BESLENME EPİDEMİYOLOJİSİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Advertisements

KANSER VE BESLENME.
DİŞ VE KEMİK SAĞLIĞINA ETKİLERİ
OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ)
SBR 129 – Spor Bilimleri ve Rekreasyona Giriş Dr. Alpan Cinemre
TEKHARF Alkol İçimi.
Sigarayı Bırakma Doç. Dr
KANSER NEDİR ?.
ve Pediatrik Onkoloji Uzmanı
Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ.
VİTAMİNLER.
FİZİKSEL AKTİVİTE, BESLENME, SAĞLIK.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
Sağlam Birey Takibi Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Eylül 2009 Doç. Dr. Zekeriya Aktürk / 10 1.
KRONİK HASTALIKLARIN EPİDEMİYOLOJİSİ
Multivitamin Use and the Risk of Mortality and Cancer Incidence
GIDA BESLENME VE KANSER DOÇ. DR. SİBEL KARAKAYA Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Beslenme Bilim Dalı İzmir, 2004.
Beslenme ve Kanser Riski
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
EŞİL ÇAY EŞİL ÇAY Yeşil çayın değişik kanser risklerini azalttığı kan kolesterol seviyesini düşürdüğü, yaşlanmayı geciktirdiği tespit edilmiştir. Yeşil.
ÖNLEYİCİ SAĞLIK BAKIMI
Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
MENOPOZ VE BESLENME.
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
MEYVELERMEYVELERMEYVELERMEYVELER Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ.
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
ZEYTİN, ZEYTİNYAĞI ve SAĞLIK
DIABET Kan şekerinin yüksekliği Diabet 1Diabet 2 Genetik Yaşam stili ve gıda Genetik Yaşam stili ve gıda.
11-17 MART TUZA DİKKAT HAFTASI
KRONİK HASTALIKLAR EPİDEMİYOLOJİSİ
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Epidemiyolojik Araştırma Tipleri ve Bazı Temel Kavramlar R. Erol Sezer
Doç.Dr. Naim NUR CÜTF Halk Sağlığı A.D
Antioksidanlar Antioksidan nedir?
BESLENME REHBERİ 1.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Prof. Dr. Tanju BESLER Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü.
Besinler Ve Dengeli Beslenme.
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
Epidemiyolojik Araştırma Tipleri ve Bazı Temel Kavramlar R. Erol Sezer
Dr. Sema Yıldız Türk Diabet e Obezite Vakfı Özel Diabet Hastanesi
KALP-DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME
Karotenoidler & Tokoferoller & Tokotrienoller
İş Sağlığında Sık Kullanılan Epidemiyolojik Ölçütler
VİTAMİNLER.
Yrd Doç Dr. Omca DEMİRKOL
Kadın Sağlığı Tacettin İnandı. Kapsam Kadın sağlığı düzeyi ölçütleri Kadınlarda sık gözüken sağlık sorunları Sadece kadınlarda görülen sorunlar.
Sağlıklı Beslenme / 32.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
YAŞLILARDA SERUM B12 VİTAMİNİ, FOLAT VE PLAZMA HOMOSİSTEİN DÜZEYLERİ
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
GRUP: VİTAMİNİ KABUĞUNDA
VİTAMİNLER.
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Beslenme Durumunun Saptanması GİRİŞ
Vitaminler Suda eriyenler; B ve C vitamini Yağda eriyenler;
Arş.Gör.Dr.Kevser Ayar KTÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
OBEZİTE, SAĞLIKLI BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTE
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
NÖRAL TÜP DEFEKTLERİ Oluşum Mekanizması :
Sunum transkripti:

BESLENME EPİDEMİYOLOJİSİ

BESLENME EPİDEMİYOLOJİSİ Hastalıklarda beslenmeye dair bileşenlerin araştırılması A Vitamini ve Akciğer Kanseri Diyetteki Yağ ve Meme Kanseri Diyet ve Koroner Hastalıklar Folik Asit ve Nöral Tüp Defektleri

EPİDEMİYOLOJİ-GIDA? Ne zamandan beri ? Alışkanlıklarındaki değişiklikler? Ne miktarda yediği? Başka gıdaları azaltmış mı? Hazırlanışı Yeme alışkanlıkları ile ilişkili Etnik köken Sosyoekonomik durum Sigara içme

BESLENME EPİDEMİYOLOJİSİNE GENEL BAKIŞ 200 yıldır epidemiyolojik yöntemlerle çeşitli esansiyel besinlerin tanımlanması Lind-1753- ilk kontrollü klinik deneyler denebilir Limon ve diğer narenciyeler- skorbütte “en hızlı ve en iyi etki” C vitamini Takaki- 1800 lerin sonu-Beri beri- denizcilerde görülmesi- diyetlerinde bir maddenin eksikliği Takaki’den 1961de Williams’a : Sadece pirinçle beslenmeleri giderilip sebze ve süt eklenmesi ile düzelmelerin olması Tiamin eksikliği….1973, Davidson Orta Çin Bölgesinde, Keshan Hastalığı: selenyum eksikliği, Guangi-Qi, 1987

Beslenme- hastalık epidemiyolojisi Son 40 yılda temel alan: kronik hastalıklar Kalp hastalıkları Kanserler Osteoporoz Felç Diabet Çoklu nedensellik (Sadece diyet değil) Genetik Mesleki Psikososyal Enfeksiyöz Fiziksel aktivite Davranışsal Latent dönemleri çok uzun

