Dengeli beslenmek için günlük alınacak besin grubu miktarları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlıklı Beslenme.
Advertisements

VELİLERE YÖNELİK SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI
OKUL ÇAĞINDA ÇOCUK BESLENMESİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
ESKİŞEHİR SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Sağlikli beslenme ve zararli alişkanliklar
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
İL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
en kaliteli yemeğin adresi…
SAKARYA CEVAT AYHAN FEN LİSESİ MART AYI AKŞAM YEMEĞİ MENÜSÜDÜR
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
OKUL DÖNEMİNDE BESLENME
BESLENME REHBERİ 1.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLEN SAĞLIKLI BÜYÜ
Yemek Listesi NİSAN 2015 SABAH KAHVALTISI ÖĞLE YEMEĞİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME.
BAŞARIYI DESTEKLEYEN BESLENME PROGRAMI
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
SAĞLIKLI BESLENME Adölesan Beslenmesi.
1-3 yaş grubu çocuklarda beslenme
ÖĞÜNLER VE ÖĞÜNLERİN ÖNEMİ
YETERLİ DENGELİ BESLENME, OBEZİTEDEN KORUNMA VE FİZİKSEL AKTİVİTE
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
OKUL ÇAĞI DÖNEMİ VE SAĞLIKLI BESLENME
TÜRK MUTFAĞI Meşhur Türk Yemekleri
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme.
1 Rasim Ergene Ortaokulu Keşan / Edirne Bu sunum sunum adresinden alınmıştır.
Yemek planlamada ana ilke; beslenme bilgilerini uygulayarak, birey, aile ya da grupların iyi beslenmesini sağlamaktır. Sağlıklı beslenmenin temel ilkelerinden.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
SAĞLIKLI BESLENME.
Ezogelin Çorba, Hasanpaşa Köfte, Spagetti Makarna, Havuç Salatası,Muz
Krep, Krem Peynir, Reçel, Yeşil-siyah Zeytin,Salatalık-Domates , Süt
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Defnem Anaokulu 2017 Haziran Ayı Yemek Listesi
Defnem Anaokulu Temmuz Ayı Yemek Listesi
EYLÜL 2017 SABAH KAHVALTISI ÖĞLE YEMEĞİ İKİNDİ KAHVALTISI Salı
Defnem Anaokulu 2016 Aralık Ayı Yemek Listesi
Sağlıklı Beslenme.
MENÜ PAZARTESİ DOMATES ÇORBASI EKŞİLİ KÖFTE MAKARNA
KASIM 2017 SABAH KAHVALTISI ÖĞLE YEMEĞİ İKİNDİ KAHVALTISI Çarşamba
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
,Siyah Yeşil Zeytin, Çikolatalı Fındık Ezmesi, Havuç Dilimi, Süt
OBEZİTE, SAĞLIKLI BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTE
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
Yemek Listesi ARALIK 2017 SABAH KAHVALTISI ÖĞLE YEMEĞİ
Yemek Listesi OCAK 2018 SABAH KAHVALTISI ÖĞLE YEMEĞİ
03/10/2016 S-Mini Sandviç,Beyaz peynir,Siyah Zeytin, Domates,Süt
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME ÇANTASINDA BULUNMASI GEREKEN SAĞLIKLI BESİNLER KAHVALTILIKLAR Peynir- Zeytin- Haşlanmış Yumurta Reçel-Bal-Domates Salatalık-Tost-Simit-Poğaça.
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
EYLÜL 2018 SABAH KAHVALTISI ÖĞLE YEMEĞİ İKİNDİ KAHVALTISI
ŞUBAT 2019 Aylık Yemek Menüsü
Sunum transkripti:

Dengeli beslenmek için günlük alınacak besin grubu miktarları Besin Grubu Porsiyon Ölçüsü Çocuk Genç Yetişkin SÜT GRUBU 3 4 2 Süt, yoğurt 1 su bardağı Peynir 2 kib. Kutusu ET GRUBU 2 2 2 Et, tavuk, balık 2 köfte kadar Yumurta 2 Adet Kurubaklagil 8 yemek kaşığı

