MADDE DÖNGÜLERİ www.gokcefortaci.com.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bulut ve Yağış Oluşumu Su buharı atmosferde yükselirken soğuk hava ile karşılaşır ve su buharı soğuduğunda ise tekrar sıvı hale geçer.Bu olaya yoğuşma.
Advertisements

HÜCREDE GEÇEN TEMEL OLAYLAR
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
SU HALDEN HALE GİRER.
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için bazı önemli maddelerin kullanılan kadar.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
Ekosistemde Madde Döngüsü
EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ MADDE DÖNGÜSÜ-ENERJİ AKIŞI
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
Fotosentez Canlılar, büyüyüp gelişebilmesi için besin maddelerine ihtiyaç duyarlar. İnsanlar ve hayvanlar kendi besinlerini dışardan hazır alırlar.
MADDE DÖNGÜLERİ.
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU
1.SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
Suyun Serüveni Sis Yağmur Dolu Kar.
SU HALDEN HALE GİRER.
CANLILAR ARASI ENERJİ İLİŞKİLERİ
MADDE DÖNGÜSÜ Canlıların yaşamında büyük önem taşıyan su, karbon, azot, fosfor gibi maddeler, canlı ve cansız çevre arasında dolaşım halindedir. Bazen.
YEŞİL NEFES FOTOSENTEZ
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
SU HALDEN HALE GİRER.
HÜCREDE GEÇEN TEMEL OLAYLAR
BESİN ZİNCİRİ ve BESİN PİRAMİDİ
Madde Döngüleri.
Fotosentez ve Solunum Fotosentez ve Solunum.
FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ
SU HALDEN HALE GİRER.
ÜRETİCİ, TÜKETİCİ VE AYRIŞTIRICILAR HAZIRLAYAN:HATİCE CÜCE
Hazırlayan:K.Merve GÜNAY
FENBİLİMLERİ MADDE DÖNGÜLERİNİN ÇİZİMİ.
5. SINIF 2. ÜNİTE: MADDE VE DEĞİŞİM
KONU: CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
Bugün kullandığımız suyun milyonlarca yıldır dünyada bulunduğu ve miktarının çok fazla değişmediği doğrudur. Dünyada su hareket eder, formu değişir, bitkiler.
MADDE DÖNGÜLERİ.
SU HALDEN HALE GİRER.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
ASİT YAĞMURLARI.
Su Halden Hale Girer Doğada su halden hale girer. Yeryüzündeki sular birçok hava olayı ile yeryüzüne geri döner. Yeryüzündeki sular Güneş’in etkisiyle.
CANLILAR VE ENERJİ İLŞKİLERİ
SU DÖNGÜSÜ Su döngüsü, evrenin korunumu yasası gibi, yeryüzündeki su kaynaklarının artmaz veya eksilmezliğini ifade eden bir terimdir. Yeryüzündeki su.
YAĞMURUN OLUŞUMU.
1 Suyun Doğal Dolanımı 2  Yeryüzündeki sularda, güneş enerjisinin etkisiyle sürekli buharlaşma olur.
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ.
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ. Enerji kaynağımız güneş Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin.
SU DÖNGÜSÜ HÜSEYİN KANBER MARMARA COĞRAFYA ÖĞRETMENLİĞİ
DOĞADA MADDE DÖNGÜLERİ
EKOSİSTEM VE MADDE DÖNGÜLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ Yaşama birliğindeki maddeler, canlı ve cansız ortamda yer değiştirirler. Maddelerin bu şekilde yer değiştirmesine modde döngüsü adı verilir.
MADDE DÖNGÜLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
MADDE DÖNGÜLERİ.
MADDE DÖNGÜLERİ Dünyamızda maddeler bir döngü içindedir. Maddeler tekrar tekrar kullanılır. Böylece hayat devam eder,canlılar neslini devam ettirir. Madde.
Suyun Yolculuğu.
OKSİJEN DÖNGÜSÜ.
MADDE DÖNGÜLERİ Canlı yaşamının devamı için su, oksijen karbon, azot ve fosfor gibi temel maddeler gereklidir.
 Su döngüsü suyun okyanus ve denizlerden atmosfere, atmosferden yeryüzüne, ve yeniden deniz ve okyanuslara ulaşması şeklindeki genel turuna verilen isimdir.Evrenin.
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
YAĞIŞIN OLUŞUMU. HAVADAKİ NEM Havadaki Nem: Okyanuslarda, göllerde, nehirlerde ve topraklarda bulunan su buharlaşarak; bitkiler ve hayvanlardaki su ise.
MADDE DÖNGÜLERİ.
►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır ►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. ► Havanın bir kısmı.
Sunum transkripti:

