BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 9. Ders.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Normal Dağılım Dışındaki Teorik Dağılımlar
Advertisements

Çıkarımsal İstatistik
Uygun Hipotezin Kurulması, Tip I Hata ve Tip II Hata
BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 10. Ders.
Kütle varyansı için hipotez testi
Simülasyon Teknikleri
Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri
BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 8. Ders.
İki kütle ortalamasının farkının güven aralığı
İLİŞKİLERİ İNCELEMEYE YÖNELİK ANALİZ TEKNİKLERİ
BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 7. Ders.
Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ
Kİ-KARE TESTİ Uygulama amacına ve durumuna göre Ki-Kare Testi üç başlık altında incelenir; Ki-Kare Uygunluk Testi Ki-Kare Bağımsızlık Testi Ki-Kare Homojenlik.
ANOVA.
HATA TİPLERİ Karar H0 Doğru H1 Doğru H0 Kabul Doğru Karar (1 - )
Hafta 07: Kesikli Değişkenler (Yrd.Doç.Dr. Levent AKSOY)
Hazırlayan: Özlem AYDIN
3. Hipergeometrik Dağılım
BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 4. Ders Modelleme yaklaşımları
5 Gamma Dağılımı Gamma dağılımının yoğunluk fonksiyonu şöyledir.
BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 6. Ders.
Psikiyatri Hemşireliği
Olasılık Dağılımları ♦ Gazın her molekülü kendi hızına ve konumuna sahiptir. ♦ Bir molekülün belli bir hıza sahip olma olasılığı hız dağılım fonksiyonu.
OLASILIK DAĞILIMLARI Bu kısımda teorik olasılık dağılımları incelenecektir. Gerçek hayatta birçok olayın dağılımı bu kısımda inceleyeceğimiz çeşitli olasılık.
Sürekli Olasılık Dağılım (Birikimli-Kümülatif)Fonksiyonu
DERS-7 TESTLER Prof. Dr. Hüseyin BAŞLIGİL YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Sürekli Olasılık Dağılımları
Prof. Dr. Hüseyin BAŞLIGİL
T Dağılımı.
OLASILIK ve OLASILIK DAĞILIMLARI
ÖNEMLİLİK TESTLERİ Dr.A.Tevfik SÜNTER
THY ANALİZLERİ Ki – Kare Testi
Büyük ve Küçük Örneklemlerden Kestirme
Bileşik Olasılık Dağılım Fonksiyonu
TEORİK DAĞILIMLAR 1- Binomiyal Dağılım 2- Poisson Dağılım
SÜREKLİ ŞANS DEĞİŞKENLERİNİN OLASILIK YOĞUNLUK FONKSİYONLARI
OLASILIK ve KURAMSAL DAĞILIMLAR
BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 5. Ders.
Hipotez Testi.
KESİKLİ ŞANS DEĞİŞKENLERİNİN OLASILIK DAĞILIMLARI
Hatalarda Normal Dağılım
KRUSKAL WALLIS VARYANS ANALİZİ
BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 5. Ders.
Kİ-KARE DAĞILIMI VE TESTİ
21 - ÖLÇME SONUÇLARI ÜZERİNE İSTATİSTİKSEL İŞLEMLER
SÜREKLİ ŞANS DEĞİŞKENLERİ
Sıklık Tabloları ve Tek Değişkenli Grafikler
Bilişim Teknolojileri için İşletme İstatistiği
Bilişim Teknolojileri için İşletme İstatistiği
Olasılık dağılımları Normal dağılım
Olasılık Dağılımları ve Kuramsal Dağılışlar
Bölüm 07 Sürekli Olasılık Dağılımları
Kesikli ve Sürekli Dağılımlar
OLASILIK DAĞILIMLARI Bu kısımda teorik olasılık dağılımları incelenecektir. Gerçek hayatta birçok olayın dağılımı bu kısımda inceleyeceğimiz çeşitli olasılık.
KESİKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER
HİPOTEZ TESTLERİNE GİRİŞ
OLASILIK ve İSTATİSTİK
Teorik Dağılımlar: Diğer Dağılımlar
İSTATİSTİK II BAĞIMSIZLIK TESTLERİ VE İYİ UYUM TESTLERİ “ c2 Kİ- KARE TESTLERİ “
ANLAM ÇIKARTICI (KESTİRİMSEL) İSTATİSTİK
Numerik Veri Tek Grup Prof. Dr. Hamit ACEMOĞLU.
t-STUDENT VE Kİ-KARE TESTİ
Tıp Fakültesi UYGULAMA 2
ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI
TEORİK DAĞILIMLAR.
ÇIKTI ANALİZİ Çıktı analizi benzetimden üretilen verilerin analizidir. Çıktı analizinde amaç, bir sistemin performansını tahmin etmek ya da iki veya daha.
BENZETİM 2. Ders Prof.Dr.Berna Dengiz Sistemin Performans Ölçütleri
5 Gamma Dağılımı Gamma dağılımının yoğunluk fonksiyonu şöyledir.
OLASILIK DAĞILIMLARI Bu kısımda teorik olasılık dağılımları incelenecektir. Gerçek hayatta birçok olayın dağılımı bu kısımda inceleyeceğimiz çeşitli olasılık.
Sunum transkripti:

BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 9. Ders

BENZETİM X 2 TESTİ Bir X2 testini gerçekleştirmede en büyük zorluk aralık sayısının ve aralık genişliğinin seçilmesidir. Öneri: pj değerleri yaklaşık olarak eşit seçilmelidir. Ej = npj  5  eşitsizliği kesikli ve sürekli dağılımlar için sağlanmalıdır. Sürekli dağılım için X2 testinin kullanılmasında ; olması sağlanmalıdır.

