Matematik Öğrenme ve Öğretme Süreci

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1 . ÜNİTE : GEOMETRİK ŞEKİLLER
Advertisements

DÖRTGENLER.
Simetri ekseni (doğrusu)
AÇIKLAMA HAZIRLAYAN.
1/27 GEOMETRİ (Kare) Aşağıdaki şekillerden hangisi karedir? AB C D.
Matematik Öğrenme ve Öğretme Süreci
GEOMETRİK ŞEKİLLER.
BELİRLİ BİR KURALA GÖRE DİK ÜÇGENLERİ KULLANARAK ÇOKGENLERİN İNŞASI
ÇOKGENLER.
ÜÇGENLERİN TARİHÇESİ.
MATEMATİK Mızrap Ege Durakoğlu.
Çokgenler ve açıları.
GEOMETRİK ŞEKİLLER.
ZiHiNSEL ÖZELLiKLER.
Yeni Programın Öğrenme Yaklaşımı
KARE- DİKDÖRTGEN- DİK ÜÇGEN
Hazırlayan: Cihan Göç İMÖ-3
ÜÇGENLER.
Problem Çözme Süreci.
Üst Düzey Düşünme Becerilerine Bir Bakış
Hazırlayan: Cihan Göç İMÖ-3
MANTIK DERSİ AKIL YÜRÜTME YÖNTEMLERİ
KARENİN ÖZELLİKLERİ Ü Şeklin arkasına gizlenmiş özellikler
MATEMATİK
DÖRTGENLERİN ÖZELLİKLERİ
Okulöncesi dönemde okuma yazmaya hazırlık çalışmaları
Hazırlayan: Cihan Göç İMÖ-4
ÖKLİD MÖ 330- 275 ÖKLİD’İN HAYATI ÖKLİD AKSİYOMLARI ÖKLİD POSTÜLALARI
ÖĞRETİMDE STRATEJİ Ali ÇELiK (Biyoloji).
Bloom’un (bilişsel) Taksonomisi
8.SINIF ÖĞRETİM PROGRAMI
Yapılandırmacılığa Dayalı Öğrenme Modelleri
AYNA VE DÖNME SİMETRİSİ
İlköğretim Matematik Öğretmenliği 2.Sınıf
Öklit Matematikte ispat yöntemini ilk kullanan kişinin Thales (Tales) (MÖ. 624 – 547) olduğu düşünülmektedir. Euclides (Öklit), ispat yöntemini ince bir.
Burak ÇURÇUN İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ 2/B
GEOMETRİ VE ÖLÇME AYŞE URAL
PRİZMALAR.
ÜÇGENLER.
ÖZEL ÜÇGENLER. ÖZEL ÜÇGENLER İÇİNDEKİLER PİSAGOR BAĞINTISI ÖKLİT BAĞINTILARI KENARLARINA GÖRE ÜÇGENLER AÇILARINA GÖRE ÜÇGENLER KAZANIMLAR KAYNAKÇA.
GEOMETRİ ÖZEL DÖRTGENLER.
ÇOKGENLER VE DÖRTGENLER
ÜÇGENLER.
ÇOKGENLER.
ÜÇGENLER Üçgen nedir ? Üçgenin temel özellikleri Üçgen çeşitleri
Ders Adı: Geometri Ünite: 1
KISIM I Matematik Öğretme: Temeller ve Perspektifler
ÖKLİD’İN ELEMANLAR İSİMLİ
KISIM II Matematiksel Kavram ve Prosedürlerin Gelişimi
ÜÇGEN KARE DİKDÖRTGEN.
GELİŞİM VE ÖĞRENME GELİŞİM PSİKOLOJİSİ Ders 4 BİLİŞSEL GELİŞİM
TEMEL GEOMETRİK KAVRAMLAR VE ÇİZİMLER ÜÇGEN VE DÖRTGENLER
GEOMETRİK ŞEKİLLER KARE
KESİR GÖSTERİMLERİ Kesirlerin somut modellerle gösteriminde dört değişik yol vardır. Bunlar, bölge, çizgi, küme ve alan gösterimleridir. BÖLGE MODELİ.
KISIM I Matematik Öğretme: Temeller ve Perspektifler
Uzayda Kapalı Yüzeyler
ÇOK YÜZLÜLER VE ARAKESİTLERİ: Çok yüzlüler, tüm yüzleri ve tüm ayrıtları eş olan düzgün cisimlerdir. Bu cisimlere PLATONİK CİSİMLER denir. Bütün yüzleri.
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
ARAŞTIRMA YÖNTEM ve TEKNİKLERİ
ÜÇGENLER VE DÖRTGENLER 1 . ÜÇGENLER 2 . DÖRTGENLER.
ŞEKİLLER.
Yapılandırmacılık (Oluşturmacılık / Constructivism)
ÜÇGENLER VE DÖRTGENLER
Bilimsel Süreç Becerileri
KISIM II Matematiksel Kavram ve Prosedürlerin Gelişimi
Fen Öğretiminin Genel Amaçları Prof. Dr. Fitnat KAPTAN Arş. Gör. Dr
 Geometri, çocuklarda ispat ve muhakeme becerilerinin gelişimini sağlayan bir matematik alanıdır.  Geometri, geometrik şekillerin özelliklerini, geometrik.
Bloom ve Bilişsel Taksonomi
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Sunum transkripti:

Matematik Öğrenme ve Öğretme Süreci Geometri Öğretimi

Pierre Van Hiele (Çocuktaki Geometri Anlama Düzeyleri) Van Hiele, çocukta matematik, özellikle geometrik düşünmenin nasıl geliştiğine ilişkin çalışmalar yapmıştır. Geometrik düşünmenin gelişimi beş düzeyde gerçekleşir. Bu düzeyler hiyerarşiktir. Her çocuk bu basamaklardan aynı yaşlarda olmasa bile sırayla geçer. Düzeyler yaşlarla doğrudan orantılı değildirler. Hiele'ye göre çocuğun geometrik kavramları geliştirmesi 5 aşamada olmaktadır. Bunlar 1, 2, 3, 4 ve 5 düzeyleri olarak bilinir. 1, 2, 3 düzeyleri ilköğretim yaşlarına, 4 ve 5 düzeyleri 6-8. sınıf ve sonrasına karşılık eder.

1. Düzey (Görsel Düzey) Öğrenci bu düzeyde verilen şeklin görüntüsü ile ilgilenir. Şeklin geometrik özellikleri bu düzeyde fark edilemez. Öğrenci bu düzeyde şekilleri bir bütün olarak algılar. Öğrenci şekilleri görünüşleri itibari ile belirler, isimlendirir, karşılaştırır. Bu düzeydeki bir çocuk için kare karedir, bu geometrik şekli kare yapan herhangi bir özel neden yoktur.

…1. Düzey (Görsel Düzey) Bu seviyede geometrik şekil ve benzerleri ile deneyim kazandıkça şekiller hakkındaki yargıları da değişir. Örneğin dönemin sonuna doğru dikdörtgenin kareden farklı biraz daha geniş ya da uzundur. Öğrencinin, geometrik şekillerin özel parçaları ve özellikleri hakkında bir fikir yürütmesi henüz olanaksızdır. Örneğin, karenin dört kenarı eşittir, ya da açıları diktir gibi ifadeler anlamlı gelmez. Yine bu düzeyde çocuklar, bir şeklin duruşu gibi ilgisi olmayan özelliklerden etkilenirler.

Bu düzeydeki öğrenciler için; Üzerinde çalışılan şekillerin rastlanabilen çeşitlerine yer verilmelidir. Öğrencilere geometrik eşya ve şekilleri yapmaları, çizmeleri için fırsatlar verilmelidir. Geometrik eşya ve şekillerle ilgili gözlem ve düşüncelerini anlatmaları için ortamlar hazırlanmalı. Formal tanımlardan kaçınılmalı, çocukların şekil ve cisme örnek göstermeleri önemsenmelidir. Sizce bu dönem ilköğretimin hangi düzeylerine denk gelmektedir?

