Diyabette Doğum şekli ve zamanı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Şeker Hastalığı-DİYABET
Advertisements

Gebelikte Aneminin Önemi, Maternal ve Fetal Sonuçlar
DİYABETİK NEFROPATİNİN KLİNİK EVRELERİ
BÖBREK NAKLİ DR. ÜLKEM YAKUPOĞLU ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
Yüksek Riskli Gebelikler
Anormal Uterİn Kanamalara Güncel Yaklaşım
İkizden ikize transfüzyon sendromunda lazer uygulamaları
Sayın Meslektaşımız, Üye başvuru ve bilgi güncelleme formlarını doldurup, lütfen Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneğine İstanbul Şubesi Asistanı Uğur KOZALAN’
YENİDOĞAN NAKLİ Doç. Dr. Ömer ERDEVE Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi
“Prenatal Taramada Güncel Durum” Artık Ultrason Gereksiz mi?
DOĞUMUN 3. EVRESİNDE ACİL SORUNLAR Dr.Aytekin Altıntaş.
ERKEN DOĞUMDA UZUN SÜRELİ TOKOLİZ
ERKEN DOĞUMDA PROGESTERON KULLANIMI
ENDOKRİNOLOJİK BOZUKLUKLAR ve TEKRARLAYAN GEBELİK KAYIPLARI
12.ULUSAL REJYONAL ANESTEZİ KONGRESİ 29 EYLÜL- 2EKİM 2011 PROBLEME DAYALI EĞİTİM TARTIŞMASI   PREEKLAMPSİ VE ANESTEZİ EĞİTİM YÖNLENDİRİCİSİ DR.BERRİN.
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ VE FİZİKSEL AKTİVİTE
Aile Hekimliği Anabilim Dalı
Yenidoğan Resüsitasyonu
KRONİK BÖBREK HASTALIKLI HASTAYA YAKLAŞIM
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
KRONİK BÖBREK HASTALIĞI TANI ve YAKLAŞIM
Gestasyonel Diyabet için Riskli Hastaların Saptanması
Özellikli Durumlarda Rejyonal Anestezi Obstetrik Olgular
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Kardiyoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 12 Haziran 2014 Perşembe Uzm. Dr. Özlem.
Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed 2011;96
OBEZİTE DİYABET Eğitim Hemş.:Ayşe ÖZTÜRK.
Çocukluk Çağı Kanseri Fertilite Sonuçları
IVF ve Ektopik/Heterotopik Gebelik
HEMODİYALİZ YETERLİLİĞİ
Gebelik ve Kalp Hastalıkları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Respiratuar Distres Sendromu
Proteinüri: Ağır Preeklampsi Tanısı İçin Gerçekten Gereksiz midir?
Sezaryen Skar Gebeliğinden Ruptüre Plasenta Perkrata’ya
KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ABD Dr. H. Nejat KÜÇÜKDAĞ
ARAŞ. GÖR. KEVSER İLÇİOĞLU
Kadın Sağlığı Tacettin İnandı. Kapsam Kadın sağlığı düzeyi ölçütleri Kadınlarda sık gözüken sağlık sorunları Sadece kadınlarda görülen sorunlar.
Kötü dokunmalara örnekler Kötü dokunmalara örnekler.
Pedİgrİ Dr. Atıl Bişgin Cukurova Universitesi Tıp Fakültesi,
 Fetal hareketlerde yavaşlama  Anne kanında AFP seviyesinin yüksek olması  Fetal aritmi  Hemoglabinopati  Preterm eylem hikayesi, preterm eylem.
GENETİK HASTALIKLARIN PRENATAL TANISI
GENETİK HASTALIKLARIN PRENATAL TANISI
Gebelikte kalsiyum ve D vitamini
Titanic Deluxe Hotel, Antalya / Turkey
Yenidoğanın transportu
. Op.Dr. Aşkın E. GÜLER Yrd. Doç. Dr. Melahat ATASEVER
Maternal serum 25-OH vitamin D düzeylerinin ve Nötrofil–Lenfosit oranının ( NLR) Preeklempsi ve Preterm Doğumda Rolü Var mıdır? Medipol Üniversitesitesi.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Tersiyer Bir Merkezde Doğum Yapan Adolesan Reprodüktif ve İleri Yaş Gebelerde Obstetrik ve Neonatal Sonuçların Karşılaştırılması Yrd.Doç.Dr. Sibel SAK.
SOSYAL BİLGİLER ÖĞRENİYORUM ÜNİTESİ TESTLERİ
DİABETES MELLİTUS’LU HASTA TAKİBİNDE TÜKRÜK FRUKTOZAMİN DÜZEYİ
Böbrek hastalıkları ve gebelik
Aktif doğum eylemi başlangıcında kullanılan obstetrik doğum jelinin primipar ve nullipar gebelerde aktif doğum eylemi ve perine üzerine etkisi Dr. Kaan.
POSTTERM GEBELİKLER.
GENETİK HASTALIKLARIN PRENATAL TANISI
İNTRAUTERİN BÜYÜME GERİLİĞİ - IUGR
İkinci trimester başlangıçlı preeklampside tedavi yaklaşımları
PERİNATOLOJİ NEDİR ? Doç.Dr.Başak Baksu.
KORİYON VİLLÜS BİOPSİSİ
İNTRAUTERİN GELİŞME GERİLİĞİ
ETKİNLİK PROGRAMI 24 Kasım 2014 Saat: 17:00 Kokteyl 18:00
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Doç. Dr. Yalçın KIRDAR Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Öğretim Üyesi.
ÇOĞUL GEBELİKLERDE İNVAZİV PRENATAL TANI YÖNTEMLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Prof. Dr. İnanç Mendilcioğlu Akdeniz Üniversitesi
ROBERTS SENDROMU Dr Reyhan Ayaz Bilir TC İstanbul Medeniyet Üniversitesi.
TEST.
Sunum transkripti:

