ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKOKULU.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
Advertisements

DİKMEN TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ
Fuat ŞURGUN Dr.Refik Saydam İlköğretim Okulu Bahçelievler/İstanbul
Noktalama İşaretleri.
GRUP GÜNEŞ SUNAR.
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
A)Kitapları soruları defterinize yazınız.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
KÖK, EK,YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ
ABDULLAH KÜÇÜK TÜRKÇE ÖĞRETMENİ.
YAZIŞMA KURALLARI Genel Evrak ve Arşiv Müdürlüğü.
NOKTALAMA İMLERİ.
NOKTALAMA VE YAZIM KURALLARI
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
ŞEYMA ÖZÇELİK 8-A 541 ÖZEL SEVGİ KOLEJİ SELMA ERASLAN
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU.
Okulu: 75.Yıl M. Akif Ersoy İlköğr. Okulu Süre:40 dakika Ders:Türkçe
Noktalama işaretleri ( NOKTA , virgül , noktalı virgül )
YAZIM KURALLARI Bir dilin sözcüklerinin yazıya doğru olarak aktarılmasını sağlayan kurallara yazım(imla) kuralları denir. Yazım, bir dilin belirlenmiş.
HAZIRLAYAN :Arda UZUNOĞLU
 Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna nokta konulmalıdır?  A)Ah, keşke oraya gitmeseydim  B)Ağzından şu kelimeler döküldü  C)Bahçeye mi çıkmış.
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
İÇERİK KONU ANLATIMI DEĞERLENDİRME KAYNAKLAR ÇIKIŞ.
1.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna nokta konmalıdır ?
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
SES BİLGİSİ SORULAR.
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
EĞLENELİM VE YARIŞALIM
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
Aşağıdaki fiillerden hangisi birleşik zamanlıdır?
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
YAPI BİLGİSİ.
1 CÜMLENİN ÖGELERİ Öge: Bir cümleyi oluşturan sözcük veya sözcük gruplarına öge denir. Ögeler bulunurken önce temel ögeleri (yüklem, özne), daha sonra.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
Ses Bilgisi.
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
Erciyes Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği 2. sınıf
NOKTALAMA İŞARETLERİ Tırnak İşareti (“ ”) Ünlem İşareti ( ! )
YÜKLEMİN YERİNE GÖRE CÜMLELER (ÖGELERİN DİZİLİŞİNE GÖRE CÜMLELER)
Soru 1. İnsan bir kışını burada geçirse ( ) yalnız müzik dinlese ( ) yalnız bu yankılı havayı koklasa ( ) Yukarıdaki cümlede parantezle gösterilen yerlere.
Mustafa AKBAŞ Malatya-2014
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
Eş Anlamlı (Anlamdaş) Sözcükler Karşıt (Zıt) Anlamlı Sözcükler
1. Müzik( ) sanatların en zevklisidir( ) ama bir şey öğretmez( ) Buna karşılık şiir( ) hem ruhun gıdası hem de iyi bir öğretmendir. Yukarıdaki cümlede.
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
Sözcükte Anlam Sorular.
GRUPLAR YARIŞIYOR.
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, işlevi bakımından ötekilerden farklı bir ek almıştır? A) Bugünlerde birçok yeni yayın piyasaya.
YAZIM KURALLARI.
EŞ SESLİ (SESTEŞ) KELİMELER
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI. Yarın gittim ama dün de seni arayacağım. Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı? Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı?
4 /B SINIFI TÜRKÇE NOKTALAMA İŞARETLERİ MERHABA 
SIFATLAR.
ANLAMINA GÖRE CÜMLELER
VURGU VURGU SÖZCÜK VURGUSU CÜMLE VURGUSU VURGU; SÖZCÜK VURGUSU VE CÜMLE VURGUSU DİYE İKİYE AYRILIR.
Tümce (Cümle) Bilgisi Bir duyguyu, bir düşünceyi, bir haberi, bir isteği tam olarak anlatan sözcük veya sözcük dizisine tümce (cümle) denir. Soru: “Okuma.
NOKTALAMA İŞARETLLERİ
NOKTALAMA İŞARETLERİ 1) Nokta 2) Virgül 3) Noktalı Virgül 4) İki Nokta
Mustafa DİNÇ Türkçe Öğretmeni
SÖZ DİZİMİ İLE İLGİLİ İŞARETLER
NOKTALAMA İŞARETLERİNİ TANIYALIM
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
NOKTA Tamamlanmış cümle sonlarında kullanılır. Örnek: Ali yemek yedi .
Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası özgürlüktür.
KONU:NOKTALAMA İŞARETLERİ SUNUSU
YAZIM KURALLARI VE NOKTALAMA İŞARETLERİ
Sunum transkripti:

ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKOKULU

4-A SINIFI YAZ TATİLİ ÖDEVİ

TÜRKÇE TATİL ÖDEVİ

Soruların yanıtlarını kısa cümleler kurarak TÜRKÇE defterlerinize yazarsanız hem öğrendik-lerinizi hem de yazınızı pekiştirmiş olacaksınız. İyi çalışmalar. İyi tatiller…

1- 15 tane eş anlamlı sözcük yazınız 1- 15 tane eş anlamlı sözcük yazınız. (eş anlamlılarıyla birlikte) ve onları cümle içinde kullanınız. 2- 15 tane zıt anlamlı sözcük yaz (zıt anlamlılarıyla birlikte) ve onları cümle içinde kullan. 3- 10 tane eş sesli sözcük yaz ve bunları cümle içinde kullan.

* 10 tane deyim yazınız. Cümle içinde kullanınız. * 10 tane atasözü yazınız.(Açıklaması ile) 10 tane güzel sözler yazınız.

Çevre kirlİlİĞİnİ engellemek için siz geleceğin büyüklerine ve biz şimdinin büyüklerine ne gibi görevler düşmektedir? Bu görevleri yerine getirmezsek dünyamızı nasıl bir son bekliyor? Bu konuda bir kompozisyon yazınız.

. i Türkçe defterimize on tane basit, on tane türemiş, beş tane de birleşik kelime örneği yazarak bunları cümle içinde kullanınız.

KİTAP OKUYUNUZ OKUDUĞUNUZ KİTAPLARI KISACA ÖZETLEYİNİZ.

SORULARIN CEVAPLARINI BULUNUZ.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem henüz gerçekleşmemiştir? A) Oturduğumuz mahallenin sokakları onarıldı. B) Futbol sahamız önümüzdeki hafta açılacak. C) Suçlular iki gün içinde yakalandı. D) Dede, torunlarına güzel bir masal anlatmış.

Aşağıdakilerden hangisinde hece düşmesine uğrayan bir kelime yoktur ? A) Ablam dün kolunu kırdı. B) Ablamın beyni çok iyi çalışır. C) Ablam, alnını masaya çarptı. D) Ablamın burnuna top çarptı.

Ayşe mavi yün kazağını bugün giymemiş.” Cümlesinin yüklemi hangisidir? A) Ayşe B) giymemiş C) kazağını D) mavi

4-Aşağıdakilerin hangisinde ön ad(sıfat) kullanılmamıştır? A) Sınıfça büyük afişler hazırladık. B) Minik ellerini annesine uzattı. C) Okuma yarışmasına katılacak. D) Üzerinde eski gömlek vardı.

Aşağıda verilen eşleştirmelerden hangisi yanlıştır? a)eğitim-okul b)sağlık-hastane c) ağaçlandırma-yeşilay d) iletişim-PTT

Gülerek geldiniz, gülerek gidin, Unutmayın bizi sakın çocuklar! Silin düşmanlığı hepten yok edin, Dostluk kurun daha yakın çocuklar! Yukarıdaki dörtlükte, altı çizili sözcükler arasındaki anlam ilgisi aşağıdakilerden hangisidir? A) Yakın anlamlı sözcükler B) Eş anlamlı (anlamdaş) sözcükler C) Eş sesli (sesteş) sözcükler D) Zıt (karşıt) anlamlı sözcükler

A) bahçeye B) gitmişler . “Ne yazlar, ne yazılar Kıştır kalan Kırlara gideriz. * Yukarıdaki dizelerde bazı sözcükler bazı ekler almış. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi, adın durum eklerinden birini almış bir isimdir? A) bahçeye B) gitmişler C) çiçeklik D) duvarcı* Aşağıdaki kısaltmaların hangisine gelen ek yanlış yazılmıştır? A) SBS’de B) TDK’dan C) SGK’nun D) TRT’yi

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ismin yerini tutan bir sözcük kullanılmamıştır? A) Yarın oraya birlikte gidelim. B) Sizin de bizimle gelmenizi istiyorum. C) Son sözü her zaman o söyler. D) Bu akşam tiyatroya gideceğiz.

1. Ailemizin bu ayki bütçesi açık verdi. 2. Kardeşim nihayet baklayı ağzından çıkardı. 3. Köpekten korkunca ağaca çıktım. 4. Ödevimi yapmayınca öğretmenim bozuk çaldı. Yukarıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili bölüm deyim değildir? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

NOKTALAMA İŞARETLERİNİ, EĞLENEREK DE TEKRAR EDEBİLİRİZ.

BİZ KİMİZ?

Nokta ile çok iyi arkadaş olan, onu görünce durakladığımız, sıralı yerlerde de bulunan, karışıklıkları ortadan kaldıran "noktalama işareti"nedir?

,,,Virgül,,,

O olmasa soru sorulamaz O olmasa soru sorulamaz. Olmazsa doğum yerinin bilinmediği yer, tarih belirtilemez. O olmazsa emin olunmayan bilgiler belirtilemez."O"kim?

???Soru işareti???

Birbirine bağlı cümleleri ayırmak için kullanılırım Birbirine bağlı cümleleri ayırmak için kullanılırım. Ama, fakat, çünkü gibi bağlaçlardan önce konulurum. Nokta ile ........... oluşurum.

;;;noktalı virgül;;;

Beni tanıdınız mı. Sevinç, şaşma, korku anlatan cümlelerde varım Beni tanıdınız mı? Sevinç, şaşma, korku anlatan cümlelerde varım. Seslenme, hitap ve uyarı sözlerinden sonra gelirim.

!!!ünlem işareti!!!

Başkasından aktarılan sözleri belirtmede kullanılırım Başkasından aktarılan sözleri belirtmede kullanılırım. Vurgulanan sözcüğün veya cümlenin başında ve sonunda ben varım.

“””tırnak işareti”””

Satır sonunda bitmeyen kelimeleri ben birleştiririm Satır sonunda bitmeyen kelimeleri ben birleştiririm. Kelimenin köküyle eklerini ben ayırırım.

---birleştirme işareti---

Cümlelerin sonuna konarım, kelimeleri kısaltırım, sıra sayıların sağ yanında; tarihlerde gün, ay, yılın arasında da ben varım.

…..nokta…..

Cümleden sonra örnek ve açıklamalar verilecekse ben kullanılırım Cümleden sonra örnek ve açıklamalar verilecekse ben kullanılırım. Aktarma cümlelerinden sonra konulurum.

:::iki nokta:::

Cümle içinde verilen açıklayıcı bilgileri içime alırım Cümle içinde verilen açıklayıcı bilgileri içime alırım. Benim iki tane adım var. Adımın birini bilenin adını da içime alacağım.

(((parantez, yay ayraç)))

Özel isimlere gelen çekim eklerini ayırırım Özel isimlere gelen çekim eklerini ayırırım. Sayılara ve kısaltmalara gelen ekleri de ayırırım.

‘’’kesme işareti’’’

Bitmemiş cümlelerin sonuna konulurum Bitmemiş cümlelerin sonuna konulurum. Yazı içinde söylenmek istenmeyen sözlerin yerinde ben varım.

…üç nokta…

Satır başındaki konuşmaları ben gösteririm Satır başındaki konuşmaları ben gösteririm. Ben olmasaydım karşılıklı konuşabilir miydiniz?

---konuşma çizgisi---

İYİ ÇALIŞMALAR sevgün şahin