Yeme alışkanlığı yıllar içinde gelişen bir durumdur. Bireyler beslenme alışkanlıkları ile ilgili yaptıkları değişiklikleri genellikle zaman içinde tam olarak tanımlayabilecekleri noktaya oturtamazlar. Yeme alışkanlığı yıllar içinde gelişen bir durumdur. Genellikle yediğimiz gıdanın içeriğinin çok da farkında değiliz. Bireylerin bildirimi Kanda yapılan biyokimyasal ölçümlerle Diyetin ölçülmesi için geliştirilmiş pratik bir yöntemin olamayışı beslenme epidemiyolojisinin en önemli kısıtlılıklarından Doğru ölçmek Ucuz olmalı

Kanser çalışmaları ile ilgi yeniden artıyor Diyetin değerlendirilmesine dair teknik geliştirme çalışmaları hız kazanıyor. Gıda alımı Antropometrik ölçümler Biyokimyasal analizler

DİYET VE HASTALIK İLİŞKİSİNE EPİDEMİYOLOJİK YAKLAŞIM Olgu kontrol ve Kohort Kontrollü deneyler Korelasyon çalışmaları Özel maruziyet grupları Göç çalışmaları

OLGU ÖRNEKLERİ A vitamini ve Akciğer kanseri Diyetteki yağ ve Meme Kanseri Diyet ve koroner hastalıklar Folik asit ve nöral tüp defektleri

Kohort Hirayama-1979 10 yıllık izlem 265 118 kişiden 807 sinde AC Ca Yeşil ve sarı yapraklı sebzeyi hergün tüketmenin sigara içen ve içmeyenlerde riski azalttığı American Cancer Society 1 milyon erkek ve kadın 2952 ölüm –AC Ca Haftada 5-7 kez yeşil salata , meyve ve meyve suyu tüketiminin haftada 3 ten az tüketenlere kıyasla güçlü bir koruyucu etkisi olduğu Sorumlu C vitamini?

Olgu kontrol örnekleri Vitamin A aktivitesi ölçülerek indirekt olarak karoten/karotenoid alımı tahmin edilmiş. Öncül vitamin A etkisiz Karotenoidler koruyucu A vitamini kan düzeyleri- Ac Ca riski arasında ilişki? Olgularda Vitamin A düzeyleri %25 daha düşük bulunmuş, ama karotenoidlerin düzeyi farksız çıkmış. Tümör vitamin A yı kullanıyor olabilir mi?

Diyetle alimin AC Ca insidansina etkisi????? Kanda farklı karotenoidlerin ayırdedilmesi 1980lerin sonlarında. ß karotenler öne çıkıyor Sigara içimine bağlı bir metabolik etki ß karoten düzeyini azaltıyor olabilir mi?? Sigara içenlerle içmeyenler arasında ß karoten düzeyi farklı bulunmuş. Sigara içenlerin meyve sebze az yediklerinden olabilir mi?

Folik asit-nöral tüp defektleri 28. günde emb. tübün kapanmaması Klinik gözlem Temel beslenme biyokimyası Randomize çalışmalar Moleküler genetik Beslenme yetersizliği?

Folik asit-nöral tüp defektleri

Beslenme-kanser Meyve ve sebze tüketimi ve kanserin önlenmesi Yeşil renkli sebzeler ve havuç tüketimiyle meme kanseri arasındaki negatif ilişki en tutarlı ilişki gibi görünmektedir (Greenwald et al., 2001). Turpgiller ve sarı renkli sebzeler ile domates tüketiminin prostat kanseri üzerine olumlu etkileri olduğu bulunmuştur ( Greenwald et al., 2001). Özellikle Turpgiller (Brassica) ve domates tüketiminin akciğer kanseri üzerine güçlü etkisi olduğu gösterilmiştir (Brennan et al., 2000; Voorrips et al., 2000).

DİYET LİFİ 25 yıl boyunca takip edilen yedi ülke çalışmasına göre erkeklerde diyet lifi tüketimi 10 g/gün artırıldığında kolerektal kansere bağlı ölüm riskinde %33 azalma saptanmıştır (Jansen et al., 1999). Oysa 16 yıl takip edilen bir diğer çalışmada ( Nurses Health Study) kadınlarda diyet lifi tüketimiyle kolerektal kanser riski arasında bir ilişki saptanmamıştır (Greenwald et al., 1999).

10 vaka kontrol çalışmasının 9 tanesinde tahıl tüketimi veya diyet lifi tüketimiyle meme kanseri arasında negatif bir ilişki saptanmış, oysa 4 prospektif cohort çalışmada diyet lifi tüketimiyle meme kanseri arasında herhangi bir ilişki saptanmamıştır (Gerber, 1998).

E vitamini Sigara içen kişilerde E vitamini desteği kullanma ile metastatik veya fatal prostat kanser riski arasında negatif ilişki ( Chan et al., 1999) Geniş kapsamlı klinik müdahale çalışmasında, günlük E vitamini desteği alan ve sigara içen erkeklerde % 34 düzeyinde daha az prostat ve % 16 düzeyinde daha az kolerektal kanser vakası (Heinonen et al., 1994) saptanmıştır.

C vitamini Epidemiyolojik çalışmalar C vitamini içeren meyve ve sebzelerin mide, ağız, farinks, özafagus, akciğer ve pankreas kanser risklerini azalttığını göstermiştir (WCRF, 1997). Vaka kontrol çalışmalarında ise gastrik kanser için % 40- 60 ve ağız/farinks kanseri için %66 risk azalması saptanmıştır (Ekstrom et al., 2000; Negri et al., 2000).