ETİK NEDİR?.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Zinde İSG Etiği DRUZ.
Advertisements

Kamu Yönetimi Etiği Personel Genel Müdürlüğü Ahmet DÜZGÜN
Sosyalleşme & Sosyal Ahlak
MESLEKİ ETİK İLKELERİ Yrd.Doç.Dr. N. Mine TÜKENMEZ
ETİĞİN UNSURLARI.
ETİK GÜNÜ VE HAFTASI Mayıs 2013
AHLAK FELSEFESİ.
KALİTE VE GÜVENCE POLİTİKA BELGEMİZ KALİTE VE GÜVENCE POLİTİKA BELGEMİZ İÇİNDEKİLER MİSYONUMUZ 2 VİZYONUMUZ 2 TEMEL DEĞERLERİMİZ 2  Dürüstlük 2  Tarafsızlık,
DEĞİŞEN ETİK ANLAYIŞI VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE
İŞYERİNDE ETİK (AHLAK)
MESLEK ETİĞİ Öğr. Gör. Alev UYSAL.
Elif Azize Odaba ş ı Elif Azize Odaba ş ı 6B – B – 1448 ALTIPARMAK FETH İ AÇANÇ İ ÇEK O.O. ALTIPARMAK FETH İ AÇANÇ İ ÇEK O.O. Bismillahirrahmanirrahim.
GRUP ETİK SULTAN GAZAL TANRIVERDİ KEMAL KILIÇ BAŞAK KARAMAN
İstanbul Medipol Üniversitesi’nde Etik Kurulları ve Faaliyetleri
TELİF HAKLARI VE BİLİŞİM HUKUKU
EVRENSEL(LİK) KELİME ANLAMI
AHLAK.
MESLEK ETİĞİ Meslek etiği’ ‘mesleki davranışla ilgili neyin doğru, neyin yanlış, neyin haklı, neyin haksız olduğu hakkında inançlara dayalı ilkeler ve.
İstanbul Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi
MESLEK ETİĞİ. MENEMEN HALK EĞİTİM MERKEZİ 2014 – 2015 TÜRK HALK OYUNLARI YÖRE OYUNLARI ÖĞRETİCİSİ KURSU.
EĞİTİMDE ETİK.
Etik ve Ahlak.
Öğr. Gör. Elif ÜNALAN ÖZÇELİK Evde Hasta Bakımı Programı
Çalışma ve Etik.
MÜHENDİSLİK ETİĞİ DERS V
AHLAK NEDİR?.
Öğr. Grv. MEHMET ALİ ZENGİN
ETİK DAVRANIŞ VE DEĞERLER, İNSAN OLMANIN BİR ERDEMİDİR.
EĞİTİMDE ETİK KURALLAR
ŞUBAT 2015 ETİK SİSTEMLERİ Mehmet ERDEM.
Kamuda İnsan Kaynakları Yönetimine Egemen Olan İlkeler: 2
Etik İle İlgili Temel Kavramlar
Kamuda Memur Disiplini ve Ahlakı
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi 04 Kasım 2015 KAMU’DA ETİK KÜLTÜRÜ.
UYGULAMALAR Yeşil Mühendislik Etiği* Kürklü Foklar; Admiral Çukuru, Yeni Zelanda.
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
AHLAK FELSEFESİ (ETİK).
İŞ ETİĞİ VE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN ETİK ALGILARINI ÖLÇMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA.
Bilişim Etiği Kuramlar.
Yeni İletişim Teknolojileri ve Etik
IV. Ünite Ahlak Felsefesi ETİK.
Etik Günü 25 Mayıs tarihi bütün dünyada etik günü olarak kutlanmaktadır. Bizim kültürümüze kavram ve çerçeve olarak farklı olan bu terim son yıllarda ülkemizde.
ÜNİTE4. AHLAK FELSEFESİ YAZILIYA HAZIRLIK.
Vergi Denetiminde Şüphecilik ve Mesleki Yargı
20. KÖKENKÖKEN “Etik” terimi Yunanca ethos "töre" sözcüğünden türemiştir. Ancak tarihi süreç içerisinde töre sözcüğünden farklı anlamda kullanılmaya.
ETİKETİK «Neyin doğru ya da yanlış olduğunu ortaya koyan davranışsal kurallar topluluğu ya da ilkeler topluluğudur.» «Herhangi bir eylemin kabul edilebilir.
Kamu Yönetiminin Denetlenmesi
MUHASEBE MESLEĞİNDE NEDEN ETİK OLMALI? Muhasebe meslek mensupları açısından etik, moral ilkeler siteminin çalıştırılması, müşteriler, toplum ve diğer muhasebe.
Meslek Etiği Genel etik değerleri yanında, her mesleğin kendine has özel etik değerleri söz konusudur ve meslek mensuplarında söz konusu bir takım özel.
ETİK DEĞERLER Hazırlayan = MSTFBTM
DEONTOLOJİ Eski Yunanca “deontos” “gereklilik, zorunluluk”
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
Hemşirelikte Etik Prof. Dr. Ayten DEMİR A.Ü. Sağlık Bilimleri Fak.
Sosyal Hizmet Etiği Dersine Giriş Etik Nedir Ne Değildir?
YONT221 KAMU YÖNETİMİNDE DEVLETİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ KAMU YÖNETİMİNDE ETİK Araştırma Görevlisi Ph.D. Mehmet Necati Cizrelioğulları.
BİSMİL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Prof. Dr. Yasemin ışıktaç
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
KAMU YÖNETİMİNDE ETİK.
Öğretim görevlisi Meral güneş ergin
ETİK KAVRAMI VE TÜRLERİ
“Bilgi” Kavramıyla Anlaşılan şey Nedir?.  Bilgi edinme insanın en temel güdülerinden birisidir.  İnsan bu özelliği sayesinde diğer canlılardan ayrılır.
Toplumsal değerlerin temel özellikleri şunlardır: Toplumsal değerler, toplumun bütünü ya da toplumsal grup üyeleri tarafından bilinir, benimsenir ve bunlara.
Doç. Dr. Murat Kurt Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü
Test 1.
Etik TANIMI ETİK, KİŞİNİN DAVRANIŞLARINI TEMEL ALAN AHLAK İLKELERİNİN TÜMÜDÜR. ETİK, İNSANLARA İŞLERİN NASIL YAPILMASI GEREKTİĞİNİ BELERLEMEDE YARDIMCI.
Etik TANIMI ETİK, KİŞİNİN DAVRANIŞLARINI TEMEL ALAN AHLAK İLKELERİNİN TÜMÜDÜR. ETİK, İNSANLARA İŞLERİN NASIL YAPILMASI GEREKTİĞİNİ BELERLEMEDE YARDIMCI.
TEST 1.
İNSAN HAKLARI ALANINDA GEÇEN TEMEL KAVRAMLAR «İNSAN HAKLARI KAVRAMI» Prof. Dr. Yasemin KARAMAN KEPENEKCİ Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi.
Sunum transkripti:

ETİK NEDİR?

Etik kelimesi köken olarak Eski Yunan'a kadar gider  Ahlak, ahlakla ilgili demektir ama aralarında farklar vardır.  Ahlak ve Etik arasındaki  fark : Etik daha çok ahlak üzerinde konuşur, sorgular, tartışır, düşünür, yargılar, Ahlak yöresel, Etik evrenseldir. Evrensel kabul gören kurallardır .Etik terimi Yunanca ethos yani "töre" sözcüğünden türemiştir.

AHLAKİ GELİŞİM SÜRECİ İnsanların toplum içindeki davranışlarını ve birbirleriyle ilişkilerini düzenlemek amacıyla başvurulan kurallar dizgesi, başka insanların davranışlarını olumlu ya da olumsuz biçimde yargılamakta kullanılan ölçütler bütünüdür.  Ahlak olmayan yerde kanun bir şey yapamaz  Napolyon

Gelişim Süreci:Tarih boyunca her insan topluluğunda ahlak dizgesi var olmuştur. Bu dizge toplumdan topluma ve aynı toplum içinde çağdan çağa değişiklik gösterir. Nesnel ya da toplumsal ahlak, insanın toplumun öteki bireylerine karşı ödevini içerir. Bu kurallar yazılı olmadığı için biçimsel bakımdan hukuktan farklı olmakla birlikte, gene de ahlak ile hukukun örtüştüğü, hatta özdeşleştiği durumları vardır. Toplumsal yaşama egemen olan hukuk kurallarıyla nesnel ahlak arasında sıkı bir bağ vardır. Toplumun genel ahlak görüşlerine ve toplumsal vicdana uygun düşmeyen hukuk düzenlemeleri, kendilerinden beklenen toplumsal işlevi yerine getiremeyeceğinden uzun ömürlü olmaz. Ahlak duygusu ise "ahlaki davranışların kaynağı olan duygu" olarak tanımlanabilir.

50 SAYFALIK BİR KİTAP ... 1945 BASIMI.. PROF. FINDIKOĞLU. 

ETİK KURALLARI Dürüstlük ve tarafsızlık Saygınlık ve güven Nezaket Savurganlıktan kaçınma Gizlilik Yetkinlik

ETİK SİSTEMLERİ Etik ilkelerinin geliştirilmesinde temel alınan yaklaşımlar hakkaniyet ilkesi , insan hakları , faydacılık ve bireysellik ilkeleridir.Hakkaniyet bütün kararları tutarlı , tarafsız ve gerçeklere dayalı durması üzerinde durur.Etik sistemleri: Amaçlanan sonuç etiği Kural etiği Toplumsal sözleşme etiği Kişisel etik Sosyal yaşam etiği

AMAÇLANAN SONUÇ ETİĞİ Bir eylemin ahlaki doğruluğu , amaçlanan sonuçları tarafından belirlenir.Mill’e göre bir eylemi ‘iyi’ kılan şey sonuçta getirdiği fayda ile mutluluğu sağlamasıdır.Mill’in faydacılık ilkeleri: Mutluluk , insan eyleminin tek amacıdır ve onun ölçütü ahlaki oluşudur. Eylemin fayda derecesi , mutluluğu yaratabilir ya da mutsuzluğu engeller.

KURAL ETİĞİ Bir eylemin ahlaki doğruluğu , standartlar ve yasalar tarafından belirlenir. Bu kuralların bir kısmı yazılıdır.Bu kurallara uymayanların cezai yaptırımı vardır.Ancak yasal olan her şey etik değildir.Gerçek etik yasal olandan üst düzeydedir.