Malzeme Seçimi ve Kullanımı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

TEMEL KAROTİS STENTLEME
Doç.Dr.İlhan Mavioğlu, Acıbadem Kayseri Hastanesi
Artan Endovasküler Tecrübe İlyak Arter Oklüzyonu Tedavisinde Fark Oluşturur mu? BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ ADANA UYGULAMA VE ARAŞTIRMA HASTANESİ RADYOLOJİ.
ALİ YALKIN İLKÖĞRETİM OKULU 2/A SINIFI ÇALIŞMA SAYFASI
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
Birlikler ve onluklar Aşağıdaki tabloyu inceleyerek, sonuçları üzerinde konuşalım.
Saydığımızda 15 tane sayı olduğunu görürüz.
Dr.Süha Akpınar -Dr.Bahar Kaymakamzade
TUR-P İşleminde Massif Hemoraji ve Embolizasyon
Diyabetik Ayakta Endovasküler Tedavi Yöntemleri
SU, ÇÖZELTİLER, ASİT VE BAZLAR I
1/27 GEOMETRİ (Kare) Aşağıdaki şekillerden hangisi karedir? AB C D.
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
BASINÇ SORULAR.
TEKNİK VE MALZEME SEÇİMİ
Verimli Ders Çalışma Teknikleri.
Yarbaşı İlköğretim Yarbaşı İlköğretim.
İlyak Arter Darlık ve Oklüzyonlarında Revaskülarizasyon
Alıştırma Eğitim Dokümanları
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
Malzeme bilgisi ve yenilikler
ARALARINDA ASAL SAYILAR
ZAMBAK 1 SORU BANKASI UĞUR CESUR 1 ZAMBAK 1 SORU BANKASI ÖZEL SORULARI Hazırlayan: UĞUR CESUR.
Gün Kitabın Adı ve Yazarı Okuduğu sayfa sayısı
FİİLİMSİLER (EYLEMSİLER)
KONU KESİRLER BASİT KESİR GJFX BİLEŞİK KESİR.
Matematik 2 Örüntü Alıştırmaları.
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İzmir Bölge Müdürlüğü 1/25.
DR. ÜMİT BELET ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ RADYOLOJİ ANABİLİM DALI
Extremite travmasında endovasküler tedavi (EVT)
OTURUM - VIB Aortik Girişimler: Nasıl Yaparım
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
DERS 11 KISITLAMALI MAKSİMUM POBLEMLERİ
GEÇİCİ KATETERLER, TÜNELLİ KATETERLER, PORT KATETERLER
Doç. Dr. Orhan Özbek N.E.Ü. Meram Tıp Fakültesi Radyoloji A. D.
Akut alt ekstremite arter tromboembolisi
Şekil Güç kaynağı blok diyagramı
Ek-2 Örnekler.
MURAT ŞEN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ Üçgenler.
İLİOFEMORAL ARTERLERİN TIKAYICI HASTALIKLARI
Diferansiyel Denklemler
Test : 2 Konu: Çarpanlar ve Katlar
AORT KOARKTASYONUNDA GİRİŞİMSEL TEDAVİ YÖNTEMLERİ
VERİ İŞLEME VERİ İŞLEME-4.
Anjiografi Tekniklerinin Fiziksel ve Teknik Prensipleri
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
1 (2009 OCAK-ARALIK) TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI. 2 VERGİ GELİRLERİ TOPLAMIDA TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI ( OCAK-ARLIK/2009 )
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
İSMİN HALLERİ.
DÖRTGENSEL BÖLGELERİN
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
SAYILAR NUMBERS. SAYILAR 77 55 66 99 11 33 88.
Kompleks ASD’lerde Transkateter Uygulama
DÖRTGENSEL BÖLGELERİN
1/22 GEOMETRİ (Dikdörtgen) Aşağıdaki şekillerden hangisi dikdörtgendir? AB C D.
1, coracoideus. 2, sağ klavikula. 3, sağ karotis arter. 4, Tiroid
ANJİOGRAFİDE HASTA HAZIRLANMASI ÇEKİM TEKNİKLERİ
CEBİRSEL İFADELERİ ÇARPANLARINA AYIRMA
Yard. Doç. Dr. Mustafa Akkol
Diferansiyel Denklemler
KAROTİD ANJİOPLASTİ VE STENTLEME
Anjİografi nedİr ?.
Trombektomi ve Aterektomi cihazları
Kardiovaskuler sistem
İnvaziv Kardiyoloji Sempozyumu, Kasım 2013, Eskişehir
Feyyaz Baltacıoğlu Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji ABD
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi
Akut Strokta Girişimsel Kardiyolojinin Yeri
Sunum transkripti:

Malzeme Seçimi ve Kullanımı Temel Anjiografi Malzeme Seçimi ve Kullanımı Dr.M.Ercüment Ünlü Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji A.D

Giriş İğnesi Giriş Kılıfı (introducer sheath) Kateterler Kılavuz teller (guide wires) Diğerleri (musluk, “y” bağlantı, ara bağlantı vs)

D (mm) ꞊ Fr / 3 Fr ꞊ D (mm) X 3

Giriş İğnesi 18-21 gauge (tek veya çift duvar) gn.le 18 gauge çift duvar seldinger iğnesi ( ≤ 0.038 inch kılavuz tel ile uyumlu) tek duvar ponksiyonu; kanama- pıhtılaşma zamanı bozuk hastalarda, Behçet hastalığı vs. 21 G iğne (tek duvar)- 0.018 “micropuncture set”; zor femoral, brakial, radial veya antegrad femoral yaklaşımda, pediatrik olgularda kullanılabilir.

Giriş Kılıfı (introducer sheath) 3F-9F Tanısal anjiografi-femoral arter- gn.le 5F Terapötik anjiografik işlemlerde ve tortüöz iliak arter varlığında; uzun ve daha geniş introducer gerekebilir.

Kateterler Polyethylene- sürtünmeyi azaltır, bükülebilir Polyurethane- kateteri yumuşatır, bükülebilme özelliği yüksektir→ kılavuz tel ile iyi ilerletilir Nylon- kateteri sertleştirir, yüksek akım hızına dayanabilir Teflon- sertleştirici rol oynar- genellikle dilatör ve kılıflarda kull.

Yüksek basınçlı injeksiyonlara uyumlu, kolay ilerletilebilen, İdeal kateter; Yüksek basınçlı injeksiyonlara uyumlu, kolay ilerletilebilen, radyoopak, fleksibl, non-trombojenik, şekli bozulmayan, atravmatik uca sahip, kolay tork verilebilen olmalı.

Kateterin bölümleri; Hazne (hub) Gövde (body) Uç kısım (tip) Kateter ucu; uçtan delikli, yan delikli, uç ve yan delikli olabilir. Yan delikli kateterler (pigtail, Omniflush, Grollman vs); yüksek hızlı ve hacimli kontrast enjeksiyonu gereken assenden aorta, aortik ark ve abdominal aort anjiografileri için gerekli Uçtan delikli kateterler; selektif anjiografilerde el ve otomatik enjektör injeksiyonlarında kull. Tanısal anjiografi için 5F yeterli, ancak hastanın yaşına, selektif ya da süperselektif yapılıp-yapılmamasına ve damar çapına bağlı olarak kateter çapı değiştirilebilir.

Hedef Arter Yaklaşık mesafe (cm) Distal Aorta 45-55 cm Kontrlateral Ana Femoral Arter 65-75 cm Renal arter ve Visseral Arterler 65-80 cm Aortik Ark 90 cm Aortik Ark arterleri 100 cm Femoral yaklaşımda; Diafragma altındaki yapıların anjiografisi için kısa (60-80 cm), karotis, subklavian veya üst ekstremite anjiografisi için uzun (100-120 cm) kateter gerekli

Tip-1 ve Tip-2 aortik arkda 5F Picard, Vertebral, Berenstein, HH, JR4, Davis; karotis, vertebral, subklavian arter girişi ve açılanma göstermeyen renal arterde yeterli. Tip-3 (bovine) arkta; Simmons, Vitek, SOS ve Amplatz kateterler Basit açılı kateterler (Berenstein, Cobra ve Headhunter) açılı renal arterlerde ve vertebral arterlerde yararlıdır.

