Cepheid Çiftlerinde Kütle Oranı. “Cepheid”ler ˙ Dönemsel parlaklık değişimi... ˙ Dönem -parlaklık ilişkisi Leavitt (1912)....Magellan bulutunda...

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Davranış Bilimleri Hafta IX.
Advertisements

Astronomi Yrd.Doç.Dr. Fikret KORUR.
Bölüm 8 EKSERJİ: İŞ POTANSİYELİNİN BİR ÖLÇÜSÜ
Dört Uzuvlu Mekanizmalar Dr. Sadettin KAPUCU
KRANK-BİYEL MEKANİZMALARININ DİNAMİĞİ
VEKTÖR-KUVVET-LAMİ TEOREMİ
İŞARET DİLİ.
Olasılık Dağılımları ♦ Gazın her molekülü kendi hızına ve konumuna sahiptir. ♦ Bir molekülün belli bir hıza sahip olma olasılığı hız dağılım fonksiyonu.
GEZEGENLER.
AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ ÇİFT YILDIZLAR.
Analiz ve Tahmin Teknikleri Eğitimi Antalya, Nisan 2013 Bölüm 3: RADAR DEĞİŞKENLERİ Dr. Kurtuluş ÖZTÜRK.
ÖRTEN ÇİFT YILDIZLARIN IŞIK EĞRİSİ ANALİZİ
KONU:SÜPERNOVALARIN PATLAMA GÜCÜ KONU:ÜSTNOVALARIN PATLAMA GÜCÜ HAZIRLAYAN VE SUNAN: FARUK YAZĞAN.
DÖNEM DEĞİŞİMİ ANALİZİ
Genel Kimya I (KİM-153) Öğretim Yılı Güz Dönemi
RR LYRAE TÜRÜ DEĞİŞEN YILDIZLAR
Çözelti Termodinamiği
DERS-3 İstatistiksel Dağılımlar -II Prof.Dr.Hüseyin BAŞLIGİL
Aynaya nasıl yazı yazdığımı merak ediyor musunuz?
Dünyamız ve Gökyüzü Dünyamızın şekli Dünyamızın katmanları
BÖLÜM 2. BÖLÜM 2 b) Kısırlık Ve Üreme Teknolojisi Amerikalı çiftlerin yaklaşık yüzde 10 ila 15’i kısırlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmakta ve.
Ayhan TOZER Telekomünikasyon Uzmanı
İş ve Enerji GİRİŞ Sabit kuvvetlerin yaptığı iş İki Vektörün Çarpımı
AÇISAL YERDEĞİŞTİRME , HIZ ve İVME
(Şehit Polis İsmail Özbek Ortaokulu Kestel /Bursa)
NESNE TABANLI PROGRAMLAMA VISUAL BASİC 6.0. NESNELERİN TASARIMI Uygulama Tasarım Alanı Proje Gezgini Nesne Özellikleri Araç Kutusu Forumun Ekrandaki Konumu.
 TC Vatandaşı olmak.  Başvurulacak alanda en az lisans derecesine sahip olmak.  2007 Sonbahar veya sonraki dönemlerde ALES’in ilgili puan türünden.
Yıldız Kümeleri, Galaksiler ve Samanyolu
ALGORİTMA.
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Müh. Bölümü
1. Eylemsizlik Prensibi(Fnet = 0)
Kimyasal Denge. Reaksiyon ilerleme değeri. Le Chatelier ilkesi.
Merkür Venüs Dünya Mars Satürn Jüpiter Uranüs Neptün Plüton
MOTORLAR-4.HAFTA UYGULAMA
