Kına Gecesi Manileri Kınayı getir aney Parmağın batır aney Bu gece misafirem Koynunda yatır aney.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ŞİİR BİLGİSİ.
Advertisements

1/20 Yazı Türleri “Seçilmiş bir konu üzerinde, yapılan araştırma ve incelemelerin sonucunu bildiren yazılara denir.” Yukarıda hangi türün tanımı yapılmıştır.
DİL- KÜLTÜR İLİŞKİSİ
RUBAİ.
AŞIK EDEBİYATI NAZIM ŞEKİLLERİ (KOŞMA). OZANLARIMIZ.
MÜZİK PERFORMANS ÖDEVİ
İSLAMİYETİN KABULÜNDEN SONRAKİ TÜRK EDEBİYATI
TÜRKÇE / Şiir.
Rumeysa Ukuş Hale Karabulut Ebru Ergen
5. SINIF TÜRKÇE KONU ANLATIMI
İSLAMİYETTEN ÖNCEKİ TÜRK EDEBİYATI (..?-11.yy.)
HECE BİLGİSİ.
Dİnİ tasavvuFİ Türk şİİRİ İslamiyet‘in temel ilkelerine dayanarak nefsi arıtıp, ahlâkı güzelleştirerek dini yaşama ve bu yolla allah'a ulaşma düşüncesine.
ŞİİR VE ŞİİR TÜRLERİ.
PARMAK OYUNLARI.
ÂŞIK EDEBİYATI’NDA NAZIM
Türk Halk Müziği.
TÜRK HALK EDEBİYATI NAZIM ŞEKİLLERİ.
Sanatsız kalan bir ulusun hayat damarlarından biri kopmuş demektir.
DESTAN, HALK HİKAYESİ, MESNEVİ
DESTAN, HALK HİKAYESİ, MESNEVİ
ŞİİRDE AHENK.
HALK EDEBİYATI.
Orhun abideleri / göktürk yazıtları
Soru 1. İnsan bir kışını burada geçirse ( ) yalnız müzik dinlese ( ) yalnız bu yankılı havayı koklasa ( ) Yukarıdaki cümlede parantezle gösterilen yerlere.
9. Sınıf Türk Edebiyatı 24-28/02/2014 HALK HİKAYELERİ.
AŞIK TARZI HALK EDEBİYATI
CÜMLE Bir duyguyu, düşünceyi, isteği, haberi, durumu, olayı vb. ifade etmek için kurulan ve kendi içinde anlam ve yargı bütünlüğü olan sözcüğe veya söz.
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, işlevi bakımından ötekilerden farklı bir ek almıştır? A) Bugünlerde birçok yeni yayın piyasaya.
İSLAMİYET  ETKİSİNDEKİ TÜRK EDEBİYATI (GEÇİŞ DÖNEMİ EDEBİYATI ) ( yy)
SÖYLEYİŞ ( TELAFFUZ).
SÖYLEYİŞ ( TELAFFUZ).
ÖMER NASUHİ BİLMEN A.İ.H.L SENANUR BEKTAŞ 10/E ARSLAN KÖSE.
ÖMER NASUHİ BİLMEN A.İ.H.L SENANUR BEKTAŞ 10/E ARSLAN KÖSE.
İslami Dönemde İlk Dil ve Edebiyat Ürünleri
ÖMER NASUHİ BİLMEN A.İ.H.L SENANUR BEKTAŞ 10/E ARSLAN KÖSE.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ DESTAN DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
RUBAİ Fars edebiyatından alınmış nazım biçimidir.
Hazırlayan Leyla DENİZ. Dilde biri nazım diğeri nesir olmak üzere iki anlatım biçimi vardır. Nazım, ölçülü ve uyaklı anlatım biçimidir. Manzume: Ölçü.
HALK EDEBİYATI.
Şiir: Duygu, hayal ve düşüncelerin bir düzene bağlı olarak, çekici/etkileyici bir dil ve ahenkli mısralar içinde aktarılmasıdır. EdebiyatEdebiyat türlerinin.
