MEHMET AKİF ERSOY İSTİKLAL MARŞINI NASIL YAZDI?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
UTANDIM ÇOCUK Yazı:Taner Yenidoğan Slayt tasarım: Mustafa Kaplan.
Advertisements

MEHMET AKİF ERSOY ( ) NİMET KARAKOÇ.
Mustafa’dan Can’a… Taner YENİDOĞAN 06 Kasım 2008.
ŞEHİTLERİM.
ÜŞÜYORDU!.. Lütfen kendi akışında ve sesli olarak sonuna kadar izleyiniz…
İSTİKLAL MARŞI KAHRAMAN ORDUMUZA.
VATAN SEVGİSİ.
ALİ YALKIN İLKÖĞRETİM OKULU 4/A SINIFI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
İkinci Sınıfta Kutlanan Belirli Gün Ve Haftalar
ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI TARİHİ
TÜBİTAK 45’inci Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasına Eskişehir Bölgesine 1267 proje başvurmuştur. Bu projelerden 102 adedi Bölge Finallerine.
Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.
İSTİKLAL MARŞIMIZIN KABULÜNÜN 87. YILI
Zaferle yoğrulmuş mayamız bizim. Zaferle yoğrulmuş mayamız bizim
Powerpoint Uygulaması
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Doğumunun 140. Yılında Vatan Şairi
Sayın kaymakamım. Sayın İlçe Milli Eğitim müdürüm ve Şube Müdürlerim
BAYRAĞIMIZ VE İSTİKLAL MARŞIMIZ
Ağlarsam sesimi duyar mısınız
ŞEHİTLERİM
İSTİKLAL MARŞI VE KABULU
Hayat Bilgisi 2 Bayrağımız.
İstiklal Marşımızın Yazarı
Istiklal marşımızın yaratıcısı... Mehmet Akif ERSOY.
İLK DERSİMİZ HAYAT BİLGİSİ
Ziya Gökalp (23 Mart Ekim 1924).
İSTİKLAL MARŞI VE MEHMET AKİF ERSOY’UN HAYATI KONULU BİLGİ YARIŞMASI
T.C ALACA KAYMAKAMLIĞI İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
MEHMET AKİF ERSOY’UN HAYATI ( )
DEMOKRATİK YÖNETİM Demokrasi halk idaresi anlamına gelmektedir. Demokrasinin olmadığı toplumlarda insan hakları, eşitlik, özgürlük gibi değerler korunamaz.demokratik.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK
EGEMENLİK ANLAYIŞI. EGEMENLİK ANLAYIŞI Millî Egemenliğin en kısa tanımı şudur; “Egemenliğin tek meşru kaynağı ve sahibi Millettir.” Millet iradesi,
SALTANATIN KALDIRILMASI
Ö Z G Ü R L Ü K... Soğuktu... Kar yağmaya devam ediyordu ve bir lokma yiyecek bulabilmek en büyük mutluluk olacaktı KURTiçin. Umutsuzca yaşadığı dağdan.
İSTİKLAL MARŞI KAHRAMAN ORDUMUZA.
İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜ VE MEHMET AKİF ERSOY’U ANMA GÜNÜ
İSTİKLÂL MARŞI'MIZ Her milletin bir milli marşı var fakat bizimkisi ayrı. Bizimkisi İstiklal Marşıdır, başka yazılamaz gayrı. Kimisi yazılmış bilmem hangi.
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
İLK ERKEK HEMŞİRE MURAT BEKTAŞ
İstiklal Marşının Kabulu. 12 Mart.
İSTİKLAL MARŞI KAHRAMAN ORDUMUZA!.
ŞEHİT VE GAZİLERİMİZİN ANISINA..
İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’un Hayatı
BİLİŞİM TEKNOLOJİERİ VE YAZILIM DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ
HAZIRLAYAN: ESİN YAVAŞ 6/A 498
TUĞBA ÇELİK 6A 264 ÖĞRETMEN: ARİF SÖNMEZ
20 Aralık Aralık 1936 İSTİKLAL MARŞIMIZIN MÜELLİFİ
BAYRAK TÜRKÇE.
100. YIL MAŞI VE ANADOLUNUN SESİ
İstiklal Marşı Başlat.
ÖLÜMÜNÜN 79. YILINDA. Mehmet Akif Ersoy 1873 yılının Aralık ayında İstanbul’un Fatih ilçesinin Sarıgüzel semtinde doğmuş ve 27 Aralık 1936 Pazar günü,
Mehmet Akif Ersoy Bilgi Yarışmasına Hoş Geldiniz… Türkçe Zümresi.
C TEMASI DÜN, BUGÜN, YARIN C TEMASI DÜN, BUGÜN, YARIN.
belde belde, köy köy dolaşarak bu mücadelenin sadece Türk milletinin mücadelesi olmadığını, savaşın kaybedilmesi durumunda İslam’ın da son kalesinin elden.
ANLATIMDA TEMA VE KONU TEMA KONU Ana Düşünce.
FOTOĞRAFLARLA MEHMET AKİF ERSOY
Sema KAHRAMAN Simenli İlköğretim Okulu
Kuran-ı kerimin ilk ayeti 610 yılında hira sultanlığında inen Alak suresinin ilk beş ayetidir.
ALİ CANİP YÖNTEM ( ).
BiR ŞiiRSiN DuDaKLaRıMDa
İSTİKLAL MARŞININ KABULÜ 12 mart 1921
Hazırlayan:Ayşe Ulusoy
İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜ
TEST ÇÖZELİM.
ÜŞÜYORDU!.. Lütfen kendi akışında ve sesli olarak sonuna kadar izleyiniz…
ZIYA GÖKALP (23 MART EKIM 1924). Ziya Gökalp, özellikle Milliyetçilik ve Türkçülük üzerine kaleme aldı ğ ı eserleri ile ünlenmiştir. 18 yaşında.
Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını sembolize eden ve milli marş olarak kabul edilen İstiklal Marşı Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmış,
Türk Bayrağının Ortaya Çıkışı Sunu
Sunum transkripti:

MEHMET AKİF ERSOY İSTİKLAL MARŞINI NASIL YAZDI? Elleri üşüyordu. Ama yüreği sımsıcaktı. O günlerde büyük bir maddi sıkıntı içindeydi. Ankara’nın soğuğunda ceketle gezerdi. Paltosu yoktu. Çok soğuk günlerde arkadaşı Şefik Kolaylı’ nın muşambasını ödünç alarak giyerdi.

MEHMET AKİF ERSOY İSTİKLAL MARŞINI NASIL YAZDI? 7 Kasım 1920’de gazetelerde yer alan bir ilan gördü. Genel Kurmay Başkanlığı’nın isteği üzerine Milli Eğitim Bakanlığı’nın verdiği ilanda bir istiklâl marşı yarışması açıldığı ve bu marş için 500 lira para ödülü konulduğu bildiriliyordu.

MEHMET AKİF ERSOY İSTİKLAL MARŞINI NASIL YAZDI? O zamanlar için çok büyük bir para olan bu ödülle neler alınmazdı ki… Dönemin en güçlü şairlerinden biri olan Mehmet Akif bu ilanla hiç ilgilenmedi.

MEHMET AKİF ERSOY İSTİKLAL MARŞINI NASIL YAZDI? Yarışmaya 724 şiir katıldı. Fakat hiçbirisi istenilen nitelikte bulunmadı. Bunun üzerine dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrı över ve arkadaşları Mehmet Akif’e başvurdular.

MEHMET AKİF ERSOY İSTİKLAL MARŞINI NASIL YAZDI? Akif ise millet için yapılacak bu işi para için yapamayacağını belirterek başvuruyu geri çevirdi. Bunun üzerine Hamdullah Suphi Bey kendisinin yarışma dışında tutulacağı sözünü vererek yarışmaya katılmasını rica etti.

MEHMET AKİF ERSOY İSTİKLAL MARŞINI NASIL YAZDI? Ve Mehmet Akif İstiklâl Marşı’nı yazmaya başladı. Ankara’da gece gelen ilhamı kaçırmamak için bazı dörtlükleri mum ışığında Taceddin Dergâhı’nın duvarlarına kazıdı.

