KAYAÇLARIN MİNERALOJİK VE KİMYASAL BİLEŞİMİNE ETKİ EDEN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

DAYK KOMPLEKSİNİN ALTERASYON TİPİ , BU KAYAÇLAR İÇİN
el ma 1Erdoğan ÖZTÜRK ma ma 2 Em re 3 E ren 4.
41 adımda ahşap inşaat Yapımcı : Y.Orman Müh. Abdullah Arslan Proje : Y.Mim. Çelik Erengezgin.
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
ASELSAN- TOKİ YAPRACIK KONUTLARI KOORDİNASYON KURULU
BASİT MAKİNELER.
Diferansiyel Denklemler
Mağmatik Kayaç Dokuları
KAYAÇLAR 1. PÜSKÜRÜK (Mağmatik)
İzotoplar   İZOTOP JEOKİMYASI, “JEOKRONOLOJİK” VE “JEOKİMYASAL” OLMAK ÜZERE İKİ ANA UYGULAMA ALANINA SAHİPTİR. “JEOKRONOJİK” OLARAK KAYAÇ VE MİNERAL YAŞLARININ.
 WOLFRAMİT İÇİNDE AYRICA SN-CA-AS- Bİ-SB-MO-S-PB-ZN VE U BULUNABİLİR.  HER ELEMENTİN TENÖRÜ % 0,25 İLE 2 ARASINDA DEĞİŞEBİLİR.  EN DÜŞÜK İŞLETME.
MAĞMATİK KAYAÇ YAPILARI
YERKÜRE Kabuk Manto Üst Alt Çekirdek  İç Dış.
foid-monzodiyorit / foid-monzogabro (esseksit)
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Akışkanlar ve Reaksiyonlar
Prof. Dr. Leyla Küçükahmet
LEVHA TEKTONİĞİ VE MAGMATİZMA
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
MAGMATİK KAYAÇLARIN SINIFLANDIRILMALARI
Kayaç Oluşturan Bileşenler
ARALARINDA ASAL SAYILAR
Gün Kitabın Adı ve Yazarı Okuduğu sayfa sayısı
FİİLİMSİLER (EYLEMSİLER)
Matematik 2 Örüntü Alıştırmaları.
Sedimanter Kayaçlar Yerkabuğunu oluşturan kayaçların ayrışmasıyla üretilen yada volkanlardan fırlatılan tanelerin (kayaç parçaları ve mineraller), canlı.
Tam sayılarda bölme ve çarpma işlemi
DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ VI. LİSELERARASI MATEMATİK YARIŞMASI
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
METAMORFİK KAYAÇLAR I. METAMORFİZMA I.1. GENEL TANIM
Source:
TOPRAK BİLGİSİ Toprak Ana Maddesi
Diferansiyel Denklemler
1. 2 İşletmelerin genel amaçları 3 Değer Arttırma: İş letme piyasa de ğ erini hissedarları açısından maksimum yapmalıdır 4.
Bankacılık sektörü 2010 yılının ilk yarısındaki gelişmeler “Temmuz 2010”
1 (2009 OCAK-ARALIK) TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI. 2 VERGİ GELİRLERİ TOPLAMIDA TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI ( OCAK-ARLIK/2009 )
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
ECHİNODERMATA Kambriyen – Güncel tümüyle denizel Filum
ÖĞR. GRV. Ş.ENGIN ŞAHİN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ.
Diferansiyel Denklemler
PROFİLLİT.
KAYAÇLAR.
Jeomorfoloji I Ders III , Yeryüzünün Yapıtaşları: Kayalar
Sedimantolojik olarak; tane boyu 4m’ un altında olan partiküllerdir.
Maden Yatakları 2 Prof.Dr. Miraç AKÇAY Ders notları ve
JEM 301 PETROGRAFİ.
Granit Granitler SiO2 içeriği bakımından ASİDİK kayalar grubuna girer (SiO2> % 66). Bu nedenle her zaman % 20’nin üstünde serbest KUVARS içerirler. Granitler.
MAGMATİK KAYALARIN DOKULARI
RİYOLİT Granitin yüzey kayaları RİYOLİT, RİYODASİT ve DASİT’tir. Bukayaların camsı eşdeğerleri ise OBSİDYEN, PITCHSTONE ve PERLİT’tir. Riyolitler Alkali.
JEM 301 PETROGRAFİ.
MAGMATİK KAYALARIN DOKULARI
DAMAR KAYAÇLARI Granit’in yarı derinlik kayaları, Mikrogranit (granit ve kuvars porfir), Mikrogranodiyorit (granodiyorit porfir), Mikrotonalit (tonalit.
METAMORFİK KAYAÇLAR DOKUSAL OLARAK
DİNAMİK METAMORFİZMA Dislokasyon, kataklastik adı da verilen dinamik metamorfizma kontakt metamorfizma gibi lokal (yersel) bir metamorfizma türüdür. Yerkabuğunda.
JEM 310 PETROLOJİ.
BÖLGESEL METAMORFİZMASI İLE OLUŞAN KAYAÇLAR
JEM 361 ÖZEL MİNERALOJİ.
MAGMATİK KAYAÇLARIN BÖLGESEL METAMORFİZMASI İLE
Metamorfizma derecesi ve Metamorfik zon
II.BÖLGESEL METAMORFİZMA
KLORİTOYİD RENK: İnce kesitte daima renklidir. x=grimsi yeşil, y=mavimsi, z= sarımsı veya renksiz şeklinde kuvvetli bir pleokroyizmaya sahiptir. ŞEKİL:
I.1. KİLLİ KAYAÇLARIN (PELİTİK) KONTAK METAMORFİZMASI İLE OLUŞAN KAYAÇLAR Bu kayaçlar değişik türde kil minerallerinin yanı sıra kuvars, feldispat, karbonat.
METAMORFİK KAYA TÜRLERİ
Sunum transkripti:

KAYAÇLARIN MİNERALOJİK VE KİMYASAL BİLEŞİMİNE ETKİ EDEN BOZUNMALAR

KAYAÇLARIN MİNERALOJİK VE KİMYASAL BİLEŞİMİNE ETKİ EDEN BOZUNMALAR Magmatik kayaçların incelenmesinde; bozunma geçirmemiş, taze kayaç örneklerinin alınması gerekir. Ancak, bazı durumlarda bu oldukça zor olmaktadır. Alterasyon süreçlerinin yoğun olarak yaşandığı bölgelerde, taze kayaç örneği bulmak mümkün olmayabilir. Bazı kayaçların kimyasal bileşimlerinde, dolayısıyla mineralojik bileşimlerinde, magmatik kökenli çözelti ve gazların ya da yüzeyden türeyen çözeltilerin etkisi ile değişiklikler olur. Bu şekilde ortaya çıkan değişikliklerin tümünü kapsayan sürece “bozunma” veya “alterasyon” denir.

Kuvars ve diğer bazı tali bileşenler her hangi bir değişim göstermez. Atmosferik koşullar altında gelişen bozunma sonucu, kayaçlarda düşük sıcaklık ve basınç altında duraylı olan sulu silikatlar, metalhidroksit ve oksitleri ve ince taneli kuvars, karbonat, ender olarak sülfat mineralleri gibi mineraller ortaya çıkar; kayaç taze görünümünü kaybeder; mat renkler kazanır. Alkali feldispatlar > serisit, kil mineralleri, karbonat ve kuvarsa dönüşür; Anortitçe zengin plajiyoklaslar > serisitleşir, kil minerallerine, karbonat ve kuvarsa; Feldispatoyidler > kil minerallerine, karbonat ve ender olarak zeolitlere; Ferromagnezyen mineraller > kil minerallerine, hidroksit, karbonat minerallerine dönüşür. Kuvars ve diğer bazı tali bileşenler her hangi bir değişim göstermez.

Derinden türeyen çözelti ve gazların etkisi ile gelişen ve “anşimetamorfizma” veya “hidrotermal alterasyon” da denilen bozunma ise, daha karmaşık bir durum gösterir. Bu tip bozunmanın en önemli türleri şunlardır; Albitleşme: Na bakımından zengin çözeltilerin, daha önce oluşmuş minerallere, özellikle K-feldispat ve plajiyoklazlara etkisi sonucu ortaya çıkan önemli ve yaygın bir bozunma türüdür. Alkali feldispatlarda görülen bir kısım pertitlerin oluşumu ve bazaltik bileşimde bir volkanik kayaç türü olan spilitlerin oluşumu bu süreç ile açıklanmaktadır.

Albitleşme

Albitleşme

Albitleşme

Albitleşme

2. Alünitleşme: Epitermal damarlar çevresinde bulunan ince taneli magmatik kayaçlarda gelişen ve K-feldispatın sülfatlı çözeltiler etkisi ile alünit mineraline dönüşümünü sağlayan bir süreçtir.

Alünitleşme

3. Arjilitleşme: Bazı damarların çevre kayaçlarda bulunan feldispatların çözeltiler etkisi ile nakrit, dickit gibi kil minerallerine dönüşmesini sağlayan ve yüzey koşulları altında gelişen “kaolinleşme” sürecinden ayrı tutulması gereken bir süreçtir.

Arjilitleşme

4. Karbonatlaşma: Karbonat minerallerinin oluşumu ile sonuçlanan bir süreçtir.

Karbonatlaşma

5. Kloritleşme: Kayaçlarda bulunan genellikle alüminyumlu ferromagnezyen silikatlarının klorite dönüşmesine veya kayaçta klorit oluşumuna neden olan, genellikle ortaç-bazik bileşimdeki afanitik kayaçlarda gelişen bir bozunma türüdür.

Kloritleşme

Epidotlaşma: Kökeni epitermal olan ve epidot (veya zoisit) oluşumu ile veya kayaçlarda bulunan alüminyumlu ferromagnezyen silikatlarının epidota dönüşümü ile sonuçlanan bir süreçtir. Çoğunlukla kloritleşme ile birlikte gelişir.

Epidotlaşma

7. Grayzenleşme: Granitik masiflerin kenar bölgelerinde, ayrıca kırık ve çatlaklardan itibaren veya granitik kütlede apofizler şeklinde gelişen bir alterasyon türüdür. Kayaçta feldispatların tamamen muskovit (veya lepidolit) minerallerine dönüştüğü, kayacın florit, topaz, turmalin, rutil, kassiterit, bazen volframit ve bol miktarda kuvars içerdiği gözlenir.

Grayzenleşme

8. Propilitleşme: Genellikle dasit ve andezitlerde gelişen hidrotermal kökenli bir değişimi ifade eder. Bu süreç sonucunda, klorit, karbonat, epidot ve zoisit, serisit ve sülfür mineralleri (pirit) oluşur ve kayaç yeşil bir renk alır.

9. Sosuritleşme: Genellikle gabro ve bazalt gibi kayaçlarda bulunan anortitçe zengin plajiyoklasların , albit veya oligoklaz, zoisit veya epidot, kalsit, serisit ve zeolit minerallerinden ibaret çok küçük taneli bir agregaya dönüşüm sürecidir.

10. Serisitleşme: Bu süreç sonucu kayaçtaki feldispatların kısmen veya tamamen serisit minerallerine dönüştüğü gözlenir.

Serisitleşme

11. Uralitleşme: Piroksen minerallerinin kenarlarından veya dilinim yüzeylerinden itibaren kısmen veya tamamen tremolit/aktinolit türü, çok ince taneli, prizmatik, iğnemsi-lifsi minerallere dönüşümü sürecidir.

Uralitleşme

12. Serpantinleşme: Alüminyum içermeyen ferromagnezyen minerallerin (olivin, piroksen gibi) serpantin minerallerinden ibaret bir agregata dönmesini sağlayan süreçtir. Bu arada talk mineralleride oluşabilir. Serpantinleşme ile mineraller bir ağ gibi kuşatılır. Kırık ve çatlak düzeylerinden itibaren gelişen serpantinleşme kayaca elek dokusu ya da ağsı doku kazandırır.

Serpantinleşme

Serpantinleşme

Serpantinleşme

13. Silisleşme: Kayaçların hidrotermal kökenli veya artık magmatik çözeltilerle silis getirimi ile gerçekleşen bir süreçtir. Bazı volkanik kayaçların boşlukları ve kırık – çatlakları ikincil kuvars, kalsedon veya opal gibi silis mineralleri ile dolduğu yaygın olarak gözlenir.

Silisleşme

Silisleşme

14. Zeolitleşme: Kayaçta bulunan başlıca feldispatoyid ve anortitçe zengin plajiyoklasların zeolit minerallerinden ibaret bir agregata dönüşmesini veya boşluklarda zeolit minerallerinin oluşumunu sağlayan bir süreçtir.

Zeolitleşme

15. Killeşme Kayaçta bulunan alkali feldispat ve plajiyoklaz minerallerinden itibaren kil minerallerinin oluşumu sürecidir.

Killeşme

16. Opasitleşme Kayaçta bulunan olivin, piroksen, amfibol ve mika grubu mafik minerallerin içerdikleri FeO türü oluşumları, ortam koşullarının değişmesi ile dışarı atması şeklinde gelişir. Bu şekilde mineral içerisinde opak özellikli oluşumlar gözlenir; sürecin devam etmesi ile mineral tamamen opak minerale dönüşür.

Opasitleşme