TOPRAĞIN ÖNEMİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAK ÇEŞİTLERİ AZONAL (TAŞINMIŞ TOPRAKLAR) ZONAL (YERLİ TOPRAKLARI)
Advertisements

ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME, BÜYÜME ve GELİŞME
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
AKSARAY Fatih Sultan Mehmet İ.Ö.O.
EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ MADDE DÖNGÜSÜ-ENERJİ AKIŞI
FOTOSENTEZ.
TOPRAK NASIL SINIFLANDIRILIR?
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
Abdurrahman OLGUN Gökalp KILINÇ.
Fotosentez Canlılar, büyüyüp gelişebilmesi için besin maddelerine ihtiyaç duyarlar. İnsanlar ve hayvanlar kendi besinlerini dışardan hazır alırlar.
COĞRAFYA İÇERİSİNDEKİ YERİ
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
TOPRAK ANA AĞLAMASIN TÜRKİYE’DE TOPRAK KİRLİLİĞİ İLE İLGİLİ OLARAK
DOĞA VE İNSAN DOĞAL SİSTEMLER
MADDE DÖNGÜLERİ.
Mikroorganizmaların Çevreye Hizmeti
Doç.Dr. Hasan Sabri Öztürk Tarım Ekonomisi Bölümü ZTO
TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI
TOPRAK BİLGİSİ Toprak Ana Maddesi
Toprak Çeşitleri Ve Özellikleri
TÜRKİYE’NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ
DIŞ KUVVETLER TOPRAK OLUŞUMU
ORMAN HAFTASI 21 – 26 MART
Coğrafi Bölgeler.
EKOLOJİ. EKOLOJİ EKOLOJİ NEDİR? Ekoloji, canlıların birbirleri ve çevreleriyle ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır. Ekosistem ise canlı ve cansız.
Fotosentez ve Solunum Fotosentez ve Solunum.
Doç.Dr. Hasan Sabri Öztürk Tarım Ekonomisi Bölümü
Yer kabuğunun gizemi dünya ve evren
Toprak ve Havza Yönetimi Giriş Prof. Dr. Günay Erpul
TOPRAK CANLILARI VE TOPRAK KALİTESİNDEKİ ROLÜ
Toprak nasıl oluşur ?.
5.Sınıf 7.Ünite:Yerkabuğunun Gizemi
Toprak Organik Maddesi, Kolloid ve KDK Özellikleri
Adı ve Soyadı: EMRE BALCI Konu: TRAVERTENLER VE MAKET YAPIMI
DOĞA VE İNSAN DOĞA VE İNSAN.
TOPRAKLARA KARAKTER KAZANDIRAN ETMENLER
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE YERLEŞME
TB 201 TOPRAK PROF.DR. MUSTAFA R.ÇANGA.
KÖMÜR VE OLUŞUMU.
Isı ve Sıcaklık Farklıdır
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
Ö. M. ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU
1 Suyun Doğal Dolanımı 2  Yeryüzündeki sularda, güneş enerjisinin etkisiyle sürekli buharlaşma olur.
DEPREM Deprem anında yer sallanır çünkü ani bir enerji boşalması gerçekleşmektedir. Yeraltındaki kayalarda bazen o kadar büyük bir gerilme birikir ki,
SU BİZİM İÇİN HAYATTIR YANİ TÜM CANLILARIN.
GEZEGENEMİZ DÜNYA Hava:Hava Dünya’mızı çevreleyen bir gaz örtüsüdür.Bu gaz örtüsüne hava küre (atmosfer) denir.Hava küre Dünya’mızı Güneş’in zararlı ışınlarından.
SU DÖNGÜSÜ HÜSEYİN KANBER MARMARA COĞRAFYA ÖĞRETMENLİĞİ
DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ
KAYAÇLARIN ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ
Fiziki Faktörler İklim iklim elemanlarından sıcaklık, bitki türlerinin çeşitliliği ve bunların yayılış alanları üzerinde etkilidir. Çünkü her bitkinin.
HAZIRLAYAN; MİRAÇ ÖKSÜZ 10rdtvtkn-91
Toprak Oluşumu ve Türkiye’dekiToprak Çeşitleri
Sedimantolojik olarak; tane boyu 4m’ un altında olan partiküllerdir.
Tarım Hukuku 3.
Hava ve İklim ile Tarım Arasındaki İlişkiler
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
ORMAN HAFTASI 21 – 26 MART
Maden Yatakları 2 Prof.Dr. Miraç AKÇAY Ders notları ve
Gürültü görüldüğü alanlarda doğal dengeyi de olumsuz etkilemektedir.
MADDE DÖNGÜLERİ Canlı yaşamının devamı için su, oksijen karbon, azot ve fosfor gibi temel maddeler gereklidir.
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
Maddenin ısı alarak sıcaklığının yükselmesine ısınma denir.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
HAZIRLAYANLAR: MELİS ŞAKAR (767) BEYZANUR ÖZGÜL( ) ECRİN AÇIKGÖZ( ) SINIF:10/G DERS:KİMYA PERFORMANS ÖDEVİ.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
Biyomların yeryüzünde dağılışını etkileyen faktörler.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. EKOLOJİK KAVRAMLAR Ekoloji: Canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan etkileşimim inceleyen bilim dalıdır. Populasyon: Belirli.
BİTKİ ÖRTÜSÜ- TOPRAK İLİŞKİLERİ
Sunum transkripti:

TOPRAĞIN ÖNEMİ

Toprak; kayaların ve organik maddelerin çeşitli derecedeki ayrışma ürünlerinden meydana gelen, içinde geniş bir canlılar topluluğu barındıran, bitkilere durak yeri ve besin kaynağı olan ve katı yer kabuğunun, uzun zaman içerisinde belirli özellikler kazanan en üst kısmını saran doğal, dinamik bir yapıdır.

