BAĞIMLI VE BAĞIMSIZ OLAYLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DÜZLEM MODELİ DÜZLEMSEL ŞEKİL.
Advertisements

1 OLASILIK • Populasyon hakkında bilgi sahibi olmak amacı ile alınan örneklerden elde edilen bilgiler, bire bir doğru olmayıp hepsi mutlaka bir hata payı.
OLASILIK ÇEŞİTLERİ.
DAİRESEL SİLİNDİRİ TANIYALIM
OLASILIK Hatırlatma : Örnek: Bir torbada 1 den 10 a kadar numaralanmış etiketler bulunmaktadır. Bir çekilişte asal sayı olan bir etiket çekme olasılığı.
OLASILIK.
AMBALAJ ATIKLARININ GERİ DÖNÜŞÜMÜ
10.Hafta istatistik ders notlari
1 OLASILIK Populasyon hakkında bilgi sahibi olmak amacı ile alınan örneklerden elde edilen bilgiler, bire bir doğru olmayıp hepsi mutlaka bir hata payı.
OLASILIK Populasyon hakkında bilgi sahibi olmak amacı ile alınan örneklerden elde edilen bilgiler, bire bir doğru olmayıp hepsi mutlaka bir hata payı taşımaktadır.
Örnek Uzayı ve Olay Sayısının Büyük Olduğu Durumlar
ÖRNEK SUNUM HAZIRLAMA ŞABLONU
ÜNİTE ADI:YAKIN ÇEVREMİZ
Rassal Değişken S örnek uzayı içindeki her bir basit olayı yalnız bir gerçel (reel) değere dönüştüren fonksiyona rassal değişken adı verilir. Şu halde.
PARALARIMIZ.
KAVRAM ÖĞRETİMİ.
MADE IN BAL.
Olasılık ve Olay Çeşitleri
OLASILIK Populasyon hakkında bilgi sahibi olmak amacı ile alınan örneklerden elde edilen bilgiler bire bir doğru olmayıp hepsi mutlaka bir hata payı taşımaktadır.
BİNOM DAĞILIMI.
Örnek Alıştırmalar 1. Hilesiz bir zar atıldığında zarın üst yüzünün
PERMÜTASYON.
Olasılık Çeşitleri OLASILIK ÇEŞİTLERİ.
PİYANGO SAYISAL LOTO.
*Kırmızı rengi öğreniyorum
RENKLER. RENKLER ŞİMDİ TABLOMUZA BİR GÖZ ATALIM.
Şartlı Olasılık Bir olayın olasılığından söz edebilmek için bir alt kümeyle temsil edilen bu olayın içinde bulunduğu örnek uzayının belirtilmesi şarttır.
UGUR KOCA Konu : OLASILIK
OLASILIK.
Tamlamalar sıfat ve isim tamalaması olarak ikiye ayrılır.
KAN İDRAR BALGAM VE DİĞER VUCUT SIVILARI VE BULAŞILARI OLAN MALZEMELERİ LÜTFEN BU ATIK BİDONUNA ATINIZ.
DERS:MATEMATİK 8 KONULAR TARİH 10. HAFTA KASIM A)ÖĞRENME ALANI
OLAY, İMKÂNSIZ OLAY, KESİN OLAY
Kesikli Şans Değişkenleri İçin;
OLASILIK.
KESİKLİ ŞANS DEĞİŞKENLERİNİN OLASILIK DAĞILIMLARI
SORU: Bir madeni para ardı ardına 10 kez atıldığında kaç kez tura gelir? Tahmin edin. : : : :
Mitat Zorlu 1 Adı ve Soyadı : …………………………………………. 12 Ocak 2009 Pazartesi 1. Dinozorlardaki işlemleri incele.Verilmeyen sayıları bul.Bulduğun sayılara ait.
1. Bir zar ardı ardına iki kez atılıyor. Birinci atışta 6 ve
MATEMATİK DERS: KONU: KESİRLER ÜNİTE 5 SÜRE :40 DAK.
OLASILIK İÇİNDEKİLER: Çıktı Evrensel Küme Örnek Uzay Olay
Materyal Tasarımım Ders:Dil ve Edebiyat Konu:Zarflar MUSTAFA UYSAL
Kazanım : Öğrenci renkleri tanır.
OLASILIK İstatistik Doç. Dr. Şakir GÖRMÜŞ SAÜ.
OLASILIK Populasyon hakkında bilgi sahibi olmak amacı ile alınan örneklerden elde edilen bilgiler bire bir doğru olmayıp hepsi mutlaka bir hata payı taşımaktadır.
İSTATİSTİK UYGULAMALARI
Tanım Olasılık, gelecekte gerçekleşebilecek bir olay hakkındaki ümidimizin kuvvetinin bir ölçüsüdür.
İSTATİSTİK YGULAMALARI: SINAVA HAZIRLIK
KESİKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER
PARALARIMIZ.
Olasılık.
YAŞAMIN SİHİRLİ ÖRTÜSÜ RENKLER
Renk Kavramı.
NED İ R? Olasılık, sonucu kesin olmayan olayları sayılarla ifade eder. Olasılık teorisi günümüzde şans oyunlarının yanısıra, ekonomi, spor,siyaset, bilimsel.
MUSTAFA ŞAHİN MATEMATİK ÖĞRETMENİ
Rastgele Değişkenlerin Dağılımları
Oran ve Olasılık Bir inşaat firması, inşa edeceği binayı müşterilerine tanıtmak için, gerçek binaya tıpa tıp benzeyen ama onun 1/75 oranında olan bir.
1 OLASILIK 2. 2 TÜMLEYEN, BİRLEŞİM, KESİŞİM E ve F olaylarına sahip bir örneklem uzayı S olsun. olduğu açıktır. S de olup da E de olmayan noktaların kümesine.
GERİ DÖNÜŞÜM Geri Dönüşümün Önemi. harika slayt
SALİM ÖZATA – BAYRAM TUNÇ – MUHAMMET GÖCEN
OLASILIK HAZIRLAYAN : MUSTAFA ÖZÇELİK.
a) Burada gördüğünüz eserler sizde hangi duyguları uyandırdı
ATLAS RESİMLERİ.
RENK KULLANIMI Basitlik ve tutarlılık esastır. Slaytlardaki ifadeler, her mesafeden okunabilmeli. Zemin rengi, ancak anlatılan konuya açıklık getirmek.
başlık anlatım Kırmızı arka plan üzerinde resimlerle SmartArt grafiği
OLASILIK İrfan KAYAŞ.
TARIM EKONOMİSİ İSTATİSTİĞİ
1- Değişim Aralığı (Menzil) Bir serideki en büyük değer ile en küçük değer arasındaki fark olarak tanımlanır. R= X max –Xmin 2 – Ortalama Sapma Seriyi.
OLASILIK Uygulamada karşılaşılan olayların birçoğu kesin olmayan diğer bir ifadeyle belirsizlik içeren bir yapıya sahiptir. Olasılık kavramı kesin olmayan.
Olasılık Bir deneme sonrasında ilgilenilen olayın tüm olaylar içinde ortaya çıkma veya gözlenme oranıdır Olasılık, denemelerin olası sonuçları ile ilgilenir.
Sunum transkripti:

BAĞIMLI VE BAĞIMSIZ OLAYLAR OLAY ÇEŞİTLERİ BAĞIMLI VE BAĞIMSIZ OLAYLAR

OLAY ÇEŞİTLERİ ÖRNEK: 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tören resimlerini çekmek üzere 21 üyeli fotoğrafçılık kulübünden 2 öğrenci seçilecektir.

OLAY ÇEŞİTLERİ ÖRNEK: 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tören resimlerini çekmek üzere 21 üyeli fotoğrafçılık kulübünden 2 öğrenci seçilecektir. Kulüp üyelerinin 6’sı 6. sınıf, 7’si 7. sınıf, 8’i de 8. sınıf öğrencisidir. Bir torbanın içerisine 6 adet “6.sınıf”, 7 adet “7.sınıf”, 8 adet “8.sınıf” yazılı eş özellikli kağıtlar atılarak seçim yapılacaktır.

OLAY ÇEŞİTLERİ ÖRNEK: 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tören resimlerini çekmek üzere 21 üyeli fotoğrafçılık kulübünden 2 öğrenci seçilecektir. Kulüp üyelerinin 6’sı 6. sınıf, 7’si 7. sınıf, 8’i de 8. sınıf öğrencisidir. Bir torbanın içerisine 6 adet “6.sınıf”, 7 adet “7.sınıf”, 8 adet “8.sınıf” yazılı eş özellikli kağıtlar atılarak seçim yapılacaktır. İlk olarak “8. sınıf” yazılı kağıt çekilmiştir. Çekilen kâğıdı torbaya tekrar atmak veya atmamak, ikinci seçimde, 8. sınıf yazılı kâğıdın gelme olayını etkiler mi? İnceleyelim:

OLAY ÇEŞİTLERİ ÖRNEK: 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tören resimlerini çekmek üzere 21 üyeli fotoğrafçılık kulübünden 2 öğrenci seçilecektir. Kulüp üyelerinin 6’sı 6. sınıf, 7’si 7. sınıf, 8’i de 8. sınıf öğrencisidir. Bir torbanın içerisine 6 adet “6.sınıf”, 7 adet “7.sınıf”, 8 adet “8.sınıf” yazılı eş özellikli kağıtlar atılarak seçim yapılacaktır. İlk olarak “8. sınıf” yazılı kağıt çekilmiştir. Çekilen kâğıdı torbaya tekrar atmak veya atmamak, ikinci seçimde, 8. sınıf yazılı kâğıdın gelme olayını etkiler mi? İnceleyelim: İlk seçimden sonra “8.sınıf” yazılı kâğıdı torbaya atalım. Bu durumda torbadaki kâğıt sayılarında herhangi bir değişiklik olmamaktadır. Yani ilk seçimin sonucu, ikinci seçimi etkilememektedir.

OLAY ÇEŞİTLERİ ÖRNEK: 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tören resimlerini çekmek üzere 21 üyeli fotoğrafçılık kulübünden 2 öğrenci seçilecektir. Kulüp üyelerinin 6’sı 6. sınıf, 7’si 7. sınıf, 8’i de 8. sınıf öğrencisidir. Bir torbanın içerisine 6 adet “6.sınıf”, 7 adet “7.sınıf”, 8 adet “8.sınıf” yazılı eş özellikli kağıtlar atılarak seçim yapılacaktır. İlk olarak “8. sınıf” yazılı kağıt çekilmiştir. Çekilen kâğıdı torbaya tekrar atmak veya atmamak, ikinci seçimde, 8. sınıf yazılı kâğıdın gelme olayını etkiler mi? İnceleyelim: İlk seçimden sonra “8.sınıf” yazılı kâğıdı torbaya atalım. Bu durumda torbadaki kâğıt sayılarında herhangi bir değişiklik olmamaktadır. Yani ilk seçimin sonucu, ikinci seçimi etkilememektedir. İlk seçimden sonra “8.sınıf” yazılı kâğıdı torbaya atmayalım. Bu durumda torbada “8.sınıf” yazılı kâğıtların biri azalmaktadır. Yani ilk seçimin sonucu ikinci seçimin sonucunu etkilemektedir.

OLAY ÇEŞİTLERİ İki veya daha fazla olayın gerçekleşmesi birbirine bağlı ise yani bir olayın sonucu diğer olayın sonucunu etkiliyorsa böyle olaylara “ bağımlı olaylar” denir.   İki veya daha fazla olayın gerçekleşmesi birbirine bağlı değil ise yani bir olayın sonucu diğer olayın sonucunu etkilemiyorsa böyle olaylara “bağımsız olaylar” denir.

OLAY ÇEŞİTLERİ ÖRNEK: Bir zar ve bir madenî para birlikte atıldığında, paranın yazı ve zarın 2 gelme olayları bağımsız olaydır.

ÖRNEK: Bir torbada 5 turuncu, 3 kırmızı ve 4 mavi renkte bilye vardır. OLAY ÇEŞİTLERİ ÖRNEK: Bir torbada 5 turuncu, 3 kırmızı ve 4 mavi renkte bilye vardır. Torbaya geri atılmak şartıyla arka arkaya rastgele çekilen 2 bilyeden birincisinin turuncu renk, ikincisinin mavi renk gelme olayları bağımsız olaydır.  

ÖRNEK: Bir torbada 3 turuncu, 4 kırmızı ve 5 mavi renkte OLAY ÇEŞİTLERİ ÖRNEK: Bir torbada 3 turuncu, 4 kırmızı ve 5 mavi renkte bilye vardır. Torbaya geri atılmamak şartıyla arka arkaya rastgele çekilen 2 bilyeden birincisinin turuncu renk, ikincisinin mavi renk gelme olayları bağımlı olaydır.

ÖRNEK: Birinci kutuda 2 kırmızı 4 mavi top, OLAY ÇEŞİTLERİ ÖRNEK: Birinci kutuda 2 kırmızı 4 mavi top, ikinci kutuda 3 kırmızı 5 mavi top vardır. Birinci kutudan bir top çekiliyor ve ikinci kutuya atılıyor. Ardından ikinci kutudan çekilecek topun mavi renk gelme olayı bağımlı olaydır.

OLAY ÇEŞİTLERİ BAĞIMLI VE BAĞIMSIZ OLAYLAR   Sınıfınızda başkan ve başkan yardımcısı seçim olayı bağımlı mı bağımsız mı olduğunu belirleyiniz.