T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ ZİYA EREN EĞİTİM FAKÜLTESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Advertisements

Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
ZAMİRLER.
CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
DİLEK KİPLERİ.
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR.
EDATLAR.
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
ZAMİRLER.
CÜMLE ANLAMI HAZIRLAYAN:BUKET MAMAHAR AÇIKGÖZ
(BELİRTEÇ) ZARF.
CÜMLE TÜRLERİ.
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
CÜMLE TÜRLERİ.
CÜMLEDE ANLAM. CÜMLEDE ANLAM CÜMLEDE ANLAM Cümle: Sözcüklerin yan yana gelerek bir duyguyu, bir düşünceyi, bir isteği, bir işi, kısacası bir yargıyı.
ANLAM ÖZELLİKLERİNE GÖRE CÜMLELER
TÜRKÇE / CÜMLE TÜRLERİ CÜMLE TÜRLERİ.
ZAMİRLER.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2 AYŞE DARICI
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
ADI:TUĞBA NUR SOYADI:KÖKTEN SINIF:6/B NUMARA:1101
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
6. EYLEM KİPİNDE ANLAM KAYMASI.
T.C. Erciyes Üniversitesi Ziya Eren Eğitim Fakültesi
CÜMLEDE ANLAM Cümle anlamı, verilen bir cümlenin anlamını bulup ifade edebilmekle ilgilidir. Yani bir cümleyi aynı anlama gelecek şekilde biraz daha farklı.
Cümle Bilgisi
Cümle Bilgisi Hazırlayan Şerife TUNCA
CÜMLEDE ANLAM.
CÜMLEDE ANLAM.
1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi vardır?
1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, söylenenin duygusu söz konusudur?
ANLAMLARINA GÖRE CÜMLELER
YAPI BİLGİSİ.
Yazım kuralları konusunun önemli bölümlerinden birisi de –de ve –ki eklerinin yazımıdır. Bu belgede konu ayrıntılı olarak işlenmiştir. ADI: AYDIN SOYADI:
SORU EKİNİN YAZILIŞI ?.
CÜMLEDE ANLAM.
CÜMLEDE ANLAM.
Cümlede Anlam.
HAZIRLAYAN: KISMET YAŞAR 8-A ÖĞRETMEN : SELMA ERASLAN
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
TÜRKÇE / Cümlenin İfade Ettiği Anlam Özellikleri
YÜKLEMİN YERİNE GÖRE CÜMLELER (ÖGELERİN DİZİLİŞİNE GÖRE CÜMLELER)
Türkçe Öğretmenliği Bölümü
Cümlenin Öğeleri Yüklem Özne Tümleç.
CÜMLEDE ANLAM.
Soru 1. İnsan bir kışını burada geçirse ( ) yalnız müzik dinlese ( ) yalnız bu yankılı havayı koklasa ( ) Yukarıdaki cümlede parantezle gösterilen yerlere.
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
1.soru ………………….. önemini öğrenmeden , ……………….önemini anlayamazsın Cümlesindeki boş bırakılan yerlere aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi getirilebilir.
BİLGİSAYAR 1 AD: MÜRŞİDE SOYAD: EREN BÖLÜM: TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö)
CÜMLEDE ANLAM.
CÜMLEDE ANLAM Ahmet Eren Köksal.
HAZIRLAYAN: hüseyin çaglar Erciyes Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği
CÜMLE TÜRLERİ.
ANLATIMDA ANLATICININ TAVRI. Anlatımda Anlatıcının Tavrı : Bir olay, bir durum kar ş ısında ki ş inin takındı ğ ı davranı ş a tavır denir. Anlatıcı, konuyu.
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
ZARFLAR.
CÜMLEDE ANLAM.
İbrahim hakkı i.ö.o. Hazırlayan:abdulkadir otlaca.
İFADE ETTİKLERİ ANLAMLARA GÖRE CÜMLELER
ZAMİR (ADIL).
TÜRKÇE ANLATI SLAYTI EV İ N KAYAHAN. CÜMLE, BIR DÜŞÜNCEYI, BIR DILE Ğ I, BIR HABERI YA DA DUYGUYU TAM OLARAK ANLATAN, BIR VEYA BIRDEN ÇOK SÖZCÜKTEN.
EK FİİL / EK EYLEM /.
HABER CÜMLESİDİLEK -İSTEK CÜMLESİ Cümlede anlatılan işin olup olmadığını veya sözü edilenin var olup olmadığını bildirir. Bir isteği,dileği,emri,şartı,tasarıyı.
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
ALICAN OZTURK Konu: İsim(Ad).
Cümlenin Ögeleri İsim:EyüpCan Soy İsim :Aydemir Sınıf : 8-D No : 352.
HAZIRLAYAN: Kübra ASLAN Erciyes Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği
Sebep-Sonuç (Neden-Sonuç) Cümleleri
Sunum transkripti:

T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ ZİYA EREN EĞİTİM FAKÜLTESİ Hilal YAŞAR 1090310415 Türkçe Öğretmenliği / 2 Konu:Cümlede Anlam

CÜMLEDE ANLAM 2-Anlatıma Dayalı Cümleler 1-Anlama Dayalı Cümleler

Anlama Dayalı Cümleler

Aşamalı Durum Bildiren Cümleler Bir olayın, durumun olumlu ya da olumsuz yönlerinin giderek değiştiğini gösterir. Yıldan yıla kötüleşiyor işler. Kadın giderek fenalaşıyor. Havalar gittikçe soğuyor.

Neden-Sonuç Cümlesi Bir eylemin hangi gerekçeyle ya da neden dolayı yapıldığını bildirir. Sınavda zorlandığı için soruları yapamamış. Bakımsızlıktan ev harabeye dönmüş. Hediye almadım diye bana darılmış.

Amaç-Sonuç Cümlesi Öznenin işi, hareketi gerçekleştirme amacının ve sonucunun cümle içinde verilmesidir. Borçlarından kurtulmak için evini satmış. Ailesini göremeyince Almanya’ ya gitmiş. Başbakan ticari anlaşmalar yapmak için yurtdışına çıktı.

Emir (Buyruk) Cümlesi Emir kipiyle kurulan ya da gelecek zaman kipinin emir anlamıyla kullanıldığı cümlelerdir. Sandalyeyi çek, sessizce otur. Şuraya da bir halı ser, ortalığı topla. Gürültü etmeden ders çalışın.

Karşılaştırma Cümlesi İki kavram arasında farklılıkları ve benzerlikleri ortaya koyar. Sinema da tiyatro gibi görsel bir sanattır. Bu yılki ürün geçen yıla nazaran daha bereketliydi. Ressam bu yapıtında diğerlerine göre daha canlı renkler tercih etmiş.

Tanım Cümlesi Herhangi bir şeyin ne olduğunu anlatan, “Bu nedir?” sorusuna cevap verebilen cümlelerdir. Sözcük, cümlenin anlamlı en küçük parçasıdır. Sıfat, isimden önce gelerek onu niteler ya da belirtir. Zamir, ismin yerini tutan ya da ismin yerine kullanılan sözcük.

Ön Yargı (Peşin Hüküm) Cümlesi Bir olay ya da kişiyle ilgili, değişik sebeplerden dolayı önceden edindiğimiz yargılar. Bu takım bu sene kesin şampiyon olur. O roman Peyami Safa’ nınsa kesin güzeldir. Piyasada yeni bir gazetenin okuyucu bulacağını sanmıyorum.

Varsayım Cümlesi Bir durumun sonucu bilinmeden kişiden kişiye göre değişen bir sonuca bağlayan cümlelerdir. Diyelim ki günlerden Cumartesi. Tutalım ki iki elim kanda imiş hani kerem? Böyle olduğunu kabul edelim, peki sonra?

