ŞEKER. ŞEKER Şeker; Normalde sakarozun eş anlamlısı olarak bilinir Şeker; Normalde sakarozun eş anlamlısı olarak bilinir. Beyaz şeker (standart, rafine,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ
GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
Saydığımızda 15 tane sayı olduğunu görürüz.
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
ASELSAN- TOKİ YAPRACIK KONUTLARI KOORDİNASYON KURULU
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
TATLANDIRICILAR Tatlılık veren bu maddeler şu nedenlerden dolayı kullanılırlar: Hiç şekeri olmayan bir gıda maddesini tatlılaştırmak. Az olan şeker tadını.
Diferansiyel Denklemler
ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARI ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI Haziran 2001.
DİYABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME
Yönetim Bilgi Sistemleri Şubat TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
KAVRAM ÖĞRETİMİ.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 13 Aralık 2012.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
ARALARINDA ASAL SAYILAR
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 18 Temmuz 2013.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
OBEZİTE.
Süt Pazar Durumu Brüksel, 19 Ocak Pazar Durumu– 19 Ocak AB Üretimleri AB-27 Tedarik/Üretim Gelişmeleri Ocak-Ekim 2011 ile Ocak-Ekim 2010 kıyaslaması.
KONU KESİRLER BASİT KESİR GJFX BİLEŞİK KESİR.
Matematik 2 Örüntü Alıştırmaları.
SU, ÇÖZELTİLER, ASİT VE BAZLAR III
Bulut bilişim için Üniversitelerimizde bilişim personeli yeterlikleri 18 Aralık 2013 – Aksaray Üniversitesi Bilişim Teknik Personeli Yeterlik Ölçeği Toplantısı.
BAGIŞIKLIK SİSTEMİ.
Tam sayılarda bölme ve çarpma işlemi
SAĞLIKLI BESLENME.
ARI ÜRÜNLERİ.
DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
Diferansiyel Denklemler
1. 2 İşletmelerin genel amaçları 3 Değer Arttırma: İş letme piyasa de ğ erini hissedarları açısından maksimum yapmalıdır 4.
SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 16 MAYIS AB TOPLAM SIĞIR HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ ARALIK-TOPLAM ÇİFTLİK HAYVANLARI SIĞIR.
1 2 3 GÜVENLİK İÇİN ÖNCELİKLE RİSKİ YOK EDİLMELİDİR. RİSKİ YOK EDEMIYORSANIZ KORUNUN KKD; SİZİ KAZALARDAN KORUMAZ, SADECE KAZANIN ŞİDDETİNİ AZALTIR.
11-17 MART TUZA DİKKAT HAFTASI
Bankacılık sektörü 2010 yılının ilk yarısındaki gelişmeler “Temmuz 2010”
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 22 Ekim AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN May / June SURVEY CANLI HAYVAN May / June SURVEY.
1 (2009 OCAK-ARALIK) TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI. 2 VERGİ GELİRLERİ TOPLAMIDA TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI ( OCAK-ARLIK/2009 )
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
İSMİN HALLERİ.
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
RASYONEL SAYILARLA TOPLAMA ve ÇIKARMA İŞLEMLERİ
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ III
ka 2 ya le re kaya kale kare ke 3 di se pek kedi kese kepek.
Metaller, Ametaller ve Yarı metaller
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
DEĞERLER EĞİTİMİ DÜRÜSTLÜK.
ÖĞR. GRV. Ş.ENGIN ŞAHİN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ.
Diferansiyel Denklemler
DİYABET.
BİRİNCİ HAFTA Mutfakta kullanılan temel gıda maddeleri.
MADDENİN HALLERİ.
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
Uzm.Dr. Mehmet Zahit Çıracı
CANLILARDA ENERJİ.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
BİTKİSEL LİFLER (Sisal, Manila Keneviri(Abaca), Koko Lifi )
YEM BİTKİLERİ. 1. Baklagil Yeşil Yemler 2. Buğdaygil Yeşil Yemler 3. Diğer Yemler.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

ŞEKER

Şeker; Normalde sakarozun eş anlamlısı olarak bilinir Şeker; Normalde sakarozun eş anlamlısı olarak bilinir. Beyaz şeker (standart, rafine, küp ve kristal şeker), yarı beyaz şeker, rafine şeker, ham şeker ve kahverengi şeker olarak sınıflandırılan, pancar veya kamıştan üretilen kristallendirilmiş sakkaroz ile nişasta kökenli izoglikoz, likid ya da kurutulmuş halde glikoz şurubu, sakaroz veya invert şeker veya her ikisinin karışımının suda çözünmesinden meydana gelen şeker çözeltisi ve invert şeker şurubu ile insülin şurubudur. Kimyasal şekerler karbonhidratlara benzerlik gösterir.

