HAZIRLAYAN: SONGÜL KÜÇÜKÇALGAZ Fen bilgisi Öğretmenliği 3.sınıf

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADDE ve ISI.
Advertisements

MADDE ve ISI MADDENİN TANECİKLİ YAPISI:
ISININ YAYILMA YOLLARI
MADDE VE ISI BÜŞRA KARACA 6-E 2097.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
MADDE ve ISI Isının Yayılması Mustafa ÇELİK.
Madde ve Isı.
3)Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
6.Sınıf B.Madde ve Isı 1 Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı 2
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ (VI. SINIF VI. ÜNİTE)
MADDE VE ISI.
ISININ YAYILMA YOLLARI
ISININ YAYILMA YOLLARI
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Maddenin Tanecikli Yapısı VE Isı
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
Isının Yayılması.
6.SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ MADDE VE ISI ÜNİTESİ
Bulunduğu ortama göre sıcaklığı fazla (yüksek) olan her madde çevresine ısı aktarır yayar. Masa insan ateş buz su kendisinden daha soğuk bir ortamda.
FEN ve TEKNOLOJİ / ISI ve SICAKLIK
MADDE VE ISI MADDE VE ISI 1. Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
ADI:TUĞBA SOYADI:KÖKTEN SINIF:6/B NUMARA:1101
Maddenin ısı ile yayılma yolu
HAZIRLAYAN : Ali DAĞDEVİREN Sevgili öğrenciler; Bu ünitedeki amacımız; ısı enerjisini maddenin tanecikli doğası ile ilişkilendirerek.
Maddenin Tanecikli yapısı ve Isı Maddenin tanecikli yapısı geçen derslerimizde işlenmişti. Atom ve molekül tanecikleri aralarındaki boşluklardan dolayı.
HAZIRLAYAN : ibrahim MAKAS Sevgili öğrenciler; Bu ünitedeki amacımız; ısı enerjisini maddenin tanecikli doğası ile ilişkilendirerek ısı iletim yollarını.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI
MADDE VE ISI.
MADDE VE ISI.
ISININ YAYILMA YOLLARI
Metaller, Ametaller ve Yarı metaller
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
FEN ve TEKNOLOJİ / SES SESİN YAYILMA HIZI.
2) Isının Yayılımı.
MADDE ve ISI.
YAYILMASI ISININ.
ISI NEDİR? Sıcaklık farkından dolayı maddenin tanecikleri arasında enerji aktarımı gerçekleşir. Aktarılan bu enerjiye ısı enerjisi denir. Bulunduğu ortama.
MADDE VE ISI.
ISI YALITIMI.
MADDE VE ISI.
1- İletken : Isıyı iyi ileten maddelere ısı iletkeni denir. Isı iletkenlerini oluşturan tanecikler arasındaki boşluk çok azdır ve tanecikler düzenlidir.
MADDE VE ISI.
MADDE VE ISI FADİME GÜLHAN.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI
ISI: Bir maddenin bütün moleküllerinin sahip olduğu çekim,potansiyel enerjileri ile kinetik enerjilerinin toplamına ısı denir.Isı bir enerji türüdür.Başka.
Bütün maddeler tanecikli yapıya sahiptir. Taneciklerin hareketi ile maddenin ısınması arasında bir ilişki var mıdır?
ISININ YAYILMASI.
Isının Yalıtımı.
Madde Ve Isı.
Isı Yalıtımı Bütün maddelerin ısı iletkenlikleri farklıdır. Isının bir maddedeki yayılma hızı o maddenin iletken mi yoksa yalıtkan mı olduğunu belirtir.
Maddenin Tanecikli yapısı ve Isı Maddenin tanecikli yapısı geçen derslerimizde işlenmişti. Atom ve molekül tanecikleri aralarındaki boşluklardan dolayı.
Isının Yayılma Yolları
Özhan ÇALIŞ Bilgi İletişim ve Teknolojileri Özhan ÇALIŞ.
Özhan ÇALIŞ Bilgi İletişim ve Teknolojileri. Özhan ÇALIŞ Bilgi İletişim ve Teknolojileri MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI Atom ve molekül tanecikleri.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
6.ÜNİTE :MADDE VE ISI.
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
Sıcaklık ve İletkenlik
ISININ YAYILMA YOLLARI
Maddenin Sınıflandırılması
FEN BİLİMLERİ-6 4.ÜNİTE MADDE VE ISI 3.Madde ve Isı HALİM GÜNEŞ.
ISININ YAYILMA YOLLARI
MADDE VE ISI.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI ve ISI
Sunum transkripti:

