir.

3.8. Sıcaklık ve Bitki Bitkiler için en önemli iklim parametresi sıcaklıktır. Bitkilerin optimum sıcaklık istekleri belirlenmelidir. Tarımsal meteoroloji bu konuyla ilgilenir. Genel olarak bitkiler 7 - 38 0C arasında optimum gelişir. Bitkilerin dona dayanımları birbirinden farklıdır. Zeytin –10 0C ye dayanırken, turunçgil -10 0C’ye ancak birkaç saat dayanabilir.