TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Hayvan Sağlığı Hizmetleri Daire Başkanlığı Veteriner Hekim Süleyman UĞURLU 1
ETKEN SUŞ: Türkiye’deki şarbon Kafkaslar ile ortaktır. SPOR: Isı, soğuk, asit ve alkali pH, dezenfektan, ultraviyole ışınlar 140 o C’de 30 dakika,180 o C’de 2 dakika İNSAN: 1990 – 2007 arasında 929 vaka (DOĞANAY M. 2009) 883 vaka (%95,3) Kontamine hayvansal materyal ile direk temas Hasta hayvanı kesme, derisini yüzme,kan sıçraması, et kıyma, ham deri taşıma, hayvan karkasını korumasız gömme 3 vaka (% 0,3) İnsandan insana bulaşma. 2
BULAŞMA NEDENLER: Hastalıktan ölen hayvanların yem ve su kaplarının kullanılması Süt, gaita ve idrarların yerde bırakılması Deri, kıl, yapağı, boynuz ve kılların kullanılması Hastalık çıkan yerlerde mekanik temizlik yapılmaması Ölen hayvanlara otopsi yapılması Ölü imha çukuru dışında marazi madde alınması Meraların yoğun kullanılması 3
MÜCADELE AŞILAMA: Son 5 yılda hastalık görülen mihraklardaki sirayete maruz hayvanların tamamı aşılanır. Aşı eklemlere yakın bölgelere yapılmaz. Aşılama öncesi ve sonrası tek tırnaklılarda 21 gün, diğerlerinde 10 gün antibiyotik kullanılmaz. 4
MÜCADELE İMHA: Ölen hayvanlara otopsisi yapılmaz. Hastalıktan ölen hayvanlar iki metre derinlikteki çukurlara bulaşık toprak ve altlıkla birlikte yakılarak veya üzerlerine sönmemiş kireç dökülerek gömülür. Hayvanlar taşınırken doğal delikler tıkanır. Ölen hayvanların yattığı yer ve çevresindeki ot ve toprak da kazınarak gömülür. BİLGİLENDİRME: İl Sağlık Müdürlükleri/İlçe Sağlık Grup Başkanlıkları ile gerekli işbirliği ve koordinasyon sağlanır. 5
2002 – 2010 YILLARI MİHRAK SAYILARI 2002 : : : : : : : : : 82 6
MİHRAK DAĞILIMI
MİHRAK ORTALAMASI
2002 – 2009 YILLARI AŞILAMA MİKTARLARI VE GERÇEKLEŞME YÜZDELERİ % % % % % % % % 122 9
AŞILAMA VE MİHRAK SAYISI 10
İlginiz için Teşekkür ederim 11