ÇOCUKLARDA OBEZİTE VE BESLENME

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA SAĞLIKLI BESLENME VE
Advertisements

VELİLERE YÖNELİK SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Keçiören İlçe Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Şubesi
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
ERGENLİK ÇAĞINDA BESLENME
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
BESLENME, HAREKETLİ YAŞAM VE HİJYEN Dyt. MELTEM MUTLU İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI
OKUL ÇAĞINDA ÇOCUK BESLENMESİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
ESKİŞEHİR SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Sağlikli beslenme ve zararli alişkanliklar
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIĞIMIZI KORUYABİLİRİZ
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
İL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Vitaminler Konuşuyor V İ T A M İ N L E R A B C K E D.
BESLENMENİN ÖNEMİ
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
Sağlıklı bir çocuk olmak için nasıl beslenmeliyiz ?
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
OKUL DÖNEMİNDE BESLENME
BESLENME REHBERİ 2.
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLEN SAĞLIKLI BÜYÜ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME.
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
DENGELİ BESLENME, ÖZBAKIM BECERİLERİ VE BULAŞICI HASTALIKLAR
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN
ÇOCUKLARDA SAĞLIKLI BESLENME VE EGZERSİZ.
1-3 yaş grubu çocuklarda beslenme
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
YETERLİ DENGELİ BESLENME, OBEZİTEDEN KORUNMA VE FİZİKSEL AKTİVİTE
Beslenmenin ABC’si Dyt. Ece Köprülü.
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
OKULLAR SAĞLIKTA YARIŞIYOR
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme.
1 Rasim Ergene Ortaokulu Keşan / Edirne Bu sunum sunum adresinden alınmıştır.
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
SAĞLIKLI BESLENME.
SAĞLIKLI BİREY SAĞLIKLI BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sağlıklı Beslenme.
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
OBEZİTE, SAĞLIKLI BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTE
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME.
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sunum transkripti:

ÇOCUKLARDA OBEZİTE VE BESLENME

Obezite vücut ağırlığının ve vücuttaki yağ kitlesinin artmasıdır. Çocukların büyük kısmında gelişen obezitenin nedeni enerji alım fazlalığıdır. Son yapılan çalışmalara göre her 10 çocuktan 2 sinde obezite görülmektedir.

ÇOCUKLARDA OBEZİTE NEDENLERİ Modern yaşam tarzı, özellikle hareket azlığı ve abur-cubur beslenme alınan kaloriyi artırırken harcanan kaloriyi azaltmaktadır.

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA GÖRÜLEN OBEZİTE NEDENLERİ FAZLA KALORİ ALINMASI • Süt, yoğurt,ayran gibi kalsiyumdan zengin gıdalar yerine gazlı-kalorili içeceklerin (kola,soda,meyve suyu) içilmesi • Tok tutan, yavaş sindirilen ve barsak hareketlerini kolaylaştıran lifli gıdaların (baklagiller,sebze,meyve) az tüketilmesi

• Bol şekerli ve yağlı yiyecekleri (cips,patates kızartması,gofret,çikolata,şekerleme) aşırı tüketme • Fast-food tarzındaki hazır gıdalarla beslenmenin artması (pizza,hamburger,ekmek arası) • Düzenli beslenmeyip,düzensiz abur-cubur beslenme

• Öğün atlayıp,diğer öğünlerde aşırı miktarda yemek yeme • TV’de kalorili yiyecek ve gazlı-şekerli içecek tüketiminin reklamlarla özendirilmesi

AKTİVİTENİN AZALTILMASI • Okula servisle gidip-gelme • Merdiven yerine asansör-yürüyen merdiven kullanımı • Dışarıda oyun yerine evde TV, bilgisayar başında vakit geçirme(bu sırada abur-cubur tüketimi)

• Sürekli sınavlar,dersaneler,ev ödevleri nedeniyle çocukların spora zaman ayıramamaları, stresle daha çok gıda tüketilmesi • Beden eğitimi derslerinin yetersiz olması • Kentlerde yeşil alan ve oyun alanlarının eksikliği • Şehir güvenliği ve trafik korkusu nedeniyle çocukların evde daha uzun süre kalmaları

Obezitenin benlik saygısı, okul başarısı, sosyal ilişki kurma üzerine de olumsuz etkileri vardır. Hatta ileride iyi evlilik yapma ve iyi iş bulabilme olanakları üzerine bile olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir.

