TRİGONOMETRİ YÖNLÜ AÇILAR Başlangıç noktaları ortak olan iki ışının birleşim kümesine, açı;bu ışınlara,açının kenarları;başlangıç noktasına da açının.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
3/A SINIFI.
Advertisements

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
AÇILAR A)BAZI GEOMETRİK KAVRAMLAR B)AÇILAR C)AÇI ÇEŞİTLERİ
ÇEMBERDE AÇILAR.
ÇEMBER VE DAİRE ÇEMBER VE DOĞRU ÇEMBERDE AÇILAR VE YAYLAR.
GEOMETRİ VE SÜSLEMELER
Simetri ekseni (doğrusu)
KARMA Ş IK SAYILAR Derse giriş için tıklayın... A. Tanım A. Tanım B. i nin Kuvvetleri B. i nin Kuvvetleri C. İki Karmaşık Sayının Eşitliği C. İki Karmaşık.
ÇEMBER VE DAİRE.
VEKTÖRLER.
Çember – Yay Düzlemde sabit bir noktadan r birim uzaklıkta olan noktaların kümesi dir. Çemberin merkezi: Çemberin yarıçapı: Çemberin.
Eşkenar Dörtgenin Özellikleri
BÖLÜM:İLKÖGRETİM MATEMATİK ÖGRETMENLİGİ ÖGRETİM:İKİNCİ ÖGRETİM NUMARA:
AÇILAR Açı ve Açı Ölçme.
ÖLÇÜ BİRİMLERİ ÖLÇEK Prof. Dr. M. Fatih SELENAY 2.Hafta.
ÇEMBERDE AÇILAR SİTELER ÖĞRENCİ YURDU KÜTAHYA EĞİTİM KOMİSYONU.
Yamuğun Özellikleri.
AÇILAR Açı ve Açı Ölçme.
Açılar Ve Açı Çeşitleri
TRİGONOMETRİ İbrahim KOCA.
Paralelkenarın Özellikleri
ÇEMBER, DAİRE VE SİLİNDİR DİK SİLİNDİR ÖZELLİKLERİ
AÇI Kenar Köşe Açık bir makasın kolları, açının kenarlarıdır. Makasın kollarını tutan pim makasın köşesidir.
ÇEMBERİN VE ÇEMBER PARÇASININ UZUNLUĞU
Açı ve Çeşitleri Tümler ve Bütünler Açılar
ÇEMBER DAİRE SİLİNDİR.
Melike DEVECİ ÇEMBER DAİRE VE.
Düzlemsel Şekillerin Alanları Dairenin Çevresi ve Alanı
ÇEMBER VE DAİRE.
ÇEMBER.
ÖLÇÜ BİRİMLERİ ÖLÇEK Yrd.Doç.Dr. H. Eylem POLAT.
Neler öğreneceğiz Temel Çizimler Üçgen Çizimleri
Açı ve Çeşitleri Başlangıç noktası aynı plan iki ışının birleşimine, açı denir. Kenar O Köşe B A.
ÜÇGENLERDE BENZERLİK.
AÇI VE AÇI ÇEŞİTLERİ NELERDİR? ÖZEL AÇILAR AÇIORTAY
ÇEMBER.
AÇI VE ÇEŞİTLERİ.
Bartın İMKB İlköğretim Okulu
Matematik Dönem Ödevi.
GEOMETRİ SUNUMU ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI YRD. DOÇ. DR. ERCAN ATASOY.
ÇEMBER VE DAİRE.
ÇEMBER İZEL ERKAYA
ÇEMBERDE AÇILAR VE YAYLAR
VEKTÖRLER YÖNLÜ DOĞRU PARÇALARI :
7.SINIF ÜNİTE 2 : ÇEMBER VE DAİRE
ÇEMBER VE DAİRE.
AÇILAR.
AÇILAR 1.
KARMAŞIK SAYILAR.
ÇEMBER VE DAİRE İÇİNDEKİLER ÇEMBER VE DOĞRU ÇEMBERDE AÇILAR VE YAYLAR.
AÇILAR *Açı nedir? *Açıların okunuşu *Açı ölçme *Açı çeşitleri
RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ
RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ HazIrlayan; ADI:MELEK SOYADI:ŞİMDİ SINIFI:2/A NUMARASI:
AÇILAR.
ÇEMBER, DAİRE VE SİLİNDİR
Çember.
AÇILAR Merve Karakuş İlköğretim Matematik Öğretmenliği 2. Sınıf.
Açı ve Çeşitleri Tümler ve Bütünler Açılar
Tümler ve Bütünler Açılar
HAZIRLAYAN: MERVE ŞAFFAK İLK. MAT. ÖĞRT. 2-B
Ölçme Bilgisi Ölçü Birimleri, Ölçek
ÜÇGEN ÜÇGEN Bartın İMKB İlköğretim Okulu. Aynı doğru üzerinde bulunmayan üç noktanın ikişer ikişer birleştirilmesiyle elde edilen şekle üçgen denir. Aynı.
ÇEMBER, DAİRE VE SİLİNDİR DİK SİLİNDİR ÖZELLİKLERİ
Bartın İMKB İlköğretim Okulu
DERS:MATEMATİK KONU:AÇI VE AÇI ÖLÇÜSÜ HAZIRLAYAN: TEPE İNŞAAT İLKOKULU
CEMBERDE ACILAR ADI:MEVLÜT CAN SOYADI: VURAL PROJE KONUSU:ÇEMBERDE AÇILAR SINIFI:7/E NO:565 DERS:MATEMATİK.
AÇILAR Açı Nedir? Aynı doğru üzerinde olmayan, başlangıç noktaları ortak olan iki ışının birleşim kümesine AÇI denir. Açı.
AÇILAR Açı Nedir? Aynı doğru üzerinde olmayan, başlangıç noktaları ortak olan iki ışının birleşim kümesine AÇI denir. Açı.
TRİGONOMETRİ. 1-AÇI,YÖNLÜ AÇI, YÖNLÜ YAYLAR A- Açı: Başlangıç noktaları aynı olan iki ışının birleşim kümesine ‘açı’ denir. Bu ışınlara açının kenarları,
Sunum transkripti:

TRİGONOMETRİ YÖNLÜ AÇILAR Başlangıç noktaları ortak olan iki ışının birleşim kümesine, açı;bu ışınlara,açının kenarları;başlangıç noktasına da açının köşesi denir.Açı,düzlemsel bir noktalar kümesidir. Açıyı,kenarlarının yazılış sırasına göre,iki değişik biçimde okuyarak yönlendiririz.Bu yönlendirmeyi ok yardımıyla belirleriz .

Yukarıdaki şekillerde gördüğünüz gibi,açının köşesi etrafında,başlan-gıçkenarından bitim kenarına iki türlü gidilebilir. Bunlardan biri,saatin dönme yönünün tersidir ve pozitif yönlüdür.Diğeri ise. Saatin dönme yönünün aynısıdır ve negatif yönlüdür. [OA dan [OB ye doğru yönlendirilmiş açıya,pozitif yönde yönlendirilmiş açı denir. Bu açı; {[OA,[OB} sembolüyle gösterilir. [OB den [OA ya doğru yönlendirilmiş açıya,negatif yönde yönlendirilmiş açı denir. Bu açı;{[OB,[OA} sembolüyle gösterilir. Yönlendirilmiş bir açı belirtilirken;ilk söylenen kenara başlangıç kenarı,ikinci söylenen kenara da bitim kenarı denir. O hâlde; AOB açısı için;[OA başlangıç, [OB bitim kenarıdır.

ÖRNEKLER 1)Şekildeki {[BA,[BC} açısının yönünü belirtelim ÇÖZÜM:Şekildeki açının başlangıç kenarı [BA,bitim kenarı [Bc olduğundan, bu açıyı ABC diye belirtiriz ABC nin yönü,saatin dönme yönü ile aynı olduğundan ,negatif yönlüdür.

2)Aşağıda, şekilleri verilen yönlü açıları sembolle yazalım,Başlangıç ve bitim kenarlarını tespit edip yönlerini belirtelim. ÇÖZÜM a)Verilen açı, BAC açısıdır, Başlangıç kenarı [AB dir Bitim kenarı [AC dir Yönü,saatin dönme yönünün aynısı olduğundan,negatif yönlüdür. b)Verilen açı,LKM açısıdır. Başlangıç kenarı [KL dir Bitim kenarı [KM dir Yönü, saatin dönme yönünün dersi olduğundan pozitif yönlüdür

c)Verilen açı POR açısıdır. Başlangıç kenarı [OP dir Bitim kenarı [OR DİR Yön, saatin dönme yönünün tersi olduğundan,pozitif yönlüdür YÖNLÜ YAYLAR Yayların yönlendirilmesini,yönlü açı kavramından yararlanarak yapacağız.O merkezli bir çember çizelim.KOP açısı ile bu açının iç bölgesindeki noktalar kümesinin, O merkezli çemberle kesişimi,AB yayıdır.AB yayının yönü olarak,KOP açısının yönünü alacağız.KOP açısının yönü, saatin dönme yönünün tersi olduğundan, pozitif yönlüdür.O hâlde, AB yayıda pozitif yönlüdür. A noktasına yayın başlangıç noktası ,B noktasınada yayın bitim noktası denir.Bir yay,önce başlangıç sonra bitim noktası yazılarak belirtilir.

ÖRNEKLER 1)Aşağıdaki O merkezli çemberde, başlangıç noktası A ve biyim noktası B olan yayın yönünü belirleyelim. ÇÖZÜM:Yayın başlangıç noktası A ve bitim noktası B olduğundan AB biçiminde yazılır.A dan B ye doğru gösterilen okun yönü,saatin dönme yönünün tersi olduğundan,XOY açısı pozitif yönlüdür.Dolayısıyla AB yayıda pozitif yönlüdür.