2. Düzey (Analiz Düzeyi) Bu düzeydeki öğrenci, şeklin özelliklerini ayırt eder. Fakat özellikler kendi başına birbirinden bağımsız algılanır. Öğrenci bu düzeyde bir geometrik şeklin özelliklerini sayabilir fakat bu özellikleri birbirleri ile ilişkilendiremez. Bu seviyede şekle ait özellikleri ve kuralları, katlama, ölçme gibi etkinliklerle keşfedebilir ve bunları deneysel yollarla kanıtlanabilir. Örneğin, yamuğun karenin birbirine eş 4 kenarı vardır. Bütün açıları 90’ar derecedir. Karşılıklı kenarları birbirine paraleldir.

Bu düzeydeki öğrenciler için; Bir önceki düzeyin devamı olarak, yararlanılan eşya ve şekillerin değişik özellikleri üzerinde konuşma, anlatma, bunların listesini çıkarma çalışmaları yapılabilir. Kullanılan geometrik şekil veya eşyaları ölçerek özelliklerini çıkarma çalışmaları yapılabilir. Eşya ve şekilleri göz önünde tutarak sınıflandırma ve adlandırma, bunun yanısıra bu şekiller üstüne problem çözme çalışmaları yapılmalıdır.

3. Düzey ( Mantıksal Çıkarım Öncesi Düzey) Bu öğrenci özelliklerin birbiri ile ilgili ilişkilerini görmeye başlar. Tanımlar, aksiyomlar öğrenci için anlamlıdır ancak mantıksal çıkarımlar henüz anlaşılamamıştır. Örneğin, şekilleri ve bunların özelliklerini ilişkilendirirler: ‘her kare aynı zamanda bir dikdörtgendir’. Bu düzeyde, şekiller arasındaki ilişkilerin kurulmasında formal olmayan akıl yürütmeye başvurabilirler. Bu düzeydeki öğrenciler bir ispatı izleyebilir fakat kendileri ispat yapamazlar.

Bu düzeydeki öğrenciler için; Şekillerin ortak özellikleri hakkında konuşarak sınıflandırmalar yapma, Şekillerin tanımları hakkında konuşarak bu tanıma ait olan geometrik şekilleri belirleme çalışmalarına yer verilmelidir. Kullandıkları geometrik eşya ve şekillerin neden faydalı oldukları, hangi özelliklerinin ne işe yaradığı, üstüne konuşturulmalı, Şekiller ve eşyalar ile ilgili, gözleme dayalı konuşmalar yapabilmeleri için ortam hazırlanmalı, Şekil ve modellerle ilgili çizim yapma, şekil sınıflarının ortak özelliklerini söyleme, genellemeye varma, hipotez kurma, hipotezi test etme gibi etkinliklere yer verilmelidir. “Şeklim Nedir?” oyunu

4. Düzey (Mantıksal Çıkarım Düzeyi) Bu düzeyde öğrenci ilişkiler arasındaki sıralamayı yapabilir. Geometrik ispatları yaparken teorem, aksiyom ve tanımları kullanabilir. Gerek ve yeter şartları tespit edebilir, ispatta veya sonuç çıkarmada kullanabilir. Daha önce kanıtlanmış teoremlerden ve aksiyomlardan yararlanarak tümdengelimle başka teoremleri ispatlar.

Öğretim için neler yapılabilir? Pisagor bağıntısını farklı gösterimlerle kanıtlanabilir

5. Düzey Bu düzeydeki kişiler, geometriyi bir bilim olarak ele alıp çalışabilirler. Farklı aksiyomatik sistemler üzerinde işlemler yapabilirler.