MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TIBBİ CİHAZLAR UYARI SİSTEMİ
Advertisements

PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE Endüstriye yönelik eğitim Şişelenmiş sulara uygulanan gıda güvenliğinin.
İstanbul’a Su Sağlayan Göl Havzaları Koruma Stratejileri
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Yüzme Suyu Uygulamalarında Yeni Direktifle Gelen Değişiklikler
AB ÇEVRE FASLININ AÇILMASI VE Prof. Dr. Hasan Z. SARIKAYA
ORDU İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.
2010 Yılında Saros Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi İlan Edildi ve
MODÜL 1 Nehir Havzası Yönetim Planlaması Senad Ploco
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.
MODULE 1 Water Framework Directive, Relation of WFD with Daughter Directives, RBMP planning, Water Bodies, Typology, Characterization Ecological status.
MODULE 1 MODULE 1 Water Framework Directive, Relation of WFD with Daughter Directives, RBMP planning, Water Bodies, Typology, Characterization Fish Directive.
DOĞA KORUMA ANLAYIŞI
ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Araştırma İzleme ve Koruma Çalışmaları
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.
Modül 3: Çevresel Hedefler, Tedbirler Programı, Ekonomik Analiz, Muafiyetler Çevresel Hedefler Yannick Pochon Afyon, 2015.
Türkiye’de Biyolojik Su Kalite Standartları
USLE P FAKTÖRÜ DR. GÜNAY ERPUL.
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Yüzey suları izleme Biyolojik boyut Yannick Pochon.
Referans Şartların Belirlenmesi
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Karakterizasyon Raporu Senad Ploco.
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.
Modül 3: Çevresel Hedefler, Tedbirler Programı, Ekonomik Analiz, Muafiyetler Tedbirler Programı uygulaması: Yukarı Tisza örneği Yukarı Tisza örneği Alexei.
Modül 4: Mavi Belge (Blueprint) ilişkili Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Eğitim Becerileri, Sınır Aşan Su Konuları, Halkın Katılımı, Müzakere Becerileri.
Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı
Sıcak Noktaların Belirlenmesi, Gürültü Azaltım Önlemlerinin Seçilmesi ve Eylem Planlama– 31-Ağustos -4 Eylül, Antalya Bu proje Avrupa Birliği ve.
1 Altunkaya ÇAVUŞ Amasya MÜLGA TEBLİĞ İLE REVİZE TEBLİĞ ARASINDAKİ ÖNEMLİ FARKLAR 2.
SU ÇERÇEVE DİREKTİFİNİN UYGULANMASI VE NEHİR HAVZA
Mevcut Durum Proje Çıktıları Çevresel Kalite Standartlarının Uygulama Adımları Uygulamada Karşılaşılacak Olası Sorunlar ve Aksaklıklar Çözüme Yönelik.
ÜLKEMİZDE ATIKSU SEKTÖRÜNDE PLANLAMA, KALİTE İZLEMESİ, DENETİM VE İŞLETMEYE İLİŞKİN YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR Hatice DUMAN Uzman Yardımcısı Kasım 2015.
 Proje Kapsamı ve Çalışma Programı  Gerekli Verilerin Temini  Su Kalitesi Modeli  Ekolojik Bilgi Kuralı  WFD Explorer  İhtisas Heyeti Çalışma Takvimi.
2/29 Nehir Havzası Araştırıcısı Çıktı Hidroloji Su Kalitesi Ekoloji Önlemler Su Kütlesi Verileri Raporlar Haritalar Çıktılar Girdi Senaryolar Su Bütçesi.
1 Osman Özdemir MÜLGA TEBLİĞ İLE REVİZE TEBLİĞ ARASINDAKİ ÖNEMLİ FARKLAR 2.
S U Ç ERÇEVE D IREKTIFI KAPSAMINDA ÇEVRESEL HEDEFLER VE ÖNLEMLER PROGRAMI Özge Hande SAHTİYANCI ÖZDEMİR Uluslararası 3. Su Kongresi Havza Yönetimi.
YERÜSTÜ SULARI KALİTE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYETLERİ
Tehlikeli Kimyasal Nedir Tehlikeli Kimyasalların Sucul Çevre Açısından Önemi ve Kontrolü Çevresel Kalite Standartları Yasal Dayanak Yürütülen Çalışmalar.
1/ tarihinde gerçekleştirilen Çalışma Grubu 1’inci Toplantısı’nda görüşülen konular şunlardır: Su kaynakları modellerinin çeşitleri nelerdir?
Tehlikeli Madde Nedir Tehlikeli Maddelerin Sucul Çevre Açısından Önemi ve Kontrolü Çevresel Kalite Standartları Yasal Dayanak Yürütülen Çalışmalar Ulusal.