Şeker veya sakkaroz çoğu bitkinin bünyesinde bulunur Şeker veya sakkaroz çoğu bitkinin bünyesinde bulunur. Fakat bünyesinde ekonomik olarak şeker elde edilebilecek kadar şeker bulunduran iki bitki vardır:

1 . ŞEKER PANCARI

Şekerpancarı, etli kökünden şeker elde edilen, ıspanakgiller familyasından tarım bitkisidir. Tohumları birleşik halde bulunur. Boyu yetiştiği yere, iklime ve türüne göre 85-180 cm arasında değişmektedir. Avrupa Birliği, ABD ve Rusya dünya üretiminde ilk üç sırayı alır. Ticari bir bitkidir. Dünyada şeker üretiminin %30'u şeker pancarından elde edilir.

2 . ŞEKER KAMIŞI

Şeker kamışı , buğdaygiller  familyasından şeker elde edilen bir bitkidir. Sıcak bölgelerde yetişir. Şeker üretim maliyeti pancara göre daha düşüktür. Dünya şeker üretiminin yüzde 70'i şeker kamışından sağlanır. En büyük üretim yüzde 15 olarak Küba'nın dır. Kübalılar şeker kamışını kahveye batırırlar. Küba'nın milli içkisi rom şekerkamışından üretilir. Küba'da en çok şeker kamışı üretilen yer Pınar del Rio'dur. Küba'ya İspanyollar tarafından taşınmıştır. İspanyollar Şeker Kamışını Büyük İskender ile tanımışlardır. Hindistan'dan Avrupa'ya yayılmıştır. Şeker kamışından çıkartılan etanol, Brezilya'da arabalara yakıt olarak kullanılmaktadır.

Ana vatanı Hindistan ve Arap ülkeleri olan şeker kamışı dünyada tropikal ve yarı tropikal bölgelerde yetiştirilmektedir. Türkiye'de şeker kamışı tarımı yapılmamaktadır. Şeker kamışının bünyesinde yaklaşık olarak % 12 - 16 şeker bulunur.

Şeker, yüzyıllardan beri insanların önemli gıda maddelerinden birisi olmuş ve 18. yüzyılın sonuna kadar sadece şeker kamışından üretilmiştir. Şeker pancarı tarımı ve şeker pancarından şeker üretimi ise 19. yüzyılda başlamıştır. Dünyada üretilen şekerin yaklaşık %74,4’ü şeker kamışından, %25,6’sı ise şeker pancarından elde edilmektedir.

Türkiye'de şeker üretimi Uşak Şeker Fabrikası ile başlamıştır.

ŞEKER ÇEŞİTLERİ • Kristal beyaz şeker: İmalâtın son aşamasında kaynatılıp kristalleştirilen şekerdir. Çok ince kristaller hâlinde satışa sunulur. Saflık derecesine göre sınıflara ayrılır. Genellikle en saf ve kaliteli şekli 1 numaradır. Standart olanı 2 numara diye isimlendirilir. Sıralamanın en sonunda 4 numara vardır, nadiren karşımıza çıkar %99,5 sakkaroz içerir.

• Kahverengi şeker (kızıl şeker): Kalorisi ve saflık derecesi düşüktür • Kahverengi şeker (kızıl şeker): Kalorisi ve saflık derecesi düşüktür. %83-98 sakkaroz içerir. Rengi kızıla çalar, saflık derecesi düştükçe rengi koyulaşır. İçine çok kere koyu renkli şeker kamışı pekmezi de konur. Küp şekline getirilmişleri de vardır. Kahve ile kullanılması hoşa gider, çeşitli baharatlı keklerin yapımında kullanılır.

• Toz şeker: Normal toz şeker diye karşımıza çıkan şeker türüdür • Toz şeker: Normal toz şeker diye karşımıza çıkan şeker türüdür. Kristal taneciklerinin çapı veya boyutu 0,4 mm civarındadır.

• Pudra şekeri: Tanecikleri elle hissedilemeyecek şekilde çok ince ezilip öğütülmüş kristal veya toz şekerdir. Genelde, olduğu gibi kalabilmesi için içerisine %2-3 oranında nişasta katılır, ancak bu hâliyle saf şeker, kullanılması gereken yerlerde sorun yaratabilir. Saf olanları da hava ile uzun süre temas ederse top top olur. Pastacılıkta, mutfaklarda çok fazla kullanılan şeker türüdür.

• Kaba şeker: Rafine edilmemiş hâliyle satılan kamış şekerdir. • Kesme şeker: Özellikle çay ve kahve yanında kolaylık sağlar. Kristallerin küp biçimine getirilmiş şeklidir.

• Küspe şekeri: Rafine edilmemiş, katkısı fazla şeker türüdür.