GÖKYÜZÜ Lale Bahçesi Yaz Okulu.
Uzaktan Eğitim Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık. Uzaktan eğitim, öğrenme ve öğretme süreçlerinin farklı yerlerde gerçekleştiği, öğrenenle öğretenin çoğu zaman.
Doğrusal Hızlandırıcılara Giriş-2
BASED SPACE SOLAR ENERGY UZAYA KONUŞLANMIŞ GÜNEŞ ENERJİSİ.
BASİT HARMONİK HAREKET
Bölüm 03 Sayısal Tanımlama Teknikleri
Bilişim Teknolojileri için İşletme İstatistiği Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim CEBECİ B.
CAM NASIL ÜRETİLİR? ÜRETİLİRKEN HANGİ AŞAMALARDAN GEÇER?
Avusturyalı Fizikçi Erwin Schrödinger, de Broglie dalga denkleminin zamana ve uzaya bağlı fonksiyonunu üst düzeyde matematik denklemi hâline getirmiştir.
KOLORİMETRE- SPEKTROFOTOMETRE
RENKLERİN EFENDİSİ: IŞIK.
VEKTÖRLER.
Genel Fizik Ders Notları
GEZEGENLERİN OLUŞUMU Gezegenler, merkezde oluşan Güneş’in çevresinde artakalan gaz ve tozdan meydana geldi. Bu toz ve gaz bulutu, başlangıçta Güneş’in.
AST207 Güneş Sistemi Prof. Dr. Selim O. SELAM
AST203 Gözlem Araçları Filtreler.
URANÜS Ekvator Çapı: km Kütle: Myer
Polar (Kutupsal) Koordinatlar
Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri
Prof.Dr. Hasan Sabri Öztürk
VENÜS DÜNYA MARS JÜPİTER SATÜRN URANÜS NEPTÜN MERKÜR NE YAPMALISIN?
GÜNEŞ SISTEMI VE ÖTESI GÖK CİSİMLERİ. Var olan her şeyi içinde bulunduran sonsuz boşluğa uzay denir. Uzay boşluğunda bulunan tüm doğal cisimlerin ortak.
JEODEZİK AĞLARIN İSTATİSTİK ANALİZİ
GİRİŞ Kimyasal Analiz Bir madde veya bir karışımda bulunan element veya atom gruplarının belirlenmesi veya bunların o madde veya karışım içerisinde hangi.
Gök Cisimleri Soru-Cevap.
Hazırlayan Mehmet BİRİŞİK
Sadece 1’e ve kendisine bölünen sayılardır.
BEŞİKT AŞ’IN YILDIZI.
UZAKTAN ALGILAMA VERİLERİNİN ASTRONOMİK GÖZLEMLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Dr. Kazım KABA Doç. Dr. Cahit YEŞİLYAPRAK
AÇISAL YERDEĞİŞTİRME , HIZ ve İVME
Prostaglandinler koyunlarda siklusun 4-5
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Güneş Dünya ve Ay Soru-Cevap
YILDIZ NEDİR ? NASIL OLUŞUR? NASIL ÖLÜR?. Yıldız kendi ürettiği enerjiyi kullanarak ışıyan ve bu sayede yüksek sıcaklık ve basınçta kalarak kütle çekimi.
Kelime Anlamları (Word Semantics) Doç.Dr.Banu Diri
Sunum transkripti:

Cepheid Çiftlerinde Kütle Oranı

“Cepheid”ler ˙ Dönemsel parlaklık değişimi... ˙ Dönem -parlaklık ilişkisi Leavitt (1912)....Magellan bulutunda...

˙ Uzaklık belirlemek, ˙ m-mg=-2.5log(L/Lg) ˙ m-M=5logr r....uzaklık. ˙ Zonklama mekanizması ˙ Çift yıldız bileşenlerinde sorun: ˙ Dönem parlaklık bağıntısına uyuyor mu? ˙ Eşzamanlı (senkronize) dönmenin Cepheid dönemine etkisi...

Çift yıldız bileşeni olan “Cepheid”ler ˙ Abt (1983): tayfsal görsel hareket istatistik. ˙ Farklı sıcaklıklardaki Cepheidlerin dönemleriyle çift yıldız dönemi arsında benzerlik var. ˙ P<E-2 yıl ise kütle alan yıldızlarınkinden farklı... ˙ Kütle belirleme tayf (M) + fotometri (i)... ˙ Trimble (1990): “Kütle oranlarında bir düzen yok gibi...”

Çift yıldız bileşeni olan “Cepheid”ler ˙ IUE.....International Ultraviolet Explorer ˙ Moröte gözlemler: Özellikle sıcak anakol yıldızlarıyla çift olan bir Cepheid varsa anakol yıldızının tayfı Cepheidler tarafından genellikle A’de bozuluyor. ˙ Bazı dizgeler: ˙ SU Cyg: Üçlü dizge, çok sıcak bileşene sahip tek çizgili...B8 ˙ V1334 Cyg: Üçlü dizge, ~B7 ˙ DL Cas: B9-A0, ˙ RX Cam: ~A0. ˙ AT Pup, V465 Mon, ˙ XX Cen, R Tra: 1900A’de Cepheid bileşeninin katkısı. ˙ Fig 5: Cepheidler ve bileşenlerinin tayf türleri...

˙ Yörünge Hareketi yapan Cepheidler: ˙ Bir çift yıldız üyesi ise yörünge hareketi yapacak...Tablo I

Bileşenlerin kütleleri ˙ Eğer bileşen anakolda ise, kütleler kütle-tayftürü ilişkisi ile bulunabilir. ˙ Eğer cepheid ve bileşeni kütlece benzerse bileşen ZAMS’tan öteye evrimleşmiş olabilir.Bunu gözardı edip anakol almak sistematik bir hataya götürebilir. IŞITMA FARKI kulanılmalıdır. ˙ Cepheid ve bileşenleri için bulunan kütleler ve farklı evrim modelleri. Fig 6a....Becker (1981) Fig 6b.....Genova grubu Fig 6c.....Padua grubu ˙ Becker......”convective overshooting” yok. ˙ Geneva.....”convective overshooting” var.

˙ Evrimin bileşenlere etkisi=ışıtma farkları... ˙ Işıtma farkı arttıkça, evrimden etkilenmesi daha az. ˙ AX Cir, V küçük ışıtma farkı, bileşen evrimleşmiş S Mus büyük, evrimden az etkilenmiş. ˙

Cepheidlerin kütleleri ˙ Kütle-ışıtma bağıntısı kütle belirleme. ˙ Dikkat: bileşen sıcak ve parlaksa Cepheid’in gözlenen rengini etkileyecek, bu etki çıkarılmalı... ˙ “convective overshoot” önemli ama bir çelişki: Gözlemsel veriler Becker modeli (overshooting yok) ile uyum gösteriyor.

Kütle oranları ˙ Tablo 6, Fig 7a...Fig7b (by using Becker ve Padua mass- luminosity relation) ˙ q < 0.2 yok...IUE tayfında soğuk bileşenler algılanamıyor

˙ 7b.solid Becker, dotted Padua...

Bazı yörünge öğeleri ˙ Hız genliği...Fig 8a. (üçgenlerin çift olduğu şüpheli) ˙ Dönem: 1yr < P < 10yr (logP=2,56-3,06 days)

Bileşenlerin kütle alt limiti ˙ Yörünge öğeleri + baş yıldıza ilişkin bilgiler kullanılarak. ˙ a=yarı-büyük eksen (AB), P (yr)... ˙ Alt limit için e=0,5 alalım......dizgeler onu gösteriyor..... ˙ Buradan f(M1,M2)/M1 için bir alt limit bulunur. ● K:yarı-genlik (km/s) ● P days

˙ Kütle oranı cinsinden... ˙ Fig 10...kütle oranıyla değişim. ● YZ Car,Z Lac...diğerleri için çok küçük, çizilemez.

Eşit veya düşük kütleli bileşenler ˙ Cepheid’in bileşeni daha düşük kütleli bir kırmızı dev olabilir. IUE ile algılanması zorlaşır. Cepheidin çizgileri baskınlaşır. ˙ Bileşeni bu tayfla bulunamayanlar düşük kütleli bileşen olarak nitelendirilebilir.

Sıklık ˙ Trimble(1990)......N(q)  ( q)-1 ˙ Evans (1993) N(q)  ( q) Fig 13. ˙ Gelecek: ˙ Çift yıldız bileşeni Cepheidlerle tek Cepheidlerin dönem farkları... ˙ Dönem-parlaklık bağıntısının değişimi... ˙ “convective overshooting” etkisi sönümleniyor mu ?