Diyabette Doğum şekli ve zamanı Prof.Dr.İnanç Mendilcioğlu Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum, ABD

Doğum endikasyonları Fetal Nonreaktif, pozitif kontraksiyon stres test Reaktif pozitif kontraksiyon stres test, matür fetus Fetal büyümede durma ve amniyotik mayide azalma 40-41 haftalık gebelik Termde, kötü glikoz kontrolü yada intrauterin kayıp öyküsü

Doğum endikasyonları Maternal Ağır preeklampsi Hafif preeklampsi, matür fetüs Renal fonksiyonda bozulma (kreatinin klirensi <40 mL/min) Proliferatif retinopatiye bağlı görmede bozulma

Doğum endikasyonları Obstetrik Preterm doğum,tokoliz başarısız Matür fetüs, indüklenebilecek serviks

Doğum zamanı Doğum için, kontrol altındaki diyabet vakalarında ve obstetrik takibi normal vakalarda fetal maturasyon olana kadar beklenmelidir. Bu süre 38,5-40 haftadır.

Sorunlar

Akciğer Maturasyonu Fetal hiperinsulinemi, PG pozitifleşmesini geciktirir ve RDS sıklığını arttırır. RDS, IDM’de matür lesitin/sfingomyelin (L/S) oranında PG yokluğunda görülebilir.

Akciğer Maturasyonu Flurosan polarizasyon test (TDX-FLM) Lamellar cisim Asidik fosfolipid fosfatidilgliserol (PG), fetal pulmoner maturasyon için son markırdır.

Akciğer maturasyonunda gecikme PG üretiminde gecikme: GDM’de 35.9 ± 1.1 haftadan 37.3 ± 1 haftaya Pregestasyonel diyabette 38.7 ± 0.9 haftaya kadardır. Glisemi kontrolü ile ilgisiz. Moore TR, Am J Obstet Gynecol 186:641, 2002.

Akciğer maturasyonu 39 hafta öncesi doğumlarda, akciğer maturasyonu için amniyosentez yapılabilir.

Makrozomi ve Omuz distozisi 4000 g üzeri bebeklerde, tüm omuz distozilerinin 42% - 74%’si, tüm brakiyal pleksusların 56%- 76%’sı görülür. Sacks DA and Chen W Obstet Gynecol Surv 55:229, 2000

Omuz Distozisi Omuz distozisi riski, IDM’li makrozomik fetüslerde, diyabetik olmayan normal gebeliklerdeki iri bebeklere göre, göğüsdeki asimetrik yağ depolanmasına bağlı olarak ve fazladır. Omuz distozisi riski 4000 g üzeri fetal ağırlıklarda 30% civarıdır.

