İlkyardım: Kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ.
Advertisements

HASTA YARALININ BİRİNCİ VE İKİNCİ DEĞERLENDİRMESİ.
Hava yolu tıkanıklığı nedir?
DS FA.EU.TE2 04.SNM.EG
HAVA YOLU TIKANIKLIĞINDA İLKYARDIM
TEMEL İLKYARDIM EĞİTİMİ
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
İLKYARDIM NEDİR Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması yada.
Elazığ İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
BOĞULMALARDA İLKYARDIM
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
DS FA.EU.TE1 04.SNM.EG
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
Sivil Toplum Kuruluşlarına İlk Yardım Kursu- Afet Yönetim Merkezi
BİLİNÇ KAYBI NEDİR? Beynin normal fonksiyonlarındaki bir aksama sonucu; uyku halinden başlayarak, hiçbir uyarıya cevap vermeme haline kadar giden, BİLİNCİN.
TANIMLAR KAZA NEDİR ? FELAKET NEDİR ? İLKYARDIM NEDİR ?
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ TYD
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
TEMEL İLKYARDIM EĞİTİMİ
OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
BOĞULMALARDA İLKYARDIM
BOĞULMALARDA İLKYARDIM
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ.
1-1-2 Türkiye genelinde Acil Sağlık Hizmetlerine erişim numaraları ile yapılmaktadır. Ambulans içinde Doktor,Hemşire,Sağlık Memuru,AABT,ATT, Şoför.
OKAN ÜNİVERSİTESİ İLKYARDIM EĞİTİM MERKEZİ
XII. BÖLÜM BOĞULMALARDA İLKYARDIM
ÖĞR.GÖR. ÖZLEM KARATANA RESÜSTASYON DERS 1
İLKYARDIM GENEL BİLGİLERİ
2. Hasta/Yaralının ve Olay Yerinin Değerlendirilmesi
Nişantaşı MYO Tıbbi Laboratuvar Teknikerleri Ekim 2015
İLK YARDIM.
İLKYARDIM DERS NOTLARI ARALIK 2015
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
HOŞGELDİNİZ. İLK YARDIM Nedir? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın.
İLKYARDIM NEDİR? Herhangi bir kaza yada yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması.
HOŞGELDİNİZ GENEL İLKYARDIM MUSTAFA ÜNALAN İLKYARDIM EĞİTMENİ.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUM DURMASI:
Temel Yaşam Desteği Bölüm 3.
SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI NEDİR? Solunum yolunun, solunumu gerçekleştirmesi için gerekli havanın geçmesine engel olacak şekilde tıkanmasıdır.
Hasta – Yaralı ve Olay Yeri Değerlendirme
HASTA / YARALININ OLAY YERİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ
1.  Bebek ve küçük çocuklarda burun delikleri dardır.  Dişler ve diş etleri hassastır.  Dil, ağız boşluğu ile orantılı olarak değerlendirildiğinde.
İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ. İlkyardım Nedir? Herhangi bir hastalık veya kaza sonucu sağlığı tehlikeye girmiş olan kişiye, Olay yerinde Sağlık.
HASTA YARALININ BİRİNCİ VE İKİNCİ DEĞERLENDİRMESİ.
İLK YARDIM TEMEL BİLGİLER
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ AKADEMİ AKAD ÖZEL EĞİTİM MERKEZİ.
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
BEBEKLERDE SOLUNUM YOLU TAM TIKANIKLIKLARINDA İLKYARDIM
YABANCI CİSİM ASPİRASYONUNDA İLK YARDIM
(3)-TEMEL YAŞAM DESTEĞİ
İLK YARDIM EĞİTİM MERKEZİ’NE
GEMİDE ACİL TIBBİ DURUM TEMEL EĞİTİM
BİLİNCİ KAPALI (KOMA)OLAN HASTA / YARALIYA İLK YARDIM
YETİŞKİNLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (TYD)
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Bir önceki sunumlar daha ayrıntılı!!!!!!!!!!!!!11
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
(12)- BOĞULMALARDA İLK YARDIM
Hava Yolu Tıkanıklığı Sağlık Sunumları:
SOLUNUM YOLU TIKANIKLIKLARI
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
HAVA YOLU TIKANIKLIĞI NEDİR?
YETİŞKİNLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ PRM.KÜBRA NUR DEMİRCİ.
Sunum transkripti:

İlkyardım: Kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması yada durumun daha kötüye gitmesini önlemek için olay yerinde, tıbbi araç gereç kullanmadan, yapılan ilaçsız uygulamalardır

Hasta ya da yaralılara acil tedavi ünitelerinde ACİL TEDAVİ NEDİR? Hasta ya da yaralılara acil tedavi ünitelerinde doktor ve profesyonel sağlık personeli tarafından yapılan tıbbi müdahalelerdir.

İlkyardımcı: İlkyardım tanımında belirtilen uygulamaları yapmak üzere eğitim almış kişidir:

İlkyardımın Amaçları Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak, Yaşamsal fonksiyonları sürdürmek, Kötüleşmeyi önlemek, İyileşmeyi sağlamak

İlkyardımın Temel Uygulamaları: Koruma, Bildirme, Kurtarma

Koruma: Kendini, Çevredekileri, Hasta/yaralıyı

Bildirme: Seslenerek, Telefon, Telsiz (taksi v.b.) …

Yardım Çağırma: Sakin olunmalı: Ne oldu? Nerede oldu (çok bilinen yerler)? Ne kadar kişi? Ne şiddette? Numara ve arayan kişi?

