Sigara İçmenin Bedeli Prof Dr Elif Dağlı. Modern ekonomik teori Tüketici bireyler paralarını en iyi nasıl harcıyacaklarına karar veren değerlendiricilerdir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

DÜNYA SİGARASIZ GÜNÜ’NE
TÜTÜN KULLANIMI “EKONOMİK KAYIPLAR” Dilek ASLAN HÜTF Halk Sağlığı AD.
Ayda A. Yurekli, Ph.D World Bank Washington, DC
SAĞLIK EKONOMİSİ.
Yazılı Basının Tütün Kontrolu Konusunda Algı ve Tutumunun İncelenmesi
MADDE BAĞIMLILIĞINDA BİZE DÜŞENLER
SİGARA VE ÖLÜM Alaaddin Attar DEBGİCİ Psikolojik Danışman
MEB Öğrenci Davranışlarının Değerlendirilmesi Yönetmeliği
ÖZKIYIM HASTASINA YAKLAŞIM
Eğitim Şube Müdürlüğü Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü Y
AİLE HEKİMLİĞİNDE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI
İŞLETME Toplumdaki bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak
NİKOTİN BAĞIMLILIĞININ FARMAKOLOJİK TEDAVİSİ
TÜTÜN VE YOKSULLUK Dr. Zeynep Aytemur Solak
Salgını Durdurmak: Yönetimler ve Tütün Kontrolünün Ekonomisi Tütün kontrolü dünya sağlık gündeminde neden önceliklidir? Dr. Joy de Beyer World Bank Washington.
Temel Ekonomi - Prof. Dr. Tümay ERTEK
Hazırlayan:Yunus Başaran
SİGARA DUMANI SADECE SENİ DEĞİL
İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ
PAKET SİGARA FİYATI 1 ADET SİGARA FİYATI
SAĞLIKLI YAŞLANMA: SOSYAL BİR OLGU
TÜTÜN ve İNSAN SAĞLIĞI.
KANSER ERKEN TEŞHİS TARAMA VE
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
SİGARA SAĞLIĞA ZARARLI DEĞİLDİR...!
KONU KESİRLER BASİT KESİR GJFX BİLEŞİK KESİR.
ÜNİTE 14 SERMAYE BÜTÇELEMESİ
1 YÜZDELER. 2 Hakan, bilinçli bir tüketici olarak alışveriş merkezinin uygulayacağı indirim dönemini bekliyor. İndirimsiz fiyatı 750 lira olan bilgisayarı.
EGZOTİK OPSİYONLAR Klasik Avrupa ve Amerikan tipi opsiyonlardan daha karmaşık bir yapıya sahip olup firmaların spesifik ihtiyaçları için düzenlenmiş ve.
KİLİS HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ TÜTÜN BİRİMİ
İlköğretim sınıflar ve ortaöğretim öğrencileri için eğitim seti
SİGARANIN ZARARLARI MADDE BAĞIMLILIĞI AKŞEHİR SELÇUKLU LİSESİ
TEST – 1.
Dr Pınar Pazarlı Göğüs Hastalıkları ve TB uzmanı Sakarya Üniversitesi
8 ? E K S İ L E N EKSİLEN _ 5 5 ÇIKAN FARK(KALAN) 8.
6. HASTANE ORGANİZASYONU.
Tutuklu ve Hükümlü Ergenlerde Madde Kullanımı Özellikleri
OHT 2.1 Griffiths and Wall: Economics for Business and Management, 2nd edition© Pearson Education Limited 2008 Talep, Gelir ve Tüketim Davranışları.
FAİZ PROBLEMLERİ FAİZ YÜZDESİ FAİZ FAİZ YÜZDESİ ANA PARA ANA PARA
GENÇLERDE SİGARA SALGINI
HÜTKOM Hacettepe Üniversitesi Tütün Kontrol, Eğitim, Vergilendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, 20 Haziran 2012 tarih ve sayılı Resmi Gazete'de.
TÜTÜN SALGINININ EKONOMİK ETKİLERİ
TÜTÜN KONTROLUNDA GÖĞÜS HASTALIKLARI UZMANININ SORUMLULUĞU.
ALKOLLÜ İÇKİ İÇMEK VE UYUŞTURUCU KULLANMAK 2
Belirlilik Koşullarında Sermaye Bütçelemesi
İnsanlar neden sigara içer?
Bu sunudaki içeriğin daha ayrıntılı hâline Yeşilay tarafından ilkokul çağı öğrencilerine ve çocuklara yönelik hazırlanmış aşağıdaki kitapçıktan ulaşabilirsiniz:
Ekonomi nedir? EKONOMİ toplumun... üreteceğine... Neyi Kimin İçin
DÜNYADA SAĞLIK SORUNLARI VE SAĞLIK DÜZEYLERİ
BUGÜNÜMÜZÜ VE GELECEĞİMİZİ TEHDİT EDEN BİR SALGIN: NİKOTİN BAĞIMLILIĞI
SİGARA VE KADIN SAĞLIĞI
NEDENLERİ SONUÇLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
Sigaranın Zararları.
TÜTÜN KULLANIMI GERÇEKTEN SORUN MU?
RAKAMLAR ÜLKEMİZDE SİGARA BAĞIMLI SAYISI 17 MİLYON
31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü.
Psk.Danışman ve Rehber Öğretmen
SİGARANIN ZARARLARI Müslüm KARAKAŞ.
SİGARANIN ZARARLARI.
Sigara Bağımlığı Dr. Erkan Ceylan Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi.
Bağımlılık Nedir? Bağımlılık Nedir? Bağımlılık kişinin bir şeye aşırı bağlanmasıdır. O şey olmadan yaşayamayacağını düşünen, o şey olmadığında aşırı.
İBN-İ SİNA A.S.M.L SİGARA VE ZARARLARI Fidal SOYLU Rehber Öğretmen.
Tüketicinin ihtiyacı; Eğitim Örgütlenme (Tüketici Dernek ve Vakıflarına üye olma) Bilgilendirilme.
SİGARA SAĞLIĞA ZARARLI DEĞİLDİR...!
Stj.Dr. Nisanur Aksu. Günümüzün popüler mottosu, “Yürekten iste; gerçek olsun”; “Bırakmak istiyorum ama bırakamıyorum” klişesi ile tezahür eden zorlukları.
Sunum transkripti:

Sigara İçmenin Bedeli Prof Dr Elif Dağlı

Modern ekonomik teori Tüketici bireyler paralarını en iyi nasıl harcıyacaklarına karar veren değerlendiricilerdir. Örneğin: erzak, giysi, konser

Tüketicinin egemenlik hakkının dayandığı ilkeler 1)Her tüketici önceden ürünle ilgili aldığı bilgiyi değerlendirerek, ürünün bedelini ve yararını tartarak bilinçli ve akılcı seçim yapar. 2) Tüketici ürünün tüm bedelini karşılar

Eğer bütün tüketiciler risklerini bilerek ve bütün bedeli üstlenerek seçim yaparlarsa toplumun kaynakları verimli olarak dağıtılmış olur.

Sigara içenler, sigara ürünün kullanmanın bazı yararlarını algılamaktalar ki paralarını bu ürüne ayırmaktalar. Algılanan yararlar: Zevk ve tatmin Kuvvetlenmiş özgüven Stress kontrolu Nikotin düzeyinin sağlanması

Bireysel bedel Harcanan para Sağlık zararı Nikotin bağımlılığı

Sigara alma seçiminin diğer ürün seçimlerinden farkları 1)Bir çok tüketici bu ürünün getireceği hastalık ve ölüm konusunda bilgisizdir. (Bireysel bedel)

Sigara alma seçiminin diğer ürün seçimlerinden farkları 2) Çocukların ve gençlerin sigaranın sağlık etkisi konusunda doğru değerlendirmeler yapamadıkları gösterilmiştir.

