TÜRKİYE’DE SANAYİ SEKTÖRÜ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOĞAL KAYNAKLAR VE İNSAN
Advertisements

MADENLER.
EKONOMİ ALANI’NDA YAPILAN İNKİLAPLAR
EKONOMİK GÖSTERGELER Gayri Safi Milli Hasıla(2007): 658 Milyar ABD Doları İthalat(2008) : 201,8 Milyar ABD Doları İhracat(2008) : 132 Milyar ABD Doları.
AB TÜRKİYE ODA FORUMU TOBB ODA/BORSA AKREDİTASYONU Dr. Mustafa LALE Sanayi Dairesi Başkanı 16 Kasım 2009, İSTANBUL.
SANAYİNİN ÜLKE EKONOMİSİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
Hakem İşleri Organizasyon Şeması
SOSYAL BİLGİLER ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI.
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI SANAYİ
TÜRKİYE’NİN YERALTI ZENGİNLİKLERİ
ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI Maden Yatakları bakımından Türkiye,çok zengin bir ülkedir. Ve yaklaşık 30 değişik maden türüyle dünyada madencilik bakımından en.
YURDUMUZUN COĞRAFİ BÖLGELERİ
ADI: ÜLKEMİZİ GELİŞTİRELİM
TÜRKİYENİN YER ALTI ZENGİNLİKLERİ
Fırat Nehri Şanlıurfa Platosu Dicle Nehri Gaziantep Platosu
5- CUMHURİYET DÖNEMİNDE EKONOMİ (1938’E KADAR)
HAZIRLAYAN ÇİĞDEM ÇOLAK
TÜRKİYE’DE SANAYİ.
Sanayileşmiş Ülkelerde Şu Özellikler Gözlenir;
ÜRETTİKLERİMİZ EKONOMİK FAALİYETLER TARIM HAYVANCILIK SANAYİ
Merhaba arkadaşlar konumuz ..ÜLKELER ARASI ALIŞVERİŞ
EKONOMİK FALİYETLER VE MESLEKLER
Ülkemizde Uygulanan Ekonomik Politikaların Temel Amacı -Doğal ve beşeri kaynakları en iyi şekilde değerlendirebilmek.
ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI.
İsveç.
No Konu Ürettiklerimiz
MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM OKUL VE KURUMLARINDAKİ ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAŞARI DURUMLARI AÇIKLAMALAR 1. Bu çalışma, Meslekî ve.
ŞUBAT 2008 İHRACAT RAKAMLARI BASIN TOPLANTISI Türkiye İhracatçılar Meclisi 1 MART 2008 İSTANBUL.
ÜLKEMİZDE SANAYİ.
NÜFUS : Belli bir yerde yaşayan insan sayısına denir.
Şubat Ayı İhracat Verileri Basın Toplantısı Erzurum - 1 Mart 2015.
Mart Ayı İhracat Verileri Basın Bülteni Sunumu 1 Nisan 2015.
Sabancı Gönüllüleri Programı nedir? Tüm Sabancı Topluluğu’nu kapsayan bir sosyal sorumluluk programı İki ana platform 1.Online eğitim 2. Gönüllülük Projeleri.
ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI.
2015 Nisan Ayı İhracat Rakamları Basın Toplantısı 1 Mayıs 2015 Bayburt.
2015 Mayıs Ayı İhracat Rakamları Basın Toplantısı 1 Haziran 2015 Kocaeli – Film Platosu.
KUTLU OLSUN TUTUM ve YATIRIM HAFTASI TÜRK MALLARI.
2015 Temmuz Ayı İhracat Rakamları Basın Açıklaması 1 Ağustos 2015.
2015 Haziran Ayı İhracat Rakamları Basın Toplantısı 1 Temmuz 2015 Gebze.
Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ.
Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ.
Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ.
2015 Eylül Ayı İhracat Rakamları Basın Açıklaması 1 Ekim 2015 Adana.
2015 Kasım Ayı İhracat Rakamları Basın Açıklaması 1 Aralık 2015 Niğde.
ŞUBAT İHRACAT RAKAMLARI BASIN AÇIKLAMASI 1 1 Mart 2016.
TÜRKİYEDE SANAYİ ERCE Mola 11-f 768.
ÜLKEMİZDE SANAYİ.
BATMAN İL EKONOMİK RAPORU. İÇİNDEKİLER 1.Türkiye Ekonomisi Genel Değerlendirme 1.1.Büyüme 1.2.İstihdam 1.3.İhracat 1.4.Enflasyon 2.Batman İli Ekonomik.
ADI: MADENLERİMİZ DERS: SOSYAL BİLGİLER ÖĞRENME ALANI: ÜRETİM,DAĞITIM VE TÜKETİM ÜNİTE: ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI KAZANIMLAR:Ülkemizin kaynaklarıyla ekonomik.
TÜRKİYE’DE SANAYİLEŞME VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ NEDENSEL İLİŞKİ HARUN TERZİ ve SABİHA OLTULULAR DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ DERGİSİ, 5 (2) 2004.
SAĞLIK TURİZMİ DAİRE BAŞKANLIĞI
EĞİTİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ
2017 OCAK-NİSAN AYLARI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
SON VERİLERLE TÜRKİYE ve ESKİŞEHİR
2017 OCAK-MAYIS AYLARI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
MADENLERİMİZ SUNU SLAYT.
ÜLKEMİZDE EKONOMİK FAALİYETLER
ÖZET GİRİŞ MATERYAL VE METOT BULGULAR TARTIŞMA VE SONUÇ KAYNAKLAR
BELLİ BAŞLI MADENLERİN
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
Uluslararası İşletme Yönetimi
2018 OCAK AYI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
2018 ŞUBAT AYI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı
Deprem öncesi yapılması gerekenler Deprem çantası hazırlanmalı Raflar duvarlara sabitlenmeli Ağır cisimler raflarda altlara yerleştirilmeli Duvardaki lamba,
TÜİK MAYIS İHRACAT RAKAMLARI
TÜİK NİSAN İHRACAT RAKAMLARI
Sunum transkripti:

TÜRKİYE’DE SANAYİ SEKTÖRÜ

SANAYİ NEDİR? Hammaddenin mamül ve yarı mamül duruma getirilmesi faaliyetlerine üretim, üretim tekniğine de sanayi ya da endüstri denir.

Ülke ekonomisinin en dinamik ve üretken kesimi sanayidir Ülke ekonomisinin en dinamik ve üretken kesimi sanayidir. İhracatımızın % 90’ı sanayi ürünlerinden gerçekleşir. Ülkemizde sanayi daha çok tarıma bağlı olarak gelişmiştir. Son yıllarda Türkiye sanayi ülkesi olma durumuna gelmiştir.

Türkiye ’de Sanayinin Kuruluşu ve Gelişimi Osmanlı Devleti’nde sanayileşme ilk defa Lale Devri’nde başlamıştır. (kagıt,kumaş,matbaa ve çini gibi küçük atölyeler açılmıştır.) Tanzimat Dönemi’nde tersane,dökümhane tophane gibi kuruluşlar açılmıştır. Bu sanayileşme hareketleri kapitülasyonlar ve savaşlar nedeniyle Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar gelişimini sürdürememiştir.

Cumhuriyetin ilk yıllarında;. izmir I. iktisat Kongresi (1923) Cumhuriyetin ilk yıllarında; *izmir I.iktisat Kongresi (1923) *Teşvik-i Sanayi Kanunu (1927): Amaç özelleştirmeyi saglamak *Birinci Beş Yıllık Sanayi Planı (1933): Yerli üretime agırlık verildi. *ikinci Beş Yıllık Sanayi Planı (1936): II.Dünya Savaşı nedeniyle bu plan uygulanamamıştır. *1950’li yıllara kadar büyük sanayi yatırımları devlet tarafından gerçekleştirilmiştir. *Türkiye Sınai Kalkınma Planı: 1950 yılında yerli ve yabancı ortaklıgını teşvik etmek için kurulmuştur. *1962 yılında Devlet Planlama Teşkilatı kurulmuştur.

