STRATEJİK YÖNETİMDE PİLOT UYGULAMALAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Stratejik Planlama.
Advertisements

STRATEJİK PLAN STRATEJİK PLANLAMA EKİBİ
STRATEJİ NEDİR ? Strateji kavramı yüzyıllar boyunca askeri bir kavram olarak kullanılmıştır. Buna göre strateji, savaş sanatı ve bir savaşta sonuca gitmek.
STRATEJİK PLANLAMA.
NİĞDE ÜNİVERSİTESİ Hedefler, Faaliyetler, Performans Kriterleri
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
Stratejik planlama sürecinde dikkat edilecek hususlar
STRATEJİK PLANLAMA TAHSİN YAZIR – KEMAL GÜRGENCİ
Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013
Yerel Yönetim Reformuna Destek Projesi 1 MAHALLİ İDARE BİRLİKLERİNDE STRATEJİK PLANLAMA.
İÇ KONTROL SİSTEMİ VE İÇ KONTROL STANDARTLARI
STRATEJİK YÖNLENDİRME
Stratejik Planlama Doç. Dr. Mehmet İ. YAĞCI Mersin Üniversitesi
Yerel Yönetimlerde Yeniden Yapılanma Perspektifi
T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
Yrd. Doç. Dr. Fevzi ENGİN A.İ.B.Ü.İ.İ.B.F
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
SUNUŞ KAPSAMI KAMU YÖNETİMİ ANLAYIŞINDAKİ DEĞİŞİM KAMU MALİ YÖNETİMİ GELİŞMELERİ STRATEJİK YÖNETİM ANLAYIŞI DIŞ DENETİMİN ROLÜ.
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
STRATEJİ Strateji, örgütlere geleceği tahmin etme, çalışmalara belirli yön verme ve kendini bir bütün olarak görebilme olanağı veren araçtır. Örgütler;
Stratejik Planlama Pilot Kuruluş Uygulamaları: Genel Bakış Nahit BİNGÖL DPT Müsteşarlığı 12 Ocak 2005.
“İYİ YÖNETİŞİM SİSTEMİ” GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI ÖRNEĞİ
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ ORTA ÖĞRETİM PROJESİ.
OKUL/KURUMDA STRATEJİK PLANLAMA
5018 Kapsamında Stratejik Planlama
STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI
STRATEJİK PLANLAMA SABEK A.Ş.
İZLEMEİZLEME Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
ARTVİN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
Yrd.Doç.Dr. Arzu ÜLGEN AYDINLIK
İç Kontrol Nedir? İdarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin; - etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini,
Prof.Dr. M.Kamil Mutluer Sayıştay Başkanı 2 Kamu Harcamalarının Tarihsel Gelişimi t 1929 ÖNCESİ t DÖNEMİ t 1980 SONRASI.
PLANLAMA VE STRATEJİK PLANLAMA S.Nazik Işık Nisan 2008.
HUDUT VE SAHİLLER SAĞLIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NDE (HSSGM) STRATEJİK PLANLAMA ÇALIŞMALARI Volkan Erkan 12 Ocak 2005.
KÜTÜPHANELERDE BÜTÇE YÖNETİMİ
Stratejik Planlama. Stratejik Planlama-1 A: İşi doğru yapma B: Doğru işi yapma A: Etkinlik B: Etkililik.
ARTVİN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ STRATEJİK PLANLAMA.
Stratejik Yönetim.
İç Kontrol: İç kontrol, idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini,
STRATEJİK PLAN Burak Arıkan, Nezih Güven Bologna Rehberi
STRATEJİK PLANLAMA.
Strateji Geliştirme Başkanlığı PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIKLARI VE İZLEME SÜRECİ 25 Kasım 2014 Antalya Coşkun KARAKOÇ İl Planlama Uzmanı.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI KAMU İDARELERİ İÇİN STRATEJİK PLANLAMA KILAVUZU GELECEĞE YÖNELİM 2 1 Mehmet ÇİÇEK Millî Eğitim Uzman Yardımcısı.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Strateji Geliştirme Başkanlığı
STRATEJİK PLANLAMA.
VİZYONER LİDERLİK.
Korkut KOÇAK Millî Eğitim Uzman Yardımcısı Kamu İdareleri için Stratejik Planlama Kılavuzu (Hazırlık Çalışmaları)
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Kamu Kuruluşlarında Stratejik Yönetim
Stratejik Planlama Nedir?
Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü 2005 Performans Programı Salim DEMİRHAN Devlet Bütçe Uzmanı 12 Ocak 2004 T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol.
STRATEJİK PLANI Silivri İlçe MEM Stratejik Planı
OKUL/KURUMDA STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ “GELECEĞE YÖNELİM” MİSYON BİLDİRİSİ MANAVGAT İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Ar-Ge BİRİMİ Mart 2012.
Süreç Yönetimi.
OKUL/KURUMDA STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ “GELECEĞE YÖNELİM” VİZYON BİLDİRİSİ MANAVGAT İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Ar-Ge BİRİMİ KOORDİNATÖRÜ Mart 2012.
Seminerimizin amacı; bütün kamu kurumlarının 5018 Sayılı “Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu” na göre, Bakanlığımızca belirlenen takvime bağlı kalarak,
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin peşinde koştukları hedeflerin türlerini ve yöneticilerin bu hedeflere ulaşmak için kullandıkları rekabetçi.
YÖNETİM SÜRECİ VE ÖZELLİKLERİ
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
KAMU YÖNETİMİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ ve İÇ KONTROL EYLEM PLANININ UYGULANMASI KAMU YÖNETİMİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ ve İÇ KONTROL EYLEM PLANININ UYGULANMASI.
Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü
STRATEJİK PLAN ( ) (BİLGİLENDİRME TOPLANTISI)
YÖNETİM FONKSİYONLARI
STRATEJİK PLANLAMA VE YENİ KAMU YÖNETİM ANLAYIŞI
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
STRATEJİK PLANLAMA TAHSİN YAZIR – KEMAL GÜRGENCİ
Sunum transkripti:

STRATEJİK YÖNETİMDE PİLOT UYGULAMALAR I. KAMU KALİTE SEMİNERİ Stratejik Yönetim Uygulamaları ve Bilgi Paylaşımı

STRATEJİ STRATEJİK YÖNETİM STRATEJİK PLANLAMA Dr. Ömer KOÇAK

SUNUŞUN İÇERİĞİ NEDEN Strateji; NİÇİN Stratejik Yönetim; NASIL Stratejik Planlama ve Tecrübelerimiz;

STRATEJİ: STRATEJİK YÖNETİM: STRATEJİK PLANLAMA: Belirlenmiş hedeflere ulaşmak için izlenen yol. STRATEJİK YÖNETİM: Bir organizasyonun ne yaptığını, varlık nedenini ve gelecekte ulaşmak istediği hedefleri ortaya koyan bir yönetim tekniği. STRATEJİK PLANLAMA: Belirlenen hedeflere hangi sürelerde, hangi kaynaklarla ve nasıl erişilebileceğinin ortaya konması.

STRATEJİK YÖNETİM NEDİR ? Stratejik Yönetim, bu günü analiz edip, yarını tasarlamaya ve gerçekleştirmeye yardım eden bir bakış açısı, bir düşünme yöntemidir. Stratejik yönetim, bir organizasyonun gelecekte varmak istediği hedefleri ve bu hedefe nasıl ulaşılacağını gösteren süreci analiz eder (Barry) Stratejik yönetim bir teknikler yığını değildir. Analitik düşünme ve kaynakları eyleme dönüştürme kararlılığıdır (Drucker)

“Başkasını ve kendini bilirsen sen, yüz kere savaşsan da tehlikeye düşmezsin; Başkasını bilmeyip, kendini bilirsen bir kazanır bir kaybedersin; Ne kendini ne de başkasını bilirsen, girdiğin her savaşta tehlikedesin demektir.” Sun Tzu

GELENEKSEL ANLAYIŞ MODERN ANLAYIŞ Merkezi planlama Stratejik planlama Merkezden yönetim Yerinden yönetim Hiyerarşik yönetim Katılımcı ve paylaşımcı Kuralcı ve bürokratik Saydam ve hesap verebilir Girdi odaklı Çıktı ve sonuç odaklı Mevzuata uygunluk Performans denetimi denetimi

NEDEN STRATEJİK PLANLAMA ? Alice: “Lütfen söyler misin, hangi yoldan gitmeliyim? Kedi : “Bu büyük ölçüde nereye ulaşmak istediğine bağlı” Alice: “Nereye gideceğim çok da fark etmez” Kedi : “O zaman hangi yolu takip edeceğin de fark etmez” Alice: “... bir yere ulaştığım sürece...” diye açıklar... Kedi : “Şüphe yok ki bunu yapabilirsin... çok yürümeyi göze aldığın sürece...”

NEDEN STRATEJİK PLANLAMA ? Düzey Araç Amaç Bireysel Dönüşüm Stratejik Düşünce Birey Kurumsal Dönüşüm Stratejik Plan / Yönetim Kurum Yeni Yönetim Anlayışı/Yönetişim Toplumsal Gelişme Toplum

KURUM DÜZEYİNDE STRATEJİK PLANLAMA Kurumların mevcut durum, misyon ve temel ilkelerinden hareketle; Bir vizyon oluşturulması, Bu vizyona uygun amaç ve hedeflerin saptanması, Ölçülebilir göstergeler geliştirerek, Başarının izlenmesi ve değerlendirilmesi sürecini ifade eden katılımcı ve esnek bir planlama yaklaşımıdır.

SÜRECİN PLANLANMASI Kuruluşa yönelik: Yöneticilerin desteği var mı ??? Kuruluşun geleceği hakkında kararlar alma isteği var mı? Stratejik plan geliştirebileceğine inanç var mı?

SÜRECİN PLANLANMASI Kişilere yönelik: Planlama nasıl yönetilecek: takımda kimler olacak? Bireysel stratejik planlama!!! Çalışanlar hangi aşamada nasıl katkıda bulunacak? Sürekli geri bildirim!!! Dışarıdan destek/danışmanlık/hizmet ne ölçüde alınacak? Süreç danışmanlığı!!!

Stratejik Planlama Ekibinin Seçimi Ekip üyelerimiz; Ekibin değer ve ilkelerini benimser. Ait olduğu birimi temsil eder. Çalışmalara gönüllü olarak katılır. Çatışma durumunda uzlaşma yeteneği vardır... Oluşturduğumuz ekipte; Temel hizmet birimleri temsil edilmiştir. İç paydaşlar temsil edilmiştir. Farklı uzmanlık alanlarında bulunan kişiler dahil edilmiştir. Üst yönetim yeterince temsil edilmiştir...

Stratejik Planlama Ekibinin Seçimi

EKİP NORMLARIMIZ Toplantılar vaktinde başlar ve biter. Herkesin fikri değerlidir. Toplantıda konuşulanlar burada kalır. Toplantıların raporlanması esastır. Toplantıda telefonlar kapatılır. Toplantıda bir sonraki gündem belirlenir. Toplantılarda sigara içilmez.

SÜRECİN PLANLANMASI Çalışmaya ne kadar vakit ayrılacak? Nasıl bir uygulama modeli öngörülecek? Hangi çıktılar/sonuçlar elde edilecek?

STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ DURUM ANALİZİ PAYDAŞ ANALİZİ GZFT ANALİZİ NEREDEYİZ ?

STRATEJİK KONULAR Analiz sonuçları değerlendirilerek 13 stratejik konu belirlendi: 1 Personel 2 Denetim 3 Yetki Devri 4 Otomasyon 5 Motorbot Hizmetleri 6 Mevzuat ve İşlemlerin Kolaylaştırılması 7 Tedavi Hizmetleri 8 Maliye Kontrollü Bütçe 9 Ödeme Sistemlerinin Gözden Geçirilmesi 10 Ulaştırma ve Turizm Sektöründeki Gelişmeler ile Seyahat Sağlığı Hizmetleri 11 İletişim ve Tanıtım 12 Denizcilik Sektöründeki Uluslararası Rekabetin İncelenmesi 13 Teknik İmkansızlıklar

STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ Arzu edilen gelecek VİZYON NEREYE ULAŞMAK İSTİYORUZ ? Orta vadede ulaşılacak amaçlar Spesifik, somut ve ölçülebilir hedefler STRATEJİK AMAÇLAR VE HEDEFLER

VİZYON (Öz bakış, Öz görüş) Uzun vadede ulaşılmak istenen yeri ve ilerlenecek yönü gösterir. Kuruluşa ilişkin düşlenen bir geleceği tasarlayabilmedir. Gerçekleri kurgulayarak gelecek yaratabilmek ve riske girebilmektir. Vizyon, Bilimsel Bir Hayaldir.

Aşağıdaki sorular cevaplanarak bir vizyon oluşturuldu. Ufuktaki amacımız nedir? Gelecekte ülkemiz ne durumda olacak ve bizim yerimiz ne olmalı? Gelecekte dünya ne durumda olacak, biz bu dünyanın neresinde yer alacağız? Önümüzdeki on yıllarda nerede olmalıyız?

VİZYONUMUZ “Uluslararası temasın olduğu yerlerde, esnek yapılanma ve kalite anlayışına sahip, uluslararası normlarda, etkin sağlık denetimi yapan, sağlık hizmeti veren ve norm belirleyen şeffaf, saygın bir otorite olmak”

MİSYON (ÖZGÖREV) Kuruluşun varoluş nedeni; Kuruluştan beklenen görev; Tüm çalışanlar tarafından paylaşılan ortak bir değer; Kuruluşu diğerlerinden ayırt etmeye yarayan bir kimlik kartı.

Aşağıdaki sorularının cevaplarına göre bir misyon ifadesi oluşturuldu. Niçin varız? Kim için varız? Neleri nasıl yapıyoruz? Biz olmasaydık neler eksik kalırdı? Diğerlerinden farkımız ne?

MİSYONUMUZ “Ülkemiz ve dünya sağlığının korunmasına katkıda bulunmak amacıyla, uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan yetki ve gelirleri kullanarak, Türk boğazları ile hudut ve sahillerde sağlık denetimleri yapmak, uluslararası geçerliliği olan sertifikaları düzenlemek ve uluslararası yayılma gösteren bulaşıcı ve salgın hastalıkların ülkemize girmesini ve çıkmasını önlemektir.”

STRATEJİK AMAÇ VE HEDEFLER Kuruluşun vizyonuna ulaşmak için izlemesi gereken rota. AMAÇ : Vizyona ulaşmada belirlenen temel adımlar. HEDEFLER : Amaca ulaşmak için yapılması gereken ölçülebilir faaliyetler.

STRATEJİK AMAÇ :1 “Uluslararası temasın olduğu yerlerde sağlık denetimlerinin, standartlara uygun, etkin ve eksiksiz olarak yerine getirilmesi.”

HEDEF 2.1 : “2009 yılı sonuna kadar seyahat sağlığı hizmeti alanların sayısı üç katına çıkarılacaktır.”

STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ Ölçme yöntemlerinin belirlenmesi Performans göstergeleri PERFORMANS ÖLÇÜMÜ BAŞARIMIZI NASIL TAKİP EDER VE DEĞERLENDİRİRİZ? Raporlama Karşılaştırma Geri besleme İZLEME VE DEĞERLENDİRME

PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME “Stratejik planla uyumlu bütçelerin oluşturulmasını ve kaynakların bu plandaki hedefler doğrultusunda kullanılmasını sağlayan, performans göstergeleri ile uygulama sonuçlarını takip ve kontrol eden bir bütçeleme tekniğidir.”

FAALİYET ANALİZİ BİRİM MALİYETLER PERFORMANS HEDEFLERİ

RİSKLER Samimiyet Üst yönetimin tutumu ve kararlılığı Süreç zaman alıcı Kurum çalışanlarının sahiplenmesi ve motivasyonu Katılımcılık Süreklilik ve sürdürülebilirlik Bireysel ve Kurumsal kültür değişimi (reform talebi) “Ters gidebilecek her şey ters gider.” (Murphy Yasası)

Eğer problem başlangıçta saçma görünmüyorsa onun için umut yoktur! (Einstein)

YABANCI ÜLKE ÖRNEKLERİ

İNGİLTERE 2- Hizmetleri, yurttaşın beklentilerine uyumlu olarak “İDARENİN MODERNİZASYONU” – “BEYAZ KİTAP” Beyaz kitap 5 ana ilke tanımlıyor: 1- Politika oluşturmayı günlük krizlere yönelik olmaktan çıkarıp uzun süreli sorunlara ve toplum için somut sonuçlar üretecek bir anlayışa odaklamak. 2- Hizmetleri, yurttaşın beklentilerine uyumlu olarak sunmak. 3- Verimli, etkin ve yüksek kaliteli hizmet sunmak. 4- Yeni teknolojiyi kullanmak. 5- Kamu hizmetini değerlendirmek ve yüceltmek.

PORTEKİZ “BÜROKRASİYİ AZALTMA GÜNÜ” Her yıl Ekim ayının son Perşembe günü çeşitli etkinliklerle "Bürokrasiyi Azaltma Günü” nü kutluyor. O gün Başbakan, hükümetin bürokrasiyi azaltmak ve idareyi çağdaşlaştırmak amacıyla aldığı bazı karar ve uygulamaları açıklıyor. Yine aynı gün, yıl içinde başarılı olmuş reformculara ve birimlere ödüller veriliyor.

“KAMU YÖNETİMİ REFORMU HAREKETİ" PORTEKİZ “KAMU YÖNETİMİ REFORMU HAREKETİ" Kamu yönetiminin imajını iyileştirmek ve yeniden prestij kazandırmak. Kamu çalışanlarını onurlandırmak, çalışma koşullarını düzeltmek, yetenek ve niteliklerini iyileştirmek İdareyi yurttaşa yöneltmek ve sunulan hizmet kalitesini arttırmak. Yetkileri topluma çok daha yakın olan alt kademelere kaydırmak.

AVUSTRALYA “KAMU HİZMETİ YASASI” Yetkiyi kurumların en üst yöneticilerine kaydırıyor; Yöneticileri yönetimlerinden sorumlu tutuyor; Yönetim tarzından dolayı hesap vermeye çağırıyor;

KORE "AÇIK PERSONEL SİSTEMİ" Açık Personel Sistemi rekabet ve yarışma öğesini getiriyor. Üst kademelerdeki kadrolar için (Müdür, Genel Müdür vb.) yarışmaya izin veriliyor. Devlet Başkanı'na bağlı bir komisyon oluşturuluyor.

“YÖNETİCİ YETENEĞİNİ KEŞFEDİP GELİŞTİRMEK” FİNLANDİYA “YÖNETİCİ YETENEĞİNİ KEŞFEDİP GELİŞTİRMEK” Kuruluşlar üst kadrolarının geleceğini güvenilir ve yetenekli ellere teslim edip garanti altına almak için kendi bünyelerindeki potansiyeli araştırmaya öncelik vermelidirler. Kuruluşun en üst noktasındaki kişi "potansiyel" kavramını sahiplenerek saydam bir yöntem izlemelidir.

SON SÖZ “Efendiler, Uygarlık yolunda başarı yenileşmeye bağlıdır. Toplumsal yaşamda, iktisatta, bilimde ve fende başarılı olmak için tek gelişme ve ilerleme yolu budur. Milletimiz mazisinden değil artık istikbalinden mesuldür” Mustafa Kemal Atatürk

Teşekkürler...