Omuz distozisi ve brakiyal pleksus zedelenmesi Diyabetik gebelerinden doğan 4500 g ve üzeri olanlarda 8%- 20% oranında omuz distozisi gelişir. Bu bebeklerin 15% - 30%’unda brakiyal pleksus zedelenir ve bu hasarların 5% - 15%’inde kalıcı hasar oluşur.

Makrozomi Öngörüsü Makrozomi öngörüsünde yanılma payı ± 15%’den daha iyi değildir. Bu yanılgı obez fetüslerde artmaktadır. Makrozomik fetüsler için farklı bir formül ? Landon MB, J Matern Fetal Med 9:52, 2000.

Brakiyel pleksus zedelenmesi Kadın-doğumcular ve ebeler için gerçekleşebilecek en kötü komplikasyonlardan birisi….

Omuz Distozisi ve doğum Omuz distozisi ve hasarını öngörecek bir metot yok. Omuz distozisi, ilerlemeyen travay durumunda, makrozomik fetüslerde daha fazla görülmekte.

Brakiyal pleksus hasarı ve sezaryen

Doğum Şekli Hangi doğum şekli ? Sezaryen oranı %50

Doğum Şekli Diyabetiklerde sezaryen endikasyonu 4500 g üzeri. ACOG 2002 4000 g üzeri vakalarda, obstetrik hikayeye göre ve klinik pelvimetre sonrası sezaryen yapılabilir. Gabbe 2012

Erken İndüksiyon Ultrason ile fetal kilo tahmini yetersiz Diyabet vakalarında yüksek omuz distosisi ve brakiyal pleksus zedelenmesi. GDM,38. haftada indüksiyon. Daha düşük doğum ağırlığı ve omuz distosisi. Kjos S et al. Am J Obstet Gynecol 169:611, 1993.

Doğum esnasında glikoz kontrolü Neonatal hipoglisemi açısından travay sırasındaki glikoz seviyeleri fizyolojik sınırlarda tutulmalıdır.

Doğum esnasında glikoz kontrolü-İnsülin infizyonu 1-Gece son doz insülin yapılır ve gece yarısından sonra bir şey yenmez. 2-Sabah kan şekeri ölçülür. 3-1000 cc %5 dekstroz içine 10 Ü kısa etkili insülin konur. 100-125 mL/saat (0,5-1 Ü/saat) gidecek şekilde ayarlanır. İnsülin ayrıca bir şırıngadan da verilebilir ( 0.25-2 U/saat). 4-Saatlik glikoz ölçümü.

Doğum esnasında glikoz kontrolü-intermitant SC enjeksiyon 1- Günlük insülin dozunun yarısı sabah yapılır. 2-%5 Dekstroz 100cc/saat 3- Saatlik glikoz tayini 4-Glikoz seviyelerini 80-120 arası tutmak için 2-5 U kristalize insülin verilir

Doğumdan sonra glikoz kontrolü Sıkı takip, doğumdan sonra ilk 24-48 saati da kapsar. Oral gıda alınabildiğinde, gebelikteki insülin dozunun yarısı- 1/3’ü düzeyinde başlanır. Tip 2 DM vakalarında ilk birkaç gün hiç insülin ihtiyacı olmayabilir.

Emzirme Emzirme teşvik edilmelidir. 500 kcal/gün eklenir (100 g karbohidrat ve 20 g protein). İnsulin dozu emzirende daha düşüktür. Hipoglisemi, ilk 1 haftada ve emzirme sonrası olabilir.

Postpartum diyabet taraması GDM saptana kadınlarda, 7 kat daha fazla Tip 2 diyabet ihtimali vardır. GDM vakalarının 1/3’ü, 6-12 hafta postpartum dönemde açık diyabet, açlık glikoz bozukluğu veya bozulmuş glikoz toleransı gösterecektir. Hunt KJ et al. Curr Diabetes Rep 10:235, 2010

Postpartum diyabet taraması ADA ve ACOG, GDM sonrası postpartum glikoz testi önermektedir. ACOG 2009, ADA 2009

Postpartum diyabet taraması Gestasyonel Diyabet AKŞ yada 75 gr 2saatlik GTT 6-12 hafta postpartum Bozulmuş AKŞ yada bozulmuş GT yada her ikisi Diyabetes Mellitus Normal Diyabet yönetimi Konsülte et Kilo verme ve egzersiz Her ikisi pozitif ise Metformin Diyet Yıllık glisemi değerlendirmesi 3 yılda bir değerlendirme Kilo verme ve egzersiz