Ç. MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GEMİLER SU ÜSTÜNDE NASIL KALIR???
Advertisements

GEMİLER SU ÜZERİNDE NASIL DURDUĞUNU MERAK ETTİNİZ Mİ?
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
SIVILARIN KALDIRMA KUVVETİ ARCHIMEDES PRENSİBİ.
MADDELERİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
ISI MADDELERİ ETKİLER.
GEMİLERİN SU ÜZERİNDE NASIL DURDUĞUNU MERAK ETTİNİZ Mİ?
BAZI CİSİMLER NEDEN YÜZER?
Madde ve Maddenin Özellikleri
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Bir maddeyi diğerlerinden ayırmamıza ve ayırdığımız maddeyi tanımamıza yarayan özelliklere denir.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ.
ISI MADDELERİ ETKİLER LALE GÜNDOĞDU.
HAL DEĞİŞİMİ.
Maddeyi Tanıyalım Madde ve Cisim Maddenin Özellikleri Maddenin Haller
Maddeyi Tanıyalım Madde ve Cisim Maddenin Özellikleri Maddenin Haller
Maddeleri birbirinden ayırt etmek için her bir maddenin kendine özgü özelliklerini kullanırız. Örneğin; renk, koku, tat ve sertlik gibi özellikleri ile.
Maddenin tanecikli yapısı
dünya yüzeyinin ¾ ü sularla kaplıdır
Ağırlık Ve Yoğunluk.
MADDENİN HALLERİ.
ISI MADDELERİ ETKİLER Kış aylarında hava sıcaklığının azalmasıyla maddelerin sıcaklığı da düşer. Bu durum tellerin büzülmesine yani gergin durmasına neden.
İKİ SIVININ KÜTLE/HACİM ORANININ KARŞILAŞTIRILMASI
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
A K M Y İ.
Kaynama, Erime ve Donma.
MADDEYİ TANIYALIM.
MADDENİN TANINMASI VE DEĞİŞİMİ
SU HALDEN HALE GİRER SUYUN SERÜVENİ Suyun Doğadaki Farklı Halleri
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
A. SU HALDEN HALE GiRER Yağmur I. Deniz, göl ve akarsularda bulunan su, Güneş’in etkisiyle buharlaşır. II. Göğe yükselen su.
maddenin ayırt edici özellikleri maddenin değişim olayları
BÜZÜLME GENLEŞME.
Kaynama sıcaklığı erime ve donma sıcaklığı yoğunluk diye üç’ e ayrılır.
Isı maddeleri etkiler.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
1. Kaynama noktası Ayırt edici özellik, bir maddenin diğer maddelerden farklı olduğunu gösterir. Maddelerin kaynama, erime, donma noktaları ve yoğunluk.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Sıcaklığı ölçmek için termometre adı verilen alet kullanılır
YOĞUNLUK (BİRİM HACİM KÜTLE)
MADDELERİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
4.MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDE VE ÖZELLİKLERİ MADDE.
Madde ve özellikleri.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
M ADDEYİ TANIYALIM.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
3. Ünite 9. sınıflar MADDEYİ TANIYALIM
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
1 Maddeyi Tanıyalım Madde ve Cisim Maddenin Özellikleri Maddenin Haller Maddenin Hal Değiştirmesi.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
BARIŞ KALENDERFEN VE TEKNOLOJİ Kış aylarında hava sıcaklığının azalmasıyla maddelerin sıcaklığı da düşer. Bu durum tellerin büzülmesine yani gergin durmasına.
Maddenin Ayırt Edici Özelliği. Madde uzayda ya da boşlukta yer kaplayan ağırlığı ve hacmi olan, eni uzunu, genişliği yani bir şekli belli olmayan her.
Maddenin ayırt edici özellikleri
Maddenin Yapısı ve Özellikleri
MADDENİN HALLERİ VE ÖZELLİKLERİ
HÜSEYİN DEMİRBAŞ Fen ve Teknoloji.
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Kaynama Noktası: Isıtılan bir sıvının gaz fazına geçtiği sıcaklıktır
MADDELERİN SINIFLANDIRILMASI
MADDELERİN SINIFLANDIRILMASI
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
2.Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
Hazırlayan : Gülsen Ünal
Sunum transkripti:

Ç. MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ 1. Buzdolabının buzluğuna konulan su, donduğu halde kolonya neden donmaz?

2. Suyun miktarının değişmesi kaynamaya başladığı sıcaklığı değiştirir mi?

1. Kaynama Noktası Maddelerin ölçülebilen ortak özelliklerinin kütle ve hacim olduğunu öğrenmiştik. Bu ortak özelliklerin dışında her maddenin kendine özgü birtakım özellikleri de vardır. Bu özelliklerden yararlanarak bir maddeyi tanıyabilir ve diğerlerinden ayırabiliriz. Bunlara ayırt edici özellikler adını veririz.

