ŞİİR VE ŞİİR TÜRLERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1/20 Yazı Türleri “Seçilmiş bir konu üzerinde, yapılan araştırma ve incelemelerin sonucunu bildiren yazılara denir.” Yukarıda hangi türün tanımı yapılmıştır.
Advertisements

Ela Ela,Lale el ele. Ela lale al. Lale at al. Ela ata et al.
AŞIK EDEBİYATI NAZIM ŞEKİLLERİ (KOŞMA). OZANLARIMIZ.
TÜRKÇE ÖĞRETMENİ & EĞİTİM KOÇU
ŞİİR TÜRLERİ.
EDEBİYAT BİLGİSİ Edebi türler 2 grupta incelenir A)Düz yazı B)Şiir
ANLATIM BOZUKLUKLARI Duygu ve düşüncelerin dil aracılığıyla anlatılmasına ANLATIM denir. Dil ve düşünce arasında iyi bir bağın kurulamaması, anlatım gücünü.
TÜRKÇE / Şiir.
NAZIM Duygu ve düşüncenin uyaklı ve ölçülü sözlerle anlatılmasıdır. Ölçülü ve uyaklı söylenmiş ya da yazılmış yapıtlara "manzum eser" denir. Kısabiçimde.
Türkçe Dersi/Edebiyat Dersi Kaynak Sitesi
ŞİİRDE TEMA.
Edebiyat Bilgileri.
ŞİİR BİLGİSİ ZEHRA YOLCU 6-A.
5. SINIF TÜRKÇE KONU ANLATIMI

Ergül CELEP,Nursun KARAGÜL,Emel USLU, Nilüfer BEYAZIT
MANZUME VE ŞİİR.
ŞİİR TÜRLERİ.
BİLGİLERİ EDEBİYAT.
TÜRKÇECİNİN AŞKI Sevgilim( ) Zamirlerin isminin yerini tutamayacağı bir gecedeyim( ) Her şey karanlık ve darmadağın. En kral yapıbilimci gelse yine de.
ANLAMLARINA GÖRE SÖZCÜKLER.
9. Sınıf Dil ve Anlatım ŞUBAT
Kına Gecesi Manileri Kınayı getir aney Parmağın batır aney Bu gece misafirem Koynunda yatır aney.
TÜRK HALK EDEBİYATI NAZIM ŞEKİLLERİ.
ŞİİRDE ŞEKİL.
Sanatsız kalan bir ulusun hayat damarlarından biri kopmuş demektir.
TÜRKÇE / Şiir Türleri ve Söz Sanatları
Konularına Göre Şiir Türleri
KONULARINA GÖRE ŞİİR TÜRLERİ
ŞİİRDE ŞEKİL ÖZELLİKLERİ
HAZIRLAYAN: KISMET YAŞAR 8-A ÖĞRETMEN : SELMA ERASLAN
ŞİİRDE AHENK.
KAFİYE (UYAK) KAFİYE REDİF.
KAFİYE ( UYAK ) : Dize sonlarındaki ses benzerliklerine “uyak” denir.Dize sonların- daki ses,anlam ve görevce farklı sözcük,ek ya da seslerden oluşur.
HALK EDEBİYATI.
TÜRK DİLİ II 11.KONU ŞİİR TÜRLERİ.
Bir bedende atan kalp gibiydik!
ŞİİR Edebiyat türlerinin en eskisi şiirdir.Bugüne kadar şiirin birçok tanımı yapılmıştır.Bu tanımlamalar çağdan çağa ,kişiden kişiye değişmiş;kesin bir.
ŞİİR Edebiyat türlerinin en eskisi şiirdir.Bugüne kadar şiirin birçok tanımı yapılmıştır.Bu tanımlamalar çağdan çağa ,kişiden kişiye değişmiş;kesin.
İLETİŞİM BECERİLERİ KARATAY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ.
CÜMLE Bir duyguyu, düşünceyi, isteği, haberi, durumu, olayı vb. ifade etmek için kurulan ve kendi içinde anlam ve yargı bütünlüğü olan sözcüğe veya söz.
ŞİİR ÇEŞİTLERİ GEDİKLİ FURKAN TAHA. ŞİİR ÇEŞİTLERİ GEDİKLİ FURKAN TAHA.
CÜMLEDE ANLAM Ahmet Eren Köksal.
OTUZ BEŞ YAŞ ŞAİRİ ( ).
DİL BİLGİSİ ÖĞRETİMİ Yrd. Doç Dr. Ş. Dilek BELET.
ŞİİR TÜRLERİ. ŞİİR TÜRLERİ 1.LİRİK ŞİİR Her tür duygu,özlem ,dilek,düş ve coşkuları dile getiren şiirlerdir: “Her şey insanla güzel Doğan güne karşı.
SÖYLEYİŞ ( TELAFFUZ).
SÖYLEYİŞ ( TELAFFUZ).
İslami Dönemde İlk Dil ve Edebiyat Ürünleri
YE Şİ M ÖZDEM İ R BA Ş AK Ş EH İ R ANADOLU L İ SES İ MANZUME VE ŞİİR.
GÜZEL SANATLAR İÇERİSİNDE EDEBİYATIN YERİ  YE Şİ M ÖZDEM İ R  BA Ş AK Ş EH İ R ANADOLU L İ SES İ.
Hazırlayan Leyla DENİZ. Dilde biri nazım diğeri nesir olmak üzere iki anlatım biçimi vardır. Nazım, ölçülü ve uyaklı anlatım biçimidir. Manzume: Ölçü.
Şiir: Duygu, hayal ve düşüncelerin bir düzene bağlı olarak, çekici/etkileyici bir dil ve ahenkli mısralar içinde aktarılmasıdır. EdebiyatEdebiyat türlerinin.
Divan Edebiyatı Nazım Biçimleri
TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERİ
Erbaa | 2009 DİVAN EDEBİYATI NAZIM BİÇİMLERİ Erbaa | 2009.
ANLATIMDA TEMA VE KONU TEMA KONU Ana Düşünce.
SANAT METINLERI ŞİİR. ŞIIR NEDIR? ŞIIR NEDIR? Duygu, düşünce ve hayallerin alışılmış ifade kalıplarının dışına çıkılarak sanatlı, kafiyeli, imgeli anlatımına.
ŞİİR İNCELEME YÖNTEMİ ŞİİR İNCELEME YÖNTEMİ
ÂŞIK TARZI HALK ŞİİRİ.
ŞİİRDE AHENK UNSURLARI ÖLÇÜ HECE ÖLÇÜSÜ
AÇILARI ÖĞRENELİM Hikmet SIRMA.
ŞİİRDE AHENK UNSURLARI SUNUSU
KARACAOĞLAN.