TAHIL GRUBU 4 7-12 6-11 MEYVE-SEBZE GRUBU Besin Grubu Porsiyon Ölçüsü Çocuk Genç Yetişkin TAHIL GRUBU 4 7-12 6-11 Ekmek 1 orta dilim Makarna, pilav 4 yemek kaşığı Patates 1 büyük boy Çorba 1 kase MEYVE-SEBZE GRUBU Taze meyve 1 orta boy 2 3 2-4 (100 -150 g) Taze sebze 4 yemek kaşığı 2 2 3-5 (200 g çiğ)

Katı-sıvı yağlar 1 tatlı kaşığı 6 8 6-8 Besin Grubu Porsiyon Ölçüsü Çocuk Genç Yetişkin YAĞ-ŞEKER Katı-sıvı yağlar 1 tatlı kaşığı 6 8 6-8 Bal, pekmez 1 tatlı kaşığı 10 12 4-8 şeker

SAĞLIKLI BESLENME PİRAMİDİ   

Besin gruplarının beslenmeye katkıları Süt Grubu: Süt, Yoğurt, Peynir Kalsiyum, B grubu vitaminler, A vitamini açısından zengindir. Kemik ve dişlerin sağlam olmasında rolü çoktur. 2 porsiyon alınmalıdır. 1 su bardağı süt= 1 porsiyon 1 su bardağı yoğurt= 1 porsiyon 2 kibrit kutusu (60 gr) peynir = 1 porsiyon

Et Grubu: Etler, yumurta, kurubaklagiller Protein, mineral (demir), vitamin (C hariç hepsi), içerirler. Kurubaklagillerde posa da bulunur. 2 porsiyon alınmalıdır. 3 köfte kadar et (90 gr)= 1 porsiyon 2 yumurta= 1 porsiyon 1 tabak kurubaklagil yemeği= 1 porsiyon Yumurta çiğ yenilmemeli, pişme suları dökülmemeli, ızgara dikkatli yapılmalı

Meyve-Sebze Grubu Vitamin (özellikle C ve A) ve mineral açısından zengindirler. Posa da boldur. Kansere karşı koruyucu özel maddeleri içerirler. 5-9 porsiyon alınmalıdır. 100-150 g meyve= 1 porsiyon 150-200 g sebze= 1 porsiyon Çiğ ve taze olarak yenilmelidir. Yüksek ısıda pişirme, uzun süre saklama, pişme suyunu dökme, soda ekleme besin değerini azaltır

Tahıl Grubu besinler: Ekmek, un, pirinç, makarna, çavdar vb. Enerji sağlarlar, protein-vitamin-mineral için orta derecede kaynaktırlar. 6-11 porsiyon alınabilir (Kiloya göre) 2 ince dilim ekmek= 1 porsiyon 1 kase çorba=1 porsiyon 1 tabak pilav-makarna=1 porsiyon Küflendirilmemeli, ekmek kızartılmamalı, makarnanın haşlama suyu dökülmemeli, kepeği fazla olanlar seçilmeli

Yağlar Yağda eriyen vitaminlerin (A, D, E, K) vücuda alınmasını sağlarlar ve enerji verirler. Katı yağlar damarlarda birikerek kalp-damar hastalığı riskini arttırırlar. Sıvı yağlar yüksek ısıyla bozularak kanser yapıcı maddelere dönüşürler. 3-4 Yemek kaşığı kadar görünür yağ yeterlidir.(1 kaşık katı, 1 kaşık ayçiçek veya mısırözü, kalanı zeytinyağı veya kanola yağı) Fazla yakılmamalı, kızartmalar az tüketilmeli, ışıkta bekletilmemeli, aynı yağla birkaç kez kızartma yapılmamalı

Şeker: Bal, reçel, pekmez, çay şekeri ve diğer şekerlemeler Enerji verirler. Fazla alınmaları diş çürüğüne yol açar. Alınmaları zorunlu değildir. 2-4 yemek kaşığı kadar alınabilir. Pekmez kalsiyum ve demir içerdiğinden diğerlerinden değerlidir.