OBEZİTEYİ ÖNLEMEYE YÖNELİK YAŞAM TARZI ÖNERİLERİ • Çocukluk çağında yüksek kalorili gıdalardan kaçınmalıyız… • Şekerli ve gazlı içecekler yerine su,ayran,süt tercih etmeliyiz….

OBEZİTEYİ ÖNLEMEYE YÖNELİK YAŞAM TARZI ÖNERİLERİ • Çocuklara sebze yemekleri, baklagiller ve salata yeme alışkanlığı kazandırılmalı • Düzenli öğünler halinde yemek yeme alışkanlığı edinilmeli (3 ana 3 ara), öğün atlanmamalı (özellikle kahvaltı) • Yemekler yavaş ve iyice çiğnenerek yenmeli, gelişigüzel atıştırmalardan kaçınılmalı

OBEZİTEYİ ÖNLEMEYE YÖNELİK YAŞAM TARZI ÖNERİLERİ • Bol su içilmeli •Servis yapıldıktan sonra servis kabı sofradan kaldırılmalı •Yemek bitince sofradan kalkılmalı •Hazır besinlerden uzak durulmalı

OBEZİTEYİ ÖNLEMEYE YÖNELİK YAŞAM TARZI ÖNERİLERİ • Çocukların okul kantinlerinden beslenmesi önlenmeli, mümkünse kantinlerde satılanlar denetlenmeli •Asansör yerine merdiven kullanılmalı •Yakın mesafelere yürüyerek gitmeli

OBEZİTEYİ ÖNLEMEYE YÖNELİK YAŞAM TARZI ÖNERİLERİ • Televizyon ve bilgisayar başında geçirilen süre kısıtlanmalı • Her fırsatta ve hafta sonları spor yapmalı Beden eğitimi dersleri özendirilmeli ve artırılmalı

İÇİN SAĞLIKLI BESLENME İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN SAĞLIKLI BESLENME

BESİN ÖĞELERİ Proteinler Karbonhidratlar Yağlar Vitaminler Mineraller Su

PROTEİNLER Büyüme ve gelişmemiz için gereklidir.Hücre yapımında rol oynar.

Yeterinde protein almazsak ne olur? Büyüme ve gelişme yavaşlar, Kolay hasta oluruz, Hastalıklar daha uzun sürer, Saç, deri, tırnak gibi dokularımızın sağlığı bozulur, Organlarımızın çalışması aksar.

Süt, yoğurt,et, yumurta gibi hayvansal kaynaklı proteinler, daha kolaylıkla vücut proteinlerine dönüşebilir. Büyüme ve gelişme için yeterli miktarda tüketilmeleri gerekmektedir. Hayvansal kaynaklı proteinlerin, gereğinden fazla tüketilmesi doğru değildir.

KARBONHİDRATLAR Vücut çalışması ve günlük hareketlerimizi yapabilmek için gerekli olan enerjinin büyük çoğunluğu karbonhidratlardan sağlanır. Bazı karbonhidratlar basit bir yapıdadır. Bunlar bize tatlı tadı veren karbonhidratlardır. Örneğin çay şekeri bu grupta yer alır.

Günlük yaşamınızda fazla hareketli değilseniz ve spor yapmıyorsanız, şeker içeriği yüksek besinlerden aldığınız enerji harcanamaz. Bu tür yiyecekleri fazla tüketmek Şişmanlığa neden olur.

Şeker ve şekerli besinler diş sağlığının da olumsuz yönde etkiler Şeker ve şekerli besinler diş sağlığının da olumsuz yönde etkiler. Diş çürümelerinin en büyük nedeni bu besinlerin fazla miktarda tüketilmesidir.

Diş Sağlığını Korumak İçin! Şeker ve şeker içeriği yüksek olan besinleri fazla tüketmeyiniz. Günde en az iki kez dişlerinizi fırçalayınız.

Tadı tatlı olmayan diğer karbonhidratlar, nişasta ve posadır. Nişasta yapısındaki karbonhidratlar kana daha yavaş karıştıkları için kan şekerinin daha düzenli olmasını sağlar. Posa sindirim sisteminin sağlıklı çalışması için gereklidir. Ayrıca, posadan zengin besinlerin yeterli miktarda tüketilmesi pek çok hastalığa karşı koruyucu etki göstermektedir.

