9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Resimlerle Abdest ve Namaz
Advertisements

Sağlık ve Hijyen.
EL TEMİZLİĞİ FATMA KURT.
TEMİZLİK NİÇİN GEREKLİDİR?
EL TEMİZLİĞİ.
ASFA AHMET MİTHAT LİSESİ Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
Hijyen Sağlıklı temiz ortam
YENİ DOĞAN BEBEĞİN ÖZELLİKLERİ
İLKYARDIM NEDİR Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması yada.
KİŞİSEL TEMİZLİK.
HASTANEDE EL HİJYENİ Dr.Sevinç GÜNERİ.
ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ
Elazığ İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği
KORUYUCU EKİPMAN KULLANIMI
Arifiye Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
HASTANE ENFEKSİYONLARI VE DEZENFEKSİYON
KİŞİSEL HİJYEN.
STERİLİZASYON DEZENFEKSİYON
Eğitim Birimi EL HİJYENİ PINAR ÇELİK Eğitim Birimi 2014.
Domuz gribi nedir? Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve.
Özel Sada Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi İlknur Yaşar
Temel Temizlik Kurallarımız
ABDEST.
GÖZE İLAÇ UYGULAMA Göze, göz hastalıklarının tanısı (göz bebeğini büyütmek ya da küçültmek), göz enfeksiyonlarının tedavisi ve gözü nemlendirmek amacıyla.
Grip ve Hijyen “ /.
Röfle-meç ve balyaj işlemlerinde araç-gereçlerin kullanımında dikkate dilecek kurallar a-İşlem öncesi -Müşteriye plastik veya su geçirmez önlük giydirmeye(
ELİMİZDEN GELEN EL YIKAMAK
EĞİTİM 6 KİŞİSEL HİJYEN NİSAN
EĞİTİM 8 Kişisel Hijyen Oğuz Güler 1.
Antisepsi ve Ameliyathane Kuralları
TEST – 1.
GENEL VÜCUT TEMİZLİĞİ.
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
TOPLUM SAĞLIĞI HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
Evvelâ kollar dirseklerden biraz yukarıya kadar sıvanır, sonra mümkünse kıbleye karşı ve yüksek bir yere oturulur. "Niyet ettim Allah rızası için abdest.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ ASEPTİK TEKNİKLER
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
HASTANELERDE KULLANILAN DEZENFEKTANLAR

EMİNE KARAAĞAÇ DENİZ TAŞKIN REHBER ÖĞRETMENLER
KİŞİSEL HİJYEN SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
TOPLUM SAĞLIĞI HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
Kirli eller Hastane içinde yüksek virülans ve çoklu dirençli mikroorganizmaların hastalar arasında yayılmasında neden % sağlık personelinin kirli.
HİJYEN.
STERİLİZASYON DERSİ 6. HAFTA DERS NOTLARI
EL HİJYENİ EKK UZM DR.H.KAYA SÜER NEU Tıp Fakültesi.
HASTANE ÇALIŞANLARINDA EL HİJYENİ
SAMSUN ATAKUM ALTINKUM İLKOKULU
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Hastane Enfeksiyonları Kontrol Komitesi
HAZIRLAYAN: Fulden SONAR
Personel Hijyeni İş Hijyeni
ABDEST ABDEST ALINIŞI.
KİŞİSEL TEMİZLİK.
Hİjyenİk El YIkama Normal sabunlar ve antiseptik özellikli sabunlar kullanılabilir. Bu şekilde geçici mikroorganizmalar uzaklaştırılır ya da öldürülür.
AMELİYATHANE
EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI
“ASEPTİK UYGULAMAR Dersi Sunusu”
Sterİlİzasyon Meryem AYKOVAN
ABDEST NASIL ALINIR?.
KİŞİSEL TEMİZLİK. SAĞLIK Yalnızca hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir.
Kişisel Hijyen Ne Demektir? Bireylerin yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürmek için yaptıkları uygulamalardır!!!
Sağlık Personelini Koruyucu Ekipmanlar
Hazırlayan: SELDA DEMİR Acıbadem Fulya Hastanesi 8. Kat Klinik Eğitim Hemşiresi Hazırlayan: Betül TOPCU Fatma ÖZDEMİR Akıncılar İlçe Hastanesi Toplum Sağlığı.
HİJYEN. Hijyen Sağlıklı temiz ortam Ortamda bulunan bakteri sayısının hastalık yapıcı seviyenin altında olması.
HAZIRLAYAN ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ HEMŞİRESİ ZEYNEP KARA.
Sunum transkripti:

9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği 12.Ünite Asepsi ve Antisepsi Teknikleri CERRAHİ ASEPSİ, CERRAHİ ASEPSİ TEKNİĞİNE UYGUN EL YIKAMA ve KURULAMA ( 05-09 / 05 / 2014 )

Cerrahi Asepsi Uygulama yapılacak ortamın ve gerekli araç gerecin mikroorganizmalardan arındırılması işlemidir. Cerrahi asepsi; deri bütünlüğü bozulduğunda, vücut boşluklarına girildiğinde (invaziv işlemler), hastalara bakım verirken (üriner kateterizasyon, yara bakımı, parenteral uygulamalar vb.) uygulanır. Bu girişimler ve bakımlar esnasında steril kurallara uyulur.

Cerrahi asepsi ve dikkat edilecek noktalar  Steril bir cisim, sadece steril bir cisme değebilir.  Steril olmayan bir cisim, steril cisme değdiğinde, onu kontamine eder (kirletir).  Steril bir kumaş ya da kâğıt üzerine herhangi bir sıvı sıçratılmaz.  Steril cisim bel düzeyinin üzerinde tutulur. Böylece cismin görüş açısı içinde kalması sağlanır ve kaza ile kontamine olması engellenir.

 Steril bir alan ya da cisim üzerine konuşmaktan, öksürüp hapşırmaktan, üzerinde el kol gezdirmekten sakınılır.  Steril alandan uzaklaşılmaz ya da alana sırt dönülmez.  Kesilmiş deriden içeri sokulan, deriyi delerek içine giren, normalde steril olan vücut boşluklarına yerleştirilen herşeyin steril olması gerekir.

Steril objeler, steril malzeme pensi veya steril eldiven ile tutulur Steril objeler, steril malzeme pensi veya steril eldiven ile tutulur.  Cismin steril olup olmadığından en ufak bir kuşku duyuluyorsa cisim kontamine kabul edilir. 1.2.1. Cerrahi Asepsi Tekniğine Uygun El Yıkama Cerrahi asepsi tekniklerine uygun olarak ellerin yıkanması ve kurulanması gerekir.

Cerrahi Asepsi Tekniğine Uygun El Yıkama : 1 Cerrahi Asepsi Tekniğine Uygun El Yıkama : 1.)Kıyafetin kolları, dirseklerin dört parmak üstüne kadar katlanır. 2.)Yıkanma için steril fırça hazırlanır 3.)Eller ve kollar ılık su altında ıslatılır. 4.)Yeteri kadar antiseptikli solusyon avuç içine alınır.

5.)Tırnak uçlarından başlanarak parmak ve parmak araları, el,kol, dirsekten dört parmak yukarıya kadar ovalanarak yıkanır. 6.)Tırnaklar ve tırnak dipleri ,parmak araları steril fırça ile fırçalanır. 7.)Yıkama işlemi, parmak uçlarından dirseğe doğru yapılır.( en kirli bölgeler parmak uçları, parmaklar ve ellerdir.Kollar ellere a az kirlidir )

8. )Durulama,ellerden dirseğe doğru yapılır. 9 8.)Durulama,ellerden dirseğe doğru yapılır. 9.)Durulama işlemi , birkaç kez tekrarlanır. 10.)Cerrahi el yıkamada , yıkanma süresi ,kullanılan solusyonun özelliğine göre değiştiğinden işlem 3-5 dakika kadar sürdürülür. 11.)Yıkanma sırasında herhangi bir sorunla karşılaşıldığında( ellerin yanlışlıkla bir yere değdirilmesi gibi), eller kontamine kabul edilerek, işlem tekrarlanır.

12. )Steril havlu ile kurulanma 13 12.)Steril havlu ile kurulanma 13.)Kurulama öncesi , havluyu ortasından ve tek katından tutarak kaldırınız. 14.)Giysilere ve diğer eşyalara değmemesine dikkat ederek açınız. 15.)El ve önkolu dirseklere kadar steril havlu kullanarak kurulayın. Önce sol el ve sol kolu kurulayın.

16. )Her el için steril havlu kullanılarak ,eller ayrı ayrı kurulanır 16.)Her el için steril havlu kullanılarak ,eller ayrı ayrı kurulanır. 17.)Sağ el ve sağ kolu kurulayın. NOT ! Steril havlu ile kurulanma işleminde havlunun ıslak kısmı , kurulanan el ile kesinlikle tutulmaz ve havlunun gereksiz hareketlerinden kaçınılır.

HAZIRLAYAN HARİKA ATA