2)Aşağıdaki K merkezli çemberde,PKN açısı ile elde edilen yayın,başlangıç ve bitim noktalarını belirtelim ÇÖZÜM:PKN açısı negatif yönlü olduğundan, elde edilen yay da negatif yönlüdür.Bu yayın başlangıç noktası R,bitim noktası da M olduğundan RM biçiminde ifade edilir. BİRİM ÇEMBER Tanım:Analitik düzlemde,merkezli başlangıç noktasında ve yarıçapı 1 birim uzunlukta olan çembere,birim çember denir

Merkezi O(0,0) ve yarıçapı r=1 olan çember denkleminin, x²+y²=1 olduğunu biliyorsunuz.Bunu, Ç={(x,y) |x.y є R ve x²+y²=1} biçiminde de yazabiliriz. Yandaki birim çemberde; AOP açısı pozitif yönlü bir açı olduğundan, AP yayıda pozitif yönlü bir yaydır.POA açısı negatif yönlü bir açı olduğundan,PA yayı da negatif yönlü bir yaydır. Bir çember üzerindeki P noktasının koordinatları, (x,y) olsun.P(x,y) noktası; 1.bölgede ise, x›0 ve y›0 ; 2.bölgede ise, x›0 ve y›0 ; 3.bölgede ise, x‹0 ve y‹0 ; 4.bölgede ise, x›0 ve y‹0 dır.

AÇI ÖLÇÜ BİRİMLERİ Bir açının ölçüsünün büyüklüğünü veya küçüklüğünü tanımlamak için, bir ölçü birimi tanımlamalıyız.Açıyı ölçmek, açının kolları arasın-daki açıklığı belirlemek demektir. Şimdi, açıları ölçmede kullanacağımız ölçü birimleri olan;derece,radyan ve grad birimlerini tanımlayalım. Derece Bir çemberin çevresini 360 eş parçaya bölelim.Birbirine eş olan bu 360 yay parçasından herhangi birini gören merkez açının ölçüsüne,bir derece denir.Derece, (˚) simgesiyle gösterilir. 1˚nin 60 ta birine,1 dakika denir.Dakika, ‘ simgesi ile gösterilir. 1’ nın 60 ta birine,1 saniye denir.Saniye, “ simgesi ile gösterilir. Grad Bir tam çember yayını 400 eş parçaya böldüğümüzde,her bir parçaryı gören merkez açının ölçüsüne,1 grad denir.Grad, g simgesi ile gösterilir. Radyan Bir çemberde,yarıçap uzunluğundaki bir yayı gören merkez açının ölçüsüne 1 radyan denir.Öyleyse,bir çember yayının ölçüsü 2π radyandır.

AÇI ÖLÇÜ BİRİMLERİNİN BİRBİRİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ Bir çember tayının ölçüsü 360 derece veya 400 grad veya 2πradyandır.O hâlde,dereceyi D,radyanı R ve gradı da G ile gösterirsek; D/360=R/ 2π=G/400 yazılabilir. ÖRNEKLER 1)m(Â)=18˚ 28’ 34” ve m(Ê)= 46˚ 55’ 32” ise,aşağıdaki ifadelerin sonucunu bulalım. a)m(Â) +m(Ê) b)m(Ê)-m(Â) ÇÖZÜM a)18˚ 28’ 34” + 46˚ 55’ 32” = 64˚ 83’ 66” (66” = 60” + 6” = 1’ + 6” olduğundan,1’ yı 83’ ya ilave edelim.) 64˚ 84’ 06” (84’ = 60’ + 24’ = 1˚ + 24’ olduğundan,1˚yi 64˚ye ilave edelim.) m(Â) + m(Ê) = 65˚ 24’ 06” bulunur. b)46˚ 55’ 32” - 18˚ 28’ 34” (32” den 34” çıkmaz. 55’ den 1’= 60” salıp, 32” ye ilave edelim.32”+60” =92” olur.) 46˚ 54’ 92” - 18˚ 28’ 34”= 28˚ 26’ 58” bulunur. O hâlde,m(Ê)-m(Â)= 28˚ 26’ 58” dir.

2)Birim çember üzerinde, uzunlukları aşağıda verilen yönlü yayların bitim noktalarının koordinatlarını bulalım. a) 0 b) π/2 c) π d)3π/2 e)2π ÇÖZÜM Birim çember üzerinde 0 radyanlık yayın başlangıç ve bitim noktası A dır. A noktasının koordinatları (1,0) dır Ölçüsü 90˚ olan yayın bitim noktası B dir. B noktasının koordinatları (0,1) dir. Ölçüsü π radyan olan yayın bitim noktası A’ dır. A’ noktasının koordinatları (-1,0) dır. Ölçücü 270˚ olan yayın bitim noktası B’ dür.B’ noktasının koordinatları (0,-1) dir Ölçüsü 2π radyan olan yayın bitim noktası A dır. A noktasının koordinatları (1,0) dır.