Bu derste, Hammadde hazırlık makinaları anlatılacaktır.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Işık Dalgalarının Girişimi - Kırınım
Advertisements

3/A SINIFI.
ÇİFT YARIKTA GİRİŞİM YOUNG DENEYİ.
SÜT SAĞIM EKİPMANLARININ TEMİZLİĞİ
Liquid Crystal Display
KAPASİTE ÖLÇME ÖĞR.GÖR.FERHAT HALAT.
Sensörler Transduserler
DUYU ORGANLARI.
BASINÇ SENSÖRLERİ.
Görme keskinliği Hacimli görme Renkli görme İllüzyonlar
Elektromanyetik Dalgalar
Madde ve Maddenin Özellikleri
İNŞAAT TEKNOLOJİSİ YAPI TESİSAT BİLGİSİ.
Hazırlayan: fatih demir
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
UYGULAMALI JEOLOJİ LABORATUVARI
MADDE Çevremizde dokunduğumuz,gördüğümüz,kokladığı- mız birbirinden farklı birçok varlık vardır. Az veya çok yer kaplayan her varlık madde olarak adlandırılır.
Bantlı götürücüler İlke olarak bantlı götürücü, bir ucundaki kasnaktan tahrik edilir. Tahrik kaynağı genellikle bir elektrik motorudur. Tahrik edilen kasnağın.
Dr.M.Azmi AKTACİR-2010-ŞANLIURFA
ÖLÇME NEDİR? ►Ölçme ya da ölçüm, bilinmeyen bir büyüklüğün aynı türden olan, ancak bilinen bir büyüklükle kıyaslanmasına denir. ►Diğer bir deyişle, bir.
ORDU İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ -Ocak MEYVE VE SEBZELERİN İŞLENMESİ VE PAZARLANMASI.
CNC TEL EROZYON Tel erozyon ile işleme, elektrot olarak bobin şeklinde makaraya sarılan iletken telin, sürekli olarak yukarıdan aşağıya doğru ilerletilmesi.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ÜRETİM YÖNTEMİ SEÇİMİNE ETKİ EDEN FAKTÖRLER
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
AKIŞ ÖLÇÜMÜ.
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLER
DENGELENMİŞ VE DENGELENMEMİŞ KUVVETLER
Elektrik Enerjisi Üretimi
ELEKTRİK VE MANYETİZMA
1.BÖLÜM FİZİĞİN DOĞASI.
GİRİŞ DİNAMİK’İN TANIMI
MADDELERİN ÖLÇÜLMESİ.
GİRİŞ DİNAMİK’İN TANIMI
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
MADDEYİ TANIYALIM.
B. MADDENİN ÖZELLİKLERİ
3. BÖLÜM TOPRAK-BİTKİ-SU İLİŞKİLERİ
Ölçme Tekniği Bölüm 16: Basınç Ölçümleri: Basınç Transduceri
Maddenin Görülebilir ve Hissedilebilir Özellikleri
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
MEYVE VE SEBZE İŞLEME TEKNOLOJİSİ
Işık Maddenin fiziksel yapısındaki atomik etkileşim sonucu oluşan elektromanyetik saçılımdır. Herhangi bir dalganın iki temel özelliği dalga boyu ve frekansıdır.
TAN I M LAR Kap : İçine akışkan doldurmak için
GIDA ENDÜSTRİSİ MAKİNALARINA GENEL BAKIŞ
Boru ve hortumlar.
YIKAMA VE AYIKLAMA MAKİNALARI
TEREYAĞI TEREYAĞINDA KALİTE KONTROL  
İÇERİK: Amaç Endüstriyel gürültünün kaynakları
..  CRT Monitörler  LCD Monitörler  Bir monitörün en önemli parçası çe ş itli elektronik devrelerle birlikte CRT (Chatode Ray Tube – Katot I ş ınlı.
BÖLÜM 20 SU ALMA YAPILARI VE ÖN ARITMA.
MİKROMETRELER Kumpaslara nazaran daha hassas olan ve okuma kolaylığı sağlayan ölçü aletleridir. Genellikle silindirik parçaların çaplarının ve ya düz parçaların.
EMİNE HATUN DUMAN B Püskürtmeli kurutucular  Püskürtmeli kurutma (spray-drying) yöntemi sıvı, yarı sıvı ve ince pulp halindeki gıdaların dehidrasyonunda.
SALÇA ÜRETİM TEKNOLOJİSİ
Doğal lİfler Esra ÇINAR.
FEN VE TEKNOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİ
T A Ş L A M A OTOMOTİV MAKİNE İŞLEMLERİ Yrd. Doç. Dr. Can ÇINAR
Haşlama makine ve ekipmanları
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
BULANIKLIK ÖLÇÜMÜ.
Bu derste, Hammadde hazırlık makinaları Hammadde hazırlık makinaları Tartma ve ölçme aletleri Tartma ve ölçme aletleri Taşıma ve iletim düzenleri Taşıma.
GİRİŞ Diğer endüstri dallarında olduğu gibi gıda endüstrisinde de proses, genel “birim işlemler” arasından seçilmiş, konuya ve amaca göre kombine edilmiş.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İNDEKS ÖZELLİKLERİN TAYİNİ
KUVVETİN ÖLÇÜLMESİ VE SÜRTÜNME
MONİTÖRLER.
DÜZENLİ AKIMLARDA ENERJİ DENKLEMİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Taşıma ve İletim Düzenleri
Tanklar Genelde tank veya tekne olarak tanımlanan ve karışımın ya da karışımlama işleminin içinde gerçekleştirildiği kaplar yerine göre işlem tankı, silo.
Sunum transkripti:

Bu derste, Hammadde hazırlık makinaları anlatılacaktır. Tartma ve ölçme aletleri Taşıma ve iletim düzenleri anlatılacaktır.

Üretim hatlarına konulacak makina ve ekipman seçimi yapılırken dikkate alınması gereken bazı noktalar Ürün kayıplarını en aza indirecek önlemleri düşünmek Ürün cinsine göre temizlik koşullarını sağlamak Mikroorganizma faaliyetine ve yeni bulaşılara izin vermeyecek nitelik ve önlemleri düşünmek Hammaddenin fiziksel ve yapısal diğer özelliklerinin yitirilmemesini sağlayacak önlemleri almak Zamanlama üzerinde titizlikle durmak.

Hammadde hazırlık makinaları 1. Tartma ve ölçme aletleri, 2. Taşıma ve iletim düzenleri, 3. Temizleme ve ayıklama makinaları, 4. Yıkama makinaları, 5. Sınıflama makinaları, 6. Sap ayırma, kabuk soyma ve çekirdek çıkarma makinaları.

Tartma ve Ölçme Aletleri Kantite ölçen aletler Kalite ölçen aletler

Kantite Ölçen Aletler Ağırlık ölçenler Kantar : Kefe ve kadran olarak iki bölümden oluşmaktadır. Elektronik kantarlar : Dijital okuma yapılır. Oldukça güvenilirdir.

Hacim ölçenler Sayaç : Sayaç, ölçümü hacimsel olarak yapar ve dijital olarak gösterir. Sayaç, sıvı ürünün çalkalanması sonucu sistemde oluşan havayı da ölçeceğinden, bu kusuru gidermek amacı ile sisteme, sayaçtan önce bir hava alma veya hava çıkarma ünitesi (deaeratör) konur. Ölçüm tankı : Ölçüm tankı ayaklarının altına, ölçüm sonucunu gösteren ve kumanda panosuna elektriksel sinyal gönderen “yük hücresi”denilen duyarlı uyarıcılar yerleştirilmektedir.

Tankların boşaltılması, Tankın dibinde bir miktar ürün kalması ekonomik bir kayıptır. Bu kaybı önlemek amacıyla tank boşaldıktan sonra bir süre daha pompalama işlemine devam edildiğinde, sisteme hava girecek ve bu hava ürün kalitesinde ve sistemde sorunlara neden olacaktır. Bu sakıncayı önlemek üzere tankın en alt noktası olan boşaltma boğazına bir “alt seviye kontrol elektrotu” takılır. Tank tamamen boşaldığında, elektrotun kontrol panosuna ilettiği sinyal, pompalama işlemini tam zamanında durdurur.

Sıvıların akış hızının ölçülmesi, Akışmetre (Türbinli akışmetre) Pitot tüpü Venturimetre Orifismetre Rotametre Yüzgeçler Hareketli perde Boya yöntemi Tuz hızı gibi çeşitli yöntemler kullanılarak yapılır.

Türbinli akışmetre, Borulu iletim hattına, hattın bir parçası gibi takılmaktadır. Görünümü bir boru gibi olan türbinli akışmetrenin gövdesi içine, iki ucundan çok duyarlı (sürtünmesize yakın) yataklandırılmış bir türbin mili (şaftı) yerleştirilmiştir. Türbin üzerindeki radyal kanatçıklar, boru içerisinden akmakta olan sıvı ürünün hacmi ile orantılı bir hızla ve sıvının itme kuvveti ile serbestçe dönerler. Türbinin dönüşü elektronik olarak ölçülür. Kontrol panosundaki “sinyal toplayıcı” yardımıyla alınan sinyaller sayısal değerlere dönüştürülür.