Sigara alma seçiminin diğer ürün seçimlerinden farkları 3) Sigara içiciler başka bireylere kendi aldıkları ürünün hem direkt hem de indirekt bedelini yüklemektedirler.

Riskin algılanması

Sağlık zararları konusundaki bilgi tam değildir. Düşük-orta gelir düzeyindeki ülkelerde bilgi dağılımı kısıtlıdır Çin Erişkin sigara içicilerin % 61’i sigaranın az veya hiç zarar yapmadığını düşünmekte

Yüksek gelir düzeyli ülkelerde Sağlık riskleri bilinmekte Sigara içenler riski olduğundan düşük algılamakta Kendilerinden başka içicilerin daha fazla risk altında olduğunu düşünmekteler

Gençlerin karar verme yetisi

Çocuklar ve gençler sigaranın sağlık zararları konusunda bilgisizdirler. ABD ‘de 13 yaşındakilerin yarısı günde bir paketin zarar vermeyeceğini düşünüyor. Moskova’da yaşındakilerin çoğu sigaranın neden olduğu bir hastalık söyleyemiyorlar

Gençlerin bazı konularda karar için yetkin olmadığı kabul edilmiştir. Oy verme Evlenme Sürücü ehliyeti alma Eğitim süresi

Gençler risk taşıyan davranışları seçerler Hızlı araba kullanmak Alkol ve uyuşturucu kullanmak Sigara içmek Sigara içmek yasal olarak denetlenmez

Bugün 15 yaşında olan gençlerin Her orta yaşta 125 yaşlı iken sigara nedeniyle ölecektir.

“Bugünün genci (13-18 yaş) yarının düzenli müşterisidir. Sigara içenlerin büyük bir kısmı sigaraya onlu yaşlarda başlarlar Bu yaştakilerin sigara İçme davranışları Philip Morris için özellikle önemlidir.” 1981 report by researcher Myron Johnson sent to Robert Seligman, Vice president of Research and Development, Philip Morris

Sigara şirketleri neden çocukları ve gençleri hedef alır? Pazar mantığı: Sigara şirketleri, müşterilerinin 1/3 ünün 13 yaşına kadar, % 90’nın da 20 yaşından önce sigaraya başladıklarını bilirler. Marka seçimleri çok erken yaşlarda belirlenir.

Başkasına yüklenen bedel

Sigaranın bedeli İçenin sağlık etkilenmesi Ormansızlaşma Yangınlar Pasif içicilik Elbise ve mobilya kirlenmesi

Ebeveynlerin sigara içmesinin geirdiği ek sağlık yükü Düşük doğum ağırlığı (46,000 vaka, 2800 perinatal ölüm), Ani beşik ölümü (2000 ölüm), Respiratory syncytial virus bronşioliti (22,000 hastane yatışı, 1100 ölüm), akut otitis media (3.4 milyon poliklinik viziti), Effüzyonlu otitis media (110,000 timpanostomi), astım (1.8 milyon poliklinik viziti, 14 ölüm), yangın (10,000 poliklinik viziti 590 hastane yatışı, and 250 ölüm).

İngiltere’de KOAH ekonomik yükü 1996’da 846 milyon sterlin veya yılda kişi başına 1,154 sterlin (2,300 $) 402 milyon £( % 47.5)ilaç tedavisi 207 milyon £(%24.5)oksijen tedavisi 151 milyon £(%17.8)hastane bakımı 89 milyon £(%10.2)ayaktan bakım

KOAH tedavisi yılda kişi başına 1,522 Amerikan Dolarına mal olmaktadır. Bu değer Astım tedavisinin üç katıdır. KOAH hesap edildiğinde sağlık harcamaları KOAH dikkate alınmadan yapılan hesaplardan 2.5 kat fazladır. (8,482 Dolar karşısında 3,511 Dolar).

Sigara içenlerin sağlık harcamaları daha fazladır. Sigara içmeyenler sağlık sigortalarından Ve vergilerinden sigara içenlerin sağlık harcamalarını karşılarlar.