Enerjinin Öğünlere Dağılımı Öğün Enerji Oranı Kahvaltı % 20 Kuşluk % 15 Öğle % 25 İkindi % 15 Akşam % 25

KAHVALTI MENÜLERİNİN PLANLANMASI Planlamada şu ilkelere dikkat edilmelidir: Her gün yumurta, süt veya peynir gibi besinlerden biri mutlaka olmalıdır. Yumurta haftada en az iki kere kullanılmalıdır. Reçel-yağ, bal-yağ, tahin-pekmez kahvaltılarda tek yiyecek olarak kabul edilir.

İçecek olarak çay, süt, meyve suyu kullanılır İçecek olarak çay, süt, meyve suyu kullanılır. Süt haftada en az iki kez yer almalıdır Peynir kaşar-beyaz-eritme, zeytin yeşil-siyah, reçeller vişne-çilek-gül-kayısı vb olarak değiştirilerek kullanılmalıdır. Domates, portakal, yeşil biber, salatalık, vb sebze-meyveler de bulundurulmalıdır.

ÖĞLE VE AKŞAM YEMEKLERİ İÇİN MENÜLERİN PLANLANMASI Yemek grupları temel alınır. Öğünlerde bir adet birinci grup, bir adet de ikinci grup bir adet de üçüncü grup olmak üzere üç çeşit yemek yer alır.

I- Birinci Grup Yemekler Büyük parça et yemekleri Küçük parça et yemekleri Köfteler Etli sebze yemekleri Etli dolma ve sarmalar Etli kurubaklagil yemekleri Yumurtalı yemekler

II- İkinci Grup Yemekler Çorbalar Pilavlar Makarnalar Börekler Zeytinyağlı sebze yemekleri

III- Üçüncü Grup Yemekler Meyveler Salatalar Kompostolar Tatlılar Diğerleri

Birinci Grup yemekler Büyük parça et yemekleri: Kuzu/koyun haşlama Ankara tava Kuzu/koyun kapama Tavuk dolma Kuzu/koyun kızartma Tavuk roti Fırında koyun Sebzeli tavuk Söğüş et Haşlama tavuk Rosto Fırında tavuk İslim kebap Fırında balık Elbasan tava Balık buğulama Yeşil soğanlı et Balık pilaki Şehriyeli güveç Balık tava

Küçük parça et yemekleri: Bahçevan kebap, Tas kebabı, Orman kebabı, Çiftlik kebap, Patlıcan kebap, Çoban kavurma, Macar gulaş, Hünkar beğendi, Et sote

Köfteler: Kadınbudu köfte, Dalyan köfte, İzmir köfte, Terbiyeli köfte, Çiftlik köfte, Izgara köfte, Salçalı köfte, Tepsi köfte, Fırın köfte

Etli sebze yemekleri Sebzeli güveç Kabak musakka Etli bamya Patlıcan Musakka Etli taze fasulye Karnıyarık Etli kış/yaz türlüsü Kıymalı karnabahar Etli patates Kıymalı semizotu Etli bezelye Kıymalı ıspanak Terbiyeli-etli pırasa Kıymalı kapuska Terbiyeli etli kereviz Fırın patates Kabak kalye Patates oturtma

Etli dolma ve sarmalar: Etli biber-domates-kabak-patlıcan-karışık dolma, etli yaprak-pazı-lahana sarma Etli kurubaklagil yemekleri: Etli nohut-kuru fasulye, kıymalı yeşil mercimek Yumurtalı yemekler: Kıymalı yumurta, Ispanaklı yumurta, Menemen

İkinci Grup Yemekler Çorbalar Kırmızı mercimek çorba düğün çorbası sebze çorbası köylü çorba domates çorbası mantar çorbası Tarhana çorba pirinç çorbası Şafak şehriye çorbası ezogelin çorbası yayla çorba yeşil mercimek çorbası soğan çorba