SU KAYNAKLARININ MODELLENMESİ
1/13. SUNUM İÇERİĞİ Modelleme Şube Müdürlüğü Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu’nun Teşekkülü SÇD ve Modelleme Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu 1’inci Toplantısının.
1. 2 RG: Tarih ve Sayı Yönetmelik ile; Yüzeysel sular ile kıyı ve geçiş sularının biyolojik, kimyasal, fiziko-kimyasal ve hidromorfolojik.
Nehir Havzaları Su Kaynakları Modelleme Çalışmaları
TÜRKİYE’DE BÜTÜNLEŞİK SU YÖNETİMİ Türkiye'de Kıyı Yönetimi: Son Gelişmeler Ulusal Çalıştayı Marmaris/Muğla, Nisan 2013 Aybala KOÇ Orman ve Su İşleri.
Göl Su Kütlelerinde Ötrofikasyon Değerlendirmesi
1. SUNUM İÇERİĞİ Kirleticiler 2008/105/EC sayılı Direktif 2013/39/EU sayılı Direktif 2013/39/EU sayılı Direktif ile Getirilen Yenilikler 2.
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BÜYÜK MENDERES HAVZASI İZLEME PROGRAMI 29 Ağustos 2014 DSİ 21. Bölge Müdürlüğünde (Aydın) yapılan.
1. 2 Kuruluşu 4 Temmuz 2011 tarihli ve 645 sayılı KHK.
SU KALİTESİ KİMYASAL İZLEME EBRU DOĞANAY EYLÜL 2015 Daire İçi Eğitim.
1 İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI İçme ve Yeraltı Sularını İzleme Şube Müdürlüğü Hale DUMAN Şube Müdürü.
1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE’DE SU KALİTESİ İZLEME ÇALIŞMALARI Nermin ANUL Şube Müdürü 9 Ekim Sürdürülebilir.
Sunum Planı 2 Kurulum Süreci Gerçekleştirilecek Çalışmalar Giriş USBS Hakkında Fizibilite Süreci Hedef & Fizibilite Çıktıları Yapılan Çalışmalar.
TÜRKİYE’DEKİ İÇME SUYU KAYNAKLARININ VE ARITMA TESİSLERİNİN
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VAN GÖLÜ HAVZASI İZLEME PROGRAMI Nermin ANUL Şube Müdürü Aralık 2015 DSİ 17. Bölge Müdürlüğü-
Veysi GÜMÜŞ Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı Etüd ve Değerlendirme Şube Müdürü 09 – 11 Şubat /21 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI.
08 Aralık 2014 Numune Alma ve Numunelerin Analize Hazırlanması Konulu Hizmetiçi Eğitim Nermin ANUL Şube Müdür V. İZLEME İLE İLGİLİ ULUSAL MEVZUAT VE İZLEME.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KÜÇÜK MENDERES HAVZASI İZLEME PROGRAMI Nermin ANUL Şube Müdürü Haziran 2015 DSİ 2. Bölge Müdürlüğü-
This project is co-financed by the European Union and the Republic of Turkey AB Eşleştirme Projesi SU KALİTESİ İZLEME KONUSUNDA KAPASİTE GELİŞTİRME Türkiye,
1/20. 2/20  NHYP Projesine ilişkin Genel Bilgi  Su Çerçeve Direktifi Kapsamında Çevresel Hedeflerin Belirlenmesi  Su Çerçeve Direktifi Kapsamında Önlemler.
Nermin ANUL Laboratuvarlar Şube Müdürü Mayıs 2013 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İzleme Dairesi Başkanlığı SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇORUH HAVZASI İZLEME PROGRAMI Özge YILDIRIM Aralık 2015 DSİ 26. Bölge Müdürlüğü-Artvin’de yapılan.
08 Temmuz 2013 Online (gerçek zamanlı) Yüzey Suyu İzleme Sistemleri Konulu TAIEX Çalıştayı T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
1 Şubat 2014 Numune Alma ve Numunelerin Analize Hazırlanması Konulu Hizmetiçi eğitim SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ENVANTER VE İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
Paydaş Memnuniyeti ve Bildirim Yönetimi Ölçme Analiz ve İyileştirme
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma Balık Direktifi Aysun Ergene

Tatlısu Balık Direktifi 22 Aralık 2013’te Su Çerçeve Direktifi kapsamından çıkarılan Tatlısu Balık Direktifi (FWF), Kabuklu Direktifi (SWD) ve Tehlikeli Maddeler Direktifi (DSD) Tatlısu Balık Direktifi için, Su Çerçeve Direktifi kapsamında belirlenen statüler bu alandaki balıkların korunma durumunu belirleyecektir. Tatlısu Balık Direktifi altında belirlenen tüm sular Su Çerçeve Direktifi kapsamında su kütlesi olarak belirlenmiştir.