Yeterli posa alabilmek için; Posadan zengin besinleri her gün tüketiniz Kabuklu yenebilen salatalık, elma, armut gibi sebze ve meyveleri iyice yıkadıktan sonra kabuklu olarak tüketiniz.

YAĞLAR Yağlar, en fazla enerji sağlayan besin öğesidir. Sıvı Yağlar: Zeytin, ay çekirdeği, mısır, fındık ve soya gibi bitkisel besinlerden elde edilmektedir. Katı Yağlar: Margarinler, tereyağıdır. Katı yağların fazla tüketilmesi, kalp ve damar sağlığımız için sakıncalıdır.

Yağda kızartılmış bütün yiyecekler, mayonez, kremalı yiyecekler, yağlı etler, sucuk, salam, sosis, çikolatalar ve çikolatalı yiyeceklerin yağ içeriği fazladır.

Yağ içeriği yüksek besinler fazla tüketilirse ne olur? Gereksiz yere fazladan enerji alınmış olur. Kalp ve damar sağlığı olumsuz yönde etkilenir. Vücudumuzda dolaşan kanın bileşimi bozulur. Özellikle katı yağlar kalp ve damar sağlığımız için sakıncalıdır.

VİTAMİNLER Vitaminler, hastalıklardan korunabilmek ve vücudumuzun düzenli çalışabilmesi için gereklidir. Her besinin bileşiminde farklı vitaminler bulunmaktadır. En çok vitamin sağlayan besinler, taze sebze ve meyvelerdir. Özellikle bu besinlerden sağladığımız

VİTAMİNLER C vitamini ise grip, nezle gibi hastalıklara karşı korur. Ayrıca diş etlerimizin daha sağlıklı olması için de C vitamini gereklidir. A vitamini, büyüme ve gelişme için çok gereklidir ve daha iyi görmemizi sağlar.

Daha çok süt, yoğurt, peynir gibi besinlerde bulunan D vitamini, kemik sağlığımız için gereklidir. Güneş ışınlarından yeterince yaralanırsak besinlerle vücudumuza aldığımız D vitamini, görevlerini daha iyi yapabilir. B grubu vitaminler, kan yapımı, kas ve sinir sisteminin çalışması için gereklidir. Bu vitaminler, bütün besinlerde farklı miktarlarda bulunmaktadır.

Günlük olarak tüketmemiz gereken besinleri yeterli miktarda tüketebilirsek, vücudumuz için gerekli bütün vitaminleri almış oluruz.

MİNERALLER Vücudumuzda en çok bulunan mineral kalsiyumdur. Kemik ve diş sağlığı için gereklidir. Kalsiyum, en çok süt ve sütten yapılan besinlerde bulunur.

Kalsiyumu yetersiz alırsak ne olur? Kemik ve dişleriniz yeterince güçlü olmaz. Kemiklerinizin uzaması yavaşladığı için boyunuz kısa kalır. Kas ve sinir sisteminin çalışması aksar.

Vücudumuzda az miktarda bulunduğu halde çok önemli görevleri olan başka mineraller de vardır. Bunlardan birisi de Demirdir. Demir en çok et, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek, koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi besinlerde bulunur. Bu besinlerde bulunan demirin, vücudumuzda daha iyi kullanılabilmesi için C vitamini gereklidir.

Demir yetersizliğinde ne olur? Vücudumuzda kan yapımı bozulur, kansızlık gelişir. Dokularımızda oksijen taşınması aksar. Yorgunluk ve halsizlik hissederiz. Dikkat dağınıklığı nedeniyle öğrenmemiz yavaşlar. Kolay hastalanırız.

Bu nedenle her öğünde sebze ve meyve grubundan bir besini mutlaka tüketmek için özen göstermelisiniz.

Yemek sırasında çay, kahve, kola gibi içeceklerin ve çikolatalı yiyeceklerin tüketilmesi, vücudunuzun demirden yararlanmasını azaltır. Eğer çok isteniyorsa ara sıra bu tür yiyecek ve içecekler, yemekten 1-1.5 saat önce veya sonra az miktarda tüketilebilir.

SU Vücudumuzun düzenli olarak çalışabilmesi için 2-2.5 litre su gereklidir.