Mısır glikozu veya izoglikoz: Şeker kamışı ve pancarının haricinde elde edilen şekerdir. Mısır nişastasının enzim kullanılarak şekere dönüştürülmüş şeklidir. Sakkarozun verdiği kaloriyi vermez (%30 daha azdır). Ancak tatlandırma gücü sakkarozdan %130 fazladır. Yapısı fruktozdur. Sıvı hâlde olması, taşıma, stoklama, kullanma kolaylığı sağlar. Ayrıca mono sakkarit olduğu için kristalleşmez. Bu özelliklerinden dolayı reçel sanayinde çok kullanılır. Hazır reçellerin çok tatlı olması bundandır. Pastacılıkta, süslemelerde kristalleşmediği için çok yer tutar.

• Gök kuşağı şekeri: Şeker kristalleri çeşitli renklerde renklendirilir, karıştırılır. Pasta süslemelerinde kullanılır.

ŞEKER DİYİNCE AKLA GELEN KÖTÜ HASTALIK NEDİR ? ? ?

Diabetes mellitus (Diabetes: Yunanca: idrara geçen, ve Latince tatlı ya da bal ), sıklıkla yalnızca diyabet olarak adlandırılan, genellikle kalıtımsal ve çevresel etkenlerin birleşimi ile oluşan ve kan glukoz seviyesinin aşırı derecede yükselmesiyle (hiperglisemi) sonuçlanan metabolik bir bozukluk.  Şeker hastalığı vücut hücrelerinin vücuda giren şekeri yani glikozu yeteri kadar kullanamadığı takdirde meydana gelen bir hastalıktır. Yeteri kadar değerlendirilmeyen glikozun kanda ki oranı bir hayli artar ve hipoglisemi dediğimiz sendrom ortaya çıkar. Kanda normalde glikoz miktarı 0,8 ila 1 arasındadır. Hipoglisemi’de bu oran oldukça yüksektir. Hipoglisemi olunca kandaki şeker idrar yollarına geçer ve oradan idrar ile vücuttan atılır ve bu durumda vücut ihtiyacı olan şekerden mahrum kalır. Kan şekerinin yükseldiği zamanlarda düzenli olan kan basıncı artar. Osmotik olan kan basıncı artınca da böbrekler vücuttan çok fazla miktarda su atmaya başlar. Bu durum vücudun metabolizmasını bozar ve şeker hastalığı ortaya çıkar vücudun dengesi bozulur.

Bu duruma düşmemek için belirli aralıklarla kan şekeri ölçümü yapmak önemlidir. Diyabetik ayak ülserlerinin ana nedeni damarsal problemlerden kaynaklanan nöropati (sinir hasarı) ve/veya iskemi (kanlanma azalması) dir.

Gizli şeker nedir? Tıbbi olarak pre-diyabet denilen “gizli şeker”, diyabet öncesi anlamına gelir. Diyabet öncesi bu dönemdeki bireyler, gizli şeker hastası kabul edilir. Gizli şekerin, diyabete dönüşmemesi için bu kişilerin kilo vermesi, sağlıklı beslenmesi, egzersiz yapması ve endokrin uzmanına danışması gerekir.

KOLA İÇİNDEKİ ŞEKER VE SIFIR ŞEKERLİ KOLALAR

SIFIR ŞEKERLİ KOLA NIN İçindekiler Su, karbondioksit, renklendirici (karamel), asitliği düzenleyiciler (fosforik asit, sodyum sitrat), tatlandırıcılar (aspartam, asesulfam-K, sukraloz), koruyucu (sodyum benzoat), aromalar, kafein

 "‘Zero (sıfır) şeker’ veya ‘şekersiz maksimum tat’ gibi sloganlarla piyasaya sürülen ve birden fazla kimyasal tatlandırıcı çeşidini içinde barındıran bazı ürünler ile içeriğinde şeker yerine nişasta bazlı şeker (NBŞ) kullanılan ürünler için yapılan yanıltıcı reklamlar yoluyla pancar şekeri kötü bir ürünmüş gibi gösterilmeye çalışılmaktadır. Halbuki pancar şekeri, GDO’lu nişasta bazlı tatlandırıcılar veya kimyasal tatlandırıcıların aksine insan sağlığına dost bir üründür, tamamen doğal bir tatlandırıcıdır ve çevre için hiçbir olumsuz tehdit içermemektedir.”

YAPAY TATLANDIRICILAR Yapay tatlandırıcı beyni şeker alındığına dair kandırır ve insülin salınımını başlatır. Ayrıca karbonhidratların yakılma hızını yavaşlatıp dolaylı olarak kilo alımına neden olur. Kısacası vücutta bir dengesizlik oluşturur.

Yapay tatlandırıcıların kanser oluşumuna sebep olduğu da veriler arasındadır. Fareler üzerinde yapılan çalışmalarda belirli zaman sonunda kilo alımına ve tümör oluşumuna sebep olduğu gözlenmiştir.

SERAP GÜNEY 100608039 ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ ŞEKERLER 2014