KALIN VE İNCE KENARLI MERCEKLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Göz ve Gözün Yapısı Metin Kılıç.
Advertisements

DUYU ORGANLARI
Geometrik Optik Genel Fizik III Sunu 5.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Görme Sistemi -.
Kalın ve İnce Kenarlı Mercekler ve Kullanım Alanları
DUYU ORGANLARIMIZ
DUYU ORGANLARI.
DUYU ORGANLARIMIZ.
DUYU ORGANLARIMIZ HAZIRLAYAN : HALİL PEHLEVAN
Geometrik Optik Genel Fizik III Sunu 6.
IŞIK Karanlıkta cisimleri göremeyiz.Uzayda ve
IŞIK.
IŞIK VE SES.
5. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ 7. ÜNİTE IŞIK VE SES
HAZIRLAYAN BAYRAM TOSUN
Hazırlayan: FEHMİ ÇABUK Fen ve Teknoloji Öğretmeni
Işık Işık kaynakları Işık ve madde Işığın yayılması Işığın yansıması.
KONU : IŞIK 6.SINIF FEN BİLGİSİ.
Bu slayt, tarafından hazırlanmıştır.
KÜRESEL AYNALAR çukur AYNA TÜMSEK AYNA
FİZİK DÖNEM ÖDEVİ OPTİK mehmet keskin Yansıma Kanunları Sapma Açısı
IŞIK Mercekler Mustafa ÇELİK.
RENK.
Beyaz Işığın Renklere Ayrılması Şekildeki prizmaya gönderilen beyaz ışık demeti, prizmadan çıktıktan sonra renklere ayrılır. Bu renkler perde üzerine düşürüldüğünde.
GÖZ (Organum visus) Göz ışığı algılayabilecek şekilde özelleşmiş foto reseptörlere sahip bir organdır. Koruyucu yapılar ile algılamada görevli yapılardan.
Çeşitli Yüzeylerde Yansıma
GÖRME OLAYI VE IŞIK HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
REFRAKSİYON KUSURLARI VE LENSLERLE DÜZELTME TEKNİKLERİ
DUYU ORGANLARI Vücudumuza dış ortamdan gelen bilgiler ,duyu organları yoluyla sinir sistemine taşınır.Yaşanan değişiklikleri ve uyarıları alıp sinir.
HAZIRLAYAN: AYNA VE IŞIK HAZIRLAYAN:
AYNALAR TUĞÇE ÇINARLI.
Aynalar ve Kullanım Alanları
GÖZ.
Küresel Aynalar Yansıtıcı yüzeyi küre kapağı şeklinde olan aynalara küresel ayna denir. Asal eksen F M r Çukur ayna Tümsek Kürenin M merkezi aynanın merkezidir.
AYNALARDA YANSIMA VE IŞIĞIN SOĞURULMASI
Işık Işık kaynakları Işık ve madde Işığın yayılması Işığın yansıması
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
Kalemin suda olan kısmından gözümüze gelen ışınlar sudan havaya kırılarak geçerler. Bu nedenle kalem suyun yüzeyinde kırılmış gibi görünür.
GÖZLÜK CAMLARI MERCEK ÇEŞİTLERİNE GÖRE
DUYU ORGANLARI
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMELİĞİ
5 Duyu organımızdan birtanesi gözümüzdür Gözümüz dı ş tan içe do ğ ru 3 kısımdan olu ş ur. 1=Sert Tabaka 2=Damar Tabaka 3=A ğ Tabaka.
Duyu Organlarımız.
HAZIRLAYAN: DENİZ KÜÇÜK
Gözün yapısı Görme olayı Göz kusurları
GEOMETRİK OPTİK GÖZ VE OPTİK AYGITLAR.
AYNA ÇEŞİTLERİ.
ÜNİTE -5 IŞIK.
GEOMETRİK OPTİK.
Suya atılan küçük bir taşın su yüzeyinde oluşturduğu hareketler dalga hareketine örnek olarak verilebilir. Su yüzeyinde oluşan dalgalar suyun alt tabakalarını.
GÖZÜN YAPISI.
4.ÜNİTE AYNALARDA YANSIMA VE IŞIĞIN SOĞURULMASI 1.BÖLÜM: AYNALAR
Mercek Ve Çeşitleri.
Gözde Görüntü Oluşumu ve Göz Kusurları
Optik Yansıma.
Paralel Yüzeylerden Kırılma Görünür Uzaklık
Merceklerin oluşturduğu görüntünün özelliklerini keşfeder.
Doç. Dr. Ömer Faruk Özdemir
Mercek Ve Çeşitleri.
GÖRME OLAYI VE GÖZ.
REFRAKSİYON KUSURLARI VE TEDAVİSİ
DUYU ORGANLARIMIZ HAZIRLAYAN : HALİL PEHLEVAN.
VBOŞLUK VGAZ VSIVI VKATI
.  Işık ışınları saydam bir ortamdan başka bir saydam ortama geçerken ışınların bir kısmı yansıyarak geldiği ortama dönerken, bir kısmı da ikinci ortama,
Gözde Görüntü Oluşumu ve Göz Kusurları
Arş. Gör. Dilber DEMİRTAŞ Emre Can TURAN
GÖRME DUYUSU ÖĞR.GÖR.CEM SAMUT.
KANUNİ İLKÖĞRETİM OKULU KAHRAMANMARAŞ
İnce Kenarlı (Yakınsak) Mercekte Özel Işınlar. Asal eksene paralel gelen F odak noktasından geçecek şekilde kırılır.
Sunum transkripti:

KALIN VE İNCE KENARLI MERCEKLER İÇİNDEKİLER; 1)Mercek nedir? 2)İnce kenarlı mercekler özellikleri ve gösterimi 3)Kalın kenarlı mercekler özellikleri ve gösterimi

MERCEK NEDİR? En az bir yüzü küresel olan iki yüzey arasında kalan cam ya da saydam plastik ortamlara MERCEK denir. Optik araçların çoğunda mercek kullanılır.Gözün kendisi de doğal bir mercektir.Yapılış şekillerine göre mercekler,ince kenarlı ve kalın kenarlı olarak ikiye ayrılır.

İNCE KENARLI MERCEK(YAKINSAK MERCEK)  Uç noktaları ince ,orta noktaları kalın olan merceklerdir. • İnce kenarlı mercekler ışığı toplama özelliğine sahiptir. • İnce kenarlı merceğe gelen paralel ışınlar merceğin karşı tarafında bir noktada toplanır.Işınların toplandığı bu noktaya merceğin ODAK NOKTASI denir. • Odak noktasının merceğe olan uzaklığına ODAK UZAKLIĞI denir

İnce kenarlı mercekler görüntü oluştururlar  İnce kenarlı mercekler görüntü oluştururlar.Oluşan görüntüler cismin boyundan büyük,cismin boyuna eşit ve cisimden küçük olabilir. • İnce kenarlı mercekler belirli mesafelerdeki cisimlerin düz ve büyük görüntülerini oluşturur.Bu nedenle büyüteç görevi yapar. • İnce kenarlı mercekler hipermetrop göz kusurunun düzeltilmesi için üretilen gözlüklerde kullanılır. HİPERMETROP:Yakını görememe göz kusurudur.Göze gelen ışınlar olması gereken yerden daha geride birleşir.Göz kısılarak görüntüyü net görmeye çalışır.İnce kenarlı bir mercek ile görüntü olması gereken yere düşer.

• İnce kenarlı mercekler ışık ışınlarını odak noktasında topladığı için bu noktada yüksek bir sıcaklığın oluşmasını sağlar.Bu sayede kağıt tutuşturulabilir.Fakat ormanlarda bırakılan ve ince kenarlı mercek görevi görebilen cam kırıkları bırakılırsa tehlikeli orman yangınlarına sebep olabiliriz. • Su damlası,cam şişe,cam küre,ince kenarlı mercek gibi davranır.

KALIN KENARLI MERCEK(IRAKSAK MERCEK)  Uç noktaları geniş ,orta noktaları ince olan merceklerdir. • Işığı dağıtma özelliğine sahiptirler • Kalın kenarlı merceğe gelen paralel ışık demeti mercek içinden geçerken birbirinden uzaklaşarak kırılır.Kırılan ışınların uzantıları bir noktada toplanır.Bu noktaya ıraksak merceğin ODAK NOKTASI denir.Odak noktasının merceğe olan uzaklığına ODAK UZAKLIĞI denir.

• Kalın kenarlı mercekler;teleskoplar,mikroskoplar,kameralar ve miyop göz kusurunun düzeltilmesi için üretilen gözlüklerin yapımında kullanılır.  MİYOP:Göze gelen ışınların olması gereken yerden daha yakında birleşmesinden kaynaklanır.Kalın kenarlı merceklerle bu kusur düzeltilir. • Kalın kenarlı mercekler cisimlerin düz ve küçük görüntülerini oluşturur.Cisimleri daha küçük göstererek sürücünün görüş alanını arttırdığı için araçların arka camlarına konulur

YAPAN: BEYZA BİLGİN DERS:FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMEN:TUNCER ALTIPARMAK KONU:MERCEKLER