Kurtarma: Basit teknik kurtarma, Tıbbi kurtarma (ilkyardım)

İlkyardımcının Sorumlulukları: Hasta/yaralının durumunu değerlendirmek, Korku ve endişelerini gidermek, Öncelik belirlemek, Ortamı yönetmek, Hasta/yaralıyı sıcak tutmak, Hareket ettirmemek, Ambulans çağırmak, İlkyardım bilgilerini güncellemek…

Hayat Kurtarma Zinciri: Ambulans çağırma, İlkyardım, Ambulans, Hastane

HASTA / YARALININ VE OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ BÖLÜM 2

Olay Yerini Değerlendirme Tehlikeler, Hasta/yaralı: Sayısı, Türleri, Kayıt

Hasta/Yaralı Değerlendirme: Ciddiyeti değerlendirme, Önceliği değerlendirme, Yöntemi değerlendirme, …

İlk Değerlendirme: Bilinç, Havayolu, Solunum, Dolaşım

İlkyardımın ABC’ si nedir? Bilinç kontrol edilmeli; kapalı ise aşağıdakiler hızla değerlendirilmeli: A: Hava yolu açıklığının sağlanması (Baş-çene pozisyonu) B: Solunumun değerlendirilmesi (Bak-Dinle-Hisset yöntemi) C: Dolaşımın değerlendirilmesi

Hava Yolu

Baş Çene Pozisyonu

Bak Dinle Hisset Hasta nefes alıyormu ?

Nefes almıyorsa temel yaşam desteğine başla

İkinci Değerlendirme: Bilgi edinme, Baş, Boyun, Göğüs kafesi, Karın boşluğu, Kollar, bacaklar

İKİNCİ DEĞERLENDİRME İlk müdahale ile hastanın yaşam belirtilerinin varlığı güvence altına alındıktan sonra ikinci değerlendirmeye geçilir. İkinci değerlendirmede kişisel bilgilerin alınması, olay ve kaza hakkında bilgi edinme ve baştan aşağı muayene aşamaları uygulanır. Tespit edilen yaralanma, kanama… varsa müdahale edilir. Yoksa KOMA POZİSYONU verilir.

KOMA POZİSYONU

BOĞULMALARDA İLKYARDIM

Boğulma nedenleri nelerdir? Boğulma nedir? Boğulma, vücuttaki dokulara yeterli oksijen gitmemesi sonucu dokularda bozulma meydana gelmesidir. Boğulma nedenleri nelerdir? Bayılma ve bilinç kaybı sonucu dilin geriye kayması, Nefes borusuna sıvı dolması, Nefes borusuna yabancı cisim kaçması, Asılma, Akciğerlerin zedelenmesi, Gazla zehirlenme, Suda boğulma (*).

(*) Suda boğulmalarda, boğulma sırasında nefes borusu girişinin kasılmasına bağlı olarak çok az miktarda su akciğerlere girer. Suda boğulanlarda özellikle soğuk havalarda 20–30 dakika geçse bile yapay solunum ve kalp mesajına başlanmalıdır. Suda boğulmalarda, ağızdan ağza ya da ağızdan buruna solunumun suda yaptırılması mümkündür ve bu uygulamaya su içerisinde iken başlanmalıdır. Bu uygulama derin sularda mümkün olmayabilir, bu nedenle hasta/yaralının hızla sığ suya doğru çekilmesi gerekir. Suya atlama sonucu, boğulma riskinin yanı sıra genel vücut travması ya da omurga kırıkları da akla gelmelidir. Bu nedenle suda, başın çok fazla arkaya itilmemesi gereklidir.

Boğulmalarda genel belirtiler nelerdir? *Nefes almada güçlük, *Gürültülü, hızlı ve derin solunum, *Ağızda balgam toplanması ve köpüklenme, *Yüzde, dudaklarda ve tırnaklarda morarma, *Genel sıkıntı hali, cevaplarda isabetsizlik ve kararsızlık, *Bayılma. Boğulmalarda genel ilkyardım işlemleri ne olmalıdır? Boğulma nedeni ortadan kaldırılır, Bilinç kontrolü yapılır, Hastanın yaşamsal bulguları değerlendirilir, Temel yaşam desteği sağlanır, Derhal tıbbi yardım istenir (112), Yaşam bulguları izlenir.**

Hava Yolu Tıkanıklığı

Kısmi tıkanma Öksürür, nefes alabilir, konuşabilir, nefes alırken hırıltılı bir ses duyulabilir Yanında durulur öksürmeye teşvik edilir

Hava yolunun tam tıkanma belirtileri nelerdir? Nefes alamaz, Acı çeker, ellerini boynuna götürür, Konuşamaz, Rengi morarmıştır,

Bu durumda önce öne eğerek 5 kez sırta vurulur sonra yapılır Heimlich Manevrası

Çocuklarda Heimlich Manevrası Bu durumda önce öne eğerek 5 kez sırta vurulur sonra 5 kez karından itme yapılır. Bebeklerde ise 5 kez sırttan darbeden sonra 5 kez göğüsten bastırma yapılır.

Bilinci yerinde olan kişilerde Heimlich manevrası Hasta ayakta ya da oturur pozisyonda olabilir, Arkadan sarılarak gövdesi kavranır, Bir elin baş parmağı midenin üst kısmına, göğüs kemiği (iman tahtası ) altına gelecek şekilde yumruk yaparak konur. Diğer el ile yumruk yapılan el kavranır,

Bilinci yerinde olan kişilerde Heimlich manevrası Kuvvetle arkaya ve yukarı doğru bastırılır, Bu hareket 5-7 kez yabancı cisim çıkıncaya kadar tekrarlanır, Bilinç kapanırsa… Temel yaşam desteği uygulanır Tıbbi yardım istenir (112).