Yrd. Doç. Dr. Yasemİn ÇAYIR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GİRESUN PROF. DR. A. İLHAN ÖZDEMİR DEVLET HASTANESİ
Advertisements

OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ)
•Göz bebeğiniz çocuklarınızı ne kadar seviyorsunuz? •Onların sağlığı ve gelişimi her şeyden önemli değil mi? •Peki ya ebeveynleriniz? •Onların sağlığını,
SBR 129 – Spor Bilimleri ve Rekreasyona Giriş Dr. Alpan Cinemre
SAĞLIKLI ve AKTİF YAŞLANMA
KANSER NEDİR ?.
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Kırıkkale Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
MEME KANSERİ BASIN BÜLTENİ
ALZHEİMER HASTALIĞI HAZIRLAYAN Prof Dr. Işın Baral Kulaksızoğlu
TÜRKİYE MEME VAKFI FARKINDAYIM KORKMUYORUM “ ARKADAŞIMA ANLATIYORUM ” MEME SAĞLIĞI EĞİTİMİ.
HİPOKSİ VE HİPERVENTİLASYON
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
İVRİNDİ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
Sağlam Birey Takibi Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Eylül 2009 Doç. Dr. Zekeriya Aktürk / 10 1.
KRONİK HASTALIKLARIN EPİDEMİYOLOJİSİ
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
ERKEN TANI Hastal ı klar ı n, klinik bulgu ve belirtileri ortaya ç ı kmadan tesbit edilmesine erken tan ı denir.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
SİGARA VE ALKOL.
AİLE HEKİMLİĞİNDE HASTALIKLAR
GEBELERDE DEMİR DESTEK PROGRAMI UYGULAMASI
PSİKOMOTOR GELİŞİM Yrd.Doç.Dr. Serkan HAZAR.
ÖNLEYİCİ SAĞLIK BAKIMI
Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
2. Fiziksel aktivite Yapılan her hareket belirli miktarda enerji harcamasını gerektirir. Hareketin derecesi ve süresine göre enerji harcaması değişir.
MİTOKONDRİ VE YAŞLANMA
SAĞLIK.
OSTEOPOROZ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ.
MENOPOZ VE BESLENME.
SAĞLIK Sağlık; insanın fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır.
1. Sağlık ve Sağlık Düzeyini Etkileyen Faktörler
BİRİNCİ BASAMAKTA ÜROLOJİK HASTALIK YÖNETİMİ. Yard. Doç
Sağlıklı Yaşlanma Yrd.Doç.Dr.Ümit Dündar Afyon Kocatepe Üniversitesi
YAŞLILARDA EYLEM KISITLILIĞINA BİRİNCİ BASAMAKTA YAKLAŞIM
FİZİKSEL AKTİVİTE VE SAĞLIĞIMIZ KASTAMONU TSM. Sağlık: Sağlık, yalnızca hasta veya sakat olmak değil bedenen, ruhen ve sosyal yönlerden tam bir iyilik.
Tütün dumanında bulunan diğer bazı zararlı maddeler
Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyonda Disiplinler Arası Yaklaşım
ERİŞKİNDE TARAMA TESTLERİ
KRONİK HASTALIKLAR EPİDEMİYOLOJİSİ

Dr. Aylin Sena BELİNER1, Prof. Dr. Aliye Mandıracıoğlu2
SAĞLIKLI BESLENME.
KANSER ve ÖNLEME.
BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
YAŞLIDA BESLENME Prof. Dr. Deniz SUNA ERDİNÇLER
Alzheimer Afiş. Kronik Hastalıklar, Yaşlı Sağlığı ve Özürlüler Daire Başkanlığı Yaşlı Sağlığı Farkındalık Çalışması.
GERİATRİ.
KRONİK HASTALIKLAR *Genellikle tam iyileştirilmeleri söz konusu olmayan, *Sürekli, *Yavaş ilerleyen, *Çoğu kez kalıcı sakatlıklar bırakan, *Oluşmasında.
MEME KANSERİ VE KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şubesi 2007
KRİTİK HASTA ÇOCUĞUN BESLENMESİ
7. ADIM: ERKEN TANI VE TEDAVİ Öğr. Gör. Sami AKPİRİNÇ Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı SAĞLIKLI YAŞAMANIN ADIMLARI; DİN GÖREVLİSİ.
ERKEN TANI VE TEDAVİ Prof.Dr. Zeynep ŞİMŞEK. Erken Tanı Bir hastalığın belirtileri ortaya çıkmadan, Bir başka ifadeyle vücuda yayılmadan ve organlara.
Kadın Sağlığı Tacettin İnandı. Kapsam Kadın sağlığı düzeyi ölçütleri Kadınlarda sık gözüken sağlık sorunları Sadece kadınlarda görülen sorunlar.
Sağlıklı Beslenme / 32.
YAŞLILIKTA DEPRESYON ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
MEME KANSERİ CANAN ZENGİN
KADIN SAĞLIĞI İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
GÜRÜLTÜNÜN İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ
Beslenme Durumunun Saptanması GİRİŞ
KLİMAKTERİK DÖNEM Kadınların üreme çağından over fonksiyonlarının kaybolduğu çağa geçtiği bir yaşam dönemidir yaşta başlar-ihtiyarlığın başlangıcı.
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
ANT 311 Beslenme İlkeleri ve Beslenme Antropolojisi
Sunum transkripti:

Yrd. Doç. Dr. Yasemİn ÇAYIR YAŞLI SAĞLIĞI Yrd. Doç. Dr. Yasemİn ÇAYIR

Amaç ve Hedefler Amaç; Bu dersin sonunda katılımcıların yaşlı sağlığı hakkında bilgi ve tutum sahibi olmaları amaçlanmıştır. Hedefler; Bu ders sonunda katılımcılar; Sağlıklı yaşlanmanın önemini kavramalı Yaşlanmaya etki eden faktörleri sayabilmeli Yaşlıda duyarlılıkla birlikte görülen en az 3 durumu sayabilmeli Yaşlılarda sık karşılaşılan sorunları sayabilmeli Yaşlı sağlığının önemini savunmalı

Doğumda beklenen yaşam süresinin artması, doğurganlık hızının azalması ile birlikte günümüz toplumu giderek yaşlanmaktadır. Türkiye de hızlı yaşlanma sürecinin beklendiği ülkelerden birisidir. 2040’a kadar Türkiye’de yaşlı nüfusta % 201’lik bir artış beklenmektedir. Doğumda beklenen yaşam süresi 73,2 yıla ulaşmıştır.

Sağlıklı Yaşlanma Yaşlanma bir süreçtir ve sağlıklı yaşlanma yaşlılık belirtilerinin görülmemesi değil; bireyin yaşlılığın getirdiği değişikliklere kolay adapte olmasıdır. Hekimler, yaşlı bireyleri bu süreçte desteklemeliler.

Sağlıklı Yaşlanma İyi ve sağlıklı yaşlanma 3 faktör içerir; 1-Hastalık ve sakatlık olasılığının düşük olması 2-Zihinsel ve fiziksel fonksiyonların yüksek olması 3-Yaşama karşı aktif bağlılık Aktiviteleri yerine getirmek için yeterlilik olacak, uygun kaynaklara sahip olacak, aktivitelere katılım yaşlı bireyde istek uyandıracak, kendine güven duyacak.

Yaşlanmaya Etki Eden Faktörler Yaşlanma ile strese uyum cevabında azalma oluşur. Yaşlı birey dışarıdan gelen uyarılara karşı homeostazı koruması giderek zorlaşır. Yaşlanma teorileri içinde en çok kabul gören oksidadif strestir.

Oksidatif Stres Yaşlanma ile birlikte oksidan maddelerin miktarı artar ve antioksidan sistemler yetersiz kalır. Proliferasyon kabiliyeti olmayan, hücre bölünmesi yoluyla oksidatif hasarı azaltamayan, nöronlar ve kardiyak miyositler oksidadif hasardan en çok etkilenen hücrelerdir.

Yaşlıda duyarlılık 85 yaş ve üzeri Birden fazla ilaç kullanma Düşmeye bağlı yaralanma Beslenme bozukluğu oksidatif hasara yol açar Demans, depresyon Fonksiyonel kayıp Kronik hastalık Sosyal bağımlılık Hospitalizasyon

Yaşlılıkta Sık Görülen Sorunlar Artrit HT Kalp hastalıkları İşitme kaybı İnfluenza Yaralanmalar Ortopedik bozukluklar Katarakt Depresyon Kanser DM Görme bozuklukları Üriner inkontinans Variköz venler

YAŞLILIKTA KANSER Kanser 60-79 yaş arası kadın ve erkeklerde başlıca ölüm nedenidir. Aşağıdaki kanser türleri yaşlıda sık görülür: 1. Meme kanseri 2. Kolorektal kanser 3. Serviks kanseri 4. Prostat kanseri 5. Akciğer kanseri 6. Cilt kanseri

YAŞLILIKTA KANSER Yeterli ve dengeli beslenme Bedensel etkinlik Sigara içmeme Alkolden uzak bir yaşam Boş zamanları değerlendirebilme Yeterli ve düzenli uyku Stresle baş edebilme gibi davranışların çocukluktan itibaren geliştirilmesi ile yaşlılıkta kanserden korunmak mümkün olabilir.

Kanser Taramaları Meme kanserinin erken teşhisi için 40 yaş üzeri kadınlarda yılda bir defa klinik meme muayenesi, 50 yaş üzerinde yılda bir defa mamografi önerilir. Kolorektal kanserin erken teşhisi için 50 yaş üzeri kadın ve erkeklerde yılda bir kez GGK, 10 yılda bir kolonoskopi önerilir. Serviks kanseri erken teşhisi için 35-40 yaş arasında yılda bir kez servikal smear örneği alınır. Prostat kanserini önlemek için 50 yaş üzeri erkeklerde yıllık rektal tuşe ve PSA bakılmalı.

Yaşlılıkta Beslenme Yaşlılık döneminde bazal metabolizma hızı azalır, dolayısıyla da toplam enerji harcaması-kalori gereksinimi azalır. Bu dönemde kilogram başına 30 kkal/gün enerji tüketilmesi önerilmektedir. Kadınlarda 1900 kkal; erkeklerde ise 2300 kkal olarak kabul edilmektedir. Yaşlı bireylerin günlük aldıkları enerjinin 1500 kalorinin altına düşmemesi önerilmektedir.

Yaşlılarda beslenme Sağlıklı beslenme için karbonhidratlardan sağlanan enerji payı %55-60; yağlardan sağlanan pay %25-30, proteinlerden sağlanan pay ise %10-15 olmalıdır. Yaşlıların günde 2-2,5 litre sıvı tüketmesi önerilir. Bedensel etkinlik, metabolizmanın etkilenmesini sağlayan herhangi bir hastalık olması, mevsimsel değişiklik, iklim değişiklikleri, sıvı gereksinimini değiştirebilir.

SONUÇ Birinci basamak yaşlı sağlığının değerlendirilebileceği topluma en yakın hizmet birimidir. Bir toplumun yaşlı nüfusunun sağlığı, tüm diğer yaş gruplarının sağlığı gibi, öncelikle birinci basamak hekiminin sorumluluğundadır.