Pilavlar: Pirinç pilavı, şehriyeli pirinç pilavı, domatesli pirinç pilavı, iç pilav, Özbek pilavı, nohutlu pirinç pilavı, buhara pilavı, bulgur pilavı, meyhane pilavı, mercimekli pirinç pilavı

Makarnalar: Fırın makarna, sade makarna, soslu makarna, peynirli makarna, soslu spagetti

Börekler Kol böreği, sigara böreği talaş böreği puf böreği bohça böreği su böreği serpme börek milföy börek ıspanaklı börek mekik böreği mercimekli bükme böreği muska böreği

Zeytinyağlı yemekler: a. Sebzeler İmam bayıldı kabak bayıldı mücver zeytinyağlı bakla-pırasa- taze fasulye- enginar- havuç- kereviz- yer elması kabak- havuç- patlıcan- biber- karnabahar - karışık kızartma

b. Sarmalar Zeytinyağlı patlıcan-biber dolma, yaprak-lahana sarma c. Pilakiler Barbunya pilaki, kuru fasulye pilaki

Üçüncü Grup Yemekler Meyveler: Mevsime göre Salatalar: Çoban, domates, karışık, mevsim, kıvırcık, havuç, marul, kırmızı lahana, semizotu, patates salataları

Komposto ve hoşaflar Ayva- elma- şeftali- vişne- çilek- erik kızılcık- kayısı kompostoları, kuru üzüm- kuru kayısı- kuru erik- karışık hoşaflar

Tatlılar: a. Hamur tatlıları Baklava kalbura bastı Şöbiyet kemalpaşa tatlısı bülbül yuvası lokma revani tulumba tatlısı tel kadayıf şekerpare ekmek kadayıfı şambaba yassı kadayıf hanım göbeği yoğurt tatlısı vezir parmağı

b. Sütlü tatlılar Sütlaç tavuk göğsü kazandibi krem şokola keşkül puding muhallebi güllaç sup supangle c. Helvalar İrmik helva tahin helva

d. Meyveli tatlılar kayısı dolma incir dolma kabak tatlısı ayva tatlısı meyve jöleleri meyveli paylar e. Diğer tatlılar Aşure Pelteler

Diğer üçüncü grup yemekler: Cacık yoğurt Piyaz turşu

Dikkat edilecek noktalar; Zeytinyağlı sebze yemeklerinin yanına etli sebze verilmez Pilavların yanına etli dolma-sarma verilmez Grup olarak uygun olmasına rağmen beslenme alışkanlığımız nedeniyle etli kurubaklagil yemeklerinin yanına makarna verilmez. Büyük parça et yemekleri gibi maliyeti yüksek olanlar dengeli dağıtılır. Seçimde kurumun bütçesi ve grubun özelliği de önemlidir. Bütçe sınırlı ise daha çok kıymalı- etli sebze ve kurubaklagil yemeklerinden yararlanılır. Çocuk ve yaşlılar için köfteler, küçük parça et yemekleri, etli sebze yemekleri tercih edilir

Pilav, makarna ve böreklerin yanına tatlı verilmez Zeytinyağlı sebze yemeklerinin yanına salata verilmez. Salata ve tatlı aynı grupta olmasına rağmen balıkla verilebilir. Yemek seçiminde beslenecek grubun özellikleri önem taşır. Enerji gereksinimi yüksek gruplara tatlı, az olanlara ise meyve, salata, cacık uygun olur. Bu yemekler yapı, kıvam, tat ve renk yönünden birbirini tamamlamalı ve çeşitlilik sağlamalıdır

Renk: Birbirine benzer renkli yemekler seçilmesi sevimsiz görünüm yaratır. Değişik renkler olmalıdır. Yapı: Ağızda yemeğin bıraktığı his olarak tanımlanır. Sert, yumuşak, düzgün, daneli, sakızımsı gibi nitelemeler yiyeceğin yapısıyla ilgili özellikleridir. Bu açıdan da çeşitlilik olmalıdır. Kıvam: Hepsi katı ya da sıvı yemekler yan yana verilmemelidir. Çorba olan öğünde cacık veya komposto verilmemesi gibi. Tat: Aynı tatta olanlar bir araya konmamalıdır. Domates çorbası, domates salatası, domates soslu makarna gibi