MANZUME VE ŞİİR.
 Divan edebiyatı, Türklerin İslamiyet’i kabulünden sonra meydana gelen yazılı edebiyattır. Arap ve Fars edebiyatı etkisi altında gelişmiştir. Bu etki,
KARACAOĞLAN
Sunum transkripti:

ŞİİR VE ŞİİR TÜRLERİ

TÜRKÇE DERSİ DÖNEM ÖDEVİ

ŞİİR Şiir bir nazımdır;yani dizme düzene koymadır. Bu düzeninde belli öğeleri vardır. Bunlar ölçü redif kafiye gibi her biri kendine göre bir düzen ifade eden öğelerdir. Ölçü:Şiirde hecelerin sayılarına yada heceyi oluşturan seslerin uzunluk ve kısalıklarına göre bir düzen oluşturulur.İşte bu düzene ölçü denir. Kafiye:En az iki dize sonunda anlamca ayrı sesçe birbirine uyan iki sözcük arasındaki ses benzerliğidir.

ŞİİR TÜRLERİ Şiirler konularına ve söyleniş biçimlerine göre türlere ayrılr. Bu Türler Lirik şiir Epik şiir Didaktik şiir Pastoral şiir ve Satirik şiir olmak üzere 5 çeşittir.

LİRİK ŞİİR İçten gelen heyecanları coşkulu bir dille anlatan duygusal şiirlere denir.Bu tür şiirde hayal duygu ve coşkunluk birinci plandadır. Ela gözlüm ben bu ilden gidersem Zülfü perişanım kal melil melil Kerem et aklından çıkama beni Ağla gözyaşını sil melil melil Bu şiir lirik şiire örnek bir şiirdir.

EPİK ŞİİR İptida Bağdat ‘a sefer olanda Kahramanlık yiğitlik savaş konularını işleyen yada tarihi bir olayı coşkulu bir anlatımla işleyen şiirlerdir.Bu tür şiirler okuyanda vatan ve millet sevgisi oluşturur. İptida Bağdat ‘a sefer olanda Atladı hendeği geçti Genç Osman Vuruldu sancaklar kaptı sancağı İletti bedene dikti Genç Osman Bu şiir epik şiire örnek bir şiirdir.

DİDAKTİK ŞİİR Belli bir düşünceyi kabul ettirmek veya belli bir konuda öğüt bilgi vermek ahlakı bir ders çıkarmak için yazılan öğretici şiirlere denir. İlim ilim bilmektir İlim kendin bilmektir Sen kendini bilmezsin Ya nice okumaktır Bu şiir didaktik şiire örnek bir şiirdir.

PASTORAL ŞİİR Doğa güzelliklerini orman yayla dağ köy ve çoban yaşamını ve bu hayata duyulan özlemi ifade eden şiir türüne denir. Ak tüylü köpektir koyun sürüsüyle Seğirtir kaval sesinde sağa sola Çobandır köyün yamacında Yayar davarı da çömelir Meşe dalları altına Bu şiir pastoral şiire örnek bir şiirdir.

SATİRİK ŞİİR Toplum hayatındaki aksayan yönlerin düzensizliklerin insanların çeşitli konulardaki beceriksizliklerinin ve zayıflıklarının anlatıldığı yergi şiirine denir. Üç parmak noksan ölç ölçerse kile Tatlı söz konuşma bir kimse ile Dört kuruşa sekiz kuruş et hile Hilekarlık güzel sanattır usanma Bu şiir satirik şiire örnek bir şiirdir.

HAZIRLAYAN İPEK ÇETİN 6-B 396 ÖZEL SEVGİ KOLEJİ

TÜRKE DERSİNİ ÇOK SEVİYORUM!!!

SON