MUTFAK GÜVENLİĞİ ON ADIM GÜNEY MARMARA AŞÇILAR DERNEĞİ ON ADIMADA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlık ve Hijyen.
Advertisements

EL TEMİZLİĞİ FATMA KURT.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
KANTİN ÇALIŞANLARINA YÖNELİK HİJYEN EĞİTİMİ
Hijyen Sağlıklı temiz ortam
MUTFAKTA HİJYEN H o ş g e l d i n i z.
Restoran ve Lokantalarda Hijyen
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü
BESİN GÜVENLİĞİ.
YEMEKHANE HİZMETLERİ Seher KUTLU Şanlıurfa Kamu Hastaneleri Birliği
Gıdalarımızı saklama kuralları
SAĞLIKLI YAŞAMA.
YENİ DOĞAN BEBEĞİN ÖZELLİKLERİ
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
SU-BESİNLERLE BULAŞAN HASTALIKLARDAN KORUNMA
BİLİNÇLİ GIDA TÜKETİM REHBERİ
DOMUZ GRİBİ NEDİR Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de.
DİYETİSYEN GÖKNUR TUBA KILINÇ
BAKTERİ BİLGİSİ EĞİTİMİ
BESLENME, HAREKETLİ YAŞAM VE HİJYEN Dyt. MELTEM MUTLU İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
HİJYEN
HİJYEN VE SANİTASYON TEMEL EĞİTİMİ
EĞİTİM 6 KİŞİSEL HİJYEN NİSAN
EĞİTİM 8 Kişisel Hijyen Oğuz Güler 1.
SAĞLIKLI BESLENME.
BESİNLERİ SATIN ALMA, HAZIRLAMA, SAKLAMA VE PİŞİRME İLKELERİ.
HASTANE MUTFAKLARINDA İNFEKSİYON KONTROL
GENEL VÜCUT TEMİZLİĞİ.
ISI YALITIMI.
YAŞ GRUPLARINA GÖRE BESLENME
DENGELİ BESLENME, TEMİZLİK VE HİJYEN
EL YIKAMA.

İLETİŞİM MERKEZİ. Domuz gribi nedir? Domuz gribi, yeni ortaya çıkmış bir virüsün sebep olduğu bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş.
DEĞERLER EĞİTİMİ HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM Hazırlayan : İrfan KARA
DEĞERLER EĞİTİMİ HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ ERGEN (ADOLESAN) Çocukluktan erişkinliğe geçiş olarak kabul edilen dönemdir Ergenlik çağı 10.
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
TANIMLAR HİJYEN insan sağlığına zarar verebilecek tüm etkenlerden arındırılmış ortam. KONTAMİNASYON temiz olan bir ortama herhangi bir yolla kir veya mikroorganizmaların.
SEMİNERİMİZE HOŞ GELDİNİZ….
KİŞİSEL HİJYEN SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
Mutfak Temizliği ve Hijyeni
HİJYEN.
STERİLİZASYON DERSİ 6. HAFTA DERS NOTLARI
TEMİZ YAŞAM SAĞLIKLI YAŞAM
KİŞİSEL BAKIM (HİJYEN)
Kamuda İş Güvenliği Uzmanları Derneği
GIDA ZEHİRLENMELERİ.
ADIM ADIM TEMİZLİK.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
BALIKESİR SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 2007.
SERV İ S HAZIRLIKLARI SANİTASYON. MODÜLÜN AMACI HİJYEN VE SANİTASYON KUARLLARINI BİLEREK, BU ŞEKİLDE YİYECEK İÇECEK ÜRETİMİ YAPABİLMEK.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
SEMİNERİMİZE HOŞ GELDİNİZ….
KİŞİSEL HİJYEN EĞİTİMİ
TBS’DE HİJYEN.
TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI
TBS’DE HİJYEN.
Personel Hijyeni İş Hijyeni
Su ve Gıda Hijyeni.
EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
TEMİZLİK. Kişilerin kendilerinin veya bulundukları ortamın, mikrop ve kirden arındırılmasıdır..
 Kış aylarında artan hastalıkların nedeni çoğu zaman soğuyan havalar değil solunum yoluyla bulaşan virüs ve bakteriler… Özellikle alışveriş merkezi,
BESLENME RABİA CEBECİ. Besin Sağlığı ve Hijyen Çevremizde gözle göremeyeceğimiz kadar küçük canlılar bulunmaktadır. Mikroorganizma adı verilen bu canlılar.
EVİNİZDE SAĞLIKLI GIDA TÜKETİMİ.Gıdalar hazırlanmadan önce eller yıkanmalı ve hazırlama esnasında yıkama sık sık tekrarlanmalıdır..Gıda hazırlamada kullanılan.
MUTFAKTA HİJYEN EĞİTİMİ. EĞİTİMİN AMACI; İNSAN SAĞLIĞINA YÖNELİK GIDA GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ FİZİKSEL, KİMYASAL VE BİYOLOJİK TEHLİKELERİ ÖNLEMEK, YOK ETMEK.
HİJYEN EĞİTİMİ 2013 YILI TEMMUZ AYINDA ÇIKAN HİJYEN EĞİTİMİ YÖNETMELİĞİ KAPSAMINDA EĞİTİMLER VERİLMEKTEDİR.
HİJYEN. Hijyen Sağlıklı temiz ortam Ortamda bulunan bakteri sayısının hastalık yapıcı seviyenin altında olması.
Sunum transkripti:

MUTFAK GÜVENLİĞİ ON ADIM GÜNEY MARMARA AŞÇILAR DERNEĞİ ON ADIMADA

ON ADIMADA MUTFAK GÜVENLİĞİ Prof.Dr.Mustafa TAYAR

Düşük sıcaklıkta bakteri gelişmesi yavaşlar. ON ADIMADA MUTFAK GÜVENLİĞİ   Düşük sıcaklıkta bakteri gelişmesi yavaşlar. Bakteri miktarı ne kadar az olursa hastalık yapma olasılığı da o kadar az olur.  Buzdolabınızın sıcaklığı 4°C veya daha düşük olmalıdır. 1

 Ne zaman pişirildiği unutulan yemekler DÖKülmelidir!  Yiyecekleri sadece bir kez ısıtılmalı ve tüketilmelidir. Bir kez ısıtıldıktan sonra artan yemek dökülmelidir.  2 Saat Pişmiş, bozulabilir ürünler, özellikle et, tavuk, balık, süt ve ürünleri, en geç iki saat içinde, buzdolabına koyulmalıdır. 2

GÜNEY MARMARA AŞÇILAR DERNEĞİ Mutfak bez, sünger ve fırçaları vb. kirli ve ıslak olduklarında bir kaç saat içinde milyonlarca bakterinin büyümesini sağlayabilirler. Mutfakta kullanılan bez, sünger ve fırçalar vb. düzenli olarak yıkanmalıdır. 3

GÜNEY MARMARA AŞÇILAR DERNEĞİ Nemli bezle temizleme ya da yıkama bakterileri uzaklaştırmayacaktır. Bakterileri uzaklaştırmak için kesme tahtası, düzenli olarak çamaşır suyu gibi sanitasyon malzemeleri kullanılarak yıkanmalıdır.  Kesme tahtalarını her kullanımdan sonra sıcak su ve sabun ile yıkayınız. 4

Etlerin merkezde (72°C) olacak şekilde pişirilmeleri gıda zehirlenmesi yapan etkenleri öldürür. İyi pişirilmiş etlerde merkezde bu sıcaklığa ulaşılır Köfte, hamburger, kırmızı et, tavuk ve ürünleri, iç kısımlarındaki kırmızılık gidinceye ve suları berraklaşıncayakadar pişirilmelidir. 2hours 5

GÜNEY MARMARA AŞÇILAR DERNEĞİ Dondurma, mayonez ve çeşitli tatlılarda çiğ yumurtanın kullanımı SALMONELLA riskinden dolayı tavsiye edilmemektedir. Yumurtalar mutlaka buzdolabında saklanmalıdır.  2hours Çiğ ya da az pişmiş yumurta yenmemelidir.  6

GÜNEY MARMARA AŞÇILAR DERNEĞİ Patojen mikroorganizmaları uzaklaştırmak için ticari sanitasyon malzemelerini, kullanım talimatına uyarak (çamaşır suyu için litre su başına bir çay kaşığı çamaşır suyu) kullanmak en iyi çözümdür. Sıcak su ve deterjan da iyidir ancak bütün bakterileri öldürmeyebilir Mutfak, buzdolabı ve depo tezgahlarını ile gıdayla temas eden diğer yüzeyleri sık sık temizlenmelidir. 7

Bulaşıklar elde yıkanacaksa, bakteriler büyümeden, iki saat içinde yıkanmalıdır.   2hours  Yeni bulaşmaları önlemek için mutfak gereçleri, bez havlularla kurulanmamalıdır.  Havayla kendiliğinden kurumaya bırakılmalıdır. 8

Çiğ et elledikten sonra ellerinizi en az 20 saniye yıkayınız. Elinizde bir kesik veya yara varsa mutlaka eldiven giyiniz  Çiğ et, tavuk veya balıkla temas etmeden önce ve sonra, başka yerlere dokunduktan sonra ellerinizi sabun ve ılık suyla iyice yıkayınız. 9

ON ADIMADA MUTFAK GÜVENLİĞİ Donmuş gıdayı soğuk suda çözündüyorsanız, su 30 dakikada bir değiştirilmelidir. Böylece gıda soğuk kalır. Bu da gıdanın iç kısımları çözülürken bakterilerin dış yüzeyde büyümesini yavaşlatır.  2hours Donmuş yiyeceklerin buzu eritildikten sonra tekrar buzluğa koyulmamalıdır 10