Lınux Command arch:Makine mimarisi hakkinda bilgi verir. “uname -m” komutu ile ayni isleve sahiptir. cat [dosya]:Dosyalari ardarda siralayarak standart.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kabuk ve Kısayollar-I.
Advertisements

HTML.
LİNUX DİZİN YAPISI Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
Text Editörü BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI BÖLÜMÜ
Dosya ve Klasör İşlemleri
Arama işlemleri ve Dosya İzinleri
KLAVYE KULLANIMI.
ENF 101 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI
İNTERNET VE İLETİŞİM.
4. UNIX ve Linux’e Giriş.
Dosya Sistemi.
BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ.
MS-DOS DESEM 2008 EMRE UNSAL – ÖZLEM AKTAŞ. İ ŞLET İ M S İ STEM İ Kavramı İ şletim sistemini, bir bilgisayar sisteminde kullanıcı ile iletişim kurarak,
WEB SAYFALARININ SUNUCUYA YERLEŞTİRİLMESİ Okutman İlyas KOÇ.
LİNUX’TA KULLANICI VE DOSYA-DİZİN İŞLEMLERİ
KLAVYE EĞİTİMİ.
Text Editörü Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
ARAMA MOTORU KULLANIMI
Kabuk ve Kısayollar BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI BÖLÜMÜ
BAĞLANTI (KÖPRÜ) OLUŞTURMA
Bilgisayar Programlama
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
Paralel Programlamaya Giriş
Dosya İşlemleri BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI BÖLÜMÜ
LİNUX DİZİN YAPISI BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI BÖLÜMÜ
İÇİNDEKİLER-1 Başlangıç Bilgisayarı düzgün Şekilde Çalıştırma
Linux Dosyaları, Dizinleri, Komutları
1 İNTERNET PROGRAMLAMA - 1 Bağlantılar Öğr.Gör. Serkan KORKMAZ Harran Üniversitesi Birecik Meslek Yüksekokulu.
PBS Betiği Hazırlama ve
Linux Bazı Komutlar ve Scripting
Editörler Asli Ergün.
Dosya İzinleri Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ VE PROGRAMLAMA BÖLÜMÜ BİLG 223 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ DERSİ.
Dosya İşlemleri Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ VE PROGRAMLAMA BÖLÜMÜ BİLG 223 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ DERSİ.
İNTERNET VE İLETİŞİM.
Dosya İşlemleri Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ VE PROGRAMLAMA BÖLÜMÜ BİLG 223 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ DERSİ.
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
Kabuk işlemleri.
Paralel Programlamaya Giriş
TEMEL LİNUX KOMUTLARI.
LİNUX KOMUTLARI.
KABUK İŞLEMLERİ.
Web Tarayıcıları ve Arama Motorları
ZAMANLANMIŞ GÖREVLER. Linux sistemde bazı işlerin istediğiniz zamanlarda ya da zaman aralıklarında otomatik olarak yapılmasını sağlayabilirsiniz. Yani.
BMS-301 Kabuk Programlama Güz 2015 (2. Sunu) (Yrd. Doç. Dr. Deniz Dal)
Linux İşletim Sistemi Metin Editörleri
BMS-301 Kabuk Programlama Güz 2015 (5. Sunu) (Yrd. Doç. Dr. Deniz Dal)
Yardım Komutları Linux’ta komutlar hakkında yardım almak için aşağıdaki komutlar kullanılır : - man - info - whatis - apropos.
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
GGJ 2016 Oyun Yükleme GGJ Takımı. Bir GGJ kullanıcısı olmalısınız. Bir oyunu sisteme yüklemek için: 1. Bir GGJ hesabınız olmalı. 2. Bir jam merkezini.
Görsellerde bilgi güvenliği kapsamında öğrenci bilgileri silinmiştir.
BM-308 Paralel Programlamaya Giriş Bahar 2016 (1. Sunu) (Yrd. Doç. Dr. Deniz Dal)
 Linux’te temel dosya sistemi güvenliği kullanıcıların dosya ve dizinler üzerindeki erişim izinlerinin belirlenmesiyle sağlanır. Bir dosya veya dizinlere.
ÖTÖ 451 Okul Yönetiminde Bilgisayar Uygulamaları R. Orçun Madran.
Kim Korkar Linux’tan.
Programlama Laboratuarı-I DERS - 3 Program Geliştirme Derleyici ve DevC++ Derleyicisi.
FTP Nedir ? Deniz Kaya FTP NEDİR ? Ftp (File Transfer Protocol), dosya gönderme protokolü manası gelir. Bir bilgisayardan bir başka bilgisayar.
İNTERNET ADRESLERİ.
Linux Komutları.
Web Tarayıcıları ve Arama Motorları
Paralel Programlamaya Giriş
EBSCOhost ile E-Kitap Okuma
PROGRAMLAMA TEMELLERİ
İNTERNET ADRESLERİ.
BİLGİ ve İletİŞİM TeknolojİSİ
İNTERNET ADRESLERİ.
Web Tarayıcıları ve Arama Motorları
Bilgisayar Programlamasına ve Veri Analizine Giriş
Bilgisayar Programlamasına ve Veri Analizine Giriş - VII
Dosya/Dizin İzinleri - Dosya sahibinin izinleri (Dosyanın sahibi : u)
Sunum transkripti:

Lınux Command arch:Makine mimarisi hakkinda bilgi verir. “uname -m” komutu ile ayni isleve sahiptir. cat [dosya]:Dosyalari ardarda siralayarak standart cikisa yazar.Örnegin bir dosyanin icerigini ekrana yazdirabileceginiz gibi, bunun yaninda ayri bir dosyaya ya da yaziciya cikti olarak gönderebilirsiniz. diff [dosya_1] [dosya_2]:“dosya_1” ve “dosya_2” yi satir satir karsilastirip farkli satirlari belirler. gzexe [-d] exe_dosya:Calistirilabilir dosyalarin sikistirilamasi ya da sikistirilmis calistirilabilir dosyalarin acilmasini saglayan bir komuttur Logname:. Sisteme giris yaptiginiz kullanici adini verir rev [dosya]:dosya” daki her satiri tarar ve her satirdaki karakterleri tersten siralayarak standar ciktiya yazar. wget URL:Internetten dosya indirmek icin kullanilir. HTTP, HTTPS ve FTP protokollerini destkler. Örnegin bir sitenin tümünü indirmek istiyorsaniz “wget -m site_adresi” komutu isleminizi gerceklestirecektir.,

gcc ile kodumuzu derleyebiliriz. gcc’nin açılımı “gnu c compiler” olmakla linux dağıtımlarında kullanılan standart C derleyicisidir. gcc kullanarak kodumuzu derlemek için yine konsol üzerinde $ gcc ornek.c yazmamız yeterli olacaktır. Bu işlem sonunda kodumuz derlenir ve eğer varsa kod üzerindeki hatalar konsola yazılır. Eğer ki sorunsuz bir derleme yaptıysanız kodunuzun bulunduğu dizinde “a.out” adında bir dosya oluştuğunu görmelisiniz. Bu c kodunuzun derlenmiş, çalıştırılabilir(binary) halidir. Derlenmiş C kodumuzu çalıştırmak için ise konsola $./a.out yazmamız yeterli olacaktır. Böylece C kodumuzun çıktısını konsol üzerinde görebiliriz. Linux uygulamaları kararlılık konusunda oldukça başarılı olsa da, her program gibi bazen kilitlenebiliyorlar. Böyle bir durumda kill [uygulama numarası] ile uygulamayı sonlanmaya zorlayabilirsiniz. Uygulama numarasını ise ps komutu yardımıyla bulabilirsiniz

Rm:dosya/dizin silme komutudur.rm dosya-ismi şeklinde kullanılır rm file.jpg cp: dosya/dizin kopyalama komutudur. cp asıl-dosya hedef-dosya şeklinde kullanılır. Hedef mevcut değilse yaratılır, mevcutsa üzerine yazılır linux.txt linux.txt linux.txt.ydk linux.txt linux.txt.ydk man:Komutların kullanım ve özellik detaylarını içeren kılavuzlara erişimi ve kılavuzlar arasında anahtar kelime ile arama yapılmasını sağlar. man komut şeklinde kullanılır. man -k anahtar-kelime ile kılavuzlarda arama yapılır

ls:Bulunduğunuz dizindeki dosyaları ve alt-dizinleri listeler. ls file1.txt file.jpg file.mp3 Cd:Dizin değiştirme komutu. rm dosya... Verilen dosya ları siler. Sileceğiniz dosyanın sahibi olmanız gerekir apropos: Belli bir kelimeyi man sayfalarinda ara cc: C derleyicisi (C-compiler) g++: C++ derleyicisi (C++ compiler halt: Sistemi durdur pwd:Çalıştığınız dizinin tam yolunu verir. sort [dosya]:“dosya” daki satirlari alfabetik siraya dizerek standart ciktiya yazar.