MEHMET AKİF ERSOY İSTİKLAL MARŞINI NASIL YAZDI? Her kelimesine yüzlerce vatan evladının canını feda ettiği özgürlük marşımız Akif’in kalemiyle en güzel ifade tarzını buldu. 17 Şubat 1921’de Sebülirreşad dergisinde yayımlandı.

MEHMET AKİF ERSOY İSTİKLAL MARŞINI NASIL YAZDI? 1 Mart 1921’de Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrı över TBMM’de, insanların ancak kendi eserlerinden esirgemeyecekleri bir sesle okudu Akif’in şiirini. Okunurken şiddetli alkışlarla defalarca kesildi, ruhları bir heyecan sardı.

MEHMET AKİF ERSOY İSTİKLAL MARŞINI NASIL YAZDI? 12 Mart 1921’de dört defa okunup ayakta alkışlanmış, meclisi bir coşku tufanı kaplamıştı. Alkışlarla meclis inlerken Mehmet Akif mahcubiyetinden başını kolları arsına alarak, sıranın üzerine yumuldu.

MEHMET AKİF ERSOY İSTİKLAL MARŞINI NASIL YAZDI? Mecliste duramayıp dışarı çıktı. Milleti için yaptığı bu işte alkışlarla gurur duyma ücretini bile çok gördü kendine. Akif’in şiiri,12 Mart 1921’de meclis tarafından milli marş olarak kabul edildi.

MEHMET AKİF ERSOY İSTİKLAL MARŞINI NASIL YAZDI? Verilen ödülü kabul etmemesi o zaman bazı kimselerce tuhaf karşılandı ama o bunlara aldırmadı.

MEHMET AKİF ERSOY İSTİKLAL MARŞINI NASIL YAZDI? Hala üşüyordu. Yine arkadaşından aldığı ödünç paltoyu giyiyordu. Bir gün Şefik Bey ona: _ “Şu mükâfatı reddetmeyip bir palto alsan olmaz mıydı?” diyecek oldu. Mehmet Akif böyle konuştuğu için tam iki ay Şefik Bey’le hiç konuşmadı. Artık Ankara’nın çok soğuk günlerinde de ceketle dolaşıyordu.

MEHMET AKİF ERSOY İSTİKLAL MARŞINI NASIL YAZDI? Mehmet Akif’in ölümünden kısa bir süre önce Hakkı Tarık Us’un da aralarında bulunduğu misafirler, Akif’i ziyarete gelmişlerdi. Akif, bitkin bir durumda olduğu için yatağına uzanmıştı.

MEHMET AKİF ERSOY İSTİKLAL MARŞINI NASIL YAZDI? Söz İstiklâl Marşı’na intikal etmiş ve misafirlerden biri: - Acaba, yeniden yazılsa daha iyi olmaz mı? demişti: Bitap bir halde yatan Mehmet Âkif, birdenbire başını kaldırdı ve kesin bir cevap verdi:

MEHMET AKİF ERSOY İSTİKLAL MARŞINI NASIL YAZDI? -Allah! bir daha bu Millete bir İstiklâl Marşı yazdırmasın!...

MEHMET AKİF ERSOY İSTİKLAL MARŞINI NASIL YAZDI? Evet, Allah Teâlâ, bu Milleti bir daha İstiklâl Marşı yazmaya mecbur etmesin. bu Milletin istiklâl ve hürriyetini tehlikeye düşürmesin.

MEHMET AKİF ERSOY İSTİKLAL MARŞINI NASIL YAZDI? Merhum Akif, bu eseri Türk Milleti’ne ve Kahraman Ordumuza hediye etmişti. Bundan dolayı eseri SAFAHAT’A almak istemiyordu. Vefatından sonra tam metin, yani on kıta olarak Safahat’ta neşredildi.

MEHMET AKİF ERSOY İSTİKLAL MARŞINI NASIL YAZDI? Elleri üşüyen ama yüreğinde vatan ve millet aşkından kocaman bir alev barındıran bu büyük insan, Türk bayrağı dalgalandıkça bu millet var oldukça unutulmayacak, kalplerde yaşayacaktır.