INDEFINITE PRONOUNS (BELGİSİZ ZAMİRLER).

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Do you know who I am? Kim olduğumu biliyor musun?.
Advertisements

Food & drink ● Possession
Aşırı, çok fazla & Yeterli, kâfi, yeterince
SİMPLE PRESENT TENSE (GENİŞ ZAMAN)
SİMPLE PRESENT TENSE (GENİŞ ZAMAN)
QUANTIFIERS 10.
HAVE GOT HAS GOT (SAHİP OLMAK).
Question TAGS Değil mi soruları.
Merhaba, çocukları sever misiniz? Hi, Do you like children?
THE PRESENT PERFECT TENsE
RELATIVE CLAUSES YASEMİN TURAN ( B ) ELT 1.
CONDITIONALS (IF CLAUSES) Type -1
Yabancı Dil- II Bölüm - 5.
SIMPLE PRESENT TENSE.
Sıfat Cümleleri Which, whose, where
THE SİMPLE PRESENT TESNSE
Hazırlayan: Tayfun Yavaşca
SIMPLE PRESENT TENSE SPELLING RULES
UNIT FIFTEEN Health and Sports
“NİYE BEN?” DİYEN HERKES İÇİN For Everybody Who Say “ Why I” “NİYE BEN?” DİYEN HERKES İÇİN For Everybody Who Say “ Why I”
=>CÜMLEDE ANLAM<=
UNIT 18 CLIMATE “İklim” E x e r c i s e s. Translate into English sonunda ………………………………………………………. Mısır seyahati ………………………………………………………. sıcaklık hariç.
SIMPLE PRESENT TENSE.
ADVERBS TAG QUESTIONS EXERCISES
NOUN CLAUSES (İSİM CÜMLECİKLERİ).
SORU CÜMLESİ (?) (QUESTIONS)
2010 – 2011 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İNGİLİZCE DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ
Do you know who I am? Kim olduğumu biliyor musun?.
PRESENT CONTINUOUS NAME:MERVE SURNAME:ÖKSÜZ CLASS:10/D NO:681.
POSSESSIVE PRONOUNS.
PRESENT CONTINUOUS PRESENT SIMPLE
PAST SIMPLE TENSE GEÇMİŞ ZAMAN.
21/02/2016 A Place In My Heart Nana Mouskouri « Istanbul « (A Different Adaptation)
İNGİLİZCE MANY / MUCH / A LOT OF
Environmental pollution Traffic Infrastructural problems Unconscious employee Urbanization and industrialization Lack of financial sources.
 The water is cold.  Everything became clear.
TEOG SINAVINA BU KELİMELERİ BİLMEDEN GİRMEYİN UNIT 7.
PRESENT CONTINUOUS © 2016 ingilizcebankasi.com.
©2016 be ©2016 ingilizcebankasi.com.
Brenda, yamaç tırmanışı yapmak isteyen genç bir kadındı. Bir gün cesaretini toplayarak bir grup tırmanışına katıldı. Tırmanacakları yere vardıklarında,
Practice your writing skills
Must ©2016 ingilizcebankasi.com.
First Conditional Sentences. LOOK AT THE EXAMPLES If the weather is fine, we’ll play tenis If I have enough money, I’ll buy the car If it rains, we’ll.
:Hazırlayan: BARIŞ AKYÜZ
Have Get Make Let  Bizim yapmadığımız ama yaptırdığımız işler.  Her bir “causative” bu işlevi farklı anlamlarla taşır.
COUNTABLE AND UNCOUNTABLE NOUNS
Simple Present Tense Simple Present Tense (Basit Geniş Zaman)
YDI101 YABANCI DIL 1 HAFTA 1. We use subject pronouns when the pronoun is the subject of the sentence. When the subject appears the second time, we don’t.
İNGİLİZCE 6. SINIF 2. ÜNİTE YUMMY BREAKFAST
TURKISH 1 (UHF1271) İŞARET ZAMİRLERİ DEMONSTRATIVE PRONOUNS
Would you like a different color?
I understand. Anlıyorum. 121.
MY HOME Hello guys now tell you the house I'm living in.
Welcome to our competition.
Excuse me. Afedersiniz. 1.
PUANLAMA ÖNERİSİ *Öğrenciler iki gruba ayrılır. Her iki gruba da baştan 1000’er puan verilir. *Birinci grup yarışırken “GAME 1“ açılır. Öğrenciler her.
Future: I will/shall & I am going to. Structure: Subject+will/shall+verb(base form)+object.
tomorrow soon next week / year in five minutes/ in two hours later today I'll go to the market tomorrow. Don’t worry. He will be here soon. There.
ADJECTIVES. Adjectives (sıfatlar): isimleri niteleyen, özelliklerini belirten kelimelerdir. Sıfatlar, ismin rengini, büyüklüğünü, yaşını, miktarını, kalitesini.
Pronouns. Zamirler, nesnelerin ve kavramların gerçek adları yerine geçici olarak kullanılan kelimelerdir. Zamirlerin anlamları yoktur. Bir zamir tek başına.
+ SOME,ANY,NO,EVERY kelimeleri ile BODY,ONE,THING,WHERE kelimelerinin birleşmesinden oluşan 16 adet kelimeye “indefinite pronouns” denir. SOMEBODY SOMEONE.
5.Sınıf adres sorma.
SOME-ANY.
DREAMHOUSE TY TLG DREAM HOUSE TY TLG DREAM……… YOU CAN TOUCH, IF YOU DREAM………
PRESENT CONTINUOUS. Present continuous (am/is/are + V-ing) I am (=’m) playing football today. He She It is (=’s) We You They are (=’re)
AS AS NOT AS AS COMPARISONS.
THERE IS There is There isn’t There is an apple.
INDEFINITE PRONOUNS (BELGİSİZ ZAMİRLER).
SOME-ANY.
Where’s the post office? 1. Where is the post office? Where is the post office? It’s next to the bank. It’s next to the bank. Is there a bank next to.
Sunum transkripti:

INDEFINITE PRONOUNS (BELGİSİZ ZAMİRLER)

SOME,ANY,NO,EVERY kelimeleri ile BODY,ONE,THING,WHERE + SOME ANY NO EVERY BODY ONE THING WHERE SOME,ANY,NO,EVERY kelimeleri ile BODY,ONE,THING,WHERE kelimelerinin birleşmesinden oluşan 16 adet kelimeye “indefinite pronouns” denir. SOMEBODY SOMEONE SOMETHING SOMEWHERE ANYBODY ANYONE ANYTHING ANYWHERE NOBODY NO ONE NOTHING NOWHERE EVERYBODY EVERYONE EVERYTHING EVERYWHERE

1

BODY ve ONE ile bitenlerin Türkçe karşılıkları aynıdır SOMEBODY-SOMEONE BİRİSİ ANYBODY-ANYONE HİÇKİMSE NOBODY-NO ONE HİÇKİMSE EVERYBODY-EVERYONE HERKES

2

SOME VE ANY İLE OLUŞTURULAN 8 ADET KELİME DAHA ÖNCE ÖĞRENDİĞİMİZ SOME VE ANY NİN KURALLARINA AYNEN UYARLAR. SOME OLUMLU DÜZ CÜMLELERDE KULLANILIR. ANY İSE OLUMSUZ DÜZ CÜMLELERDE VE SORU CÜMLELERİNDE KULLANILIR. SOMEBODY SOMEONE SOMETHING SOMEWHERE BİRİSİ BİRŞEY BİRYER ANYBODY ANYONE ANYTHING ANYWHERE HİÇKİMSE HİÇBİRŞEY HİÇBİRYER

3

OLUŞTURULAN BU 16 ADET KELİME HER ZAMAN TEKİL KABUL EDİLİR. Everybody_______ (laugh) at me. Everybody laughes (laugh) at me. Nobody_______ (be) absent. Nobody is (be) absent. Everybody is here. DOĞRU Everybody are here. YANLIŞ

4

ANY ve NO ile oluşturulan kelimeler anlam olarak aynıdır. ANY ve bileşenleri olumsuz düz cümlelerde kullanılır demiştik. THERE ISN’T ANYBODY AT HOME. NO ve bileşenleri zaten olumsuz oldukları için kullanıldıkları cümleler yapı bakımından olumlu anlam bakımından olumsuz olurlar. THERE IS NOBODY AT HOME.

ANY ve NO ile oluşturulan kelimeler anlam olarak aynıdır. MY FATHER KNOWS NOBODY IN THE OFFICE MY FATHER DOESN’T KNOW ANYBODY IN THE OFFICE. I CAN’T SEE ANYBODY IN THE GARDEN. I CAN SEE NOBODY IN THE GARDEN.