Aşılı Çocuk, Sağlıklı Çocuk

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AŞI Kütahya Halk Sağlığı Müdürlüğü
Advertisements

Aşı Uygulamasında Genel Prensipler
“Aşı Takvimi”.
GENİŞLETİLMİŞ BAĞIŞIKLAMA PROGRAMI (GBP)
TEKİRDAĞ İL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DESTEK HİZMETLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kurum Tabipliği
TÜKÜRÜK YOLU İLE BULAŞAN HASTALIKLAR
ADANA VEREM SAVAŞI DERNEĞİ VEREM HAFTASI ETKİNLİKLERİ OCAK 2012
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
VEREM KONUSUNDA HALK EĞİTİMİ
SAĞLIK BAKANLIĞI VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI
KONJUGE PNÖMOKOK AŞISI BİLGİ NOTU
SAĞLIĞIN TANIMI: KİŞİLERİN, SADECE HASTA OLMAMASI HALİ DEĞİL, BEDENEN, RUHEN VE SOSYAL YÖNDEN TAM BİR İYİLİK HALİDİR. Sağlık Otoriteleri tarafından kabul.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
Kızamık.
BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI
HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Özel gruplarda aşılama
GBP HASTALIK KONTROL PROGRAMLARI
KONJUGE PNÖMOKOK AŞISI BİLGİ NOTU
SAĞLIK PERSONELİNE KIZAMIK AŞISI NEDEN YAPILMALI?.
Özel Gruplarda Aşılama Prensipleri
BULAŞICI HASTALIKLARIN İHBARI VE BİLDİRİM SİSTEMİ
Aşı AtillA ORAK Eğitim Birimi
Hazırlayanlar ulaşıcı astalıklar 01 Amir YETKİN (Yalıntaş İÖO.)
TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
06-12 OCAK VEREM HAFTASI HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Adölesanda Bağışıklama
TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
AŞI.
(Psikolojik Danışman ve Rehber)
PPD pozitifliği için kriterler.
Genişletilmiş Bağışıklama Programı Eğitimi
AŞI Bulaşıcı Hastalık Kontrol Programları Şube Müdürü
RUTİN AŞILAMADA YENİLİKLER VE PRATİK YAKLAŞIMLAR
HALK SAĞLIĞI TUS SORULARI.
GENİŞLETİLMİŞ BAĞIŞIKLAMA PROGRAMI
AŞILAMA HİZMETLERİ Sağlık hizmetlerinin en önemli ve fayda-maliyet oranı en yüksek alanlarından biri aşılama yoluyla enfeksiyon hastalıklarının önlenmesidir.
TAKVİMDEKİ AŞILAR VE SIRADAKİLER
18-35 yaş grubu kadınlar için kızamıkçık aşısı uygulaması
MİKROSKOBİK CANLILAR SERRA NUR GÜRKAN.
INFLUENZA.
1.DÜNYA AŞI HAFTASI AŞI HAFTASI (22 Nisan – 27 Nisan 2013)
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ BULAŞICI HASTALIKLAR ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
ÖZ BAKIM BECERİLERİ VE HASTALIKLARDAN KORUNMA SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ
AŞI HAFTASI NİSAN.
Genişletilmiş Bağışıklama Programı
Bulaşıcı Hastalıkların İhbarı ve Bildirim Sistemi
Sağlıklı Yaşamak ve Medya Prof. Dr. Zeynep ŞİMŞEK (Harran Üniversitesi Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi Müdürü)
SİGARA, ALKOL VE MADDE KULLANIMI
BAĞIŞIKLIK.
GEBELİKTE AŞILANMA.
VEREM Bursa Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı hastalıklar Şubesi
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI.
BULAŞICI HASTALIKLARLA MÜCADELE Koruyucu hekimlik hizmetleri, kişiye ve çevreye yönelik olarak ikiye ayrılır. KİŞİYE YÖNELİK HİZMETLER - Bağışıklama hizmetleri.
SERUMLAR. Damardan dışarı alınan kan, kısa bir süre sonra pıhtılaşır. Pıhtılaşan kısım çökünce üstte sarımtırak bir sıvı kalır. Bu sıvıya kan serumu denir.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Viral Ansefalitler.
Kızamıkçık (Rubella).
ÇOCUKLUK ÇAĞI AŞILARI. Ön Test Aşı Nedir? Aşı; hastalıklarla mücadele edebilmek, hastalıklar oluşmadan önlemek, hastalıklara karşı özel koruma sağlamak.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ 6\F ECEM POLAT SİNEM GÖKDERE BUSE BAŞKURT
Çocukluk Çağı Aşıları Dr
AŞI UYGULAMASI Prof.Dr. Ahmet Arvas Sosyal Pediatri Bilim Dalı.
SAĞLIK BAKANLIĞI VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI
D- İNSANDAN İNSANA BULAŞAN MİKROBİYAL HASTALIKLAR
NAKİL HASTALARINDA AŞILAMA
AKTİF-PASİF BAĞIŞIKLIK
BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI. ENFEKSİYON: BİR HASTALIK ETKENİNİNVÜCUDA GİRİP ÜREMESİDİR.
Sunum transkripti:

Aşılı Çocuk, Sağlıklı Çocuk Dr.Osman TOPAÇ Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü

Sağlık Bakanlığı Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) Bağışıklama hizmetlerinde temel amaç; toplumda, özellikle bebek ve çocuklarda aşı ile korunulabilir hastalıkların ortaya çıkışını engellemek, dolayısıyla bu hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin ve sakatlıkların önüne geçmektir. İyi bir korunmanın oluşabilmesi için, bebeklik dönemi aşılamaları yanında okul ve erişkin aşılarının da yapılması gerekmektedir.