Tatlısu Balık Direktifi Su Çerçeve Direktifi kapsamındaki standart ve prosedürleri Tatlısu Balık Direktifi nehir suyu kalitesi standartlarını da içinde alımaktadır. Tüm Tatlısu Balık Direktifi kapsamındaki göl suyu kalitesi standartlarının Su Çerçeve Direktifi kapsamındaki standart ve prosedürleri uygun olmasını sağlamamız gerekmektedir. Su kalitesi planlamasında, balıkları korumak için eylemlerin, bakanlık tarafından hazırlanmış olan Nehir Kalitesi Hedeflerine (Su Çerçeve Direktifi altında İyi Durumda ve “bozulmamış” statülerine yönelik prosedürler kapsamında yürürlükte olan) uyması gerekmektedir.

Tatlısu Balık Direktifi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenmiş suların Ek-1’de verilen su kalite parametre değerlerine uygunluğunun tespiti ve iyileşmenin izlenmesi amacı ile Bakanlık tarafından bir izleme programı oluşturulur. Bakanlık bu izleme programına göre gerekli izleme çalışmalarını yapar/yaptırır. İzleme programı kapsamında elde edilen sonuçlar, Ek-1’de verilen tabloda yer alan değer ve açıklamalarla karşılaştırılır.

Tanımlar Belirlenmiş sular: Alabalık zonu veya sazan zonunda yaşayan türlerin doğal olarak bulunduğu koruma veya iyileştirme ihtiyacı bulunan; 1) Alabalık Zonu: Alabalıkgillerin (Salmonidae), doğal olarak yaşadığı suları, 2) Sazan Zonu: Sazangiller (Cyprinidae), turna balığı (Esoxlucius), tatlı su levreği (Percafluviatilis), mersin balığıgiller (Acipenseridae), yayın balığı (Silurisglanis) ve yılan balığı (Anguilla anguilla) gibi balık türlerinin doğal olarak yaşadığı suları ifade eder.

Table 1: Key Water Quality Parameters Mandatory Standards for the Freshwater Fish Directive Appendix 1

Temel Su Kalitesi Parametreleri

Temel Su Kalitesi Parametreleri

Temel Su Kalitesi Parametreleri ≤≤

Temel Su Kalitesi Parametreleri

Temel Su Kalitesi Parametreleri

Temel Su Kalitesi Parametreleri

Temel Su Kalitesi Parametreleri

Temel Su Kalitesi Parametreleri

Temel Su Kalitesi Parametreleri

Temel Su Kalitesi Parametreleri

Temel Su Kalitesi Parametreleri

Temel Su Kalitesi Parametreleri

Toplam Çinko ve çözünebilen Bakır ile ilgili özellikler (Ek 1 No 13, Bkz. “Observations“ sütunu)   Toplam Çinko konsantrasyonu (mg/ L Zn), farklı sularda sertlik değerleri 10 mg /L ile 500 mg /L CaCO3 arasında değişmektedir.   sertlik değerlieri (mg/L Caco3) 10 50 100 500 Salmonid 0.03 0.2 0.3 0.5 Cyprinid 0.7 1.0 2.0

sertlik değerleri (mg/L Caco3) Çözünebilen Bakır (Ek 1 No 13, Bkz. “Observations“ sütunu) Çözünebilen Bakır konsantrasyonları (mg/ L Zn) farklı sularda sertlik değerleri 10 mg /L ile 300 mg /L CaCO3 arasında değişmektedir. ( mg/ L Cu )   sertlik değerleri (mg/L Caco3) 10 50 100 500 mg / L Cu 0.005 (1) 0.022 0.04 0.112

MADDE 14 (3) İçme ve kullanma suyu temin edilen rezervuarlarda balık yetiştiriciliği tesisleri kurulamaz. İçme suyu alma yapısına en az 1000 metreden daha yakın olan alanlarda ve bu yapıların bulunduğu koylarda su ürünleri yetiştiriciliği yapılamaz. (4) Baraj göllerinde minimum su kotundaki rezervuar alanının Bakanlıkça taşıma kapasitesi belirlenene kadar, en fazla %3’üne kadar alanda Bakanlığın uygun görüşü ile balık yetiştiriciliği tesislerinin kurulmasına izin verilir.