MADDE DÖNGÜLERİ www.gokcefortaci.com

Doğanın dengesi..

1. Su Döngüsü

Güneş, su döngüsünde enerji kaynağıdır Güneş, su döngüsünde enerji kaynağıdır. Durgun ve akar suların buharlaşması, canlılardaki terleme atmosferin su kaynağıdır.

Buharlaşarak atmosfer üst katmanlarına çıkan su buharı, bulutları oluşturur. Üst katmanlarda soğuk hava ile karşılaşan su buharı yoğunlaşır.

Yoğunlaşan su buharı kar ve yağmur olarak yeryüzüne geri döner.

Bu suların bir kısmı yüzeysel sularda birikip, bir kısmı da yer altı sularına karışmaktadır. Yer altı sularının son toplanma yeri ise deniz ve okyanuslardır. Burada toplanan sular, su döngüsüne devam eder .

Ayrıca fotosentez yapan bitkiler kökleri ile topraktan su alır Ayrıca fotosentez yapan bitkiler kökleri ile topraktan su alır. Bu suyun bir kısmını terleme yoluyla atmosfere geri verirler. Ayrıca hayvanlarda soluk alış-verişi ile su buharı atmosfere ulaşır.

2. Karbon Döngüsü:  Fotosentez olayında, hava­daki C02 yeşil bitkiler tarafından alınınca, C02‘in karbonu fotosen­tez yapan canlılara geçer. Bitkiler­den besinlerle hayvanlara aktarı­lır. Bu arada besinlerin yıkılması sonucu oluşan C02 tekrar atmos­fere döner. 

Ayrıca bitki ve hay­vanların ölüleri ve artıkları, ayrıştırıcılar tarafından parçalanarak C02 oluşur. Oluşan bu C02 tekrar at­mosfere geçer.

3- Oksijen Döngüsü Fotosentez yapan organizmalar, C02 ve H20 kullanılıp organik maddeleri üretirken ortama serbest 02 verirler. Canlıların yaptıkları oksijenli solunumda, dışarıdan 02 alınır. Solunum sonunda dışarıya C02 ve H20 verilir.

4- Azot Döngüsü

Havada en fazla bulunan gaz azot gazıdır Havada en fazla bulunan gaz azot gazıdır. Azot öncelikli olarak protein ve nükleik asitlerin yapısında bulunur. Bitki ve hayvanlar azot ihtiyacını direkt havadan karşılayamazlar. Havadaki azot yıldırım ve şimşek gibi hava olayları sırasında su ile birleşip toprağa bağlanır.

Ayrıca baklagillerin köklerinde yaşayan azot bağlayıcı bakteriler havanın serbest azotunu toprağa bağlayabilir. Bitkiler azotu topraktan, otçullar ise azotlu bitkilerden karşılar. Etçiller de otçullar ile beslenerek azot ihtiyacını karşılar.

Bitki ve hayvanların artık ve cesetleri ayrıştırıcı bakteriler tarafından çürütülür ve amonyağa dönüştürülür. Toprakta bulunan bazı bakteriler amonyağı bitkilerin kullanabileceği azot tuzlarına dönüştürür. Bazı bakteriler ise topraktaki fazla azotun havaya tekrar aktarımını sağlar.