ÜREME VE ÇEŞİTLERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hayal bilimden daha önemlidir, çünkü bilim sınırlıdır.
Advertisements

Üreme Çeşitleri Zafer Zengin Özel Yamanlar Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni
CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM
BİTKİLERDE ÜREME.
Mikro-organizmalar nelerdir?
ADAPTASYON Bugün dünyada yaşayan tüm canlılar yaşadıkları çevreye uyum göstermişlerdir. Canlıların sahip oldukları kalıtsal özelliklerden dolayı bir çevrede.
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
CANLILAR 1.Bakteriler 2.protista 3. Mantarlar 4. Bitkiler 5. Hayvanlar.
MANTARLAR.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Dersimiz.com
TC. MARMARA ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ 186 İLKNUR BEKTAŞ 201 SELDA AKAY 3-C CANLILARIN ÇEŞİTLİLİĞİ.
Hücre bölünmesi.
EŞEYSİZ ÜREME BÖLÜNEREK ÇOĞALMA TOMURCUKLANARAK ÇOĞALMA SPORLA ÇOĞALMA
Hayvanlar Ve Bitkilerde Üreme
BİTKİ VE HAYVANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME
BEYZA AK YAŞAR ACAR FEN LİSESİ
YAKIN ÇEVREMİZDEKİ ORGANİZMALAR
Hücre Bölünmesi Ve Kalıtım
FEN ve TEKNOLOJİ / HÜCRE BÖLÜNMESİ
CANLININ KENDİNE BENZER CANLILAR OLUŞTURABLMESİ-ÜREME
ÇİÇEKLİ BİTKİLER.
PROTİSTA ALEMİ Konu süresi: 3 Ders saati.
EŞEYSİZ ÜREME VE ÇEŞİTLERİ
HÜCRE BÖLÜNMESİ Organizmayı oluşturan hücreler bölünerek sayılarını artırırlar.Her dokudaki hücrelerin bölünme potansiyelleri birbirinden farklıdır.Kemik.
CANLILARDA ÜREME.
? Bu canlıları gruplandırmasında arkadaşımıza yardım eder misiniz?
CANLILARI TANIYALIM Hz:İSMAİL BAŞPINAR.
EŞEYLİ VE EŞEYSİZ ÜREME.
Canlıları tanıyalım.
MANTARLAR ALEMİ Konu süresi: 3 Ders saati.
Hücre Bölünmeleri Hücre bölünerek sayılarını artırırlar. Hücrelerin bölünme İçin gerekli olan emir DNA tarafından verilir. Hücrelerin bölünmeleri için.
8.SINIF PROJE GÖREVİ ÜREME VE ÇEŞİTLERİ SEMA NUR HACI 8/F 849.
EŞEYLİ VE EŞEYSİZ ÜREME
KONUMUZ MİTOZ VE MAYOZ.
Mayoz bölünme.
MİTOZ BÖLÜNME MAYOZ BÖLÜNME
adresinden alınmıştır
!!!! "Bir maytap, ampulden daha parlak bir ışık verebilir ama onu sokağınızı aydınlatmak için kullanamazsınız. Çünkü; yeterince uzun süre yanmaz. Başarı.
KAZIM KARABEKİR EĞİTİM FAKÜLTESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ GÜNDÜZ 2-A
BİTKİ VE HAYVANLARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME Şehit Polis İsmail
BİTKİLER(PLANTAE)ALEMİ
KAZIM KARABEKİR EĞİTİM FAKÜLTESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ GÜNDÜZ 2-A
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
8. Sınıf fen ve teknoloji MİTOZ BOLÜNME.
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
Canlıların Çeşitliliği
Büyüme Ve Gelişme Soruları (10 ADET)
Kamçılılar Kök Ayaklılar Silliler Sporlular Algler Cıvık Mantarlar
HAYVANLAR ALEMİ Hayvanlar Aleminin Özellikleri.  1.Besinlerini dışarıdan hazır alır.  2.Aktif olarak hareket eder.  3.Bitkiler genellikle sınırsız büyümekte.
 Çoğu bir hücreli olmakla birlikte koloni halinde yaşayanları da vardır.  Çekirdek zarı ve zarlı organelleri bulunduğu için prokaryotlardan ayrılırlar.
BAKTERİ VE VİRÜSLER F.CANAN TAŞERİMEZ MİMAR SİNAN ANADOLU LİSESİ.
MİTOZ BÖLÜNME
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
CANLILAR HAYVANLAR türüdür türüdür BİTKİLER e ayrılır e ayrılır
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
SPORLA ÜREME Sporlar, çok küçük, üzeri sıcak, soğuk, kuraklık gibi olumsuz koşullara dayanıklı örtüyle kaplanmış özel hücrelerdir. Örneğin, odamızın havasında.
Üreme ve Gelişme Biyolojisi
Hücre Bölünmesi Ve Kalıtım Konular MitozKalıtımMayozDNA Genetik Kod.
Eşeysiz Üreme
6.SINIF FEN BİLİMLERİ. KONU: BITKI VE HAYVANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELIŞME  Canlıların kendilerine benzer bireyler meydana getirmesine üreme ya da çoğalma.
6.SINIF FEN BİLİMLERİ. KONU: BITKI VE HAYVANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELIŞME  Canlıların kendilerine benzer bireyler meydana getirmesine üreme ya da çoğalma.
SLAYTI BAŞLAT. EMBRİYO ; Yumurta ve sperm hücrelerinin birleşmesiyle oluşan zigot, çift sarmallı DNA moleküllerini içerir. Bitkiler, hayvanlar, ve bazı.
BITKI VE HAYVANLARDA KLONLAMA. GEN KLONLAMA Seçilmiş bir genin bir vektör (plazmit veya virüs) içerisine eklenerek bir bakteriye aktarılması ve sonra.
TEK HÜCRELİDEN ÇOK HÜCRELİYE
ÜREME VE ÇEŞİTLERİ.
EŞEYSİZ ÜREME Bölünerek Üreme Sporla Üreme Tomurcuklanarak Üreme
MANTARLAR ALEMİ ÖMER YANIK BURSA ANADOLU KIZ LİSESİ 2018
EŞEYSİZ ÜREME. EŞEYSİZ ÜREME EŞEYSİZ ÜREME Bir ata canlının kendine genetik olarak özdeş canlılar meydana getirmesidir.
Tek bir bireyden çeşitli yollarla yeni yavruların oluşturulmasına eşeysiz üreme denir. Oluşan bireyler birbirleriyle ve ana canlı ile aynı kalıtsal özellik.
Sunum transkripti:

ÜREME VE ÇEŞİTLERİ

ÜREME CANLILARIN KENDİLERİNE BENZER YENİ BİREYLER MEYDANA GETİRMESİNE ÜREME DENİR. İKİ ŞEKİLDE MEYDANA GELİR: Eşeysiz Üreme Eşeyli Üreme *Üremenin temeli hücre bölünmesine dayanır.

EŞEYSİZ ÜREME Bir canlının tek başına, üreme hücreleri olmaksızın yeni bir birey oluşturmasına eşeysiz üreme denir. Aşağıdaki şekillerde meydana gelir: Bölünerek Üreme Sporla Üreme Tomurcuklanarak Üreme Rejenerasyon(Yenilenme) İle Üreme Ayrıca; Çelikle Üreme,Yumru İle Üreme ve Aşı ile üreme gibi çeşitleri de vardır

Bölünerek Üreme görülür. Mitoz bölünme şeklinde gerçekleşir. Tek hücreli canlılarda görülür. Mitoz bölünme şeklinde gerçekleşir. Büyüyen hücre ortadan ikiye bölünerek çoğalır. Bölünme enine veya boyuna gerçekleşebilir. Paramesyumda enine gerçekleşen bölünme, öglanada(kamçılı hayvan) boyuna gerçekleşir. Bakteri, amipte de görülür.

Sporla Üreme Ana canlı hücreleri içerisinde özel yöntemlerle çok sayıda spor oluşturulur. Sporlar çok küçük olduklarından su, rüzgar ve hayvanlar yardımıyla çevreye yayılırlar.Uygun ortam bulduklarında çimlenerek ana canlıyı oluştururlar. Bakteriler uygun olmayan koşullarda spor üreterek korunurlar. Mantarlar, sıtma mikrobu, çiçeksiz bitkilerde görülür.

SPORLA ÜREME

SPORLA ÜREME Sporlar, çok küçük, üzeri sıcak, soğuk, kuraklık gibi olumsuz koşullara dayanıklı örtüyle kaplanmış özel hücrelerdir. Örneğin, odamızın havasında da oluşabilen ekmek küfü denilen mantarların sporları, birkaç gün bekletilen ekmek dilimleri üzerine düşünce çimlenerek ürer. Böylece ekmeği küflendirir. Ekmek kuruduğunda yeni sporlar oluşturarak çevreye dağılırlar.

TOMURCUKLANARAK ÜREME Ata canlıda oluşan çıkıntılardan yeni canlılar meydana gelir.Oluşan yeni canlı atadan ayrılabilir veya ayrılmayarak kolonide oluşturabilir. Bira mayası, sünger,hidra,polip mercanlarda görülür. HİDRA

VOLVOX SÜNGER

REJENERASYONLA ÜREME Bazı omurgasız hayvanlarda, vücutlarından kopan parçadan yeni canlı oluşmasıdır. Halkalı ve toprak solucanları bölündüklerinde, bölünen parçalardan yeni canlılar meydana gelir. Not: Kertenkelenin kopan kuyruğunun tamamlanması , yarısı alınan karaciğerin kendini tamamlaması rejenerasyonla olur. Fakat bu olay üreme değildir.

ÇELİKLE ÜREME Kavak, çilek, söğüt, gül, üzüm vb. bitkilerinden alınan parçadan (kök, gövde, yaprak) kök oluşarak yeni bitkinin oluşması olayıdır.

YUMRU İLE ÜREME Patates, yer elması gibi bitkilerde görülen üreme şeklidir. Ayrılan yumrudan ataya benzer canlı meydana gelir.