Kalite Ölçen Aletler Üretici işletmeler “kalite kontrolu” konusuna çok ciddi olarak eğilmekte, tüketicilere “kalite güvencesi” vermekte, bunu kalite güvencesi kuruluşlarından belgelettirmekte ve bu belgeyi bir övünç nedeni olarak tüketicilerine açıklamaktadırlar. Kalite, “üstün olma derecesi” ile belirlenir. Bir başka deyişle kalite, ürünün “kabul edilebilirlik özelliklerinin toplamıdır.

Kalite saptaması yaparken, Görünüş faktörleri Tekstür faktörleri Tat-koku faktörleri Göz önünde bulundurulmaktadır.

Görünüş Faktörleri Bu faktörler arasında görme duyusu ile karar verilebilen büyüklük, şekil, bütünlük, bulanıklık, parlaklık, şeffaflık, renk ve kıvam faktörleri ile çürük, bere, benek, leke ve tortu gibi çeşitli kusur ve bozulma faktörleri sayılabilir.

Büyüklük ve Şekil Ölçerler Büyüklük ve şekil faktörleri kolaylıkla ölçülebilmelerine karşın önemli faktörlerdir.

Renk ve Parlaklık Ölçerler: Gıdalarda renk, yalnızca kaliteli olmalarının değil aynı zamanda olgunluk ve çürüme derecesinin de bir göstergesidir. Ürünün “ışık geçirgenliği” (şeffaflık) özelliğine göre renk miktarını ölçebilen “kolorimetre” ve “spektrofotometre”ler kullanılır. Ölçüm sonucu çok duyarlıdır. Renkli üründen yansıyan ışık “renk değeri”, “renk tonu” ve “renk berraklığı” olarak tanımlanan üç bileşene ayrılmaktadır. Renk değeri, rengin aydınlık ve karanlık olma özelliğini, renk tonu rengin kırmızı, yeşil veya sarı olma durumunu gösteren dalga boyunu, renk berraklığı da rengin şiddetini belirler.

Kıvam Ölçerler Kıvam, yarı sıvı ürünlerin akış direnci ile ölçülebilir. Yarı sıvı ürünün çapı belli değerdeki bir delikten geçmesi için geçen süre saptanır. Ürünün kıvamı arttıkça süre uzar.

Tekstür Faktörleri Gıdaların tekstür faktörlerinin ölçülebilmesi için ürüne kuvvet uygulanır. Bastırma, ezme, sıkıştırma, kesme, yırtma ve çekerek ayırma (koparma) gibi kuvvet uygulamaları sırasında ürünün tekstüründe değişmeler olur. Ürünün bu değişmelere karşı gösterdiği dirençler ölçülebilir.

Tekstür analiz sistemleri Gıda analizlerinde rutin olarak kullanılır. Örneğin, Et, meyve ve sebze ürünlerinde kesme kuvveti ölçümü; Yoğurt, yumuşak jeller ve soslar gibi viskoz ürünlerde akış özelliklerinin ölçümü; Peynir, margarin ve tereyağında kıvam, sertlik ve sürülebilirlik özelliklerinin ölçümü; Makarna ve şehriyede uzama ve kırılma kuvvetinin ölçümü Bisküvi ve şekerlemelerde kırılma özelliklerinin ölçümü Cips gibi gevrek ürünlerde sertlik, kırılganlık ve dayanıklılık özelliklerinin ölçümü

Tat-koku faktörleri Tatlılık Ekşilik Tuzluluk Gibi faktörlerdir. Bu özelliklerin kantitatif olarak ölçümü oldukça zor olup, kişiden kişiye değişebilir. Tat, koku analizlerini yapan kişilere degüstatör denilmektedir.

Taşıma ve İletim Düzenleri Mekanik götürücüler Pnömatik götürücüler Hidrolik götürücüler

Mekanik Götürücüler Çeşitli gıdaların ham, yarı işlenmiş ve son ürün olarak taşınma ve iletilmeleri için kullanılan hareketli mekanik parçalardan oluşan düzenlerdir. Götürücü, iki nokta arasındaki sonsuz hareketli bir sistemdir.

Her iki nokta arası amaca göre düz-dikey, düz-yatay veya düz-eğimli bir hat olacağı gibi helezon şeklinde de olabilir.

Yaygın olarak kullanılan götürücüler Bantlı Götürücüler Helezonlu Götürücüler

Bantlı Götürücüler Bantlı götürücünün birbirinden ayrı belirli uzaklıktaki iki uç noktasına sonsuz dönü hareketi yapan birer tambur, kasnak veya makara yerleştirilmiştir. Sonsuz dönü hareketi bir bant ile düz harekete dönüştürülür.