Toprak, atmosfer, hidrosfer ve biyosfer ile temas halinde bulunan yeryüzüne çıkmış, kayalar, mineraller ve organik maddelerden ibaret toprak ana materyalinin fiziksel parçalanma ve kimyasal ayrışması sonucunda oluşmaktadır.

Bu oluşumda az çok birbirini izleyen fiziksel, kimyasal ve biyolojik olaylar büyük rol oynarlar Fiziksel parçalanma olaylarının başında, sıcaklık değişmeleri, ıslanma, kuruma, donma-çözülme, bitki köklerinin ve diğer canlıların mekanik etkileri olmak üzere, materyal üzerindeki basıncın azalması, tuz bırakması ve tuzların hidrasyon, akarsu, buzul ve rüzgarların etkileri sayılabilir.

Toprak oluşumuna hizmet eden kimyasal olayları da, oksidasyon, redüksiyon, hidroliz, hidrasyon-dehidrasyon, kompleksleşme, karbonatlaşma ve çözünme şeklinde sıralamak mümkündür. Biyolojik olaylar ise etkinliklerini parçalanma ve ayrışmaya katkıda bulunmak suretiyle gösterirler.

Fiziksel parçalanma ve kimyasal ayrışma, belli koşullara sahip doğal bir çevrede (belli iklim ve bitki örtüsü) uzunca bir zaman süresi içerisinde, belli topografyaya sahip olan bir ana materyal üzerinde gerçekleşir.

TOPRAĞIN YERYÜZÜ İÇİN ÖNEMİ

Toprak bütün biyolojik varlıklar için vazgeçilmez bir yaşama ortamı, doğal bir mekandır.

1- Toprağın Tarımsal Önemi : Daha ilk çağlardan beri anlaşılmış olup, arkeolojik araştırmalar toprağın ilk insanlar tarafından bitki yetiştirmek amacıyla kullanılmasının Milattan en az 8000 yıl önce başladığına işaret eder Toprak uzun süre herhangi bir ıslah işlemi ve madde ilavesi yapılmadan kullanılmıştır İnsanların toprağa yaptığı ilk müdahale sulama, ikincisi gübrelemedir İlk ıslah işlemi ise teraslamadır Günümüz koşullarında toprak bitkisel üretim için hala vazgeçilmez bir yetiştirme ortamı olarak kullanılmaktadır.

2- Toprağın Endüstriyel Önemi : Toprağın endüstriyel önemi de eski çağlardan beri farkedilmiş, günlük yaşamda kullanılan ilk ev ve mutfak gereçleri topraktan yapılmıştır Günümüzde topraklar tuğla-kiremit, seramik, porselen ve cam sanayinin temel hammadde kaynağını oluşturmaktadır Öte yandan tüm sanayi kuruluşlarının fiziksel varlıkalrına durak yeri ve mekan olanağı sağlamaktadır.

3- Toprağın Ekonomik Önemi : Toprağın ekonomik önemi gün geçtikçe artmaktadır Bütün yeraltı servetlerinin yatağı olarak toprak her türlü sanayiinin temel dayanağını, taşınmaz mal olarak da zenginlik ve servetin gerçek kaynağını oluşturmaktadır Artan nüfusa ve gittikçe kıtlaşan miktarına bağlı olarak toprağın ekonomik değeri her geçen gün daha da artmakta, büyük rantlar sağlamaktadır.

4- Toprağın Ulusal Önemi : Ülkelerin gözünde toprakları kutsaldır.

Toprak insanların yaşamında çok önemlidir Toprak insanların yaşamında çok önemlidir. Besinlerimizi elde edebilmemiz toprağa bağlıdır Toprak sadece insanlar için değil, tüm canlılar için önemlidir. Bitkiler ancak topraktaki su ve madensel maddeleri alarak büyüyüp gelişirler. Otçul hayvanlar ve insanlar ise bitkileri besin olarak kullanırlar.

İnsanlar ve hayvanlar dolaylı olarak besinlerini topraktan sağladıkları gibi onun üzerinde gezinir, dinlenir, barınırlar. Yani toprak tüm canlıların hem beslendiği hem de barındığı yerdir.

Kaynakça: 10. Sınıf Zambak Yayınları Coğrafya Konu Anlatımlı Kitabı 10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı http://tr.wikipedia.org/wiki/Toprak http://www.diyadinnet.com/YararliBilgiler-1210&Bilgi=toprak

BURAK CAN KARATEKİN 10 /C - 525