Olasılık Cümlesi Belki, e-bilmek, zannederim, sanıyorum gibi kelimelerle kurulur.Bu cümlelerde kesinlik yoktur. Akşama size gelebilirim. Sanıyorum o kitap Necip Fazıl’ ındı. Belki yarın, belki yarından da yakın.

Öneri Cümlesi Bir konudaki eksikliğin giderilmesi için yapılan teklife öneri denir. Yazarın dili daha sade olabilirdi. Hikaye tahlilinde yer ve zaman iyi tahlil edilmeli. Çocuk gelişiminde oyuna ayrı bir önem verilmeli.

Yorum Cümlesi Özneldir.Olay veya durumu bir görüşe göre değerlendirir. Doğu Anadolu’ nun en güzel şehri Erzurum’ dur. İlkbaharın tadı bir başkadır. İnsana en itici gelen renk kırmızıdır.

Değerlendirme Cümlesi Nesnel bir yargı söz konusudur.Herhangi bir durumun iyi ya da kötü yönlerini ortaya koyar. Sanatçı kitapta yabancı kelimelere bolca yer vermiştir. Yazar, eserinde Üsküdar’ ı anlatır. Mesnevi’ nin dili Farsça’ dır.

Soru Cümlesi Gerçek Soru Cümlesi Sözde Soru Cümlesi Sizi neden mi aradım? Bu kitabı beğendiniz mi? Akşam bize gelir misiniz? Sözde Soru Cümlesi Rahat yaşamayı kim istemez? Sen çağırırsında ben gelmez miyim? Sen hiç kabalık eder misin?

Olumlu Cümle Biçimce Olumlu Anlamca Olumlu Sizi bekliyorduk. Akşama bizde geliriz. Biçimce Olumsuz Anlamca Olumlu Nasıl bilmezsin? Buna kim inanmaz?

Olumsuz Cümle Biçimce Olumsuz Anlamca Olumsuz Başarı zannedildiği gibi kolay değildir. Mutluluğunu herkesle paylaşamazsın. Biçimce Olumlu Anlamca Olumsuz Kim demiş onu sevdiğimi? Parayı ona söyle söyleyebilirsen.

Koşul Cümlesi Eylemin ya da hareketin gerçekleşmesi bir koşula bağlı olan cümlelerdir. Her güneş doğduğunda beni hatırla. Baban gelirse, alışverişe gideriz. Müzik dinleyebilirsin ama sesini fazla açma.

Anlatıma Dayalı Cümleler

Öznel Anlatımlı Cümleler Söyleyenin kendi duygu ve düşüncelerini içeren cümlelerdir. İnsanı ürküten bir havası vardı. Steinbeck eşsiz hikayeler yazmıştır. En güzel hikayeler bu yıllarda yazılmıştır.

Nesnel Anlatımlı Cümleler Evrensel bir nitelik taşır “Bence, bana göre “ düşüncesi yoktur. Tören saat dokuzda başladı. Ankara Türkiye’ nin başkentidir. Geç fark ettim taşın sert olduğunu.

Doğrudan Anlatımlı Cümle Herhangi bir konuda bir kişinin görüşünün değiştir ilmeden, aynen aktarılmasıdır. Çiçero’ nun “Bir yerde yaşam varsa orada umut da vardır “ sözü çok hoşuma gider. Bu konuda atalarımız “Cesurun bakışı, korkağın kılıcından daha keskindir.” der.

Dolaylı Anlatımlı Cümle Bir kişinin söylediği sözün değişikliğe uğratılarak verilmesidir. Doktor babama ilaçlarını mutlaka içmesi gerektiğini söyledi. Onunla bir daha konuşmayacağını söyledi.

Kinayeli Anlatım Bir gerçeği ortaya çıkarmak adına sözün tam karşıtını söyleme. Okulunu ne kadar çok sevdiğin yirmi gün devamsızlık yapmandan anlaşılıyor. Eşini çok seviyorsun galiba, gözünden morluklar hiç eksik olmuyor.

Kaynakça www.turkceciler.com www.bilgicik.com www.tarlafaresi.com www.leventyagmuroglu.com