BENZETİM Sürekli veri için örnek genişliğine bağlı olarak sınıf aralıklarının sayısı; k  n/5 eşitsizliği bu tablodaki üst sınır değerlerini vermektedir.

BENZETİM Örnek: Veriye uygun dağılım Üstel dağılım olsun

BENZETİM Üstel dağılım için ; a0= 0 ak= 

BENZETİM

BENZETİM Weillbull Dağılımı için; Normal Dağılım için ; Birçok dağılımda eşit olasılık aralıklarını elde etmek kolay değildir.

BENZETİM Örnek: Bir kavşakta sabah saat 700 ve 705 arasında 5 dakikalık zaman dilimi içinde kavşağa gelen araba sayısı haftada 5 işgünü olmak üzere 20 haftalık bir periyot için aşağıdaki tabloda verilmektedir.

BENZETİM 0; 5 dakikalık süreler için 12 kez hiç araba gelmediğini , 1; 5 dakikalık süreler için 10 kez 1 araba geldiğini gösterir. Bu verilerin histogramı çizildiğinde;

BENZETİM

BENZETİM Hipotez: Verinin histogramı , Poisson dağılımı olasılık fonksiyonunun şekline benzediğinden dolayı , başlangıçta verinin Poisson dağılımına sahip olduğu kabul edilir. Poisson dağılımının parametresi  , ^ =3,64 olarak tahmin edildi ve aşağıdaki hipotez kuruldu. H0 = Veri Poisson dağılımdan gelmektedir. (Veya veriye uygun dağılım poisson dağılımıdır) H1= Veri Poisson dağılımdan gelmemektedir. (Veriye uygun dağılım Poisson dağılımı değildir)

BENZETİM Poisson dağılımın olasılık fonksiyonu;

BENZETİM için , X değerlerinin ortaya çıkma olasılıkları ;

BENZETİM EI = n.Pi ile belirlenir . Mesela; E1 =100*(0,026)=2,6

BENZETİM Tablodan'da görüldüğü gibi E1= 2,6 < 5 olduğundan dolayı E1 ve E2 birleştirilir. Bu durumda N1 ve N2 değerleri de birleştirilir , k değeri de bu birleştirmelerden dolayı 1 azaltılır. Aynı durum 7, 8, 9, 10, 11 için de geçerlidir. 20 = 27,68 dir. X2 'nin tablo değeri için serbestlik derecesi ; k-s- 1=7-1-1=5  = 0.05 için X20. 05 , 5 =11.1 20 > X20. 05 , 5 olduğu için H0 hipotezi red edilir.

BENZETİM Örnek: Veriye uygun dağılım üstel olsun Varışlar arası zaman aralıklarına ilişkin veri aşağıdaki gibi olsun . n=220 0.01 0.53 * 0.01 * * 0.01 * * * * * * * 1.96

BENZETİM Bu veri için farklı aralıklar için histogramlar çizilebilir. b={0.05, 0.075, 0.1} aralık değerleri verinin yapısını anlamaya yardım eder.

BENZETİM

BENZETİM

AMPİRİK (GÖZLEMSEL) DAĞILIMLAR BENZETİM AMPİRİK (GÖZLEMSEL) DAĞILIMLAR Veriye herhangi bir teorik dağılım uygun değilse bu durumda Ampirik dağılımlardan yararlanılır. Sürekli dağılımlar için ; a) Orjinal veri mevcutsa; Toplanan veriler küçükten büyüğe doğru sıralanır. x1 x2  x3  ,,,,,,,,,  xn Sürekli,piecewise - doğrusal dağılım fonksiyon tanımlanır.

BENZETİM b) Gruplandırılmış veri mevcutsa ; [a0, a1) [a1, a2)………..[ak-1, ak) ; k ardışık sınıf aralıkları olsun. j. aralık , nj gözlem içerir. n1+n2+……….nk= n gözlem sayısı sürekli piecewise doğrusal ampirik dağılım fonksiyonu G;

BENZETİM Dezavantajı Pratikte çoğu sürekli dağılım sağ tarafta çarpıktır. Gözlem sayısı (n) yeterli büyüklükte değilse, dağılımın sağ uç noktasından çok az gözleme sahip olabiliriz. Çünkü bu uç noktadan gözlem elde etme olasılığı azdır. Bu durumda yukarıda tanımlanan ampirik dağılımlar, bu uç noktalardan gözlem elde etmeye izin vermezler.

BENZETİM Kesikli Dağılım için: Orjinal veri mevcutsa (x1,x2,…..xn) , ampirik dağılım tanımlamak çok kolaydır. Olası her X değeri için ampirik fonksiyon p(x) olasılık kütle fonksiyonu olarak tanımlanır. Gruplandırılmış kesikli veri için, Bir aralıktaki x'in mümkün değerleri için p(x)'lerin toplamı ; bu aralıktaki xi'lerin oranına eşittir.

VERİ ELDE ETMEK MÜMKÜN DEĞİLSE BENZETİM VERİ ELDE ETMEK MÜMKÜN DEĞİLSE Bazı durumlarda , ilgilenilen rassal değişkenler için veri toplamak mümkün olmayabilir. Örneğin; Üzerinde çalışılan sistem mevcut değilse Sistem mevcut ancak , benzetim çalışması için ayrılan süre , verinin toplanması ve analizi için yeterli değilse. Verinin yokluğunda bir dağılımın seçilmesi için literatürde 2 sezgisel yaklaşım vardır. İlgilenilen rassal değişkenin (x), sürekli bir rassal değişken olduğunu kabul edelim. X rassal değişkeni, bir işin gerçekleştirilme zamanı olarak düşünülebilir. Örneğin; arızalanan bir makinanın tamir zamanı olabilir.