FETAL ZARLAR VE PLASENTA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Embriyolojiye Giriş Prof. Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN
Advertisements

TRİLAMİNAR GERM DİSKİ (GELİŞİMİN ÜÇÜNCÜ HAFTASI)
Embriyonik ve Fetal Dönem
FETAL DÖNEM (3. Aydan Doğuma Kadar Olan Dönem)
BOŞALTIM SİSTEMİNİN GELİŞİMİ
GELİŞİMİN 1. ve 2. HAFTALARI
NUTFE DÖLLENME ALAKA. NUTFE DÖLLENME ALAKA İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı mı. Sonra alaka haline dönüştü İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı.
Nutfe ve Alaka’nın Başlangıcı
Dolaşım Sistemi Fizyolojisine Giriş
İnsanda Üremenin Biyolojik Özellikleri
Embriyonik dublikasyonlar
Embriyonun Dışında Kalan Zarlar
İNSANLARDA ÜREME , BÜYÜME VE GELİŞME
ANATOMİ VE FİZYOLOJİ Dolaşım Sistemi 3 – 7 Mart 2014.
Solunum Sistemi
İNSANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME.
9 EYLÜL İLKÖĞRETİM OKULU
Böbrek İşlevleri Böbrekler metabolizma sonucu oluşan atık ürünlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan sistemdir. En önemli işlevi homeostazı korumaktır.Kan.
Prof. Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN
SOLUNUM SİSTEMİ Solunum sistemi, kandaki karbondioksit gazının oksijen gazı ile yer değiştirmesini sağlayan sistemdir. Solunum Sistemi Solunum sisteminde.
İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
FERTİLİZASYON- İMPLANTASYON
İLAÇLARIN VÜCUTTAKİ YAZGISI
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM VE DOĞUM
DOKULAR.
Prof. Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN
ÜREME ORGANLARI VE GEBELİK OLUŞUMU
GEBELİK BİLGİSİ Yrd. Doç. Dr. Gonca İmir
DUYU ORGANLARI Çözümlü Konu Testi.
Genital sistem Patolojisi
RETİNA.
FİZYOLOJİYE GİRİŞ VE HOMEOSTAZ
TUBA PATOLOJİSİ.
Doç.Dr. Oluş APİ Yeditepe Üniversitesi Hastanesi,
Sezaryen Skar Gebeliğinden Ruptüre Plasenta Perkrata’ya
Plevranın anatomi ve fizyolojisi
A. Gaz Alışverişi Gaz alış verişi: Canlılar hücresel solunumda kullanılan oksijeni hücre içine almak ve oluşan karbondioksiti hücreden uzaklaştırmak amacıyla.
Gebelik Tanısı Gebeliğin erken tanısı -Gerekli testleri yapmak, anne ve fetüsün sağlığını tehlikeye sokan sorunları tespit ve tedavi etmek için şart.
GEBELİĞİN FİZYOLOJİSİ
GEBELİĞİN FİZYOLOJİSİ
Prof. Dr. Güler Küçükturan
Prof. Dr. Güler Küçükturan
BİLAMİNAR GERM DİSKİ 2.HAFTA.
FİZYOLOJİ KAVRAMI ve HÜCRE. Fizyoloji Nedir? Canlıyı oluşturan doku ve organların fonksiyonlarını ve bu fonksiyonların nasıl yerine geldiklerini inceleyen.
LİPİTLER (YAĞLAR)
 Fetal hareketlerde yavaşlama  Anne kanında AFP seviyesinin yüksek olması  Fetal aritmi  Hemoglabinopati  Preterm eylem hikayesi, preterm eylem.
EMBRİO / FETÜSÜN BÜYÜME VE GELİŞMESİ
Dolaşım Sistemi ve Hastalıkları
İÇ GENİTAL ORGANLAR İç genital organlar vajina, uterus, tubalar ve overlerden oluşmaktadır. Bu organlar kemik pelvis içinde yer alır.
Titanic Deluxe Hotel, Antalya / Turkey
Tersiyer Bir Merkezde Doğum Yapan Adolesan Reprodüktif ve İleri Yaş Gebelerde Obstetrik ve Neonatal Sonuçların Karşılaştırılması Yrd.Doç.Dr. Sibel SAK.
AMNİYOTİK SIVI İLE İLGİLİ PATOLOJİLER
Oligohidroamniyoz.
GEBELİĞİN FİZYOLOJİSİ
İNTRAUTERİN BÜYÜME GERİLİĞİ - IUGR
İNSAN EMBRİYOLOJİSİ Prof. Dr. Serkan YILMAZ.
KORDOSENTEZ Doç. Dr. Başak Baksu.
PRENATAL GENETİK TANI TESTLERİ
PERİNATOLOJİ NEDİR ? Doç.Dr.Başak Baksu.
KORİYON VİLLÜS BİOPSİSİ
Ebru erden 11-a 789. Gebelikte böbreklerde glomerüler filtrasyon hızı %40 artar. Plasenta hormonları böbreklerde su-tuz tutulmasına neden olur. Erken.
İNSAN VÜCUDU.
  Vajina; yukarıda uterus boynu, aşağıda vulva arasında oblik olarak uzanan fibro-muskuler yapıda boru şeklinde bir organdır. Vagina, iki labia minör.
SLAYTI BAŞLAT. EMBRİYO ; Yumurta ve sperm hücrelerinin birleşmesiyle oluşan zigot, çift sarmallı DNA moleküllerini içerir. Bitkiler, hayvanlar, ve bazı.
GÖRME DUYUSU ÖĞR.GÖR.CEM SAMUT.
İNSAN EMBRİYOSUNUN GELİŞİMİ
Sunum transkripti:

FETAL ZARLAR VE PLASENTA

Üçüncü haftada, kan kapillerlerinin oluştuğu tersiyer villuslar ortaya çıkar.

Üçüncü hafta sonunda embriyo kanı koryonik villus kapillerleri içinde akmaya başlar. İntervillöz boşluklar anne kanı ile dolmaya başlar.

KORİYON FRONDOZUM VE DESİDUA BAZALİS Gelişimin ilk haftalarında, villuslar koriyonun bütün yüzeyini kaplar. Embriyonik kutuptaki villuslar, büyüyüp gelişerek koriyon frondozumu oluştururlar. Abembriyonik kutuptaki villuslar ise dejenere olur ve koriyon leve olarak bilinir.

Desidua; Gebelikte ki fonksiyonel endometriyuma karşılık gelir. Desidua bazalis; Embriyonun implante olduğu endometriyumun dip bölgesidir. Desidua kapsülaris; implante olmuş embriyonun yüzeyini örten endometriyum bölgesidir. Desidua parietalis; implantasyon bölgesi dışında kalan tüm endometriyum bölgesini tanımlar.

Koryonun madde alışverişinde işlev gören bölgesi koriyon frondozum'dur. Koryon frondosum (fetal plasenta) ve desidua bazalis (maternal plasenta) birlikte plasentayı oluşturur. Amniyon ile koryon kaynaşarak amniyokoryonik zarı oluştururlar.

Plasenta iki kısımdan meydana gelir: Fetal kısım; koryon frondosum Maternal kısım; Endometriyumun desidua bazalis

Koriyonik ve desidual plak arasındaki intervillöz boşluklar anne kanıyla doludur. Doğumdan sonra maternal yüzden bakıldığında15-20 adet kotiledon seçilebilir. Kotiledonlar arasındaki oluklar desidual septalara karşılık gelir.

Koriyonun iç yüzü amniyon zarıyla döşelidir. Bu yüzde koriyonik damarlar, göbek kordonuna doğru uzanırlar. Göbek kordonu çoğunlukla plasenta merkezinden çıkar.

Plasentada kan, intervillöz boşluklara endometriyal spiral arterler aracılığıyla gelir. Yüksek basınç altında kan, intervillöz boşluklara yayılarak villusları oksijenli kanla yıkar. Kan basıncı düştükçe kan desidual plağa geri döner ve endometriyal venlere boşalır. İntervillöz kan endometriyal venler aracılığıyla maternal dolaşıma dönmüş olur.

İntervillöz boşluklardaki anne kanı fetal kandan koryonik villus yapılarıyla ayrılır ve birbirine karışmaz, bu özelliğiyle insan plasentası hemokoryal tür plasenta sınıfına girer.

Maternal ve fetal dolaşımı birbirinden ayıran plasental zar başlangıçta dört tabakadan oluşur: 1. Fetal damarların endoteli, 2. Villusların bağ dokusu, 3. Sitotrofoblastik tabaka, 4. Sinsisyum Dördüncü ayın başlarında sitotrofoblast hücreleri ve bağ dokusu hücrelerinin bir kısmı kaybolur.

Plasental Taşınma Basit difüzyon Kolaylaştırılmış difüzyon Aktif taşıma Pinositoz

Plasentanın Endokrin Fonksiyonları: Dördüncü aya kadar progesteron desteği korpus luteum tarafından sağlanır. Dördüncü aydan sonra bu görevi plasenta üstlenir. Plasenta progesteron dışında başta östriol olmak üzere östrojenik hormonlarda salgılar.

AMNİYON SIVISI Amniyon boşluğu, kısmen amniyon hücreleri tarafından ve anne kanından gelen berrak bir sıvı ile doludur. Amniyon sıvısının normal miktarı artan gebelik haftasıyla artarak 800-1000 ml’ ye ulaşır. Amniyon sıvısının fonksiyonu; 1. Fetusu dıştan gelen darbelere karşı korur 2. Embriyonun amniyon zarına yapışmasını önler 3. Fetusun hareket etmesine olanak sağlar

Polihidramnioz, amniyon sıvısının normalden fazla olma durumudur. Nedenleri; İdiopatik Maternal diyabet Santral sinir sistemi anomalileri Özefagus atrezisi Oligohidramnioz normal miktardan az olmasına denir. Renal agenezisi