HAZIRLAYAN: SONGÜL KÜÇÜKÇALGAZ Fen bilgisi Öğretmenliği 3.sınıf MADDE VE ISI HAZIRLAYAN: SONGÜL KÜÇÜKÇALGAZ Fen bilgisi Öğretmenliği 3.sınıf

MADDE VE ISI KONULAR: 1)MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI 2)ISININ YAYILMASI 3)ISI YALITIMI

1)MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI

Konunun Anahtar Kelimeleri Madde Molekül Molekül yığını Isı Tanecik

MADDE VE ISI Bütün maddeler(katı,sıvı,gaz) tanecikli yapıdadır. Bu tanecikler sürekli etkileşim halinde oldukları için madde her zaman ısı enerjisine sahiptir.

Madde ve Isı Isı alan maddenin taneciklerinin hareketliliğini arttırır. Isı veren maddenin taneciklerinin hareketliliğini azaltır.

Madde ve ısı Maddenin tanecikleri sürekli hareket halindedir. Isı alan maddenin, sıcaklığı artar dolayısıyla taneciklerin hareketi hızlanır. Isı veren bir maddenin, sıcaklığı azalır dolayısıyla taneciklerin hareketi yavaşlar.

Madde ve ısı Sıcaklıkları farklı iki madde sıcaklık farkından dolayı aralarında enerji aktarımı gerçekleşir. Aktarılan bu enerji ısı enerjisidir. Hızlı hareket eden tanecikler yavaş hareket eden taneciklere çarpışır. Çarpışma sırasında ısı alışverişi gerçekleşir.

Madde ve ısı 2) ISININ YAYILMASI

Madde ve ısı Isı sıcaktan soğuğa doğru yayılır.

ISI ÜÇ FARKLI YOLLA YAYILIR 1) İLETİM YOLUYLA YAYILMA 2) IŞIMA YOLUYLA YAYILMA 3) KONVEKSİYON YOLUYLA YAYILMA

ISININ İLETİM YOLUYLA YAYILMASI Isı bir çeşit enerjidir. Isı enerjisi günlük hayatta birçok alanda karşımıza çıkar. Örneğin: Kışın evimizi ısıtmakta veya yemek pişirmekteyiz.

Madde ve ısı Sıcak bir cisme elimizi değdirdiğimizde ısı enerjisi elimize iletilmekte ve elimizi ısıtmaktadır. Metal cisimler ısı enerjisini muhteşem iletirler o yüzden bunlara: ısı iletkeni adı verilir. Tahta veya plastik malzemeler ise ısı enerjisini iletmezler bunlara ise ısı yalıtkanı adı verilir.

ISININ IŞIMA YOLUYLA YAYILMASI Isının Güneş ’ ten Dünya ’ ya Ulaşması Soğuk bir kış gününde güneş altında kalan bir arabanın camları ve kaportası soğuk iken içi neden sıcaktır?

Çünkü: Madde ve ısı Isının görünmez yollarla yayılmasına ışıma denir. Isı ışık gibide davranır yani boşlukta da yayılır. Parlak yüzeyler tarafından yansıtılır. Mat yüzeyler tarafından soğurulur .Dolayısıyla ısıyı emen madde ısınır. Güneşten ısını gelmesi bu yolla olur.

ISININ KONVEKSİYON YOLUYLA YAYILMASI Yeryüzünde bulunan sular, Güneş’ in ısı etkisiyle buharlaşarak su buharını oluştururlar. Yeryüzü ısındıkça ısınan hava taneciklerinin yoğunluğu azalır. Yoğunluğu azalan bu hava tanecikleri konveksiyon olayı ile yoğunluğu fazla olan soğuk hava tanecikleri ile yer değiştirir.

Madde ve ısı ISI ve SICAKLIK FARKLI ŞEYLERDİR.

KAYNAKÇA: www. google. com www. fenokulu. com www. youtube KAYNAKÇA: www.google.com www.fenokulu.com www.youtube.com Asbestos in the World