Mandalanın Ölçme Değerlendirme Sürecindeki Rahatlatıcı Etkisi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

el ma 1Erdoğan ÖZTÜRK ma ma 2 Em re 3 E ren 4.
41 adımda ahşap inşaat Yapımcı : Y.Orman Müh. Abdullah Arslan Proje : Y.Mim. Çelik Erengezgin.
ALİ YALKIN İLKÖĞRETİM OKULU 2/A SINIFI ÇALIŞMA SAYFASI
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
Birlikler ve onluklar Aşağıdaki tabloyu inceleyerek, sonuçları üzerinde konuşalım.
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
Eğitim Programı Kurulum Aşamaları E. Savaş Başcı ASO 1. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ AVRUPA BİLGİSAYAR YERKİNLİĞİ SERTİFİKASI EĞİTİM PROJESİ (OBİYEP)
FAKÜLTE/BÖLÜM/ YÜKSEKOKUL ADI STRATEJİK PLANLAMA SUNUMU Not:Süreçler değişebilir…
KİŞİSEL KAMP MALZEMEN Kamp malzemelerini şu ana başlıklar altında düşünebilirsin. Uyku malzemesi Yemek malzemesi Temizlik malzemesi Zorluklara karşı hazır.
DERSİN AMACI: - Çeşitli öğretim teknolojilerinin özellikleri, öğretim süreçlerindeki yeri ve kullanımı, öğretim teknolojileri yoluyla kendi branşınızla.
ASELSAN- TOKİ YAPRACIK KONUTLARI KOORDİNASYON KURULU
BASİT MAKİNELER.
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
hotmail.com Hazırlayan : Ta r ı k BİR Kadın Nasıl Mutlu Edilir? Çok Zor Değil. BİR Erkek, BİR Kadını Mutlu Etmesi İÇİN Yalnızca Şunlar Olmak.
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
Diferansiyel Denklemler
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARI ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI Haziran 2001.
TC ÇAVDARHİSAR KAYMAKAMLIĞI İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 2011 – 2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI OKULLAR HAYAT OLSUN PROJESİ.
Yönetim Bilgi Sistemleri Şubat TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
AKILLI TAHTA Orhan YORULMAZ Semih ŞENGİDER Nazar SALPİYEV Berk HERAL
Verimli Ders Çalışma Teknikleri.
Soruya geri dön
Prof. Dr. Leyla Küçükahmet
MÜRŞİT BEKTAŞ 1-A SINIFI
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Meslektaşlarımızın Ücret Almadan Hizmete Devam Etmesi. Haksız Rekabette Sorunlar.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
ÖRNEKLEM VE ÖRNEKLEME Dr.A.Tevfik SÜNTER.
ARALARINDA ASAL SAYILAR
Gün Kitabın Adı ve Yazarı Okuduğu sayfa sayısı
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
FİİLİMSİLER (EYLEMSİLER)
GÖRSEL MATERYAL TASARIMI
Problem Çözme Ve Problem Çözme Stratejileri Ödevi Cihan GÖÇ
Matematik 2 Örüntü Alıştırmaları.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Üst Düzey Düşünme Becerilerine Odaklanma
DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ VI. LİSELERARASI MATEMATİK YARIŞMASI
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
Anadolu Öğretmen Lisesi
© Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri®, Herkes İçin Bir Anahtar Kavram: “ Yaşam Alanı”
Yard. Doç. Dr. Mustafa Akkol
Diferansiyel Denklemler
1 DEĞİŞMEYİN !!!
Üçüncü Grup Birinci Harf U sesi sunumu MÜRŞİT BEKTAŞ.
1. 2 İşletmelerin genel amaçları 3 Değer Arttırma: İş letme piyasa de ğ erini hissedarları açısından maksimum yapmalıdır 4.
1 2 3 GÜVENLİK İÇİN ÖNCELİKLE RİSKİ YOK EDİLMELİDİR. RİSKİ YOK EDEMIYORSANIZ KORUNUN KKD; SİZİ KAZALARDAN KORUMAZ, SADECE KAZANIN ŞİDDETİNİ AZALTIR.
Bankacılık sektörü 2010 yılının ilk yarısındaki gelişmeler “Temmuz 2010”
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 22 Ekim AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN May / June SURVEY CANLI HAYVAN May / June SURVEY.
1 (2009 OCAK-ARALIK) TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI. 2 VERGİ GELİRLERİ TOPLAMIDA TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI ( OCAK-ARLIK/2009 )
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
ÇOK DEĞİŞKENLİ FONKSİYONLARDA
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
ECHİNODERMATA Kambriyen – Güncel tümüyle denizel Filum
SLAYT 1BBY220 OCLC WorldCat Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/ BBY220 Bilgi Erişim İlkeleri.
ÖĞR. GRV. Ş.ENGIN ŞAHİN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ.
Trabzon Bölge 9. Sınıf Anketleri
Diferansiyel Denklemler
Recaizade Ekrem İlköğretim Okulu 3 – B Sınıfı
Sunum transkripti:

Mandalanın Ölçme Değerlendirme Sürecindeki Rahatlatıcı Etkisi Seval ORAK ESKİŞEHİR GELİŞİM KOLEJİ 4.SINIF UZMAN SINIF ÖĞRETMENİ

İÇERİK Mandala Nedir? Mandalanın İçindeki Semboller Ölçme Değerlendirme Sürecinde Mandalanın Rahatlatıcı Etkisi Projesi Uygulama Örnekleri Sonuç Kaynakça

Mandala Nedir? Bütünlüğün sembolü Daire Merkez Belirgin bir şekilde duran merkez noktası etrafına şekiller ve desenler yerleştirilmesiyle oluşan teknik.

Mandala, daire veya merkez anlamına gelir Mandala, daire veya merkez anlamına gelir. Belirgin bir şekilde duran merkez noktası etrafına şekiller ve desenler yerleştirilmiştir. Mandala, boyama yoluyla insanı sakinliğe ulaştırır, rahatlatan bir etki yapar.

Günümüzde çocuklardan birçok şey bekleyerek onları çeşitli stres faktörleriyle karşı karşıya getiriyoruz. Hafif bir klasik müzik eşliğinde boyanan “Mandala” sonunda çocukların stresleriyle kolaylıkla mücadele edebildikleri, sakinlik ve soğukkanlılık kazandıkları görülmüştür.

Mandala çalışmasından sonra çocukların, grup çalışmalarında, gruba uyum sağlamalarında ve dinleme becerilerinde olumlu etkiler görülür. Ayrıca Mandala, çocukların kendi yaratıcılıklarını keşfetmelerine yardımcı olurken, dikkat sürelerinin de uzamasını sağlar.

Mandalanın İçindeki Semboller Farklı semboller mandalanın içinde kullanılabilir: Renkler Resimler Nesneler Soyut sanat

MANDALANIN ÖLÇME DEĞERLENDİRME SÜRECİNDEKİ RAHATLATICI ETKİSİ PROJESİ Projenin Uygulanabileceği Sınıf Düzeyleri: İlkokul (1. - 4. Sınıflar) Projenin Branşı: Türkçe, Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler, Matematik Proje Hangi Alanda Yoğunlaşmaktadır? Ölçme Değerlendirme Etkinlikleri

Projenin Özeti Klasik müzik öğretmen tarafından açılır. Öğretmen boş mandalaları öğrencilere dağıtır. Öğretmen derste öğrenilen konunun en ortadaki çemberin içine yazılması gerektiğini söyler. Çemberin etrafına konunun alt başlıkları yazılır.

Öğrencilerden en dıştaki halkaya , her alt başlıkla ilgili özgün örnek yazması istenir. Türkçe dersinde bu örnekleri bir cümle içinde kullanması istenir. Öğretmen gözlemlediği eksikliklere yönelik anında dönüt verir. Yazılanlar bittikten sonra mandalayı öğrenciler özgürce boyar.

Öğretim ilkelerine göre planlanan bir dersin, sonuç bölümünde öğrenilenleri değerlendirme basamağında mandala tekniği kullanılır. Değerlendirme öğrenme eksikliklerini saptamak amacıyla yapılır. Burada not verilmez. Mevcut durumu tespit etmek ve gerekirse düzeltme için yapılır.

Projenin Amacı Öğrencilerin ölçme değerlendirme sürecinde duyduğu stresi azaltmak, Öğrencilerin odaklanma ve dikkat süresini arttırmak, Öğrencilerin, sanatsal becerilerini, yaratıcılığını geliştirmek, Öğrencilerin, bir derste öğrendiğini tekrar etmesini sağlamak,

Öğrencilerin ölçme değerlendirme sürecini özgürlük duygusu içinde, mutlu geçirmelerini sağlamak, Öğrencinin öğrendiklerini organize etmesini sağlamak, Örüntü, simetri oluşturma becerisi kazandırmak.

Projenin Nedeni Öğrencilerin ölçme değerlendirme sürecinde duyduğu stresi azaltma ihtiyacı, Ölçme değerlendirme sürecinde farklılık yaratma ihtiyacı, Mandalanın bilimsel olarak kanıtlanmış olumlu etkilerini öğretim sürecine yansıtma ihtiyacı, Estetik ihtiyaç, Yaratıcılığı geliştirme ihtiyacı, Disiplinler arası ilişki kurma ihtiyacı.

Projenin Eğitim/Öğretim Sürecindeki Farklılık Disiplinler arası ilişkinin sadece dersin giriş ve gelişme bölümünde değil sonuç bölümünde; ölçme değerlendirme basamağında da kullanılması, Mandala ile yapılan ölçme değerlendirmenin sergilenebilir nitelikte olması, Öğrencinin öğrendiğini özgürce boyama rahatlığı yaşaması.

Projenin Uygulandığı Grubun Yaşı, Büyüklüğü Genel Özellikleri Projeyi uygulandığı grup 4. Sınıf öğrencileri (toplam 35 öğrenci) . 10-11 yaş grubu (4. Sınıf) zihin gücünün gelişip yetişkinlerin olgunluk düzeyine yaklaştığı bir dönemdir. Bu dönemde mantıklı ve soyut düşünme yeteneği de hızla gelişmektedir. Gerçekçi düşünmenin başladığı bu dönemde kendini ifade gücü elde eden bireyin desteklenmesi özellikle kendini ifade edebilme becerisini geliştirici uygulamaların içinde olması önemlidir.

4. sınıf müfredatını incelediğimizde programın 3 4. sınıf müfredatını incelediğimizde programın 3. Sınıfa göre birden derinlik kazandığı, uzmanlık gerektiren bir program olduğu dikkat çekicidir. Uzmanların bu yaş grubu çocukların ön ergenlik dönemine girdiğini konuştuğu günümüzde öğrencinin hem hızlı bir zihinsel gelişim içinde olması, hem de ağır bir müfredatla karşılaşması öğrencileri baş etmesi gereken iki önemli durumla karşı karşıya bırakır. Bu yüzden bu dönemde öğrenciler, ağır müfredat konularının eğlenceli birer etkinlik içinde olduğu uygulamalarla karşılaştırılmalıdır.

PROJEDE KULLANILAN MATERYALLER/ ARAÇLAR Boş mandalalar, boya kalemleri

Projenin Eğitim/Öğretim Sürecindeki Farklılık Disiplinler arası ilişkinin sadece dersin giriş ve gelişme bölümünde değil, sonuç bölümünde,ölçme değerlendirme basamağında kullanılması, Mandala ile yapılan ölçme değerlendirmenin sergilenebilir nitelikte olması, Öğrencinin özgürce öğrendiklerini boyama rahatlığı yaşaması.

UYGULAMA AŞAMALARI

BİRİNCİ AŞAMA BOŞ MANDALANIN VERILMESİ

İKİNCİ AŞAMA Öğrencilerin derste öğrendiğini içten dışa doğru yazması. En dıştaki halkaya istediği örneği yazıp mandalayı boyaması.

UYGULAMA ÖRNEKLERİ

Projeye İlişkin Bulgular -Sonuçlar Öğrencilerin; ölçme değerlendirme sürecinde duyduğu stresle kolaylıkla mücadele edebildikleri, sakinlik ve soğukkanlılık kazandıkları, dikkat sürelerinin arttığı, sanatsal becerilerinin ve kendi yaratıcılıklarını keşfetmelerinin geliştiği.

derste öğrendiğini tekrar ettikleri için öğrendiklerinin kalıcılığının arttığı, ölçme değerlendirme sürecinin, özgürlük duygusu içinde, mutlu geçtiği, sınıflama ,sıralama, örüntü, simetri, ilişki kurma, özgün örnek oluşturma yetilerinin arttığı, grup çalışmalarında, gruba uyum sağlamalarında ve dinleme becerilerinde olumlu etkiler olduğu görülmüştür.

KAYNAKÇA www.google.com, görseller