Kabuk ve Kısayollar BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI BÖLÜMÜ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kabuk ve Kısayollar-I.
Advertisements

Kullanıcı ve Grup Yönetimi
LİNUX DİZİN YAPISI Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
Text Editörü BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI BÖLÜMÜ
Arama işlemleri ve Dosya İzinleri
BİLGİ ve İletİŞİM TeknolojİSİ
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri
Windows işletim sistemi ve sürümlerinin incelenmesi
Atama ve Girdi/Çıktı Komutları
MS-DOS DESEM 2008 EMRE UNSAL – ÖZLEM AKTAŞ. İ ŞLET İ M S İ STEM İ Kavramı İ şletim sistemini, bir bilgisayar sisteminde kullanıcı ile iletişim kurarak,
Grup ilkesinin yerel düzenleyicisi Microsoft Windows XP' de, kullanıcı ve bilgisayar grupları için kullanıcı ve bilgisayar yapılandırmaları tanımlamak.
Çerez(Cookie) Kullanımı Oturum Yönetimi
Komutların Birlikte Kullanılması
Kullanıcı ve Grup İşlemleri
Text Editörü Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
PHP-Dosya ve Dizinler Internet Tabanlı Programlama Dr. Erman Yukselturk.
İşletim Sistemleri Hazırlayan Hakan YİĞİT.
İnternet Programcılığı II
Lınux Command arch:Makine mimarisi hakkinda bilgi verir. “uname -m” komutu ile ayni isleve sahiptir. cat [dosya]:Dosyalari ardarda siralayarak standart.
Kabuk Programlama Kerem ERZURUMLU
İşletim Sistemleri Tanım: Kullanıcı ile bilgisayar donanımı arasında bağlantıyı sağlayan özel bir yazılımdır.
C++ Temelleri C++ genel amaçlı, nesne tabanlı, yüksek seviye programlama dilidir.
PROGRAMLAMA DİLLERİNE GİRİŞ Ders 8: Windows Formları
Dosya İşlemleri BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI BÖLÜMÜ
LİNUX DİZİN YAPISI BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI BÖLÜMÜ
Windows için mysql kurulumu sitesinden mysql veritabanının ilgili sürümü indirilir. Biz.
Dosya, Klasör ve Sürücüler
AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
Dosya Adları ve Uzantıları
Komutların Birlikte Kullanılması BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI BÖLÜMÜ AÇIK KAYNAK İŞLETİM SİSTEMİ DERSİ.
Kabuk Programlama Kerem ERZURUMLU
Kullanıcı Hesapları Aslı Ergün.
İŞLETİM SİSTEMİ.
BİLG 223 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ I
BİLG 223 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ 1
Kullanıcı ve Grup İşlemleri Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ VE PROGRAMLAMA BÖLÜMÜ BİLG 223 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ DERSİ.
Dosya İzinleri Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ VE PROGRAMLAMA BÖLÜMÜ BİLG 223 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ DERSİ.
Dosya İşlemleri Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ VE PROGRAMLAMA BÖLÜMÜ BİLG 223 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ DERSİ.
Dosya İşlemleri Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ VE PROGRAMLAMA BÖLÜMÜ BİLG 223 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ DERSİ.
Kabuk işlemleri.
Paralel Programlamaya Giriş
İKMAP İnternet 1 Ders Notu
Kabuk Programlama Shell Scripting(bash)
TEMEL LİNUX KOMUTLARI.
Ağa bağlı olan bir bilgisayarda, kullanıcının dosyaları ve dizinleri ağa bağlı olan başka bir kullanıcı tarafından kullanılabilir. Kullanıcı dosyalarını.
KABUK İŞLEMLERİ.
Kullanıcı Seçeneklerini Güncelleme Kullanıcı güncelleme işlemi konsol ve grafik ortamdan yapılabilir. Komut Satırı ile Kullanıcı Seçeneklerini Güncelleme.
Dosya, Klasör ve Sürücüler
BMS-301 Kabuk Programlama Güz 2015 (2. Sunu) (Yrd. Doç. Dr. Deniz Dal)
BMS-301 Kabuk Programlama Güz 2015 (6. Sunu) (Yrd. Doç. Dr. Deniz Dal)
Bölüm 3 Atama ve Girdi/Çıktı Komutları Bölüm 3 Atama ve Girdi/Çıktı Komutları Atama Komutu Operatörler İsim Sabitleri Veri Tipi Dönüşümü Çıktı Fonksiyonu.
LOGO Bu kavram bilgisayar mimarileri ile doğrudan ilgili olan bir kavramdır. Ön yükleyici denen yazılım özel olarak ayrılmış olan belirli bir miktar bellekte.
BMS-301 Kabuk Programlama Güz 2015 (5. Sunu) (Yrd. Doç. Dr. Deniz Dal)
Yardım Komutları Linux’ta komutlar hakkında yardım almak için aşağıdaki komutlar kullanılır : - man - info - whatis - apropos.
BM-308 Paralel Programlamaya Giriş Bahar 2016 (1. Sunu) (Yrd. Doç. Dr. Deniz Dal)
 Linux’te temel dosya sistemi güvenliği kullanıcıların dosya ve dizinler üzerindeki erişim izinlerinin belirlenmesiyle sağlanır. Bir dosya veya dizinlere.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ
SUNUCU İŞLETİM SİSTEMLERİ
Linux Komutları.
Paralel Programlamaya Giriş
C Programlama Dili Bilgisayar Mühendisliği.
Dosya, Klasör ve Sürücüler
İşletim Sistemleri Hazırlayan Hakan YİĞİT.
BİLGİ ve İletİŞİM TeknolojİSİ
Bilgisayar Programlamasına ve Veri Analizine Giriş
ARDUİNO Arduino Eğitimleri Bölüm 3 Programlama Dili Temelleri
Bilgisayar Programlamasına ve Veri Analizine Giriş - VII
Bilgisayar Bilimi Problem Çözme Süreci-2.
Bilgisayar Programlamasına ve Veri Analizine Giriş - VII
Dosya/Dizin İzinleri - Dosya sahibinin izinleri (Dosyanın sahibi : u)
Sunum transkripti:

Kabuk ve Kısayollar BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI BÖLÜMÜ AÇIK KAYNAK İŞLETİM SİSTEMİ DERSİ Kabuk ve Kısayollar

İçerik Kabuklar Çevre değişkenleri Kısayollar

Kabuk (Shell) Nedir? Kabuk, kullanıcıların sistem ile etkileşimlerini sağlayan bir uygulama programı, bir arayüzdür. Bu program sisteme oturum açıldığında belleğe yüklenir. Sistemde geçerli olan kabukların listesi, /etc/shells dosyasında tanımlanmıştır. Linux sistemlerde en çok kullanılan kabuk BASH (Bourne Again Shell) dir. Linux sistemlerdeki kabuk çeşitliliği Unix tabanlı sistemlerdeki gelişimin bir sonucudur.

Kabuklar

Aktif Kullanılan Kabuk Hangi kabuğu kullandığınızı echo $SHELL komutunu yürüterek öğrenebilirsiniz

Kullanılan kabuğun değiştirilmesi Oturum açıldığında kullanılacak kabuğu kalıcı olarak chsh komutu ile değiştirebilirsiniz. Yapılan değişiklik /etc/passwd dosyasındaki ilgili alana yazılır ve bir sonraki oturumda etkin olur.

Kabuğun Görevleri Program Yürütme Değişken ve İsim Yerine Koyma Giriş/Çıkış Yönlendirme Çevre Yönetimi Yorumlayıcı Programlama Dili

Çevre Değişkenleri Kabuğun içinde bulunduğu ortamla ilgili bilgileri içerir. Bu değişkenlerin bazıları sonradan kullanıcılar tarafından ihtiyaçları doğrultusunda değiştirilebilir. Bir genelleme yapmak gerekirse çevre değişkenleri Sistem tanımlı özel kabuk çevre değişkenleri Yeniden tanımlanabilen sistem öntanımlı özel kabuk çevre değişkenleri Kullanıcı tanımlı kabuk değişkenleri olmak üzere üç gruba ayrılabilirler. Ortak özellikler olarak çevre değişkenleri büyük harflerle tanımlanmışlardır. Bu değişkenlerin listesi set komutu yürütülerek görülebilir.

Önemli Çevre Değişkenleri (1) HOME     : Kullanıcının ev dizininin dosya sistemindeki yerini tutan çevre değişkenidir. Kullanıcı hesabında belirlenip oluşturulan ev dizini bilgisi sabittir. Kullanıcı oturum açtığında ev dizini yolu bu değişkene otomatik olarak atanır. USER     : O anda oturum açmış kullanıcının kullanıcı adını verir PS1        :PS1:Kullanıcıdan komut beklerken gösterilecek yazı, prompt formatını tutan çevresel değişkendir. SHELL    : Linux’te kullanılan kabuklardan herhangi birisi oturum açıldığında kullanılmak üzere varsayılan oturum kabuğu (Login Shell) olarak kullanılır. Bu çevre değişkeni kabuk programının dosya sistemindeki yerini (path) tutar.

Önemli Çevre Değişkenleri (2) PATH: PATH çevre değişkeni sistem yada kullanıcı komut yürütmek istediğinde kabuğun bu programın çalıştırılabilir dosyasını nerelerde arayacağı bilgisini tutar (dizinler arasında “:” ayıracını kullanır). Saatin kaç olduğunu öğrenmek için /bin/date komutu yerine date komutunun yeterli olması bu değişken sayesindedir. PATH değişkenine bir dizin eklemek için [gulshat@localhost]#PATH=$PATH:/root/bc/ [gulshat@localhost]#export PATH [gulshat@localhost]# echo $PATH komutlari yürütülmelidir

Bazı Çevre Değişkenleri OSTYPE :Bourne Again Shell’in üzerinde çalıştığı işletim sistemini tanımlayan bir karakter dizisini otomatik olarak atadığı bir çevre değişkenidir. TERM : Geçerli olarak kullanılan terminal ismini tutan çevresel değişkendir. MAILCHECK: Bu değişken yeni e-posta geldiğinde kullanıcının ne kadar zaman aralıklarıyla bilgilendirileceği bilgisini tutar. PWD :Şu anda içinde bulunulan dizinin dosya sistemindeki yerini tutan çevresel değişkendir. LAST COMMAND(_): Kullanıcın çalıştırdığı son komutun adını yada atanan çevre değişkeninin değerini gösterir.

Kısayollar <Ctrl><Alt><Fn> (n=1,n=2,…,n=6) X oturumdan konsola geçiş yapmak için kullanılır. Çoğu linux dağıtımı birbirinden bağımsız ve eşzamanlı çalışan 6 standart konsol açar. <Tab> Dosya adı yada komut tamamlamak için kullanılır. <Yukarı Ok>,<Aşağı Ok>,<Page Up>,<Page Down> Daha önce çalıştırılmış komutlara ulaşmak için kullanılır. Komut geçmişi için history komutu da kullanılabilir. <Shift><PageUp>,<Shift><PageDown> Konsol yada terminalde ekrandan çıkmış olan yazıları, çıktıları görmek için kullanılır.

Kısayollar(2) <Ctrl><Alt><+>, <Ctrl><Alt><-> X oturumundaki ekran çözünürlüğünü değiştirmek için kullanılır. <Ctrl><Alt><Backspace> X oturumunu sonlandırmak için kullanılır <Ctrl><Alt><Del> Sistemi yeniden başlatmak için kullanılır. shutdown –r now yada reboot komutlarıyla da aynı işi görürler. <Ctrl><C> Çalışan komutu durdurmak için kullanır. <Ctrl><D> Kullanıcıdan girdi bekleyen komutları sonlandırmak için kullanılır.

Kısayollar (3) Komut satırının başına gelir. <Ctrl><A> Komut satırının başına gelir. <Ctrl><E> Komut satırının sonuna gider. <Ctrl><U> İmlecin (cursor) bulunduğu yerden satır başına kadar siler. <Ctrl><K> İmlecin (cursor) bulunduğu yerden satır sonuna kadar siler. <Ctrl><L> Ekranı temizler (clear komutu da aynı işi yapar).

Kısayollar (4) <Ctrl><S> Konsol yada terminaldeki çıktıyı veya komut girişini durdurur. <Ctrl><Q> Konsol yada terminaldeki çıktıyı veya komut girişine devam eder. <Ctrl><Z> Çalışmakta olan komutu arka plana gönderir. <Ctrl><Insert> Kopyalanan veriyi yapıştırır.

Alias alias isim = 'komut' – alias la = 'ls -a' – Bu bilgi /etc/profile, /home/user/.bash_profile yada /home/user/.bashrc dosyasına yazılabilir. Kabuk içine gömülü alias komutu ile bir komut için takma isimler yada özelleştirilmiş komutlar oluşturulabilir. Özelleştirilen komut seçenek ve parametrelerle genişletilir, ancak orijinal komut kesinlikle yer değiştirmez. ancak komutun adı ile alias tanımlanması durumunda, gerçek komut maskelenmiş olur

Alias Öntanımlı yada sonradan tanımlanan aliaslar unalias komutu ile kaldırılabilir.

Kaynaklar Ders Notları: Mustafa Sarıöz Ders Notları: Gulshat Kulzhabayeva