Bu hamlelerle sanayimiz hız kazanmış , bugün birçok bölgemizde sanayi kuruluşları açılmıştır.

TÜRKİYE’DEKİ BAŞLICA SANAYİ KOLLARI Endüstri kollarının dağılışında hammaddeye, enerji kaynağına, pazarlara ve ana ulaşım yollarına yakınlık önemli rol oynar.

A. Besin Sanayisi Türkiye, bol miktarda ve çok çeşitli tarım ürünleri ürettiği için, besin sanayi de gelişmiş ve çeşitlenmiştir. Besin sanayisi Türkiye’de en yaygın sanayi kollarından biridir.

B. Dokuma, Deri ve Giyim Sanayisi Dokuma ve giyim, Türkiye’de en gelişmiş ve üretimin önemli bir kısmının ihraç edildiği bir sanayi koludur. Gelişmiş ülkelerle rekabet edilebilmekte ve onların pazarlarına dahi girebilmektedir. Böylece ülkemize çok fazla döviz girdisi sağlanmaktadır.

Pamuk İpligi ve Pamuklu Dokuma : Adana, Antalya, İzmir Halıcılık: Isparta, Uşak , Kayseri Deri Ürünleri Sanayi : İstanbul , İzmir, Bolu

C. Makine Sanayi Türkiye otomotiv sanayiinde son yıllarda yabancı marka otomobillerin de fabrikalarının kurulmasıyla üretimde artış meydana getirmiştir Bursa, İstanbul, İzmir, İzmit, Adapazarı, Konya, Adana gibi merkezlerde otomobil, kamyon ve otobüs fabrikaları bulunmaktadır

D. Maden Sanayi Demir-Çelik Fabrikaları: Karabük, Eregli, İskenderun Bakır İşleme Fabrikaları: Samsun ve Artvin

E.Kimya Sanayi Petro-kimya: Batman, İzmit, Mersin, İzmir ve Kırıkkale’de petrol rafinerileri bulunmaktadır . İlaç-Deterjan fabrikaları: İstanbul, İzmir, Ankara, Adapazarı çevresinde yoğunlaşmıştır 130 civarında ilaç fabrikamız bulunmaktadır

F . Orman Ürünleri Sanayisi Ağaç malzemeden üretilen tüm malzemeler orman ürünleri endüstrisine girer Karadeniz Bölgesi’nde hammadde fazla bulunduğundan burada gelişmiştir Kâğıt fabrikaları: İzmit, Balıkesir, Giresun, Zonguldak Mobilya Sanayii: Adapazarı, Ankara, İstanbul, İzmir ve Kayseri’de gelişmiştir

G .Çimento, Cam, Seramik Endüstrisi Bu sanayi koluna taşa, toprağa bağlı sanayi kolu da denilmektedir Çimento fabrikaları: İstanbul, İzmit, Adana, İzmir, Elazığ, Mersin, Yozgat, Denizli, Adıyaman, Ordu gibi merkezler bunlardan bazılarıdır Cam fabrikaları: Denizli, Mersin, Kırklareli ve Sinop’ta cam fabrikaları bulunmaktadır Ülkemiz cam ürünleri üretiminde ve ihracatında Dünya’da sayılı ülkeler arasındadır Seramik fabrikaları: Çanakkale, Bilecik, Kütahya, İstanbul ve İzmir’de bulunmaktadır Üretimin bir kısmı yurt dışına ihraç edilir

Sanayi Üretim Endeksi Sanayi üretim endeksi, sanayi sektörünün üretim faaliyetlerindeki artış ya da azalışa yıllar irtibariyle, karsılaştırmalı olarak izlenmesini sağlayan bir göstergedir.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre %1,4 azaldı. Sanayi üretimi Ocak'ta, aylık bazda yüzde 1.4, yıllık bazda yüzde 2.2 azaldı. Ocak ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 7.4 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1.4 azalırken elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1.1 arttı. TÜİK verilerine göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2.2 azaldı. Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 11.5 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2.4 azalırken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2.9 arttı. DHA

RABİA BERNA BOZKURT