Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bloom ve Bilişsel Taksonomi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bloom ve Bilişsel Taksonomi"— Sunum transkripti:

1 Bloom ve Bilişsel Taksonomi
Benjamin S. Bloom

2 Benjamin Bloom 1956 yılında Chicago Üniversitesinde eğitim psikolojisti bir grubun başındaydı. Bu grup öğrenme işlemlerinde önemli olduğu düşünülen düşünme davranışlarının düzeylerinin sınıflandırmasını geliştirdi.

3 Bilişsel Taksonomi Taksonomi ( istendik davranışların basitten karmaşığa, kolaydan zora, somuttan soyuta,birbirinin ön koşulu olacak şekilde aşamalı olarak sıralanmasıdır. Bilişsel alan (cognitive domain) zihinsel öğrenmelerin çoğunlukta olduğu ve zihinsel yetilerin geliştirdiği alandır.

4 Bloom’un Taksonomisi Öğrencilerin bilişsel yeteneklerini sınıflandırmada kullanılan en önemli ölçüt Bloom tarafından geliştirilen taksonomidir ve “Bloom Taksonomisi” olarak adlandırılmaktadır.Bloom taksonomisi en basit bilişsel öğrenmeden en derin öğrenmeye doğru altı seviyeden oluşmaktadır.

5 Bloom’un Taksonomisi Bilgi Kavrama Uygulama Analiz Sentez
Değerlendirme Sentez Analiz Uygulama Kavrama Bilgi

6 Bilgi Bilgi bilişsel alandaki en düşük öğrenme düzeyidir. Elde edilen bilginin niçin ve nasıl olduğu önemli değildir. Kısaca öğrencilerin daha önce öğrendikleri bilgileri hatırlaması ve tanıması ile ilgili bir süreçtir. Pisagor teoremi a2 + b2 = c2 C 6 8

7 Kavrama Bu aşamada öğrencinin bilgi sahibi olduğu konuları kendi cümleleriyle ifade edebilir, örnekleyebilir, açıklar veya sınıflandırabilir. Bir dik üçgenin dik kenarlarının karelerinin toplamının karekökü hipotenüse eşittir.Dik üçgenin açıları eşitse ve dik kenarlarının uzunluğu a ise hipotenüsü a’ya eşittir.

8 Uygulama Bu aşamada öğrenci bilgilerin kavranması sonucunda yöntemleri, ilkeleri, teorileri ve kanunları kullanarak yeni ve somut bir durum için kullanma yeteneğidir. Bir odanın köşegen uzunluğunun bulunması Eğimli bir yerin uzunluğunun bulunması

9 Analiz Bu aşamada öğrenci bilgilerin kavranması sonucunda uygulama ile elde ettiği bilimsel bilgileri öğelere ayırır, öğeleri tanımlar, öğeler arasındaki ilişkiyi ve öğelerin bütünle ilişkisini kurar. Pisagor teoremi aşağıda değişik formlarda gösterilmiştir. sin2 (x)+ cos2 (x) = 1

10 Sentez Bu aşamada öğrenci öğeleri belirli ilişki ve kurallara göre birleştirip yeni bir bütün oluşturma yeteneğidir. Yani öğrenci, bütünü açık olarak görebilir, karşıt önerilerde bulunabilir, kritik yapabilir, yeniden düzenleme yapabilir.

11 Değerlendirme Değerlendirme bilişsel alanın en üst basamağıdır. Öğrencilerin öğrendikleri bilgileri başka ortamlara taşıyabilmesi ve yeni varsayımlarda bulunabilmesidir.

12 Bloom Düzenlenmiş Bloom
Yaratmak Değerlendirme Değerlendirmek Sentez Analiz etmek Analiz Uygulama Uygulamak Anlamak Kavrama Bilgi Hatırlamak


"Bloom ve Bilişsel Taksonomi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları