Düğünlerde yapılan “Çiçek” ekmeği
Malzemeler 1 kg beyaz un 30 g taze maya 1 çay kaşığı şeker 1 çorba kaşığı tuz 4 çorba kaşığı yoğurt 350 ml ılık su 3 yumurta 90 g tereyağı Süslemek için çörek otu, susam, çiğdem içi, haşhaş tohumu vb. gibi
1. Adım Kendinizi Hazırlayın Kalbinize istekle doldurun ve yüzünüze de büyük bir gülücük kondurun.
2. Adım Malzemeleri karıştırma 30g taze mayayı 1 çay kaşığı şeker ile bir kapta karıştırın. 900 g unu bir kaba boşaltın. Unun ortasını havız gibi açın, 2 yumurtayı ve 1 yumurta beyazını ekleyin.(1 yumurtanın sarısını ayırın) 1 çorba kaşığı tuz, 4 çorba kaşığı yoğurt, 350 ml ılık su ve sıvılaşmış mayayı ekleyin. Stir with a wooden spoon
3. Adım Hamuru yoğurma ve dövme Yoğurma: Hamuru 4-5 dakika boyunca yoğurun. Dövme: Hamurun elastik ve yumuşak olması için masaya 100 kez vurun.
4.Adım Terayağını ekleyin Parmaklarınızla hamurda delikler açın ve tereyağını içine yerleştirin Hamura 60g tereyağını yedirene kadar yoğurmaya devam edin
5.Adım Hamuru bölme Masanın üzerine un serpiştirin Hamuru dört parçaya bölün. 1. yöntemi kullanacaklar küçük bir hamur parçası daha ayıracak
6. Adım Hamur toplarının açılması Her bir topu 30-40 cm daire olacak şekilde açın. He bir daireyi tereyağı ile yağlayın ve dördünü üst üste koyun.
7. Adım Hamuru kesme 1. yöntem: hamuru 12 üçgene bölün 2. yöntem: Hamuru rulo şeklinde sarın ve ruloyu 14 üçgene bölün
8. Adım Hamurun şekillendirilmesi 1. yöntem: Her bir üçgeni kruvasan gibi sarın. 2. yol: Kenardaki 2 parçayı dekorasyon için ayırın. Diğer 12 parçaya üçgen kekler şeklini verin.
9. adım Düzenleme 12 üçgen parçayı tepsiye yerleştirin. Ayırdığınız parçalardan birini de merkeze koyun. Yumurta sarısı sürün.
10. Adım Dekorasyon Ayırdığınız hamurdan şekiller oluşturun, susam, çörek otu vb. gibi malzemelerle süslemeyi tamamlayın.
11. Adım Hamurun kabarması Hamur 2 misline çıkana kadar ılık bir yerde bekletin. 180 C’ lik fırında 25-30 dakika pişirin.