KONU:SÜPERNOVALARIN PATLAMA GÜCÜ KONU:ÜSTNOVALARIN PATLAMA GÜCÜ HAZIRLAYAN VE SUNAN: FARUK YAZĞAN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BÜYÜK PATLAMA TEORİSİ KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
Advertisements

FİZİK DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ
Yıldız Kümeleri Yıldızların yalnızca 10 pc uzaklıktaki parlaklıklarını karşılaştırabildiğimiz gibi aynı uzaklıktaki yıldızların parlaklıklarını da karşılaştırabiliriz.
Hazırlayan:Selma Kayaköy
Nükleer Modeller Tutay Ders:
Bulut ve Yağış Oluşumu Su buharı atmosferde yükselirken soğuk hava ile karşılaşır ve su buharı soğuduğunda ise tekrar sıvı hale geçer.Bu olaya yoğuşma.
BÖLÜM I EVRENDE VE DÜNYADA ELEMENTLER
Yıldızlar ve Biz Mutlu Yıldız Ege Üniversitesi.
Diferansiyel Denklemler
BÜYÜK PATLAMA TEORİSİ.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir.
Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ KASIM 2005 agri.ankara.edu.tr/~sonmez
Ayın Evreleri.
Nükleer Astrofizik II Yıldızların oluşumu.
İŞ VE ENERJİ İLERİ.
Etkinlik: Kökeni Güneş Olan Enerjiler Kendimizi Değerlendirelim
2. YAPAY ÇEKİRDEK REAKSİYONLARI, FİSYON VE FÜZYON
Cepheid Çiftlerinde Kütle Oranı. “Cepheid”ler ˙ Dönemsel parlaklık değişimi... ˙ Dönem -parlaklık ilişkisi Leavitt (1912)....Magellan bulutunda...
ÇEMBER.
ATOM Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey atomdan meydana gelmiştir. Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey.
RR LYRAE TÜRÜ DEĞİŞEN YILDIZLAR
ELEMETLER VE ÖZELLİKLERİ SEDEF ÇİÇEK.
Nükleer Astrofizik I Güneş Füzyonu tutay.
T M SAYI AR Z.
ISI VE SICAKLIK.
İŞ-GÜÇ-ENERJİ Nükleer kuvvet Hareket eden tren Yer çekimi kuvveti
Yıldız Kümeleri, Galaksiler ve Samanyolu
Ay ve Ayın Şekilleri Şehit Polis İsmail Özbek Ortaokulu Kestel/Bursa.
GÜNEŞ VE YER RADYASYONU (3+0) Prof. Dr
Enerji Kaynağı Güneş Güneş ve çevresinde dolanan gezegenlerden oluşan güneş sistemi dünya için, temel bir enerji kaynağıdır. Özellikle, dünyada yaşayan.
ISI VE SICAKLIK.
Yıldızlar Ankara Üniversitesi Çocuk Üniversitesi Gökbilim Okulu 2013.
Merkür Venüs Dünya Mars Satürn Jüpiter Uranüs Neptün Plüton
Merve BAĞCI Fen bilgisi Öğretmenliği
GÖKYÜZÜ Lale Bahçesi Yaz Okulu.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOMUN YAPISI
Yıldızlar.
Yerkürenin Katmanları
AY DEDE Yaklaşık beş milyar yaşında olup tahminen bir o kadar süre daha ışık verecektir. 1,4 milyon kilometre çaplı olup, sarı bir ana kol yıldızıdır.
EVRENİN ÖYKÜSÜ Evren atomlardan galaksilere kadar var olan herşeydir. Astronomlar evreni incelemeye başladıktan beri onun nasıl ortaya çıktığını merak.
ATOMUN YAPISI.
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
7.SINIF Hazırlayan: Taner BULUT Fen ve Teknoloji Öğretmeni
BASED SPACE SOLAR ENERGY UZAYA KONUŞLANMIŞ GÜNEŞ ENERJİSİ.
Evren ve Yapıtaşları Tuncay Özdemir
ATOM VE YAPISI. Etrafımızdaki bütün maddeler atomlardan oluşmuştur. Atom sözcüğünün ilk ortaya çıkışı yüzyıllar öncesine uzanmaktadır. Democritus adlı.
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ. Enerji kaynağımız güneş Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin.
ÜNİTE : 5 DÜNYA, GÜNEŞ VE AY.
DOĞAL SÜREÇLER Evren ve Dünya’mız Nasıl Oluştu? Bilim insanları, evrenin oluşumu hakkında tarih boyunca değişik görüşler ortaya atmıştır. Fakat bu görüşler.
GEZEGENLERİN OLUŞUMU Gezegenler, merkezde oluşan Güneş’in çevresinde artakalan gaz ve tozdan meydana geldi. Bu toz ve gaz bulutu, başlangıçta Güneş’in.
AST207 Güneş Sistemi Prof. Dr. Selim O. SELAM
Fen ve Teknoloji Öğretmeni Gökay YILMAZ
Evrenin yapIsI ve geçmişe bakIş
GÜNEŞ SİSTEMİ Sunuindir.blogspot.com.
Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri
GÜNEŞ SİSTEMİ.
GÜNEŞ SİSTEMİ Sunuindir.blogspot.com.
VENÜS DÜNYA MARS JÜPİTER SATÜRN URANÜS NEPTÜN MERKÜR NE YAPMALISIN?
Güneş Sistemi Güneş sistemi, güneşin çekim kuvvetinin etkisiyle; gezegenler, gezegenlerin uyduları, kuyruklu yıldızlar ve meteorların yine güneş etrafında.
GÜNEŞ SISTEMI VE ÖTESI GÖK CİSİMLERİ. Var olan her şeyi içinde bulunduran sonsuz boşluğa uzay denir. Uzay boşluğunda bulunan tüm doğal cisimlerin ortak.
YAKUPHAN GÜLTEKİN 9/C EVRENİ TANIYALIM Evrenin yapısı ve geçmişe bakış  Her bilim dalında olduğu gibi astronominin de kendine özgü terim ve kavramları.
GAZİ ORTA OKULU FEN PROJESİ MUSTAFA DURAN.COM.TR.
Gök Cisimleri Soru-Cevap.
GÜNEŞ, DÜNYA ve AY.
Sadece 1’e ve kendisine bölünen sayılardır.
Güneş Sistemi EVRENİN OLUŞUMU. Kozmoloji bilimine göre evrenin büyük patlama(Big-bang) ile oluştuğu kabul edilir.
AYIN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
Güneş Dünya ve Ay Soru-Cevap
YILDIZ NEDİR ? NASIL OLUŞUR? NASIL ÖLÜR?. Yıldız kendi ürettiği enerjiyi kullanarak ışıyan ve bu sayede yüksek sıcaklık ve basınçta kalarak kütle çekimi.
Sunum transkripti:

KONU:SÜPERNOVALARIN PATLAMA GÜCÜ KONU:ÜSTNOVALARIN PATLAMA GÜCÜ HAZIRLAYAN VE SUNAN: FARUK YAZĞAN

Cevaplamaya çalışacağım sorular Bir üstnova patlamasından ne kadar enerji açığa çıkar? Çıkann enerji nasıl sağlanır Cevaplamaya çalışacağım sorular Bir süpernova patlamasından ne kadar enerji çıkar ? Bu enerji nasıl sağlanır ?

Süpernovaların patlamasından çok büyük enerji çıkmaktadır. Güneşin görsel mutlak parlaklığını +5 üstnovanın görsel mutlak parlaklığını -19 olarak alırsak pogson formülünden M v (y)-M v (G)=-2.5logL * / L g Formülünde değerleri yerine koyarsak -19-5=-2.5logL * / L g L*= Lg tir. Süpernovanın sıcaklığını T≥10000 bolometrik düzeltmesini 0.4 olarak varsayarsak maksimumdaki ışınımının Güneşinkinin katı kadar olur.

Bu değer tüm gökadanın ışıtmasından 10 kat küçüktür. Buna göre gök adanın parlaklığı bir üstnovanın parlaklığından yalnızca 2 kadir daha parlaktır.

L=4 πR 2 F formülünden süpernovanın maksimumdaki ışınımı arasındadır. toplam enerji çıkışı erg arasındadır. Notrinoların enerji çıkışının daha fazla olduğu varsayılmaktadır. BMB süpernovasının patlamasından gözlenen notrinolar bunun desteklemektedir.

Bir yıldız nükleer birlşme ile oluşan hidrojenin hepsini helyuma dönüştürse idi kütlesinin %0.7 si enerjiye dönüşür ve salınan tüplam nükleer enerji: E nük =7*10 -3 *c 2 *M olur. Burada M yıldızın hidrojen kütlesidir. Güneş için nükleer enerji: E nük☼ =1.3*10 52 erg dir. Bir patlamada üstnova 1M ☼ kütleli bir yıldızın sahip olduğu tüm nükleer enerjiyi 10 günde salar.

süpernova patlamaları yıldızların gelişiminin sonunda oluşur. Bu yüzden nükleer enerjinin çoğu kullanılmıştır. Çok fazla enerjinin salına bilmesi için başka bir enerjiye gerek vardır. Bir toz bulutunun çökmesi ile R yarı çaplı bir yıldızın oluşumu sırasında meydana gelen çekim enerjisi: E ☼ =GM/R Güneş için bu değer erg olup bir süpernova yetersizdir.

Güneş, Güneşinkinin yarıçapının 100kat küçüğu bir beyaz cüceye çökse idi çekim enerjisi erg olacaktı. Eğer güneş yarıçapı 70 km den küçük bir notron yıldızına çökse idi toplam çekim enerjisi den büyük olacaktı. bir yıldızın nötron yıldızına çökmesi üst nova patlamasında gözlenen enerjiye eşit veya daha büyük olur.

Kaynaklar: ege üniv. Fen-edebiyatyayınları yıldız astrofiziğine giriş kitabı

TEŞEKKÜRLER / /yayıncı