MADDE 14 (5) Balık yetiştiriciliği tesislerinin, su sirkülasyonunun kolay sağlanabildiği, oligotrofik ve mezotrofik gölet ve baraj göllerinde faaliyet göstermesi esastır. Balık yetiştiriciliğinin yapıldığı alanların su kalitesi Bakanlıkça izlenir ve değerlendirilir. İzleme neticesinde Bakanlıkça gerekli görülmesi hâlinde gölet ve baraj gölünün özümleme kapasitesi belirleninceye kadar yeni kurulacak balık yetiştiriciliği tesislerinin faaliyet göstereceği alanda, su kalite parametreleri Bakanlıkça belirlenecek esaslara uygun şekilde ölçülür. (6) Balık yetiştiriciliği tesisleri faaliyete başladıktan sonra, faaliyet sahibi tarafından su kalite parametreleri ile alakalı olarak yaptırılan analiz sonuçları Bakanlığa sunulur.

Üye Ülkeler için kimyasal kalite standartlarının belirlenmesi prosesi Annex VIII’in 1 ila 9. maddelerinde listelenmiş kirleticilere karşı çevre kalitesi standatlarının sağlanması ve sudaki biyolojik canlıların korunması için, Üye Ülkelerin şu önlemleri alması gerekir. Standartlar, su, sediment ya da biyolojik canlılar için oluşturulabilir. Mümkün olduğunca, ilgili su kütle tipine uygun aşağıdaki taksonlar ve/veya diğer başka sucul taksonlar hakkında hem akut hem de kronik data toplanmalıdır. Bu anlamda en iyi taksonlar:

algler ve/veya mikrofitler

tuzlu sular için daphnia ve diğer türler

balık

Çevre kalitesi standartlarının belirlenmesi Aşağıdaki prosedürler maximum yıllık konsantrasyon ortalamasının belirlenmesi için kullanılır: (i) Üye Ülkeler; doğa ve mevcut verinin kalitesiyle tutarlı olarak, ‘Yeni onaylana maddeler için risk analizi üzerine 93/67/EEC Direktifi ve mevcut maddeler için risk analizi üzerine 1488/94 numaralı yönetmelik için teknik yönlendirme dokümanı’nın Bölüm II, kısım 3.3.1’de verilen yönlendirmelerle uygun güvenlik faktörlerini belirlemelidir. Güvenlik faktörleri aşağıdaki tabloda verilmiştir:

duruma özel değerlendirme   Güvenlik faktörü Taban setinin her üç trofik basamağının birinden en azından bir akut L(E)C50 1000 Bir kronik NOEC (balık ya da daphnia ya da diğer bir tuzlu su türü) 100 İki trofik basamağı temsil eden türler arasından iki kronik NOEC (balık ve/veya daphnia or diğer bir tuzlu su türü ve/veya alg) 50 Üç trofik basamağı temsil eden en az üç kronik NOEC türü (çoğunlukla balık, daphnia ya da diğer bir tuzlu su türü ve alg) 10 Diğer durumlar, daha kesin güvenlik faktörelerin hesaplanması ve uygulanması için saha verisi ya da model ekosistemlerden alınmış veri duruma özel değerlendirme

Çevre kalitesi standartlarının belirlenmesi (ii) süreklilik ve biyolojik birikme ile ilgili veri mevcut ise, çevresel kalite standartlarının belirlenmesinde bu veriler göz önünde bulundurulacaktır.

Çevre kalitesi standartlarının belirlenmesi (iii) belirlenen standartlar sahadan elde edilen delillerle karşılaştırılmalıdır. Anormallikler görüldüğünde, hesaplama daha kesin bir güvenlik faktörü doğrultusunda revize edilmelidir. (iv) belirlenen standartlar hakemlerin onayından ve halkın katılımı süreçlerinden geçmeli ve daha kesin bir güvenlik faktörünün oluşturulmasına olanak tanımalıdır.

Referanslar ve faydalı bağlantılar Yüzeysel Su Kalitesi Yönetimi Yönetmeliği, Resmî Gazete, Sayı : 28483 2012