9. Sınıf Dil ve Anlatım NİSAN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
Advertisements

KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
EDAT SOYLU SÖZCÜKLER Edat, bağlaç, ünlem hakkından bilgi ve örnekler içermektedir
EDATLAR E Ü BAĞLAÇLAR ÜNLEMLER B.
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
NURAN YILMAZ ÇPL TDE ÖĞRETMENİ
EDATLAR-BAĞLAÇLAR-ÜNLEMLER
EDAT BAĞLAÇ ÜNLEM.
Ders:Türkçe Konu: BAĞLAÇLAR
EDATLAR.
EDAT(İLGEÇ),BAĞLAÇ,ÜNLEM
BAĞLAÇLAR.
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
BAĞLAÇLAR.
EDATLAR Anlam ve görevi daha çok, cümle içinde, birlikte bulunduğu sözlerde beliren, farklı türlerdeki sözcükler arasında ilgi kurmaya yarayan sözcüklere.
VURGU CÜMLEDE VURGU.
‘’De’’nin Yazımı.
Türk Dili I Bölüm - 14.
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
ŞEYMA ÖZÇELİK 8-A 541 ÖZEL SEVGİ KOLEJİ SELMA ERASLAN
İlgeçler ve bağlaçlar İlgeç:farklı tür ve görevdeki sözcükler ve kavramlar arasında anlam ilgisi kurmaya sözcüklere ilgeç (edat)denir.ilgeçlerin tek başlarına.
ÜNLEM GRUBU ve SAYI GRUBU
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2 AYŞE DARICI
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
Hazırlayan:Gözde Haznedar 6/B 987
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF 1
EDATLAR{İLGEÇLER} Tek başına anlamı olmayan,sözcükler arasında anlam ilişkisi kuran sözcüklere edat{ilgeç}denir.
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
ÜNLEMLER.
BAĞLAÇ Cümleler veya eşit görev ve türdeki kelimeler arasında anlamca bağ kuran kelimelere bağlama edatı (bağlaç) denir. Bağlaçlar yapım ve çekim eki almaz,
Edatlar.
KELİME TÜRLERİ 1. İSİM ( AD ) 7. ÜNLEM 2. SIFAT 8. FİİL
YÜKLEMİN YERİNE GÖRE CÜMLELER (ÖGELERİN DİZİLİŞİNE GÖRE CÜMLELER)
SÖZCÜK TÜRLERİ BAĞLAÇLARÜNLEMLER Eş görevli ya da birbiriyle ilgili sözcükleri, sözcük öbeklerini, özellikle tümceleri bağlamaya yarayan,
‘’de’’nin Yazımı.
Yazım Bilgisi Soru Eki mi’nin Yazılışı Bağlaç Olan ki’nin Yazılışı
Öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır.
Mustafa AKBAŞ Malatya-2014
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
GÜLİZAR DEMİRCİ CEVAT BARUTÇU ÖMER AYDOĞAN
‘’De’’nin Yazımı Türkçe Dersi Ödevi
E D A T BAĞLAÇ Ü N L E M.
Kelime Türleri İsim soylu sözcükler de yediye ayrılır:
EDAT GRUBU ve BAĞLAMA GRUBU
Sözcük ( Kelime ) Tek başına anlamı olan ve cümle kurmaya yarayan sözlere , sözcük ( kelime ) denir.
VURGU VE TONLAMA VURGU Konuşma sırasında sözcüğün bir hecesinin ya da cümlenin bir sözcüğünün diğerlerine göre daha belirgin ,daha baskılı söylenmesine.
ZARFLAR(BELİRTEÇLER) ► Pikniğe birlikte gidelim. fiil fiil Düğüne akşam gideceğiz. fiil fiil Deniz masmavi gözüküyor. Çocuklar dışarı çıktı. Bugünlerde.
SELÇUK TÜREYEN 19 MAYIS ANADOLU LİSESİ UZMAN TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ.
ZAMİR (ADIL).
EDAT(İLĞEÇ) Yalnız başına anlamı olmadığı halde kullanıldığı cümlelere anlam katan ve kavramlar arasında çeşitli anlam ilgisi kurmaya yarayan sözcüklere.
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni
Kelime Grupları. KELİME GRUPLARI Birden çok sözcükten oluşan,aralarında anlamca bağ kurulduğu için cümlede sadece bir öğe olarak ele alınan dil birliklerine.
İLGEÇ (EDAT).
ZARFLAR (BELİRTEÇLER). Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman,
SÖZ DİZİMİ İLE İLGİLİ İŞARETLER
KELİME TÜRLERİ BAĞLAÇ EDAT.
ADLAR (İSİMLER).
Zamirler OĞUZ DİLBER. İsim olmadıkları hâlde isimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Zamirler bir varlığın adı değildir, geçici olarak o varlığın adının.
İşlev Açısından Kelime Türleri
ÜNLEM GRUBU ve SAYI GRUBU
ADLAR (İSİMLER).
HAZIRLAYAN:EMİNE DİNÇEL DERS:BİLGİSAYAR NO:233 SINIF:9/A
Masa, masalar, Sakarya, Konya
BAĞLAÇLAR Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. İLE , VE 
EDATLAR (İLGEÇLER) GİBİ EDATI Aslan gibi bir genç.
ZAMİRLERZAMİRLER. ZAMİRLER ( ADILLAR ) ZAMİRLER ( ADILLAR ) İsimlerin yerine kullanılan kelime veya eklere zamir denir. Örnek: Nisa çalışkandır. Nisa.
KELİME TÜRLERİ EDAT BAĞLAÇ ÜNLEM Tek başlarına anlamları olmayan cümle içinde sözcükler arasında anlam ilgisi kuran sözcüklere denir. EDATLAR “yalnız,
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
HATIRLAYALIM.
Sunum transkripti:

9. Sınıf Dil ve Anlatım 31-04 NİSAN

BAĞLAÇLAR Bağlama Grubu (Bağlaçlar): Cümleleri veya aynı görev­deki sözcükleri birbirine bağlayarak aralarında anlam ilgisi kuran sözcüklere denir.

ÖRNEKLER Ogün okula gelemedim çünkü çok hastaydım. (sebep) Bu maçı kazanacağız hatta şampiyon olacağız. (Pekiştirme) Mademki söz verdin, sözünü tutacaksın. Bu mağazada elbiseler çok güzel üstelik çok ucuz. Sanki dağları sen yarattın. Çok geç kaldılar; yoksa kaza yaptılar. .

UYARI Ders çalışmıyor; üstelik yaramazlık yapıyor. Uyarı: Biri bağlaç diğeri edat olan iki çeşit “ile” vardır. Bir cümlede “ile”nin yerine “ve”yi getirebiliyorsak bağlaç, getiremiyorsak edattır. Bazen yandık bazen menekşelerle söyleştik. (Edat) Kazaklarla ceketi unutma! (Bağlaç) 

ÖNEMLİ Uyarı: “Ancak” ,“Yalnız”: Ama, fakat anlamında kullanılıyorsa bağlaç, Bir tek,sadece anlamında kullanılıyorsa edat, Önündeki ismi niteliyorsa sıfat, Fiili niteliyorsa zarftır. Geziye yalnız bizim sınıf katıldı. (edat) Bu adam evde yalnız yaşıyor. (zarf) Yalnız insanlar hayata karamsar bakarlar. (sıfat) Onunla konuşurum yalnız fikrim yine de değişmez. (bağ)

. Edat Grubu (İlgeçler Tek başına bir anlam taşımayan, ancak kendinden önceki sözcükle birlikte kullanıldığında belirli bir anlamı olan sözcüklerdir. Edatlar çekim eki alırsa adlaşırlar. En çok kullanılan edatlar şunlardır: Galatasaray bu maçı alacak gibi (tahmin) Sen de onun gibi düşünüyorsun (karşılaştırma) Yağmur yağdığı için pikniğe gidemedik. (n.s) İşe girmek için ehliyet almış (a.s)

ÖRNEKLER Köye dolmuşla gidebilirsin. (araç) Adana, cennet kadar güzel bir yerdir. (benzerlik) Denize karşı bir ev yaptırmış. (yön) Bilim adamlarına göre dünya yok oluyor. (görüş) Akşama geri vermek üzere bu kitabı alabilirsin. (koşul) Akşama doğru misafir gelecek. (zaman) Sabahtan beri dışarıyı izliyor. (zaman)

 Ünlem Grubu (Ünlemler  Aniden ortay çıkan duyguların etkisiyle ağızdan bir çırpıda çıkan, bu duyguları daha etkili anlatmaya yarayan kelimelerdir veya sözlerdir. Bu kelimele­rin yanında dilek, emir, tehdit gibi anlamlar taşıyan kelimeler, cümleler ve yansımalar da ünlem değeri kazanabilir. Bu bakımdan ünlemler ikiye ayrılabilir:

ÜNLEM ÇEŞİTLERİ 1. Asıl Ünlemler Asıl görevi ünlem olan kelimelerdir. Başka görevlerde kullanı­lamazlar. Seslenme veya duygu anlatırlar. Ey Türk Gençliği! Hey! Biraz bakar mısın? Ee, yeter artık! Aa! Bu da ne? Ah, ne yaptım! 2. Ünlem Değeri Kazanmış Kelime ve Sözler Anlamlı kelimelerin bazılarına vurgu ve tonlama yoluyla ün­lem değeri kazandırılabilir. Bunlar da duygu ya da seslenme anlatır.

ÖRNEKLER Komşular! Babacığım! Ne olur yardım et! Unvan Grubu: Bir şahıs ismiyle, bir unvan veya akrabalık isminden meydana gelen kelime gruplarıdır. Bayındır Han, Osman Gazi, Mehlika Sultan, Hasan Paşa, Ali Bey, Ahmet amca, Şinasi Efendi, Kemal Ağa, Nigâr Hanım…