Ayırt edici özellik, bir maddenin diğer maddelerden farklı olduğunu gösterir. Renk, koku, tat, sertlik gibi görülebilen veya hissedilebilen özelliklerin maddeleri ayırt etmemize yardımcı olur. Ayrıca maddelerin kaynama, erime, donma noktaları ve yoğunluk gibi ayırt edici özellikleri de vardır.

Su ısıtılırken hem sıcaklığının hem de buharlaşma hızının arttığını hatırlayalım. Suyun sıcaklığı ve buharlaşma hızının ısıtma süresince belli bir noktaya kadar arttığını gözlemlediniz. Suyun sıvı hâlinin sıcaklığını en fazla 100 °C civarına çıkarabiliriz. Sıcaklığı 100 °C’a ulaşan suyu ısıtmaya devam ettiğimizde kaynadığını gözlemlemiştik. Kaynama süresince de bu sıcaklık değişmez.

Bütün sıvıların kaynamaya başladığı sıcaklık farklıdır. Etil alkol gibi saf maddelerin sıcaklığı da kaynama başlayıncaya kadar artar. Ancak, kaynarken sıcaklıkları sabit kalır. Söz gelimi, su 100 °C’ta, eter 64 °C’ta kaynar. Sıvıları, kaynama sıcaklıklarına bakarak ayırt edebiliriz.

2. Erime ve Donma Noktası Bir katı ısıtılırken sıcaklığı artar. Belli değere ulaşınca da erimeye başlar. Erime süresince bu sıcaklık sabit kalır. Sabit kalan bu sıcaklığa erime sıcaklığı denir. Buzun sıcaklığı 0°C’a ulaştığında erimeye başlar. Buz tamamen eriyinceye kadar bu sıcaklık değişmez. Katıların belli bir erime sıcaklığı vardır. Katı, tamamen eriyinceye kadar sıcaklığı da sabit kalır. Katının miktarı, erime sıcaklığını değiştirmez; yalnızca erime süresini etkiler.

Erimeye başlayan bir katıya daha fazla ısı verilirse erime hızlanır Erimeye başlayan bir katıya daha fazla ısı verilirse erime hızlanır. Sıvı hale geçen madde ısı kaynağından uzaklaştırılırsa soğumaya başlar. Sıcaklığı belli bir değere düştüğünde donma olayı görülür. Donma süresince sıcaklık sabit kalır. Bu durum bize saf maddelerin donma sıcaklıklarının da sabit olduğunu gösterir. Maddelerin erimeye başladığı sıcaklık ile donmaya başladığı sıcaklık aynıdır.

3. Yoğunluk 3.1 Yüzen ve Batan Maddeler Büyük ve ağır olan gemi suda yüzebiliyor. Gemiye göre çok hafif olan küçük bir çivi hemen batıyor. Çevremizdeki maddelerin hangilerinin suda yüzdüğünü, hangilerinin battığını tahmin edebilir misiniz?

Hacimleri eşit olan iki farklı maddeyi tarttığımızda farklı kütleler buluruz. Hacmine oranla kütlesi büyük olan maddelere yoğun maddeler deriz. Eşit hacimli katılardan kütlesi büyük olan katı, diğerine göre daha yoğundur. Yoğun maddelerin birim hacmindeki madde miktarı daha fazladır. Yani, aynı hacme sahip iki cisimden birinin kütlesi diğerine göre daha fazladır.

Söz gelimi, hacimleri eşit iki bardaktan birini kum diğerini de leblebiyle dolduralım. Kumla dolu bardaktaki madde miktarı diğerinden daha fazladır. Buna göre kum dolu bardak diğerinden daha yoğundur. Buradan hareketle maddelerin suda yüzme ve batmaları, kütle ve hacim değerlerinin her ikisiyle birden ilişkilidir.

Yoğunluk bir maddenin birim hacminin kütlesi olarak tanımlanır Yoğunluk bir maddenin birim hacminin kütlesi olarak tanımlanır. Şimdi bu tanımı daha iyi kavramaya çalışalım. Birim hacim olarak 1 mL’yi alalım. Bu tanıma göre bir maddenin 1mL’ lik hacminin kütlesi, o maddenin yoğunluğunu verir Yoğunluğu suyun yoğunluğundan büyük olan maddeler su içinde batarken yoğunluğu küçük olan maddeler yüzer.

3.2 Her Maddenin Bir Yoğunluğu Vardır Her maddenin kendine özgü bir yoğunluğu vardır. Maddeleri yoğunluğuna bakarak birbirinden ayırt edebiliriz. Söz gelimi, biri demirden diğeri bakırdan yapılmış iki metal cisim alalım. Bu cisimlerin yoğunlukları birbirinden farklıdır.