Menü planlanırken yemeklerin seçiminde hazırlama ve pişirme yöntemlerinin dikkate alınması gerekir. Yoksa araç-gereç, personel sıkıntısı yaşanır. Planlayıcının elinde standart yemek tarifeleri, yemeklerin bir porsiyonlarının enerji ve besin öğesi değerleri, bir porsiyonlarının fiyatları, grubun yeme alışkanlıkları, sebze ve meyvelerin bol bulunduğu ayları gösteren çizelge gibi kayıtlar doğru ve eksiksiz olarak bulunmalıdır.

1-6 YAŞ KREŞ-ANAOKULU ÇOCUKLARI İÇİN MENÜ ÖRNEKLERİ Sabah Öğle İkindi Süt Tahin-Pekmez Kıymalı türlü Şeh. Pirinç pilavı Portakal Muhallebi Ihlamur B. Peynir Y. zeytin Ezogelin çorba Çiftlik köfte Şekerpare Limonata Peynirli poğaça Bal-yağ Bahçıvan kebap Pey. Makarna Ayran Meyve suyu Yumurta

Sabah Öğle İkindi Ihlamur Yumurta Siyah Zeytin Kıy.ıspanak (Yoğurtlu) Patatesli tepsi böreği Ayva kompostosu Süt Vişne reçeli -yağ Kayısı reçeli - Yağ Terbiyeli köfte Soslu spagetti Cacık Meyve suyu Üzümlü kek Kaşar peyniri Yeşil Zeytin Kıyma. kuru fasulye Pirinç pilavı Karışık salata Soslu sosis Ayran Şokella Orman kebap ZY. Barbunya Fırın sütlaç Yumurta Zeytin

Sabah Öğle İkindi Ihlamur Yumurta Domates-salatalık Patlıcan musakka Peynirli makarna Yoğurt Limonata Kek Süt Ayva reçeli-yağ Tas kebabı-püreli Karı. kızartma (yoğ) İrmik helva Ayran Peynirli poğaça Haşlama tavuk sebzeli İç pilav Cacık Sup

MEMURLAR İÇİN TEK ÖĞÜN MENÜ ÖRNEKLERİ Ocak Ayı Nisan Ayı Temmuz Ayı Etli kuru fasulye Bulgur pilavı Cacık Kıymalı türlü Şehri. pirinç pilavı Portakal Karnıyarık Pirinç pilavı Karpuz Ezogelin çorba Kadınbudu köfte Karışık salata Bahçıvan kebap Peynirli makarna Etli türlü Soslu spagetti Soslu makarna Komposto Çiftlik köfte Şekerpare Fırında köfte Pat-bib. Kızart. Sütlaç

Ocak Ayı Nisan Ayı Temmuz Ayı Çiftlik Kebap ZY pırasa Sup Kıy. ıspanak- Yoğ. Pata. tepsi böreği Ayva komposto Tas kebabı Şeh. Pirinç pilavı Çoban salata Yayla çorba Kuzu kapama Elma Salçalı köfte ZY. pırasa Kemalpaşa tatlısı Etli biber dolma Peynirli börek Vişne komposto Sebze. güveç ZY. barbunya Kabak tatlısı Kıy. kuru fasulye Bulgur pilavı Karışık salata Kır. merci. çorba İslim kebap Şeftali

Ocak Ayı Nisan Ayı Temmuz Ayı Şehriye çorba Tavuk dolma Portakal Orman kebap ZY. Barbunya Fırın sütlaç Terbiyeli köfte İmam bayıldı İrmik helva Kıy.karnabahar Peynirli Börek Ayva komposto Patlıcan musakka Peynirli Makarna Yoğurt Etli nohut Bulgur pilavı Domates salata Bahçıvan kebap Şeh. Pirinç pilavı Kıvırcık salata Yayla çorba Fırın patates Ezogelin çorba Fırında koyun Kiraz