Divan Edebiyatı Nazım Biçimleri
Erbaa | 2009 DİVAN EDEBİYATI NAZIM BİÇİMLERİ Erbaa | 2009.
İSLAMÎ DÖNEMİN İLK DİL VE EDEBİYAT ÜRÜNLERİ
Yusuf Emre Atalay Şehit Kaya Aldoğan Anadolu Lisesi Aydın / Kuşadası.
Kelimenin ek almamı ş hali KKÖ LER Çokluk bildiren eklerden biri.
BEYŞEHİR MESLEKİ TEKNİK VE ANADOLU LİSESİ İSLÂMİYET ETKİSİNDE GELİŞEN
ERBAA SINAV DERGİSİ DERSHANESİ. 1. SORU İstanbullu Hoca olarak da anılan Reşit Efendi hangi romanın kahramanıdır?
D İ VAN-I H İ KMET EDEBıYAT PROJE ÖDEVI. DIVAN- ı HIKMET NEDIR ? K ı SACA TAN ı YAL ı M -> Ahmed Yesevi’nin söyledigi “hikmet” adlı siirleri bir araya.
YOL HAVASI
Turklerin İslam dinini kabul etmelerinden sonra, halk arasında İslam öncesi Türk edebiyatı geleneğinin sürdürülmesiyle gelişen edebiyat türüdür. Türklerin.
DİNİ TASAVVUFİ HALK ŞİİRİ
ÂŞIK TARZI HALK ŞİİRİ.
ŞİİRDE AHENK UNSURLARI ÖLÇÜ HECE ÖLÇÜSÜ
ANONİM HALK ŞİİRİ.
   Halk edebiyatı -Halk edebiyatı adı üzerinde halkın yaşayışı,hayata bakışı,edebi zevkini yansıtan bir edebiyattır.
ŞİİRDE AHENK UNSURLARI SUNUSU
HAZIRLAYAN: HAZIRLAYAN: FURKAN TAFLAN FURKAN TAFLAN 10-G G 265.
İSİMLER. İSİM NEDİR? Varlıkları karşılayan sözcüklere isim denir. Canlı veya cansız olsun her varlığın ismi olabileceği gibi duyguların ve düşüncelerin.
Türk Halk Müziği. TÜRKÜ NE ANLAMA GELİR? Toplumların hayatından kaynaklanan duygu, düşünce ve zevklerini işleyerek dile getiren, ait oldukları toplumun.
Türk Halk Müziği. TÜRKÜ NE ANLAMA GELİR? Toplumların hayatından kaynaklanan duygu, düşünce ve zevklerini işleyerek dile getiren, ait oldukları toplumun.
Türk Halk Müziği. TÜRKÜ NE ANLAMA GELİR? Toplumların hayatından kaynaklanan duygu, düşünce ve zevklerini işleyerek dile getiren, ait oldukları toplumun.
 Divan edebiyatı, Türklerin İslamiyet’i kabulünden sonra meydana gelen yazılı edebiyattır. Arap ve Fars edebiyatı etkisi altında gelişmiştir. Bu etki,
Türk Halk Müziği. TÜRKÜ NE ANLAMA GELİR? Toplumların hayatından kaynaklanan duygu, düşünce ve zevklerini işleyerek dile getiren, ait oldukları toplumun.
TÜRK EDEBİYATI EVRELERİ
GELENEKSEL TÜRK HALK MÜZİKLERİ. Türk Müziği nedir? Türk müziği, Türkler'in Orta Asya'dan beri geliştirdikleri, bugünkü özellikleri Anadolu Selçukluları.
ANONİM HALK EDEBİYATI Anonım halk edebiyatı, ilk söyleyeni unutulan ağızdan ağıza aktarılak, halkın ortak malı olmuş bır edebiyattır. Anonim edebiyat ürünleri,
KARACAOĞLAN
Sunum transkripti:

Kına Gecesi Manileri Kınayı getir aney Parmağın batır aney Bu gece misafirem Koynunda yatır aney

MANİ Mani,dört dizeden oluşan bir nazım şeklidir. Genellikle hece ölçeğinin 7 li kalıbıyla olur. Maniler, divan edebiyatındaki “tuyuğ “un karşılığıdır. Anonim halk edebiyatını en yaygın şeklidir. Özellikle yüzük oyunları ve mangal sohbetlerinde söylenirler. Ay doğar batar şimdi Işığı tutar şimdi Ben yarimin kuluyum Dilerse satar şimdi

Manilerde ilk iki dize ile son iki dize arasında anlam bakımından bağlantı yoktur. Manici çevre ile ilgili gözlemlerini anlatır. Dörtlüklerle söylense dahi diğer dörtlükle söylenen nazım biçimlerinden farklılık gösterir. Bu da anlam bakımından dörtlükleri bağımsızdır. Arap ve Fars edebiyatının nazım yapısına uygundur. Mani sözcüğünün Arapça mana sözcüğünden gelme olduğu söylenir. Bir folklor ürünür. Sanatçısı belli değildir. Mani söyleyene manici adı verilir. Manicilik mesleğinde de pir olmak durumu vardır. Maniler, konularına ve kullanım yerlerine göre karşı-beri,kesik,artık deyiş,tam,sevda,mektup,davulcu vb.çeşitlere ayrılır.

KAŞGARLI MAHMUT , İslamiyetten önceki şiir örneklerini topladığı sözlüğünde, mani biçimiyle yazılmış bir tek dörtlük vardır; o da gerek konusu ,gerek bütün dizeleri arasında anlam birliği bulunması bakımından mani özelliği göstermeyen didaktik bir şiirdir. AĞLADIM GÜLENİM YOK GÖZYAŞIM SİLENİM YOK İŞTE BEN GİDİYORUM GEL GİTME DİYENİM YOK

MANİ ÖRNEKLERİ KARŞI-BERİ ERKEKLER Atımi otlatırım Kayadan atlatırım Senin gibin kızlari Türkilan çatlatırım KIZLAR Bahçelerde beklerim Çift oldi köpeklerim Çok afkurma karşimda Ben kendimi beklerim

Gelin-kaynana atışmaları kadın düğünlerinin ve kadın imecelerinin vazgeçilmez eğlencesidir. Türkücü kadınlar kendi aralarında gelin-kaynana rolüne girerek karşılıklı türkü atışlarına girişirler. KAYNANA Sular serin akayi Doldursana kufayi Ormanda mi beyittın Hağu kalın kafayi GELİN Yüzum beyaz ay gibi Kaşlarım da yay gibi Oğlun bağa ev aldi Koskoca saray gibi Atışmalarda kızmaca-darılmaca yoktur. Sövgüye dönüşmeyen her türlü deyiş hoşgörüyle karşılanır.

S.2 Maniler tek dörtlükten oluşur ÇALIŞMA YAPRAĞI S.1 Le beni eyle beni Elekten ele beni Alacaksan al artık Düşürme dile beni Yukarıdaki dörtlüğün nazım şekli aşağıdakilerden hangisidir? Ağıt            B)Koşma         C) Varsağı       D) Mani   E) İlahi S.2 Maniler tek dörtlükten oluşur İlk iki dize uyağı doldurmak  ya da düşünceye giriş yapmak için söylenir. Temel düşünce son dizededir. Uyak düzeni aaxa’dır.Yalnızca bu bilgilerden yola çıkılarak, I. Hey birince birince II. Bir incecik ter bürür III. Kaşık saldım pirince IV. Yar kapıdan girince dizeleriyle mani oluşturulmak istenirse dizelerin sıralanışı aşağıdakiler den hangisi olabilir? A) II-I-III-IV   B) IV-III-II-I  C) I-II-III-IV  D) I-III-II-IV    E) III-II-I-IV

S.3-Aşağıdaki boşlukları doldurunuz. Maniler genellikle,…………………………konularını işlerler. Mani yakan kişiye………denir. Maniler………nazım birimiyle yazılır. Maniler………….halk şiiri nazım şeklidir. Maniler…………..gibi çeşitlere ayrılır.lar.