Aşılamanın amaçları; Bireyi hastalıklara karşı korumak Toplumdaki hastalık oranını düşürmek Dünya çapında o mikrobu yok etmek Çocukları ve erişkinleri belirli bir enfeksiyona yakalanma tehlikesinin en yüksek olduğu dönemden önce aşılamak

Aşı nedir? İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan mikropların (virüs, bakteri vb.) hastalık yapma özelliklerinden arındırılması ile geliştirilen biyolojik maddelere AŞI denir. Aşı, insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam kişilere uygulanır.

Onlarda önemli bir sorun oluşturmadan, Aşılama Mikroorganizmaların tamamının ya da belirli işlemlerden geçirilmiş parçalarının canlılara verilmesi ile, Onlarda önemli bir sorun oluşturmadan, Doğal enfeksiyon sonrası oluşan bağışıklık cevabına benzer cevap alınmasıdır

NEDEN AŞILAMA? Dünyada her yıl Difteri nedeniyle; Yaklaşık; 30 bin çocuk hastalanmakta, 3 bin çocuk ölmekte, Boğmaca nedeniyle; 39 milyon çocuk hastalanmakta, 300 bin çocuk ölmekte, Yeni doğan tetanozu nedeniyle 200 bin bebek ölmekte, Kızamık nedeniyle; 30 milyon çocuk hastalanmakta, 900 bin çocuk ölmekte, Hepatit B nedeniyle; 6 milyon kişi hastalanmakta, 500 bin kişi ölmekte, Verem nedeniyle 2 milyon kişi ölmektedir. Oysaki bu hastalıkların hepsi aşı ile önlenebilir hastalıklardır...

YALNIZCA AŞI UYGULAYARAK, UYGULANMASINI SAĞLAYARAK HER YIL ÜLKEMİZDE YAKLAŞIK 40.000-50.000 BEBEK ve ÇOCUK ÖLÜMÜNÜ BİRLİKTE ÖNLÜYORUZ.

Aşı Nasıl Etki Eder? Aşılar, vücutta savunma mekanizmasını uyararak, hastalık etkenini tanıyan ve bu etkenle karşılaşıldığında onu yakalayıp yok eden koruyucu maddelerin (antikorlar) oluşmasını sağlarlar. Bu şekilde aşılanan kişi aşılandığı hastalıklara karşı bağışık yani dirençli olur. Oluşan direnç genellikle ömür boyu vücutta kalır ve hastalık etkeni ile karşılaşınca onu etkisiz kılmak için savaşır.

Ülkemizde hangi aşılar yapılır? Ülkemizde hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan sakatlık ve ölümlerin engellenmesi amacıyla 13 hastalığa karşı aşı uygulanmaktadır. Bu hastalıklar; difteri, boğmaca, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, verem, çocuk felci, zatürre, hepatit B (sarılık) ve hemophilus influenza tip b’ye bağlı hastalıklardır. Su Çiçeği ve Hepatit A

Aşılar hangi hastalıklardan korur? Polio aşısı çocuk felcinden, Hepatit B aşısı Hepatit B’ye bağlı sarılık, siroz ve karaciğer kanserinden, Hib aşısı influenza tip B’ye bağlı menenjit, zatürre ve orta kulak iltihaplarından, BCG aşısı veremden,

KKK aşısı (Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak) Kızamığa bağlı zatürre, orta kulak iltihabı ve SSPE ( subakut sklerozan panensefalit) hastalığından, doğumsal kızamıkçık sendromu ve kabakulaktan, KPA aşısı Pnömokok denilen bakterilere bağlı gelişen zatürre, beyin iltihabı ve kan zehirlenmesinden DaBT-İPA-Hib aşısı, tek enjeksiyonla Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Polio ve Menenjit olmak üzere 5 hastalıktan korur.

13

16

Sağlık Bakanlığının rutin aşı takviminde belirtilen aşılar; Bakanlıkça ücretsiz yapılır. Bunların dışındaki aşılar, isteğe bağlı ve hekim önerisi ile eczanelerden temin edilebilir.

Aşılar nerede uygulanır? Aşı uygulamaları Sağlık Bakanlığına bağlı Aile Sağlığı Merkezleri,Aile Hekimlerince Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezleri, Verem Savaş Dispanserleri (BCG Aşısı) Toplum Sağlığı Merkezleri Devlet ve Üniversite Hastanelerinde yapılmaktadır. Ayrıca; Diğer Sağlık Kuruluşları

Aşılama ile ulaşılan başarılar nelerdir? Daha önce büyük salgınlara ve ölümlere yol açan çiçek hastalığı 1977 yılından itibaren tamamen yok edilmiştir. Çok önemli bir çocukluk çağı bulaşıcı hastalığı olan poliomiyelit (çocuk felci) hastalığı ülkemizde yok edilmiştir. Kızamık hastalığı mikrobu Ülkemizden yok etmeye çalışıyoruz.

ÖLÜMÜ YADA SAKAT KALIMI ENGELLENMEKTEDİR. ÜLKEMİZDE YANLIZCA AŞI UYGULANARAK, HER YIL BİNLERCE BEBEĞİN VE ÇOCUĞUN AŞI İLE KORUNULABİLİR HASTALIKLARDAN ÖLÜMÜ YADA SAKAT KALIMI ENGELLENMEKTEDİR.

OKUL AŞILARI

İlköğretim 1. sınıf KKK (Kızamık, Kızamıkçık ve Kabakulak) DaBT-İPV (Dörtlü Aşı)

İlköğretim 8. sınıf Td (Erişkin Tipi Difteri-Tetanos aşısı)

Aşılama ile sağlıklı bir geleceğe doğru çocuklarımızla birlikte sağlıklı adımlar atalım.