Ters veya Kompleks Kıvrımlı Kateterler Basit Kıvrımlı Kateterler a) SIMMONS 1 b) SIMMONS 2 c) SIMMONS 3 d) SIMMONS 4 e) MODİFİYE SIMMONS 1.5 f) MODİFİYE SIMMONS a) COBRA 1 b) COBRA 2 c) COBRA 3 Vertebral Berenstein

Sim1, Sim2, SOS Omni gibi selektif kateterler gn Sim1, Sim2, SOS Omni gibi selektif kateterler gn.le inen aortada reforme ediliyor Omni Flush anjiografik kateter; aortografi ve kontrlateral ekstremite kateterizasyonu veya enjeksiyonu için

R ve L Subklavian Arter 1. Vertebral 2. Berenstein 3. Picard 4.Head Hunter 1 R ve L Vertebral Arter 2.Head Hunter 1 3. Berenstein 4. Picard R ve L Ana Karotid Arter 2. Picard 3. Sidewinder veya Simmons 2 4. Head Hunter 1 5. Sidewinder 1 6. Weinberg 7. Berenstein 8. Head Hunter 3 Brakiosefalik Trunkus 1.Vertebral 2.Picard 3. Berenstein 4. Head Hunter 1 5. Sidewinder 1-2 6. Weinberg R ve L Eksternal Karotid Arter 3. Sidewinder 2 5. Sidewinder 1 6. Hockey Stick 1 7. Weinberg 8. Berenstein

R ve L İnternal Karotid Arter 1. Vertebral 2.Picard 3. Head Hunter 1 4. Sidewinder 1-2 5. Weinberg 6. Berenstein 7. Headhunter 3 Dessenden Aorta 1. Pigtail Flush 2. Straight Flush 3. Omni Flush Assenden Aorta 2. Omni Flush Torasik Aorta 1. Pigtail Flush 2. Omni Flush 3. Straight Flush Abdominal Aorta 2. Straight Flush 3. Omni Flush R and L Renal Arter 1. RDC veya Renal 2 2. Cobra 1-2 3. Sidewinder 1-2 4. Sos Omni 1 veya Sos Omni 2 5. MPA

R ve L Ana İliak-Eksternal – İnternal İliak Arter 1. Sidewinder veya Simmons 1-2 2. Cobra 1-2 3. Sos Omni 1-2 4. Berenstein R ve L Popliteal Arter ve Krural Arterler 1.Vertebral 2.Berenstein 3.Straight Art R ve L Ana Femoral –Yüzeyel ve Derin Femoral Arter 1. Sidewinder 2. Sos Omni 1-2 3. Cobra 1-2 4. Berenstein 5. Vertebral 6. MPA

Kılavuz tel No GW-No intervention Optimal tel özellikleri; Tork edilebilir, Tip (uç) control, İlerletilebilir (trackability), Steering (manipule edilebilir) Tip formability, Kink resistance, Radioopacity-visibility, Tactile feedback, Comformability-straightening, Tip prolapsing, Flexibility, Lubricity (kayganlık)

Belli bir damara ulaşmak için, damarın anatomisini değiştirmek (örneğin düzleştirmek) için, stenozu geçmek için ve taşıdığı katetere (tanısal, balon veya stent kateteri) destek olması için ve kateteri değiştirmek için tel kull. Kalınlığı 0.012-0.052 inch arasında değişiyor Uzunluğu 150-300 cm Uç şekline gore; düz, açılı, “j” şeklinde vs. Dış yüzeyine göre; hidrofilik, hidrofobik. Sertlik (stiffness); soft, stiff, super-stiff, ultra-stiff vs. Tanısal ve terapötik anjiografide en sık 0.035 ve 0.038 inch kullanılıyor Paslanmaz çelik tel (dışı teflon kaplı); sert, fleksibilitesi düşük, damar içinde ucunun şekli değişmez, iyi tork edilebilir, kink yapmaya daha eğilimlidir. Hidrofilik Nitinol tel; elastic ve daha fleksibl, engelle karşılaştığında uç şekli değişir, tork edilebilirliği daha düşük.

Bentson and floppy-uçlu teller >>>>>> Aortografide ve anjio dışı (nefrostomi-PTK vs) Hidrofilik teller >>>>>>> kıvrımlı ve stenoze damarlarda Extra stiff teller >>>>>>> Guiding kateter veya stent yüklü kateterlerin taşınmasında Exchange teller (değiştirme telleri) >>>>>>> kateteri değiştirmede Tapered teller (örn.TAD tel) >>>>>>> Hassas bölgelere stent-filtre gibi cihazların yerleştirilmesinde kullanılır. Düşük profilli yönetilebilir teller (Low-profile steerable wires) >>>>>>> mikrokateterlerin selektif kateterizasyon işlemi için kullanılır.

Tesekkürler…