SOLUNUM SİSTEMİ 1.Solunum Nedir? 2.Solunum Organlarımız

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Solunum sistemi ŞEHNAZ SEZGİN.
Advertisements

SoLUNUM SİSTEMİ.
Hazırlayan :Emre GÜNDOĞAN
SOLUNUM SİSTEMİ.
SOLUNUM SİSTEMİ Timur DOĞAN VALİ RECEP YAZICIOĞLU İ.Ö.O.
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
SOLUNUM SİSTEMİ 04/05/2006 SOLUNUM SİSTEMİ.
BOŞALTIMDA GÖREVLİ YAPI VE ORGANLAR
SOLUNUM SİSTEMİ Büşra AYDIN No: 88 Sınıf: 6/A
SAĞLIKLI BÜYÜYELİM Mustafa Kemal Demir.
Vücudumuzu Tanıyalım İnsan vücudu hareket, solunum, dolaşım, sindirim,
FEN VE TEKNOLOJİ ÖDEVİ SOLUNUM SİSTEMİ.
ELİF ARSLAN CUMHURİYET O.O. 6/G 437 ZONGOLDAK/EREĞLİ
VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER
Vücudumuzdaki Sistemler
Solunum Sistemi
NASIL SOLUK ALIP VERİRİZ?
ÇALIŞKAN CANAVARLAR Ders:Fen ve Teknoloji
FEN VE TEKNOLOJİ 4. SINIF.
Besin maddelerinin oksijenli ve oksijensiz
İNSANDA SOLUNUM SİSTEMİ
DÜZENLEYEN İlkOkulu 4-B Sınıf Öğretmeni
Solunum Sistemi ANAHTAR KAVRAMLAR Alveol Diyafram Bronş Bronşçuk.
SOLUNUM SİSTEMİ Solunum sistemi, kandaki karbondioksit gazının oksijen gazı ile yer değiştirmesini sağlayan sistemdir. Solunum Sistemi Solunum sisteminde.
EMİR DUMAN YASIR ESER aslIHAN DUMAN beyza karataş
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Solunum Sistemi -.
YILDIZLAR GRUBU 1-SENA ÖZCAN 2-SELİN İNCEBEL 3-NİSA SAĞLAM
SOLUNUM SİSTEMİ
Nefes ve Teknikleri
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
SOLUK ALIP VERMEDE GÖREVLİ ORGANLAR:
SOLUNUM SİSTEMLERİ.
Hazırlayan: GRUP PAPATYA KARGIPINARI ÇIKACAK İLKÖĞRETİM OKULU
1.SOLUK ALIP VERMEDE GÖREVLİ YAPI VE ORGANLAR
SOLUNUM SİSTEMİ.
SOLUNUM.
Sistemlerimiz Destek ve hareket sistemi Dolaşım sistemi
SOLUNUM SİSTEMİ Hücrede besinlerin oksijenle parçalanarak enerji üretilmesi olayına solunum denir. Besin + oksijen karbondioksit + su +
Yrd. Doç. Dr. Gülşah SEZEN VEKLİ
S OLUNUM SISTEMI ŞEHİT POLİS İSMAİL ÖZBEK ORTA OKULU GÜRKAN AKKAŞ 6/C MEHMET YAZICI ÖMER GÜNEŞ.
DUYU ORGANLARI Çözümlü Konu Testi.
SOLUNUM SİSTEMİ.
Solunum Sistemi ve Yardımcı Organlar Ali Metin ÇEVİK /B
SELAMİALİ İLKÖĞRETİM OKULU
SOLUNUM.
Ders: Fen ve Teknoloji (4
Organlarımız ve Görevleri
NASIL SOLUK ALIP VERİRİZ?
Solunum Sistemi Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar
A. Gaz Alışverişi Gaz alış verişi: Canlılar hücresel solunumda kullanılan oksijeni hücre içine almak ve oluşan karbondioksiti hücreden uzaklaştırmak amacıyla.
SOLUNUM SİSTEMİ.
ORGANLARIM. Akciğer, hava soluyan omurgalılardaki temel solunum organıdır. Ana görevi atmosferdeki oksijeni kan dolaşımına nakletmek ve dolaşımdaki karbondioksiti.
SOLUNUM SİSTEMİ
SOLUNUM SİSTEMİ Fabrikalar birçok sanayi ve endüstriyel üretim yapmaktadır. Fabrikalar bu üretim sonucunda ürün ortaya çıkartmaktadır. Fabrikalarda üretim.
SOLUK ALIP VERME.
Sindirim sistemi.
BURUN VE KOKU ALMA İŞLEMİ
SOLUNUM SİSTEMİ SOLUNUM ORGANLARI
4.SINIF VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM KANIN VÜCUTTA DOLAŞIMI  Kanın vücutta dolaşımını sağlayan yapı ve organları tanır ve model üzerinde gösterir.
BURAYA TIKLAYINIZ Vücudumuz neden sıcaktır?
Hazırlayan; EMRE BELİKIRIK FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
SOLUNUM SİSTEMİ
SOLUK ALIP VERME.
DOLAŞIM SİSTEMİ
İNSAN VÜCUDU.
SOLUNUM SİSTEMİ Hazırlayan; EMRE BELİKIRIK FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
LOGO SOLUNUM SİSTEMİ Hazırlayan; EMRE BELİKIRIK FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
1.DÖNEM FEN PROJESI SOLUNUM AD: ARDA BILGIÇ SıNıF: 8/C NO:172.
SOLUNUM SİSYEMİ.
FEN BİLİMLERİ Örnek Ders Anlatımı Farklı Konulardan
Sunum transkripti:

SOLUNUM SİSTEMİ 1.Solunum Nedir? 2.Solunum Organlarımız 3.Nasıl Solunum Yaparız? 4.Neden Solunum Yapıyoruz? 5.Solunum Sistemimizin Sağlığı

Solunum nedir?? Solunum sistemi yoluyla alınan oksijenle hücrelerdeki şekerin yakılıp enerji üretilmesine solunum denir.

Solunum Organlarımız Gırtlak:Soluk borusunun başlangıcıdır.Gırtlakta ses telleri bulunur.Bu teller akciğerlerden gelen hava ile titreşir ve sesin gelmesini sağlar. Burun:Solunum organlarının ilkidir.Hava ilk olarak vücudumuza burun yoluyla girer.Burun içindeki kıllar ve sümüksü madde hava içindeki tozları süzerek mikropların girmesini önler.

Soluk borusu: Kıkırdak bir yapıya sahiptir Soluk borusu: Kıkırdak bir yapıya sahiptir. Gırtlaktan akciğerlere kadar iner.Akciğerlere girmeden bronş denilen iki kola ayrılır.Soluk borusunun içi kaygan ve ıslaktır.Ayrıca tozları ve balgamı dışarıya atmaya yarayan titrek tüyler vardır. Yutak:Burundan alınan hava soluk borusuna ve akciğerlere yutak aracılığı ile iletir.Yutakta bulunan bademcikler havanın içinde bulunan mikropların bir kısmını tutarak akciğerlere gitmesini önler.

Akciğerler:Göğüs kafesi içinde bulunurlar ve iki parçadan oluşurlar Akciğerler:Göğüs kafesi içinde bulunurlar ve iki parçadan oluşurlar.Yapısı süngere benzer akciğer- lerde çok sayıda bronşcuk ve milyonlarca hava kesesi (alveol) bulunur.Bu nedenle akciğerlerin hacmi büyüyüp küçülebilir . Kalbimiz iki akciğer arasındadır.Oksijen ve karbon dioksit değişimi burada gerçekleşir.

Nasıl Solunum Yaparız? Göğüs boşluğunda bulunan akciğerlerin daralıp genişlemesini diyafram sağlar.Diyafram kasılıp aşağıya doğru inince , akciğerlerin hacmi genişler.Burnumuzdan aldığımız temiz hava da ciğerlerin içine dolar.Buna soluk alma denir. Diyafram gevşediği zaman yukarı doğru hareket eder.Böylece akciğerlerin de hacmini küçültür ve hava akciğerlerden dışarı çıkar.Buna soluk verme denir.

Alveol:Kılcal damarlar ile çevrili hava keseciklerine alveol denir. Diyafram:Göğüs boşluğunun alt kısmını kaplatan yassı bir kastan oluşur.Diyafram kasılıp gevşeyerek akciğerlerimize havanın girip çıkmasına yardımcı olur.

Neden Solunum Yapıyoruz? Canlıların ortak özelliklerinden biri de solunum yapmaktır. Solunum yapmanın vücudumuza aldığımız besinlerle ilişkisi olduğunu biliyor muydunuz?Tüm canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için beslenmeye gereksinimleri vardır.Aldığımız besinler vücudumuz için gerekli olan enerjiyi sağlar.Bu enerjiyle de hareket ederiz. Besinlerdeki enerjinin açığa çıkması için havadaki oksijene gereksinim duyulur.Kan tarafından bütün vücuda dağıtılan oksijen enerjiyi açığa çıkarma görevini üstlenir. Bu süreçte oluşan karbondioksit yine kan aracılığıyla akciğerlere gelir.

Solunum Organlarının Sağlığı Yaşadığımız çevrenin havasının temiz olması sağlanmalı,sigara içilmemelidir.Sigara solunun güçlüğü, kalp krizi, damar tıkanıklığı, akciğer kanseri gibi hastalıklara neden olur. Soğuk havalarda burnumuzla nefes almalı, ağzımızı kapatmalıyız.Aksırırken ve öksürürken çevreye mikrop saçmamak için ağzımızı mendille kapatmalı ve yerlere tükürmemeliyiz. Sigara dumanı, egzoz gazı ve diğer zehirleyici gazlardan korunmalıyız. Başlıca solunum yolu hastalıkları, menenjit, çiçek, bronşit,kızıl,kızamık,nezle, grip ve su çiçeğidir.Bu hastalılar karşısında hemen doktora başvurulmalıdır.

SORULAR 1.Göğüs boşluğunu alttan kaplayan kasa ne ad verilir? 2.İçerisinde çok sayıda bronş ve alveol bulunan organa ne ad verilir? 3.Solunum organlarımızın sağlığını nasıl koruruz? 4.Solunum organlarımız nelerdir? 5.Soluk alıp verme nasıl gerçekleşir?