BESİNLERİMİZİ GRUPLARA AYIRALIM

. Bunlar; 1- Süt Grubu 2- Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu 3- Taze Sebze ve Meyve Grubu 4- Ekmek ve Tahıl Grubu

ÖĞÜNLERİMİZ Her besin grubundan günlük olarak tüketmemiz gereken toplam miktarları 3 ana, 3 ara öğüne dağıtırsanız dengeli ve yeterli beslenmiş olursunuz. Sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemekleri ana öğünlerdir. Sabah ve öğle arasındaki ara öğün kuşluk adını alır. Öğle ve akşam yemeği arasındaki ara öğün ise ikindidir.

1- SÜT GRUBU Bu grupta bulunan besinler: Süt, yoğurt Peynirler (beyaz peynir, kaşar, çökelek gibi) Ayran Sütlü Tatlılar (Sütlaç, muhallebi, dondurma gibi) Sağladığı Önemli Besin Öğeleri Kalsiyum, protein, D vitamini, bazı B grubu vitaminler

2- ET-YUMURTA-KURUBAKLAGİL GRUBU Bu grupta bulunan besinler: -Kırmızı etler (dana,kuzu vb.) -Beyaz etler (tavuk, hindi, balık) -Yumurta -Kuru baklagiller (mercimek, kuru fasulye, nohut) -Et ürünleri (salam, sosis, sucuk, pastırma)

3- SEBZE VE MEYVE GRUBU Bu grupta bulunana besinler: Domates, havuç, salatalık, taze fasulye, patlıcan, yeşil biber, pırasa, karnabahar, lahana, ıspanak, kereviz, patates, maydanoz, dereotu, marul gibi besinler. Bütün taze meyveler: Elma, portakal, mandalina, çilek, armut, karpuz, kiraz, dut, şeftali, üzüm, muz, incir gibi besinler.

Günlük Tüketilmesi Önerilen Toplam Miktar Sağladığı Önemli Besin Öğeleri : Vitaminler (özellikle C ve A vitaminleri), mineraller, posa. Günlük Tüketilmesi Önerilen Toplam Miktar Günde Porsiyon yemeğe çalışınız.

4- EKMEK VE TAHILLAR Bu grupta bulunan besinler: Buğday, çavdar, yulaf ve mısırdan yapılmış ekmekler, bazlama, makarna, şehriye, bulgur, irmik, un, pirinç, yufka gibi besinler. Sağladığı Önemli Besin Ögeleri: Karbonhidrat, bazı B grubu vitaminler, mineraller, posa.

SABAH KAHVALTISI Bütün gece süren açlıktan sonra günün en önemli öğünü sabah kahvaltısıdır. Sabahları kendinizi daha iyi hissetmenizi ve daha iyi öğrenmenizi sağlar. Kahvaltı etmeden okula gelen çocukların daha az başarılı oldukları görülmüştür. Bu nedenle kahvaltı etmeden evden çıkmamaya özen göstermelisiniz.

GÜVENLİ BESİN NEDİR?

Güvenli besin, temiz, bozulmamış ve içinde sağlığa zararlı maddeler bulunmayan besinlerdir. Açıkta satılan besinler hem temiz değildir hem de uygun koşullarda bulunmadıkları için bozulmuş olabilirler.

Açıkta satılan yiyeceklerden satın alınmaması, Sebze ve meyveleri çok iyi yıkamadan yenmemesi, Besin satın alırken son kullanma tarihlerine dikkat edilmesi, Kolay bozulacak besinlerin buzdolabında saklanması gerekmektedir.

Ayrıca besinlerin, sağlığı bozucu hale gelmemesi için yemek yerken kullanılan tabak, çatal, kaşık ve bardağın temiz olması çok önemlidir. Yemeğe oturmadan önce ve yemekten sonra ellerinizi yıkamaya da özen göstermelisiniz.

Aşağıdaki resimde hijyenik açıdan yanlış olan 6 şeyi bulunuz.

1- Buzdolabı kapağı açık 2- Okul çantası tezgahın üzerinde 3- Çöp kovası çok dolu ve ağzı açık 4- Süt açıkta 5- Kedi tezgah üzerinde 6- İçi toprak dolu olan çiçek saksısı tezgah üzerinde duruyor.

SAĞLIKLI YARINLAR